Συναντήσαμε τα ηγετικά στελέχη του ΜέΡΑ25, Γιάννη Ξύδη (αριστερά) και Σαράντο Θεοδωρόπουλο (δεξιά) και μας παραχώρησαν την ακόλουθη ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Ο Γιάννης Ξύδης είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος και ο Σαράντος Θεοδωρόπουλος μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.
«Ε»: Το 1ο συνέδριο του ΜέΡΑ25 ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες. Ποιο είναι το στίγμα και το πολιτικό αποτέλεσμα αυτού του συνεδρίου;
Γιάννης Ξύδης: Το ο 1ο συνέδριο του ΜΕΡΑ25 που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες είχε μεγάλη επιτυχία σε πολιτικό ιδεολογικό και οργανωτικό επίπεδο. Ψηφίσαμε το νέο Καταστατικό μας, βελτιώσαμε τις κανονιστικές πρόνοιες της οργανωτικής μας λειτουργίας και μέσα από αυτές που ψηφίστηκαν από τους συνέδρους, το ΜΕΡΑ 25 διευρύνει τον δημοκρατικό αριστερό του χαρακτήρα ως ένα σύγχρονο μαχητικό ριζοσπαστικό κόμμα των εργαζομένων, της νεολαίας, της οικολογίας και του φεμινισμού. Το στίγμα του συνεδρίου δόθηκε μέσα από τον ξεκάθαρο πολιτικό ριζοσπαστικό μετασχηματισμό μας ως κόμμα που η πολιτική του ατζέντα δεν αφορά όλους τους Έλληνες, αλλά ότι πολιτική μας φιλοδοξία είναι η αντιπροσώπευση των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα όλα αυτά τα χρόνια από την διαρκή συστημική κρίση. Το στίγμα επίσης σε αυτό το συνέδριο δόθηκε και μέσα από την ανάληψη διεθνούς πρωτοβουλίας επανασύστασης του κινήματος των αδεσμεύτων με σκοπό και στόχο την κατάργηση των στρατιωτικών σχηματισμών, τον αφοπλισμό, την ειρήνη και την κοινή πρόοδο όλων των λαών, κάτι που για την χώρα μας σημαίνει όπως χαρακτηριστικά τονίσθηκε από τον σ. Γραμματέα την κατάργηση όλων των βάσεων – ορμητηρίων των ΗΠΑ που διατηρούν στην Ελλάδα και την οργανωτική απεμπλοκή της χώρας από το ΝΑΤΟ. Όπως και από την δημόσια παραδοχή ότι δεν είναι εφικτό να ισχυρίζεσαι σήμερα ότι μπορείς να ασκήσεις φιλολαϊκές πολιτικές μέσα στα πλαίσια της ευρωζώνης, άρα θα πρέπει να είσαι έτοιμος αν χρειαστεί και στο επιβάλλουν για ρήξη με αυτό το σύστημα.
Σαράντος Θεοδωρόπουλος: Διαπλάσθηκε ως πολιτική απόφαση το κείμενο στρατηγικής με βάση τις θέσεις που ψηφίστηκαν τον Ιούνιο του 2021, στο πρώτο μέρος του Συνεδρίου, εξελέγη η Κεντρική Επιτροπή και οριστικοποιήθηκε το Καταστατικό μας. Το στίγμα έδωσαν οι τοποθετήσεις περισσότερων από 150 συνέδρων, καθώς και οι τοποθετήσεις του Jeremy Corbyn, της Ece Temelkuran, καθώς και πάνω από 20 εκπροσώπων κινημάτων και συλλογικοτήτων που οι περισσότεροι δεν είναι μέλη μας. Δείξαμε όχι μόνο ότι δεν φοβόμαστε την άποψη , αλλά είμαστε ανοιχτοί και ευήκοοι στην Κοινωνία που αγωνίζεται και δεχόμαστε τις παρεμβάσεις και τις επιρροές της σε μια διαλεκτική σχέση. Από μόνο του αυτό το γεγονός είναι μια σημαντική εξέλιξη.
«Ε»: Πως θεωρείτε ότι το ΜέΡΑ25 μπορεί να συμβάλει σήμερα στον σκοπό της γρηγορότερης δυνατής απομάκρυνσης από την εξουσία της αντεργατικής-αντιλαϊκής κυβέρνησης Μητσοτάκη;
Γιάννης Ξύδης: Το ΜΕΡΑ 25 ήδη συμβάλει στον αγώνα του λαού μας για την απομάκρυνση της πλέον άθλιας νεοφιλελεύθερης δεξιάς κυβέρνησης που γνώρισε αυτός ο τόπος. Ασκεί απόλυτη προγραμματική αξιακή αντιπολίτευση σε όλες τις κυβερνητικές αποφάσεις μέσα στη βουλή, ρήξη με το αστικό σύστημα που στηρίζει την ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Α.Ε, ονομαστικοποιήση των αναφορών του σε αυτές τις αθλιότητες, αντιπαράθεση με στοιχεία και προτάσεις εξόδου από την βαρβαρότητα, ανάδειξη των Ολιγαρχών που κατευθύνουν αυτή την κυβέρνηση. Στη Κοινωνία, με συμμετοχή σε όλα τα κινήματα αντίστασης, στους εργασιακούς χώρους ,στη σπουδάζουσα, στις γειτονιές, στα οικολογικά που υπερασπίζονται τους φυσικούς χώρους και το περιβάλλον, στα δικαιωματικά, στις κινήσεις για την δημοκρατία και την πάλη ενάντια στον κυβερνητικό αυταρχισμό.
Σε πολιτικό επίπεδο με την απεύθυνση στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ευρύτερα σε όλο τον αντιδεξιό χώρο της πρότασης των εφτά σημείων για την σύναψη μια μίνιμουμ προγραμματικής συμφωνίας που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας κυβερνητικής συμμαχίας που θα δώσει διέξοδο στους εργαζόμενους. Για να έχει όμως επιτυχία αυτό το εγχείρημα αυτός ο διάλογος πρέπει να ξεκινήσει τώρα, να είναι ανοιχτός και δημόσιος και να στηρίζεται σε προοδευτικές αξιακές αρχές υπέρβασης των μνημονίων και του χρέους που υπέβαλε η ΤΡΟΙΚΑ τόσο άδικα στην κοινωνική πλειοψηφία που δεν το δημιούργησε.
Πρέπει να ξεκινήσει τώρα και όχι μετά τις εκλογές, γιατί τότε μόνο θα έχει αξία και σημασία, διάλογος χωρίς ανταλλάγματα για αξιώματα και υπουργικούς θώκους, δεν μας αφορά, γιατί απλά δεν θα μπορεί να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα των εργαζομένων. Ρήξη με το σύστημα των ολίγων για τους πολλούς είναι η δικιά μας προσέγγιση, γιατί τότε μόνο θα έχει νόημα μια προοδευτική αριστερή κυβέρνηση, γιατί διαφορετικά θα επαναληφθεί για άλλη μια φορά η χαρακτηριστική φράση του Λένιν «Ότι το δρόμο για την χειρότερη δεξιά τον ανοίγει πάντα μια κακιά σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση».
Σαράντος Θεοδωρόπουλος: Το ΜεΡΑ25 συμμετέχει σε όλες τις κινητοποιήσεις. Με το διακριτό του πλαίσιο και τις δυνάμεις που μπορεί να κινητοποιήσει , αλλά είναι πάντα εκεί. Έχει προτείνει δικό του πλαίσιο για τα ενεργειακά, τα εργασιακά , τα δικαιώματα, αλλά και τις εξώσεις και τους υπερχρεωμένους των λαϊκών τάξεων. Στο συνέδριο προτάθηκε ένα κείμενο Βάσης διαλόγου και προγραμματικού διαλόγου και σύγκλισης. Ο όρος μας είναι ο διάλογος αυτός να γίνει προεκλογικά, αφού μετεκλογικά δεν υπάρχει περιθώριο στα ασφυκτικά συνταγματικά πλαίσια.
«Ε»: Ποια είναι η λύση εξουσίας που υπερασπίζει το ΜέΡΑ25 και ποιες θα πρέπει να είναι κατά τη γνώμη σου οι προγραμματικές της προτεραιότητες;
Γιάννης Ξύδης: Η ιδεολογική μας πάλη αφορά την απελευθέρωση από την εκμετάλλευση και την εξουσία των ισχυρών. Στον τερματισμό της δυνατότητας του καπιταλιστή, δηλαδή του ιδιοκτήτη των μέσων παραγωγής, να εκμεταλλεύεται και να εξουσιάζει εργαζόμενους, που δεν έχουν επιλογές επειδή δεν έχουν πρόσβαση στα μέσα παραγωγής. Όμως, οραματιζόμαστε στην μετακαπιταλιστική κοινωνία εξίσου, παράλληλα με την απελευθέρωση του ανθρώπου από την αβάστακτη εξουσία του καπιταλιστή, και την απελευθέρωση από την αβάστακτη εξουσία της κρατικής γραφειοκρατίας και άλλων μορφών συλλογικής-ιεραρχικής ισχύος που έζησαν οι λαοί στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού. Πρακτικές και συστήματα που ιστορικά απέτυχαν και για αυτό και κατέρρευσαν. Χρειαζόμαστε μια νέα αντίληψη διαφορετική για τον τρόπο οργάνωσης μιας, μη εκμεταλλευτικής κοινωνίας, που θα στηρίζετε σε νέες μεθόδους με τις οποίες θα δημιουργηθεί μια τέτοια κοινωνία. Ο εκδημοκρατισμός της παραγωγικής διαδικασίας ναι μεν απαιτεί την κατάργηση της ιδιωτικής ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής, η οποία γεννά την συντριπτική εξουσία του καπιταλιστή επί του εργαζόμενου, αλλά παράλληλα απαιτεί και την αποφυγή δημιουργίας νέων μορφών κρατικής ή γραφειοκρατικής εξουσίας, η οποία μπορεί να αποδειχθεί το ίδιο ή και περισσότερο καταπιεστική – και εντέλει παραγωγικά αναποτελεσματική – από την εξουσία του καπιταλιστή.
Το ΜέΡΑ25 το κόμμα λειτουργεί υποστηρικτικά στα αυτόνομα κινήματα, τα οποία μπορούν να προχωρούν στη βάση της αυτο-οργάνωσης – της ίδιας αυτοοργάνωσης που, μετά τον μετασχηματισμό της κοινωνίας, θα είναι το προοίμιο της αυτοδιαχείρισης των παραγωγικών μονάδων. Το ΜέΡΑ25 απορρίπτει την ιδέα ότι κάθε προοδευτικός άνθρωπος πρέπει να αποδέχεται ότι προέχει μόνο ο αγώνας κατά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Ένα νέο παιδί τρανς, που αντιμετωπίζει καθημερινή σωματική και λεκτική βία, έχει κάθε λόγο να μην θεωρεί την ταξική πάλη σημαντικότερη από τον αγώνα του εναντίον των διακρίσεων και της βίας. Το ίδιο μια μουσουλμάνα, ένας Εβραίος, μια γυναίκα που αντιμετωπίζουν καθημερινά μορφές διωγμού, βίας και καταπίεσης. Στόχος του ΜέΡΑ25 είναι ένα πλατύ κίνημα εναντίον όλων των μορφών καταπίεσης και εξουσίας, που για να συσταθεί απαιτεί την πλήρη αποδοχή του αυτοπροσδιορισμού της ταυτότητας του καθενός, της καθεμιάς, καθώς και των προτεραιοτήτων που επιβάλλουν στην πάλη κατά της εξουσίας των «άλλων» επάνω τους. Αγωνιζόμαστε για τσακίσουμε τη ρίζα της χρεοκοπίας και της ανέχειας των πολλών: το συνδυασμό των χρηματαγορών και των ιδιωτικών Τραπεζών. Οραματιζόμαστε σύστημα μίας-μετοχής-ανά-εργαζόμενο, για μη εμπορεύσιμες μετοχές, κάτι που οδηγεί φυσιολογικά στο πρόταγμα μιας σύγχρονης αυτοδιαχείρισης. Εμπνεόμαστε από συνθήκες αποκεντρωμένη αυτο-οργάνωσης .
Προτείνουμε κεντρική Τράπεζα ελεγχόμενη από ΔΙΑΣΚΕΠ (διαβουλευτικό συμβούλιο κληρωτών και εκλεγμένων πολιτών) ώστε να προσφέρει δωρεάν τραπεζικό λογαριασμό και δωρεάν συναλλαγές σε κάθε πολίτη, να εκδίδει δημόσιο κρυπτονόμισμα εκ μέρους όλων και, έτσι, με πλήρη διαφάνεια να μπορεί να μοιράζει βασικό εισόδημα σε κάθε πολίτη. Έχουμε το θάρρος να πούμε στους πολίτες ότι η πραγματική, αποτελεσματική, πράσινη μετάβαση, θα απαιτήσει όχι μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα και πράσινη βιομηχανία, αλλά λιγότερα αυτοκίνητα, λιγότερο τσιμέντο, συρρίκνωση του καταναλωτισμού, αύξηση μεν της ποιότητας αλλά μείωση των ποσοτήτων που παράγουμε. Για εμάς ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τη γυναικεία χειραφέτηση αλλά την απελευθέρωση όλων από τον πειρασμό του εξουσιαστικού αυταρχισμού, που έχει κάνει τόσο κακό στην Αριστερά.
Διεκδικούμε Κοινή Ευημερία κι όχι οικονομική μεγέθυνση – γιατί πρέπει επιτέλους να θριαμβεύσει η ποιότητα αντί της ποσότητας, οι αξίες αντί των τιμών, τα δημόσια αγαθά αντί για τα ιδιωτικά βίτσια, η βιοποικιλότητα αντί του τσιμέντου, ο πολιτισμός αντί της επικερδούς ασχήμιας.
Σαράντος Θεοδωρόπουλος: Ως κόμμα, προτείνουμε: 1) την Άμεση κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ, 2)Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή κατώτατου μισθού και επιδομάτων και μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ – κατάργηση των προπληρωμών φόρων – μείωση των συντελεστών φορόλησης για μικρές επιχειρήσεις και αύξηση για τις μεγάλες και κούρεμα των χρεών των μικρομεσαίων, 3) Κατάργηση της διαχείρισης των Δανείων από τα συστήματα του νόμου «ΗΡΑΚΛΗΣ» , ίδρυση δημόσιας επιχείρησης διαχείρισης κόκκινων δανείων και νέο Οργανισμό Κοινωνικής Στέγης, 4) Καμία εξόρυξη, κανένας αγωγός, όλα τα ορυκτά καύσιμα να παραμείνουν στα έγκατα της γης. Κάθε Στέγη Ένα Φωτοβολταϊκό. Ανεμογεννήτριες στη θάλασσα – Πρόγραμμα Ανακύκλωσης στην πηγή με αξιοποίηση βιομάζας – Πρόγραμμα εξοικονόμησης αλλά και μετατροπή της Ελλάδας στο Μεσογειακό Κέντρο Παραγωγής & Διανομής Πράσινου Υδρογόνου, 5) Κοινωνικοποίηση της Δημόσιας Υγείας , της Παιδείας και της Ενημέρωσης 6) Ανάκτηση δημοκρατικής κυριαρχίας στον κρατικό μηχανισμό και στη δημόσια περιουσία – με την Αρχή Δημοσίων Εσόδων, την στατιστική υπηρεσία και το Υπερταμείο να επιστρέφουν από την τρόικα στο δημόσιο, 7) Ανάκτηση της δημοκρατικής κυριαρχίας στο δανεισμό και στις συναλλαγές με την ένταξη του Υπερταμείου, του ΤΑΙΠΕΔ και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε δημόσια Αναπτυξιακή-Αγροτική-Τράπεζα και, βέβαια, την άμεση ίδρυση του Συστήματος Δημοσιονομικών Συναλλαγών «ΔΗΜΗΤΡΑ». Και τέλος την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ με πρόταση ενός Νέου Κινήματος Αδεσμεύτων.
«Ε»: Ποια θεωρείτε ότι πρέπει να είναι σήμερα η σχέση του ΜέΡΑ25 με τις άλλες δυνάμεις που μιλούν στο όνομα της Αριστεράς;
Γιάννης Ξύδης: Ειλικρινείς, αξιακές, κινηματικές, συντροφικές.
Στη κατεύθυνση δημιουργίας ενιαίου μετώπου για τα πολλά και τα σημαντικά που μας ενώνουν , με δράσεις και λόγο που θα δημιουργούν πολλαπλασιαστική δυναμική στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα στα οποία αναφερόμαστε.
Χωρίς μικρο-ηγεμονισμούς πρέπει να αγωνιστούμε μαζί στα κινήματα , στο δρόμο, να προσπαθούμε στη κατεύθυνση δράσεων που θα ανατρέψουν αυτή την άθλια κυβέρνηση, εμείς δεν υιοθετούμε την λογική του ώριμου φρούτου, αλλά επιδιώκουμε την Παλαϊκή αγωνιστική συμμετοχή, Είναι υπόθεση ζωής για την Αριστερά, η επανενεργοποιήση των πολλών, η συμμετοχή, η μαζικοποιήση της αντίστασης. Μαζί θα το καταφέρουμε και πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Σας ευχαριστούμε πολύ σύντροφοι της «Ε» για την φιλοξενία, για το χώρο που μου έδωσες στην εφημερίδα σας να εκφράσω τις συνεδριακές θέσεις του ΜΕΡΑ 25. Κλείνοντας θα σας πω ότι για εμάς ο στόχος της ανατροπής, η ρήξη με τα μνημόνια, το όραμα ενός άλλου κόσμου διαφορετικού είναι ο απόλυτος σκοπός και στόχος.
Σαράντος Θεοδωρόπουλος: Επιδιώκουμε διάλογο και συμπόρευση με την Αριστερά που παλεύει και αγωνίζεται για την κατάργηση του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος που ζούμε, με σκοπό την ανάδυση ενός άλλου δικαιότερου Κόσμου. Βρισκόμαστε σε μια ένταση της καπιταλιστικής επίθεσης στον κόσμο της εργασίας. Διαρκώς τα μονοπώλια και οι ολιγάρχες καταστρέφουν ένα μέρος του Κόσμου εμβαθύνοντας ένα φαύλο κύκλο κρίσεων που κάνουν την καθημερινότητα μια αβίωτη δυστοπία. Στις συνθήκες αυτές δεν είναι μπορούμε να ελπίζουμε ότι ένα μεγάλο μέρος των λαϊκών τάξεων και των εργαζόμενων μπορεί να αναπτύξει μια αντικαπιταλιστική ιδεολογία, τη στιγμή, μάλιστα, που συντρίβεται από την καταστολή και την επίθεση στην αξιοπρέπειά του. Εδώ βρίσκεται και η πρόκληση. Πρέπει να σταθούμε στο πλάι όλων όσων κακοποιούνται από την ακραία καταστολή και τη συντρίβονται από την ολιγαρχία και τον επιθετικό νεοφιλελευθερισμό. Μαζί με αυτούς πρέπει αρχικά να αναγνωρίσουμε ένα πλαίσιο στόχων για την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων. Έχει αποδειχτεί ότι αυτές οι μικρές μάχες , και οι μικρές νίκες που πετυχαίνουν , όχι μόνο ανακουφίζουν, αλλά και ξανανοίγουν τα μάτια μας στην Ελπίδα. Και οι μικρές νίκες κλονίζουν τις στηρίξεις των ευρύτερων πολιτικών του νεοφιλελευθερισμού. Εκεί πρέπει να στοχεύει μια ενιαιομετωπική αντιμετώπιση των αιτημάτων των εργαζόμενων και του κινήματος. Αυτή η σχέση μπορεί να αποδώσει πολλά και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Με μία υποσημείωση. Το κίνημα διασπάται από αυτοαναφορικότητες που οδηγούν σε αδικαιολόγητους και επιζήμιους αποκλεισμούς. Στο ΜέΡΑ25 έχουμε και πλαίσιο και ιδέες και υπόδειγμα πολιτικής , ταυτόχρονα έχουμε αποφασίσει ότι δεν είμαστε το σοφό κόμμα που έχει τη μόνη απάντηση σε όλα. Ο οραματικός λόγος πρέπει να έχει αντίκρυσμα στην καθημερινότητα. Ακούμε, προσέχουμε και εξελισσόμαστε και προχωράμε. Και βάζουμε τα θεμέλια διαλόγου για να προχωρήσουμε όλο περισσότεροι μαζί.
Σ.Κ