Σημαντική επίσκεψη του Προέδρου της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ
Ο Τσάβες κάλεσε τον αμερικανικό λαό να παλέψει για τον σοσιαλισμό!
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες επισκέφθηκε στα τέλη Σεπτέμβρη τις ΗΠΑ φέρνοντας το ριζοσπαστικό μήνυμα της Μπολιβαριανής επανάστασης στον αμερικάνικό λαό. Αυτή η επίσκεψη δημιούργησε μεγάλο αντίκτυπο στην αμερικανική κοινωνία και αντιμετωπίστηκε με πρωτοφανή εχθρότητα από την άρχουσα τάξη. Η κλίκα του Μπους προσπάθησε να εμποδίσει την επίσκεψη. Είναι χαρακτηριστικό το ότι οι περισσότεροι από τους συνοδούς του Τσάβες πέρασαν 4 μέρες μέσα στο προεδρικό αεροπλάνο (!!), σε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο 200 μίλια μακριά από τη Νέα Υόρκη…
Ο Τσάβες εκφώνησε μια πολύ δυναμική ομιλία στην συνέλευση του ΟΗΕ. Ανέφερε πως ο ΟΗΕ δεν λειτουργεί και δεν μπορεί να μεταρρυθμισθεί. Κατήγγειλε το τέχνασμα που οργανώθηκε για να περάσει το ψήφισμα με τους περίφημους «Στόχους της Χιλιετίας». Εξήγησε πώς μόνο ένα μικρό γκρουπ 35 χωρών (εξαιρουμένων φυσικά της Κούβας και της Βενεζουέλας) συμμετείχε στη διαμόρφωση του κειμένου της απόφασης, ενώ οι εκπρόσωποι των περισσότερων των κρατών πήραν ένα αντίτυπο μόλις 5 λεπτά πριν περάσει το ψήφισμα. Ο Τσάβες πρόσθεσε σκωπτικά ότι προς το παρόν μόνο 3 μέτρα μπορούν να ληφθούν στον ΟΗΕ : η αφαίρεση του δικαιώματος του βέτο από το Συμβούλιο Ασφάλειας, η συμμετοχή κρατών από τον Νότο στο Συμβούλιο και η μετακόμιση της έδρας του ΟΗΕ από τις ΗΠΑ, αφού όπως τόνισε αυτό το κράτος έχει καταπατήσει τα περισσότερα από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Αυτό ήταν ίσως το πιο τολμηρό πράγμα που λέχθηκε σε αίθουσα συνεδρίασης του ΟΗΕ, εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Ο πρόεδρος Τσάβες επίσης συμμετείχε σε πολλές εκδηλώσεις της φτωχής κοινότητας του Μπρόνξ. Σε μια μεγάλη εκδήλωση με πάνω από 2.000 συνδικαλιστές και αγωνιστές ανέφερε χαρακτηριστικά : «Είμαστε πεπεισμένοι πως ο δρόμος προς την κόλαση είναι ο δρόμος του καπιταλισμού. Στη Βενεζουέλα προσπαθούμε να χτίσουμε έναν νέο σοσιαλισμό, τον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα, μια σοσιαλιστική δημοκρατία.» Στην ίδια ομιλία ομολόγησε πως στην αρχή, πίστευε αφελώς πως θα μπορούσε ο καπιταλισμός να πάρει ανθρώπινο πρόσωπο, αλλά μετά από εφτά χρόνια επανάστασης, έχοντας ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο κι επίσης, έχοντας διαβάσει περισσότερο, είναι πλέον πεπεισμένος ότι στον δρόμο του καπιταλισμού δεν είναι δυνατό να σωθεί ο κόσμος. Ο Τσάβες επέμεινε ότι είναι υπέρ της αληθινής ενότητας της Αμερικής, που δεν θα βασίζεται στην «Συμφωνία Ελεύθερου εμπορίου» η οποία προωθείται από την κλίκα του Μπους, αλλά αντίθετα θα στηρίζεται στην ενότητα των ίδιων των λαών «από τα κάτω». Τέλος, επανέλαβε την προσφορά του για παροχή φθηνού πετρελαίου μέσω της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Βενεζουέλας (PDVSA) προς τις φτωχές κοινότητες των ΗΠΑ, προκειμένου όπως τόνισε «να μην πεθάνουν τον χειμώνα οι φτωχοί αμερικάνοι πολίτες».
Στη διάρκεια του ταξιδιού του ο Τσάβες έδωσε σημαντικές συνεντεύξεις στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Εκεί για άλλη μια φορά κάλεσε τον λαό των ΗΠΑ να αντιπαλέψει την συμμορία του Μπους και να παίξει τον αναγκαίο αγωνιστικό του ρόλο για να σώσει τον πλανήτη. «Αγαπάμε τον λαό των ΗΠΑ και ο πόθος μας είναι να χτίσουμε έναν κόσμο αδελφικό και ειρηνικό. Το πραγματικό δίλημμα για τον αμερικανικό λαό και για όλη την ανθρωπότητα είναι αυτό που κι η Ρόζα Λούξεμπουργκ έθεσε : Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα!»
Τσάβες: Εμπνευστές μου διανοούμενοι, όπως ο Άλαν Γουντς
O Ούγκο Τσάβες στις 15 Αυγούστου στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας στο Καράκας εκφώνησε μια ιδιαίτερα ριζοσπαστική ομιλία, ενδεικτική για την σοσιαλιστική κατεύθυνση που αποκτά η επανάσταση, αλλά και για την παρέμβαση και το κύρος που αναπτύσσει η Διεθνής Μαρξιστική Τάση στη Βενεζουέλα.
«Έχουμε καλέσει το λαό της Βενεζουέλας να συζητήσει και να βαδίσει στο μονοπάτι του σοσιαλισμού» τόνισε ο Τσάβες και συνέχισε εξηγώντας ότι για να ξεκινήσει αυτό το διάλογο για το σοσιαλισμό εμπνεύστηκε από τον Άλαν Γουντς, ηγέτη της ΔΜΤ και εκδότη της ιστοσελίδας In Defence of Marxism, όπως και από άλλους διανοούμενους.
Ο Τσάβες συνέχισε επικαλούμενος τον Καρλ Μαρξ, λέγοντας ότι αυτός και η Ρόζα Λούξεμπουργκ 50 χρόνια μετά, εξήγησαν ότι το δίλημμα που έχει μπροστά της η ανθρωπότητα είναι ένα : «σοσιαλισμός η βαρβαρότητα;». Εξήγησε ότι όταν το έλεγαν αυτό, μιλούσαν για το μέλλον. Παρ’ όλα αυτά, εμείς, ανέφερε, δεν μπορούμε να περιμένουμε: «Σήμερα δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια, γιατί η απειλή της καταστροφής του ανθρώπινου είδους δεν μας επιτρέπει να περιμένουμε. Πρέπει να ξεκινήσουμε την οικοδόμηση του σοσιαλισμού τώρα!»