ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ
Σοβαρές επιφυλάξεις και καχυποψία δημιουργούν οι συζητήσεις γύρω από την «αναθεώρηση» του νόμου ενοικίασης προσωπικού, καθώς όπως είναι γνωστό, ο νόμος αυτός δεν πάσχει από περαιτέρω προστασία. Αντιθέτως, πάσχει στο να εφαρμοστούν οι διατάξεις του νόμου αυτού, καθώς τα δικαιώματα του ενοικιαζομένου προσωπικού παραβιάζονται και για λόγους ηθικής τάξης θα πρέπει να καταργηθεί ο νόμος αυτός και να απαγορευτεί στο εξής, κάθε είδους ανθρώπινη ενοικίαση.
Συγκεκριμένα:
Το 2001, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με το νόμο 2956/2001 επέτρεψε την ενοικίαση εργαζομένων. Δηλαδή επιτρέπεται η σύσταση εταιριών, οι οποίες δεν θα παράγουν και δεν θα εμπορεύονται προϊόντα, αλλά να εμπορεύονται μόνο ανθρώπους τους οποίους θα ενοικιάζουν σε καλές τιμές σε μεγάλες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με το νόμο αυτό, η ενοικίαση προσωπικού θα πρέπει να είναι προσωρινή. Δηλαδή οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση ενοικιαζομένου προσωπικού, μετά τους 18 μήνες υποχρεούνται να προσλάβουν τους ενοικιαζόμενους με σύμβαση αορίστου χρόνου. Επίσης οι ενοικιαζόμενοι δικαιούνται τον ίδιο μισθό και την ίδια ασφάλιση με τους εργαζόμενους της εκάστοτε επιχείρησης που ενοικιάζονται.
Ο νόμος αυτός άνοιξε διάπλατα τις πόρτες στην αισχροκέρδεια και προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, καθώς όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις αντί να προσλάβουν οι ίδιες προσωπικό, τους ενοικιάζουν όσο -όσο από κάθε λογής «εργολαβική εταιρία» που σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν μία πίσω από την άλλη.
Όμως παρά τις σαφείς διατάξεις του νόμου, κανένας από τους εργαζόμενους που βρίσκεται σε καθεστώς ενοικίασης δεν λαμβάνει τίποτα από όσα ο νόμος ορίζει.
Δεν λαμβάνουν τον ίδιο μισθό με τους εργαζόμενους της επιχείρησης που εργάζονται και αμείβονται με πολύ χαμηλές αποδοχές, ούτε έχουν την ίδια ασφάλιση, αλλά και κανένας δεν προσλαμβάνεται μετά τους 18 μήνες εργασίας!!!
Δεν θεωρούνται προσωπικό της επιχείρησης και είναι ξένο προς αυτή καθώς συνεχίζουν να φέρονται ως ενοικιαζόμενοι από άλλη επιχείρηση, στερούνται συνδικαλιστικά και πολιτικά δικαιώματα αφού τους απαγορεύεται η εγγραφή στο επιχειρησιακό σωματείο!!!
Με τον τρόπο αυτό αποδεκατίζονται και τα επιχειρησιακά σωματεία, που πλειοψηφούν σήμερα στο οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, αποδυναμώνονται και καθιστούν άχρηστες τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας καθώς αυτές δεν εφαρμόζονται σε όλο το προσωπικό.
Έτσι ο νόμος αυτός, παραμένει ανενεργός σε ότι αφορά τα δικαιώματα του ενοικιαζομένου προσωπικού, είναι όμως ενεργητικός και έχει μεγάλη δράση σε κάθε λογής ενοικιάσεις εργαζομένων.
Η ενοικίαση προσωπικού έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις, που κανένας σήμερα δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό, ούτε και οι αρμόδιες αρχές, αφού οι εταιρίες ενοικίασης προσωπικού δεν δηλώνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, ή εμφανίζονται ως εργολάβοι!!!
Σε ερώτηση του Α. Αλαβάνου, προέδρου της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, για τον εξευτελισμό των ενοικιαζόμενων και την παράβαση στοιχειωδών δικαιωμάτων τους, η απάντηση ήταν η εξής: ο νόμος για τη ενοικίαση προσωπικού προστατεύει τους εργαζόμενους αλλά δεν εφαρμόζεται!!!
Όντως ο νόμος αυτός, σε ότι αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων δεν πάσχει από περαιτέρω προστασία, γιατί με την εφαρμογή του νόμου, θα πρέπει να προσληφθούν από την επιχείρηση που εργάζονται όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει 18 μήνες ως ενοικιαζόμενοι και να τους καταβληθούν αναδρομικά όλες οι μισθολογικές διαφορές.
Συνεπώς ως προς τι η αναθεώρηση, εφόσον ο νόμος αυτός προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά δεν εφαρμόζεται;
Σκοπεύουν μήπως, να γίνει ο νόμος αυτός πιο «ευέλικτος και ελαστικός» για να εφαρμόζεται;
Δηλαδή οι ενοικιαζόμενοι, να έχουν και από το νόμο διαφορετικά και περιορισμένα δικαιώματα από τους υπόλοιπους εργαζόμενους;
Ή μήπως σκοπεύουν, να μονιμοποιήσουν την ενοικίαση προσωπικού και από προσωρινή έως 18 μήνες που επιτρέπεται από το σημερινό νόμο να εξελιχτεί σε αορίστου χρόνου;
Αυτά είναι ερωτήματα που απασχολούν όχι μόνο τους ενοικιαζόμενους αλλά και την κοινωνία ολόκληρη.
Συνεπώς η κυβέρνηση, ο υπουργός εργασίας, θα πρέπει να σταματήσουν να παίζουν με το πόνο εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων που βρίσκονται σε καθεστώς ενοικίασης και σε κάθε λογής παράνομης απασχόλησης και να φροντίσουν για τα δικαιώματα αυτών.
Το Υπουργείο Εργασίας, αρμόδιο για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, οφείλει:
Πρώτον, Να φροντίσει για την καταβολή όλων των μισθολογικών και ασφαλιστικών διαφορών στους ενοικιαζόμενους, όπως προβλέπει ο νόμος, καθώς σήμερα αμείβονται με ελάχιστες αποδοχές, αμείβονται με άλλες ΣΣΕ εκτός από αυτή που εργάζονται και έχουν και διαφορετική ασφάλιση.
Δεύτερον, Να φροντίσει για την πρόσληψη από τις επιχειρήσεις και οργανισμούς όλων των ενοικιαζόμενων, όσων έχουν συμπληρώσει 18 μήνες, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.
Τρίτον, Εφόσον τακτοποιηθούν όλες οι εκκρεμότητες των ενοικιαζόμενων, για λόγους ηθικής και ανθρώπινης αξιοπρέπειας, θα πρέπει να καταργηθεί ο 2956/2001 που επιτρέπει την ενοικίαση προσωπικού και να απαγορευτεί στο μέλλον κάθε είδους εργασία από τρίτους μέσα στις επιχειρήσεις και οργανισμούς.
Μέλος του τμήματος
Εργατικής πολιτικής του ΣΥΝ
nikolaou@kepea.gr