Αγαπητοί σύντροφοι και συναγωνιστές. Εύχομαι να τα εκατοστίσετε και να είστε στη πρωτοπορία για μια νέα ανάγνωση του Μαρξισμού, που τόσο έχει ανάγκη σήμερα το κίνημα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ιδιαίτερα σήμερα σε καιρούς αναστάτωσης και ψυχικής επιβίωσης του λαού μας. Η “Φωνή” σας, έχει αξία ως μια πλουραλιστική συνιστώσα στο πλαίσιο του σοσιαλιστικού και εργατικού κινήματος.
 
Hasta la viktoria siempre
 
Γιώργος Λεχουρίτης, ψυχολόγος συνδικαλιστής, μέλος ΠΚ Πατησίων του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
  


Η  έκδοση του 50ου φύλλου της Μαρξιστικής Φωνής είναι αφορμή για εορτασμό για ολόκληρη την Διεθνή Μαρξιστική Τάση. Ο ελληνικός καπιταλισμός είναι ο πιο άρρωστος από τους αρρώστους της Ευρώπης. Και η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή της ταξικής σύγκρουσης στην Ευρώπη.
 
Το  πακέτο  “διάσωσης”΄ που λάνσαρε η αστική τάξη της Ευρώπης έχει επιβάλλει σκληρότατα μέτρα λιτότητας.Ακόμα και αν το σχέδιο μπορούσε να “πετύχει” θα άφηνε στην Ελλάδα ένα αβάσταχτο βάρος δημοσιονομικού χρέους.Αυτή η περίφημη διάσωση σημαίνει χρόνια επώδυνης λιτότητας για τον Ελληνικό λαό,μη παρέχοντας λύση στα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης
 
Ένα χρόνο πριν γράψαμε. “Οι πιθανότητες του Παπανδρέου να εγαρμόσει στην πράξη την πολιτική λιτότητας είναι συνεπώς μηδενικές.Τελικά,όση πίεση και να εφαρμοστεί στον Ελληνικό λαό,δεν θα μπορέσουν ποτέ να πληρώσουν το χρέος τους.Η λεγόμενη ΄΄βοήθεια΄΄ μπορεί μόνο να αναβάλει την Ημέρα της Κρίσης.Και η ανελέητη πίεση απο τις Βρυξέλες για χτύπημα στο επίπεδο διαβίωσης, και συνεπώς μείωση του ελλείματος,θα έχει σαν αποτέλεσμα στο σπρώξιμο της Ελλάδας ακόμα περισσότερο προς την εθνική χρεωκοπία και  παραίτηση”
 
Δώδεκα μήνες αργότερα αυτή η πρόβλεψη δικαιώθηκε εντελώς απο τα γεγονότα.Η Ελληνική αστική τάξη  βρέθηκε ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη.Αν δεν κάνουν βαθειές περικοπές,η Ε.Ε  θα κόψει τη χρηματοδότηση,πράγμα που ισοδυναμεί με το να αποσυνδέεις  τα καλώδια που κρατούν έναν άρρωστο ασθενή ζωντανό.Αλλά οι βαθειές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες κάνουν τα πράγματα χειρότερα με το να μειώνεται η ζήτηση και να αυξάνεται η φοροδιαφυγή,βαθαίνοντας έτσι την κρίση.
 
Η εργατική τάξη έχει απαντήσει στις επιθέσεις αυτές στις καλύτερες παραδόσεις του Ελληνικού εργατικού Κινήματος.Έχουν πραγματοποιηθεί μαζικές διαδηλώσεις και γενικές απεργίες.Αυτά δείχνουν τη δύναμη και το μαχητικό πνεύμα της εργατικής τάξης.Αλλά δεν πέτυχαν στο να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση να αλλάξει πορεία.Νέες επιθέσεις ετοιμάζονται.
 
 
Η μόνη λύση είναι μια εκ θεμελίων αλλαγή στην κοινωνία, η απόρριψη του παλιού και η ανακατασκευή της κοινωνίας από πάνω έως κάτω,αυτό είναι η σοσιαλιστική επανάσταση.Αυτή η ιδέα θα αρχίσει να έχει απήχηση στους πιό προχωρημένους εργαζόμενους και τη νεολαία.Πρέπει να ακολουθήσουμε τη συμβουλή του Λένιν προς τους Μπολσεβίκους το 1917 “Εξηγήστε υπομονετικά!”
 
Η ιδέα της επανάστασης εξαπλώνεται από τη μια χώρα στην άλλη.Το μήνυμα της Αραβικής Επανάστασης εμπνέει τη φαντασία της νεολαίας στην Ευρώπη,όπως βλέπουμε στην Ισπανία.Οι εργάτες και η νεολαία της Ελλάδας είναι στην πρώτη γραμμή της Ευρωπαικής Επανάστασης.Είναι στα καθήκοντα των Μαρξιστων να παρεμβαίνουν ενεργά σε όλους τους αγώνες των εργατών και της νεολαίας και να γονιμοποιήσουν το κίνημα με τις ιδέες του Μαρξισμού-τις μόνες ιδέες που μπορούν να εγγυηθούν τη νίκη.
 
Η Μαρξιστική Φωνή θα παίξει ένα καταλυτικό ρόλο στη μάχη για τη Σοσιαλιστική Επανάσταση στην Ελλάδα, και η Ελληνική Επανάσταση θα παίξει ένα καταλυτικό ρόλο στο έργο της Ευρωπαικής Επανάστασης,που τώρα ετοιμάζεται.
 
Eκ  μέρους της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης ,σας εύχομαι κάθε επιτυχία.
 
Alan Woods
Λονδίνο, 23 Μαιου 2011