Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΝεολαίαΜαθητές 4ου λυκ. Ζωγράφου: Διεκδικούμε ότι μας ανήκει

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Μαθητές 4ου λυκ. Ζωγράφου: Διεκδικούμε ότι μας ανήκει

ΜΑΘΗΤΕΣ 4ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ : ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΌΤΙ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ!

Νέο κύμα καταλήψεων ξέσπασε στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα. Οι ελλείψεις σε βιβλία, οι ακάλυπτες κενές θέσεις και τα πρόσκαιρα μπαλώματα με ωρομίσθιους, τα κτηριακά προβλήματα έχουν κάνει την ήδη βεβαρημένη κατάσταση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εντελώς αφόρητη.

Ο Χρήστος, ο Βαγγέλης, ο Φοίβος, ο Χαράλαμπος και ο Μάριος είναι μαθητές του 4ου λυκείου Ζωγράφου και μας μιλούν για τον αγώνα τους.

Για ποιο λόγο αποφασίσατε να ξεκινήσετε κατάληψη- ποια είναι τα αιτήματα σας;

Καταρχάς, πληρώνουμε 15 ευρώ για τα βιβλία των Αγγλικών μας. Μόνο, με αυτό τον τρόπο το δημόσιο δωρεάν σχολείο πάει περίπατο, γιατί μια φτωχή οικογένεια δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

Επίσης, έχει διακοπεί η ενισχυτική διδασκαλία γιατί όπως λένε ότι δεν υπάρχουν λεφτά να πληρωθούν οι καθηγητές. Όμως, αν οι γονείς σου παίρνουν για παράδειγμα, 500 ευρώ, πώς θα πληρώσουν για να πας σε φροντιστήριο; Επίσης, θέλουμε την κατάργηση του εξετασιοκεντρικού συστήματος, την εξάλειψη της παραπαιδείας και των ιδιωτικών σχολείων ενώ τέλος, θέλουμε αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία.

Ποιό πιστεύεται ότι είναι το βασικό πρόβλημα στην εκπαίδευση;

Η παιδεία υποβαθμίζεται και υποχρηματοδοτείται, και τώρα θέλουν να αναλάβουν οι δήμοι την χρηματοδότηση των σχολείων αντί για το κράτος, μέσω των δημοτικών τελών κλπ. Όλοι οι δήμοι όμως, εκτός από την Εκάλη είναι καταχρεωμένοι. Από τη στιγμή, λοιπόν, που δεν έχουν χρήματα, θα αναζητούν χρηματοδότηση από ιδιώτες-χορηγούς.

Στο σχολείο μας μια καθηγήτρια μας είπε : «παιδιά, τα βιβλία του σχολείου δεν είναι καλά, δώστε μου από 10 ευρώ και θα σας φέρω εγώ καλύτερα». Εμείς, δεν δίνουμε ούτε 1 ευρώ από την τσέπη μας για μια παιδεία που θέλει να λέγεται δημόσια και δωρεάν.

Πόσα σχολεία τελούν υπό κατάληψη;

Όλα τα σχολεία του Ζωγράφου, είναι υπό κατάληψη αυτήν την περίοδο. Κάποια σχολεία βέβαια δεν είναι τόσο καλά οργανωμένα και μία ανοίγουν μία κλείνουν.

Τι αντιδράσεις είχατε ενάντια στην κατάληψη;

Από παντού υπήρξαν αντιδράσεις. Καταρχάς από τους ίδιους τους μαθητές. Πέρσι έγινε μία κατάληψη και παρά το γεγονός ότι ήταν απόφαση της Γενικής Συνέλευσης κάποιοι μαθητές μπήκαν με τσαμπουκά και απειλώντας τους συμμαθητές τους, άνοιξαν την κατάληψη.

Από την άλλη, έχουμε τους καθηγητές που αντιδρούν. Χαρακτηριστικά, στο 7ο ο Διευθυντής χτύπησε ένα παιδί και οι μαθητές κατέβηκαν σε κατάληψη, με αφορμή αυτό το περιστατικό. Ο συγκεκριμένος μάλιστα διευθυντής έχει και φασιστικές αντιλήψεις καθώς συχνά βρίζει μετανάστες αλλά και τους γονείς τους. Για αυτό ένα από τα αιτήματα, αυτής της κατάληψης ήταν ενάντια στο ρατσισμό.

Οι μαθητές, βέβαια, εκεί δεν έχουν μόνο το αυτό το πρόβλημα αφού κάνουν μάθημα σε υπόγειο, δεν έχουν θέρμανση, το σχολείο θέλει απολύμανση καθώς υπάρχουν ποντίκια και κατσαρίδες.

Πώς οργανώνεται η κατάληψη;

Βέβαια, ακόμα οι καταλήψεις έχουν πολλές αδυναμίες στην οργάνωση. Στην κατάληψη, πρέπει, να υπάρχει μια δύναμη μαθητών που να περιφρουρεί το χώρο, να μην αφήνει εξωσχολικούς να μπαίνουν, να μην επιτρέπει τους βανδαλισμούς και να μην επιτρέπει να διακινούνται ναρκωτικά και άλλα τέτοια που δυσφημίζουν τον αγώνα μας, αν όμως υπάρχουν 50-60 συνειδητοποιημένοι μαθητές μέσα το σχολείο, μπορούν να περιφρουρήσουν την κατάληψη.

Υπάρχει κάποιος συντονισμός μεταξύ των κατειλημμένων σχολείων;

Πλέον υπάρχει. Ξεκίνησε εκλογή επιτροπών μαθητών από το 5ο και ακολούθησαν και τα άλλα σχολεία. Όλες οι επιτροπές πήγαμε στο δημοτικό συμβούλιο και καταθέσαμε τα αιτήματα μας. Το δημοτικό συμβούλιο, όμως, μας «έγραψε» κανονικά, πολλοί από εκεί μέσα άρχισαν ακόμα και να μας βρίζουν.

 

Οι μαθητές δεν έχουν μια συνολική εκπροσώπηση, πώς θα βλέπατε το ενδεχόμενο της δημιουργίας μιας πανελλήνιας ένωσης μαθητών;

Πιστεύω ότι θα ήταν μια καλή κίνηση. Είναι σημαντικό, να οργανωθεί ο αγώνας των μαθητών, κι εγώ είμαι υπέρ.

Όμως, κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο. Ίσως δεν υπάρχει η αντίστοιχη ευαισθητοποίηση-πολιτικοποίηση στους μαθητές, όπως συμβαίνει στους φοιτητές και στους εργαζόμενους

Το θέμα είναι να χτιστεί πρώτα σε κάθε περιοχή μια ένωση μαθητών σε κάθε πόλη και μετά να γίνει ένα κεντρικό συντονιστικό, έτσι ώστε να μη δημιουργηθεί ένα συντονιστικό στα χαρτιά.

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα