Προϋπολογισμός 2011: ληστεία για τους εργαζόμενους – «δώρα» στο μεγάλο κεφάλαιο
Κατατέθηκε στην βουλή πριν μερικές ημέρες ο προϋπολογισμός για το 2011, στον οποίο προβλέπονται περικοπές των κρατικών δαπανών, ύψους 14,3 δις ευρώ. Πρόκειται για εξοργιστικό γεγονός, ότι τα οικονομικά μέτρα που καταστρέφουν μέρα με την ημέρα το βιοτικό επίπεδο του ελληνικού λαού, για χάρη των καπιταλιστών, δεν έχουν τελειωμό.
Πιο συγκεκριμένα, τα 14,3 δις ευρώ που πρόκειται να περικοπούν κατά το 2011, επιμερίζονται σε 8,2 δις, που ήδη προβλέπονταν από το μνημόνιο και σε επιπλέον μέτρα ύψους 6,1 δις, πάρα τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, κατά τους προηγούμενους μήνες, ότι δεν θα υπάρξει νέο κύμα μέτρων.
Τα μέτρα που προβλέπονταν ήδη από το μνημόνιο(8,2 δις ευρω) είναι τα εξής:
ΕΣΟΔΑ
Θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι αυξήσεις σε καύσιμα, τσιγάρα, ποτά και είδη πολυτελείας (1.500 εκ.), που επιβλήθηκαν το 2010
Για το 2011 προβλέπονται ήδη από το μνημόνιο, αυξήσεις στον ΦΠΑ οι οποίες θα αποφέρουν στα ταμεία 1.050 εκ. ευρώ και η φορολόγηση των επιχειρήσεων που θα προσθέσει στα ταμεία 680 εκ. ευρώ. Αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι αυξάνεται ο ΦΠΑ σε μια σειρά προϊόντων, από τρόφιμα, εισιτήρια, κόμιστρα ταξί, λογαριασμούς ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ (αυξάνονται από το 11% στο 13%) μέχρι βιβλία, εφημερίδες, εισιτήρια θεάτρου και περιοδικά (αυξάνονται από το 5,5% στο 6,5%) αλλά και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης (σήμερα 0,021 ευρώ το λίτρο) αφού θα εξισωθεί με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης (0,39 ευρώ το λίτρο). Την ίδια στιγμή. Αποτελεί ταξικό σκάνδαλο ότι χαρίζονται στις επιχειρήσεις 320 εκ. ευρώ μέσω της μείωσης από το 24% στο 20% του συντελεστή φορολογίας για τα κέρδη των επιχειρήσεων (ΑΕ και ΕΠΕ) που επανεπενδύονται. Τέλος οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αυξάνονται(κατά 270 εκ. ευρώ), ενώ τρόϊκα και κυβέρνηση θεωρούν την περίοδο κατάλληλη για επιβολή «πράσινων» τελών(150 εκ.) γονατίζοντας ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους.
Από το 2010 θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι τεράστιες περικοπές σε μισθούς(500 εκ.) και συντάξεις(650 εκ.)
Για το 2011 προβλέπεται από το μνημόνιο περικοπή δαπανών για την αυτοδιοίκηση(500 εκ.) μέσω του μηχανισμού του Καλλικράτη, συγκράτηση δαπανών για τις συντάξεις(100 εκ.),οι οποίες παγώνουν για ολόκληρο το 2011 και τέλος μείωση των δημοσίων επενδύσεων(500 εκ.)
Από τα παραπάνω «μνημονιακά» μέτρα, είναι προφανές, ότι η πολιτική της κυβέρνησης, που αποτελεί τον πιο έμπιστο προστάτη των συμφερόντων των Ευρωπαίων καπιταλιστών, είναι εξ ολοκλήρου στραμμένη στην αφαίμαξη των εργαζομένων. Πως αλλιώς θα μπορούσε να εξηγηθεί το φαινόμενο αύξησης των έμμεσων φόρων και παγώματος των συντάξεων την στιγμή που το δημόσιο αποσύρεται από τις επενδύσεις αφήνοντας πεδίο δόξας στους ιδιώτες και επιλέγεται η μείωση των άμεσων φόρων για τις επιχειρήσεις.
Τα καινούργια μέτρα για το 2011, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο μνημόνιο(6.1 δις ευρώ) είναι τα εξής:
– Μέτρα κατά της φοροδιαφυγής/εισφοροδιαφυγής: 1590 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, προβλέπονται έσοδα 190 εκατ. ευρώ από την καθιέρωση συστήματος εισροών- εκροών για τα καύσιμα, 200 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή σχεδίου δράσης για τη συλλογή καθυστερούμενων οφειλών, 400 εκατ. ευρώ από την επιτάχυνση της συλλογής φορολογικών προστίμων, 300 εκατ. ευρώ από τις φορο-δίκες εξπρές , 100 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση εκκρεμών φορολογικών διαφορών και 300 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση εκκρεμών ασφαλιστικών εισφορών και άλλα 100 εκατ. ευρώ από την αύξηση των παραβόλων των δικαστηρίων.
Αρκετοί είναι αυτοί που θα σπεύσουν να υποστηρίξουν αυτή την πολιτική, με την λογική ότι καλός πολίτης είναι ο καλός φορολογούμενος. Πρόκειται για μία μηχανιστική προσέγγιση του φορολογικού συστήματος που επικρατεί στον καπιταλισμό και η οποία αγνοεί αφενός το που καταλήγουν τα χρήματα των φορολογούμενων, την στιγμή που οι μισθοί, οι συντάξεις, οι δαπάνες για την παιδεία, την υγεία, την ασφάλιση και το -κουτσουρεμένο πλέον- κοινωνικό κράτος εν γένει, πετσοκόβονται και αφετέρου κλείνει τα μάτια στην εξοντωτική έμμεση φορολογία που πληρώνουν όλοι οι εργαζόμενοι, στις φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων και στην απόσυρση του κράτους από επενδύσεις που θα μπορούσαν να αποφέρουν επιπλέον έσοδα.
– «Αξιοποίηση» δημόσιας περιουσίας : 690 εκ. ευρώ. Κυβέρνηση και τρόϊκα θεωρούν αξιοποίηση τις ιδιωτικοποιήσεις, το ξεπούλημα δηλαδή τις δημόσιας περιουσίας. Τα ενδεικτικότερα στοιχεία που πιστοποιούν τον παραπάνω ισχυρισμό και εμπεριέχονται στο προϋπολογισμό είναι:
1. Πώληση 4 airbus A340 (περιουσία που έμεινε από την Ολυμπιακή) εντός του πρώτου τριμήνου.
2. Πώληση σε στρατηγικό επενδυτή του 49% του Καζίνο Mont Parnes το δεύτερο τρίμηνο.
3. Παράταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Ελ. Βενιζέλος το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
4. Συμβάσεις παραχώρησης για φάσμα συχνοτήτων το τρίτο τρίμηνο του έτους.
5. Πώληση ποσοστού σε στρατηγικό επενδυτή της ΕΑΣ (ΕΒΟ – ΠΥΡΚΑΛ) όπου το Δημόσιο κατέχει 99,81%).
6. Το τέταρτο τρίμηνο του έτους προσδιορίζεται και η πώληση ποσοστού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ(κατά 49%) σε στρατηγικό επενδυτή μαζί βέβαια με το management, γεγονός που στην πράξη σημαίνει αύξηση των εισιτηρίων και παύση των μη κερδοφόρων διαδρομών.
7.ΛΑΡΚΟ: Το Δημόσιο κατέχει σήμερα το 55,19% αυτής της μεταλλευτικής και μεταλλουργικής επιχείρησης και αναμένεται να την ξεπουλήσει εντός του δ’ τριμήνου του 2011. Πρόκειται για μία επιχείρηση που τα προ φόρων κέρδη της για το 2009, ανέρχονται στα € 993,1 εκατομμύρια, δηλαδή ποσοστό ίσο με το 3% του δημοσιονομικού ελλείμματος της ίδιας χρονιάς (€36,15 δις ή 15,4% του ΑΕΠ)!
8.ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ: Εκχώρηση ποσοστού 10% και 23% αντίστοιχα μαζί με το management. Η παραχώρηση του management γίνεται καθώς αρχικά δεν είχε εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον, λόγω και των χαμηλών τιμολογίων. Επομένως, προβλέπεται κατακόρυφη αύξηση των τιμολογίων προκειμένου να γίνουν οι επιχειρήσεις ελκυστικές στο κεφάλαιο.
9. Συμβάσεις παραχώρησης επιστρατεύονται για την ΕΓΝΑΤΙΑ, το τέταρτο τρίμηνο του έτους.
10. Όσον αφορά στα λιμάνια το χαρτοφυλάκιο του Δημοσίου περιλαμβάνει 12 οργανισμούς λιμένος με τη μορφή Α.Ε. και εκατοντάδες άλλα μικρότερα λιμάνια. Η κυβέρνηση προωθεί τη στρατηγική εταιρική αναδιάρθρωση του λιμενικού συστήματος των δώδεκα οργανισμών λιμένος, καθώς και τη σύναψη συμβάσεων παραχώρησης.
11. Η πολιτική της κυβέρνησης για τις εταιρείες ΕΑΣ και ΕΛΒΟ(ελληνική βιομηχανία οχημάτων) προωθεί αναδιάρθρωση και είσοδο στρατηγικών εταίρων με πλειοψηφική συμμετοχή έως 65% του μετοχικού κεφαλαίου και δικαιώματα διοίκησης. Εκχωρείται δηλαδή ένα στρατηγικό κομμάτι της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας σε έλληνες και ξένους επενδυτές.
– Οι δαπάνες για την υγεία προβλέπονται σε 2100 εκ. ευρώ δραματικά μικρότερες σε σχέση με το 2010. Η πρωτοφανής αυτή περικοπή στις δαπάνες για την υγεία αποτελεί προάγγελο της διάλυσης του Ε.Σ.Υ. Μάλιστα στον Υγειονομικό Χάρτη, που θα ανακοινωθεί τον Απρίλιο του 2011 από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΔΙΣΥ) και θα ενσωματώνει συγχωνεύσεις και κλείσιμο υγειονομικών μονάδων, θα αποτυπώνονται τόσο οι δημόσιες όσο και οι ιδιωτικές μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας σαν να περιλαμβάνονταν και αυτές στο Ε.Σ.Υ.
– Περικοπές της τάξης του 20% προβλέπονται στις δαπάνες για την παιδεία. Η πρόβλεψη για το 2011 είναι μόλις 6,2 δισ. ευρώ, δηλαδή 2,96% του ΑΕΠ (για πρώτη φορά κάτω από 3% του ΑΕΠ) όταν προ Μνημονίου προϋπολογίζονταν πάνω από 7,5 δισ. ευρώ. Οι περικοπές αυτές αφορούν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και περιλαμβάνουν περικοπές μισθών, πάγωμα των διορισμών και των προσλήψεων, συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και μείωση των λειτουργικών δαπανών σε όλες τις βαθμίδες.
– Από τις ΔΕΚΟ θα εξοικονομηθούν 800 εκ. ευρώ. Η κυβερνητική παρέμβαση θα γίνει με επιχειρησιακό σχέδιο για κάθε μία. Οι παρεμβάσεις θα εστιαστούν στον περιορισμό του μισθολογικού κόστους και της αξιοποίησης της περιουσίας τους. Το 2011, σε σύγκριση με το 2010, συνολικά στις ΔΕΚΟ η δαπάνη μισθοδοσίας θα μειωθεί κατά 24,25%, ο δανεισμός θα περιοριστεί κατά 74,36% και οι επενδύσεις θα μειωθούν κατά 52,24%. Παράλληλα έχει γίνει ξεκάθαρο από την κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να ανανεωθούν οι συμβάσεις 10.000 συμβασιούχων (100 εκ.ευρώ) στον συνολικό δημόσιο τομέα ενώ δεν αρνείται την πιθανότητα απολύσεων. Ουσιαστικά πρόκειται για σχέδιο κατεδάφισης των δημοσίων επιχειρήσεων και εκχώρησης τους σε ιδιώτες.
– Από επιδόματα θα εξοικονομηθούν 150 εκ. ευρώ. Συγκεκριμένα οι υπάλληλοι του δημοσίου και οι συνταξιούχοι δημοσίου και ιδιωτικού τομέα το 2011 θα χάσουν 1 δις ευρώ από περικοπές σε επιδόματα και δώρα καλοκαιριού, Πάσχα, Χριστουγέννων, ενώ για στους πολύτεκνους εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή του ειδικού επιδόματος.
Η μελέτη των βασικών μεγεθών του προϋπολογισμού προδιαγράφει την αναπόφευκτη χρεοκοπία και τα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγηθεί ελληνικός και παγκόσμιος καπιταλισμός. Πιο συγκεκριμένα ο προϋπολογισμός του 2011 προβλέπει:
-Έλλειμμα: Από 9,4% του ΑΕΠ φέτος σε 7,4% του ΑΕΠ το 2011.
-Χρέος: Ρεκόρ δημοσίου χρέους θα καταγράψει η Ελλάδα το 2011, 152,6% του ΑΕΠ ή 348,5 δισ. ευρώ από 142,5% φέτος και 330,4 δισ. ευρώ. Βλέπουμε λοιπόν ότι το δημόσιο χρέος της χώρας διαρκώς αυξάνεται και μόνο η οριστική του διαγραφή θα μπορούσε να δώσει ανάσα στους εργαζόμενους κόντρα στα συμφέροντα του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος.
-Δαπάνες τόκων: Η Ελλάδα θα φτάσει να πληρώνει μόνο για τόκους, από 14,2 δισ. ευρώ φέτος, 15,3 δισ. ευρώ το 2011. Εδώ φαίνεται ξεκάθαρα ο τοκογλυφικός ρόλος των δανειστών, που προφανώς δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικός, δεδομένου ότι δεν βοηθούν, κινούμενοι από αλληλεγγύη, τους Έλληνες, όπως συχνά παρουσιάζεται στον αστικό τύπο, αλλά πρώτη τους φροντίδα είναι η εξασφάλιση των κερδών τους. Φυσικά μόνο ως χυδαίο ψέμα και ευθεία κοροϊδία του λαού μπορεί να χαρακτηριστεί ο ισχυρισμός ότι ο δανεισμός σκοπό έχει να εξασφαλίσει μισθούς και συντάξεις.
-Πληθωρισμός: Μετά την έκρηξη στο 4,2% το 2010 θα αποκλιμακωθεί στο 2,2%. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού είναι αδιάφορη για τους εργαζόμενους δεδομένου ότι δεν προβλέπονται αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις ούτε στο όριο του 2,2%(πέραν του ότι συν τοις άλλοις πετσοκόβονται..)
-Ανεργία: Το ανώτατο ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να καταγραφεί το 2012, στο 14,8% του εργατικού δυναμικού μετά από 12,1% φέτος και 14,6% το 2011. Πρόκειται ξεκάθαρα για τον προϋπολογισμό της φτώχειας και της ανεργίας την στιγμή που οι αστοί ορκίζονται στο σύστημά τους ότι οι περικοπές θα δημιουργήσουν επιπλέον θέσεις.
-Επενδύσεις: Δραματική βουτιά επενδύσεων τετραετούς διάρκειας δείχνει ο προϋπολογισμός. Από -11,4% το 2009, οι επενδύσεις μειώνονται περαιτέρω κατά 17,4% φέτος και υποχωρούν κατά 7,5% το 2011.
-Ιδιωτική κατανάλωση: Κάθετη η πτώση και της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 4,1% φέτος και -4,3% το 2011 πριν ανακάμψουν κατά 0,5% το 2012 και 1,1% το 2013. Αυτό αντικατοπτρίζει την κατακόρυφη πτώση της αγοραστικής δύναμης των μαζών που μόνο έναν νέο κύκλο ύφεσης μπορεί να προετοιμάσει.
Με την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2011 αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η μόνη βιώσιμη, ρεαλιστική και εφικτή λύση για έξοδο από την ύφεση χωρίς των στραγγαλισμό των εργαζομένων είναι η ανάδειξη μιας αριστερής σοσιαλιστικής κυβέρνησης που θα στηρίζεται στις μαζικές οργανώσεις του εργαζόμενου λαού. Είναι αναγκαία η αντικατάσταση της σημερινής ψευδεπίγραφης αστικής δημοκρατίας από ένα καθεστώς εργατικής σοσιαλιστικής δημοκρατίας. Μόνο έτσι μπορούν να λυθούν οι θεμελιώδεις αντιφάσεις του καπιταλισμού που μόνο ανεργία, φτώχεια και ανασφάλεια δημιουργούν. Βασική προϋπόθεση προς αυτήν την κατεύθυνση αποτελούν οι ενωτικοί, στοχευμένοι και κλιμακούμενοι αγώνες των εργαζομένων μέσα από τα συνδικάτα τους και κόντρα στις γραφειοκρατικές ηγεσίες που αποτελούν τροχοπέδη για το εργατικό κίνημα. Η ενότητα των μαζικών κομμάτων της αριστεράς(Κ.Κ.Ε. και ΣΥΡΙΖΑ), από την ηγεσία μέχρι την βάση, πάνω σε μεταβατικά αιτήματα μόνο να ενθουσιάσει θα μπορούσε τους εργαζόμενους καθώς αποτελεί την μόνη νικηφόρα διέξοδο στους αγώνες τους. Όποιος αρνείται στην πράξη αυτή την πραγματικότητα μόνο τροχοπέδη για το εργατικό κίνημα μπορεί να αποτελέσει. Τέτοια αιτήματα θα μπορούσαν να είναι:
– Παύση πληρωμής και συνολική διαγραφή των τοκογλυφικών δανείων, που ήδη έχουν πληρωθεί σε πολλαπλάσιο της αξίας τους από τον ελληνικό λαό.
– Η κοινωνικοποίηση των 200 μεγαλύτερων επιχειρήσεων, του χρηματοπιστωτικού συστήματος και του εξωτερικού εμπορίου, κάτω από εργατικό έλεγχο και διοίκηση( και όχι τους φαιδρούς manager) καθώς και των επιχειρήσεων που κλείνουν ή κάνουν μαζικές απολύσεις, με παράλληλη ένταξή τους σε εθνικούς φορείς κατά κλάδο
– Η βαριά φορολογία στο κεφάλαιο και η κατάργηση του εμπορικού μυστικού, με παράδοση στους εργαζόμενους των ισολογισμών των επιχειρήσεων(έτσι ώστε να ξεκαθαριστεί ποιος φοροδιαφεύγει τελικά..) καθώς και η κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου.
– Περικοπή δαπανών για τους εξοπλισμούς και αύξηση δαπανών για παιδεία-υγεία-πρόνοια-ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
– Αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή σε μισθούς και συντάξεις- άμεση εφαρμογή 35ώρου-5ημέρου-7ώρου για καταπολέμηση της ανεργίας-επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού- εκτεταμένο πρόγραμμα δημοσίων και κοινωφελών έργων που θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας- απαγόρευση των απολύσεων.
– Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας-επιστροφή όλων των κλεμμένων αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων-σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες και για τους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά και στα 60 για τους άντρες.