Την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Ιουνίου διεξήχθη το 1ο Αντικαπιταλιστικό Διήμερο Νεολαίας “Revolt 2019”, στη Λίμνη του Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας. Το Διήμερο περιείχε πολιτικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις και το διοργάνωσε το νεανικό σχήμα της Κομμουνιστικής Τάσης, η Νεολαία Ενάντια στον Καπιταλισμό.
Το Διήμερο άνοιξε με τη βιβλιοπαρουσίαση της νέας έκδοσης του «Κομμουνιστικού Μανιφέστου» του Καρλ Μαρξ και του Φρίντριχ Ένγκελς, από τις εκδόσεις «Μαρξιστική Φωνή». Ομιλητές ήταν ο μεταφραστής και πολιτικός επιμελητής της έκδοσης, Σταμάτης Καραγιαννόπουλος και ο γραμματέας της Νεολαίας Ενάντια στον Καπιταλισμό, Πάτροκλος Ψάλτης. Οι δύο ομιλητές αναφέρθηκαν στη σημασία του έργου αυτού, την επικαιρότητά του, την ανάλυσή του για τις κρίσεις του καπιταλισμού και για την ανάγκη οργάνωσης για τη σοσιαλιστική αλλαγή της κοινωνίας. Επίσης, τονίστηκε και η σημασία αυτής της νέας έκδοσης, καθώς η μετάφραση είναι βελτιωμένη σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές εκδόσεις του Κομμουνιστικού Μανιφέστο, στις οποίες σε ορισμένα σημεία έχουμε ακόμα και διαστρεβλώσεις του νοήματος του πρωτότυπου. Η καινούρια αυτή έκδοση αλλά και οι ομιλίες προξένησαν το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων, κάτι που αποτυπώθηκε στις μεγάλες πωλήσεις της έκδοσης καθ’ όλη τη διάρκεια του Διημέρου.
Στη συνέχεια, ακολούθησε αφιέρωμα στην Ισπανική Επανάσταση του 1931-39, με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την ήττα της και τη νίκη του στρατηγού Φράνκο. Το αφιέρωμα ξεκίνησε με μια συνοπτική παρουσίαση του χρονικού των γεγονότων και των συμπερασμάτων απ’ αυτά από το μέλος της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας «Επανάσταση», Ηλία Κυρούση και ολοκληρώθηκε με την προβολή της, σχετικής με τα γεγονότα, ταινίας του γνωστού Βρετανού μαρξιστή σκηνοθέτη Κεν Λόουτς, «Γη και Ελευθερία».
Η πρώτη μέρα έκλεισε με συναυλία με ροκ και πανκ μουσική, με τα συγκροτήματα 4 Hours Later και Αντί Λογικής. Στη συναυλία, είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν μέχρι αργά τα μεσάνυχτα δεκάδες νέοι, χορεύοντας και τραγουδώντας με την ψυχή τους.
Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με την εκδήλωση με θέμα «Η Τέχνη και η συμβολή της στον αγώνα ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα». Ομιλητές ήταν η γνωστή μουσικοσυνθέτρια, στιχουργός και τραγουδίστρια, Ναταλία Ρασούλη, ο γνωστός κωμικός ηθοποιός, Χριστόφορος Ζαραλίκος και ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας της Νεολαίας Ενάντια στον Καπιταλισμό,“Revolt“, Κωνσταντίνος Αυγέρος. Η Ναταλία Ρασούλη ανέλυσε το πώς το κυνήγι του κέρδους αλλοιώνει την τέχνη και τα διάφορα ρεύματά της. Στο πλαίσιο αυτό, έδωσε και δύο εύστοχα παραδείγματα. Το πρώτο αφορούσε τη ραπ, η οποία από μουσική των φτωχών μαύρων, που ζούσαν σε γκέτο, και η οποία είχε έντονο κοινωνικό στίχο και νοήματα, πλέον σ’ αυτή διαφημίζεται ο νεοπλουτισμός με τα ακριβά αμάξια, τα ακριβά κοσμήματα και τις πολλές ωραίες γυναίκες. Το δεύτερο αφορούσε το ελληνικό λαϊκό τραγούδι, που γεννήθηκε από και για τα φτωχά λαϊκά στρώματα και πλέον έχει για γίνει μια πολύ ακριβή διασκέδαση, κατά την οποία ξοδεύονται μεγάλα χρηματικά ποσά σε ακριβά ποτά και λουλούδια.
Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος ψυχαγώγησε το κοινό με το γνωστό, σατιρικό του χιούμορ, κάνοντας παράλληλα κριτική και στην αστική κοινωνία. Χρησιμοποιώντας προσωπικά του βιώματα, έδειξε ότι στη σάτιρα είναι κομβικό να γίνεται κριτική στους «από πάνω» (είτε αυτό αυτό αφορά την οικογένεια, είτε το σχολείο είτε την κοινωνία συνολικά), όμως στην αστική κοινωνία, οπού διδάσκεται να «κατεβάζουμε το κεφάλι στους ανώτερους», αυτό καταπιέζεται. Σημαντική ήταν επίσης η αναφορά του στο ότι η τέχνη θα έπρεπε να είναι διαθέσιμη δωρεάν στο κοινό, κάτι που θα συμβαίνει μόνο στο σοσιαλισμό, αλλά τώρα είναι ανέφικτο λόγω της ανάγκης του καλλιτέχνη να εξασφαλίζει τα προς το ζην μέσω της πώλησης της τέχνης του. Ο Κωνσταντίνος Αυγέρος, από την πλευρά του, ανέδειξε τα τρομακτικά εμπόδια που βάζει και τις παραμορφώσεις που προκαλεί ο καπιταλισμός στην ελεύθερη ανάπτυξη της τέχνης, έκανε μια κριτική του προσανατολισμού της τέχνης στη σταλινική ΕΣΣΔ, αλλά και κατέδειξε πώς θα απελευθερωθούν όλες οι καλλιτεχνικές δυνατότητες του ανθρώπου στη μελλοντική σοσιαλιστική κοινωνία.
Στη συνέχεια, ακολούθησε αφιέρωμα στο πολιτικό – λαϊκό τραγούδι αρχικά με τη Ναταλία Ρασούλη που έδωσε ρεσιτάλ ερμηνείας και μετά τον Νίκο Κυριαζή, που καθήλωσε επίσης το τυχερό κοινό. Τέλος, το Διήμερο ολοκληρώθηκε και πάλι με συναυλία ροκ και πανκ μουσικής, η οποία κράτησε με κέφι και ενθουσιασμό μέχρι αργά τα μεσάνυχτα, με τα συγκροτήματα Tritocosmics, The Periods, Tuesday Nights και HomoErectus.
Στο χώρο, λειτουργούσε καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων του διημέρου, έκθεση επαναστατικού, πολιτικού βιβλίου, με πληθώρα τίτλων. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι διακινήθηκαν πάρα πολλά βιβλία κατά τη διάρκεια του Διημέρου, που δείχνει την αναπτυσσόμενη δίψα ενός τμήματος των νέων για τις επαναστατικές ιδέες και την αλλαγή της κοινωνίας. Επίσης, το μέγεθος της συμμετοχής αλλά και ο ενθουσιασμός που υπήρξε στο Διήμερο δείχνουν το έντονο ενδιαφέρον των νέων και ότι πρέπει να λαμβάνονται πρωτοβουλίες για τη διοργάνωση και τη στήριξη τέτοιων αντικαπιταλιστικών εκδηλώσεων.
Η Νεολαία Ενάντια στον Καπιταλισμό σκοπεύει, από δω και στο εξής, να καθιερώσει τη διοργάνωση του Αντικαπιταλιστικού Διημέρου Νεολαίας “Revolt“ σε ετήσια βάση. Αυτή η πρώτη διοργάνωσή του, ήταν το επιστέγασμα μιας πολύ εντατικής και πλούσιας δράσης της σε αρκετές σχολές και σχολεία, σε αρκετές γειτονιές της Αθήνας, η οποία περιελάμβανε κύκλους συζητήσεων και εκδηλώσεις με θέματα γύρω από την επαναστατική θεωρία, τη διάδοση επαναστατικού πολιτικού υλικού, αλλά και καμπάνιες διεκδικήσεων, σύμφωνες με τις ανάγκες της νεολαίας. Ιδιαίτερα έντονη, δε, ήταν η δράση της Νεολαίας Ενάντια στον Καπιταλισμό στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας, στην οποία και πραγματοποιήθηκε το Διήμερο και στην οποία η τοπική ομάδα της Νεολαίας Ενάντια στον Καπιταλισμό πέτυχε την παραχώρηση από τον Δήμο ενός χώρου, με σκοπό να χρησιμοποιείται ως Δημοτικό Στέκι Νεολαίας.
Η Νεολαία Ενάντια στον Καπιταλισμό σκοπεύει να συνεχίσει την έντονη δράση της για τις επαναστατικές ιδέες και το επόμενο διάστημα. Για το σκοπό αυτό, καλεί κάθε νέο αγωνιστή να οργανωθεί στις γραμμές της!
Νίκος Σέντης