Προκήρυξη για τη γενική απεργία της 15ης Μαρτίου

ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΜΕ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

 

–  ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΓΝΗΣΙΑ

– ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

 

Η κυβέρνηση του κεφαλαίου εντείνει την επίθεση στους εργαζόμενους επιχειρώντας την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και μεθοδεύοντας την ανατροπή των κεκτημένων στην κοινωνική ασφάλιση. Η επίθεση αυτή δεν είναι ένα ελληνικό φαινόμενο. Αντανακλά σε τελική ανάλυση την σημερινή κρίση του καπιταλισμού σε διεθνές επίπεδο και τον απόλυτα παρασιτικό ρόλο της άρχουσας τάξης που δεν αναπτύσσει τις παραγωγικές δυνάμεις με τρόπο επωφελή για την εργαζόμενη κοινωνία, αλλά αντίθετα, στο βωμό του κέρδους επιχειρεί να την οδηγήσει πίσω σε περιόδους βαρβαρότητας και εξαθλίωσης. Η επιθετικότητά των καπιταλιστών στην Ελλάδα γίνεται ακόμα μεγαλύτερη από τη στιγμή που αισθάνονται ότι έχουν στην εξουσία μια απόλυτα ελεγχόμενη κυβέρνηση, χωρίς μια ισχυρή αριστερή αντιπολίτευση. Γι’ αυτό βλέπουν τη σημερινή συγκυρία σαν μια μεγάλη ευκαιρία για να αφαιρέσουν όσες περισσότερες κατακτήσεις μπορούν και δεν πρόκειται να κάνουν εύκολα πίσω. Αυτό σημαίνει ότι ο αγώνας των εργαζόμενων πρέπει να είναι καλά οργανωμένος, μαζικός, ενιαίος, διαρκής και επίμονος.

Η ηγεσία της ΓΣΕΕ σπρωγμένη από τη δυσαρέσκεια των εργαζόμενων προχωρεί σε μια ακόμα γενική απεργία, δίνοντας όμως την αίσθηση ότι, ενώ τα αφεντικά και η κυβέρνησή τους διεξάγουν με αποφασιστικότητα τον ταξικό πόλεμο, εκείνη δεν έχει σχέδιο και στρατηγική. Σε κάθε χτύπημα της κυβέρνησης κινείται σπασμωδικά και εκ των υστέρων, χωρίς να παρέχει στους εργαζόμενους ένα ενιαίο και μακρόπνοο πρόγραμμα πάλης. Απέναντι σε αυτή τη στάση οι διαχωριστικές τακτικές της ηγεσίας του ΠΑΜΕ, παρά τις αγνές, ταξικές διακηρύξεις που τις συνοδεύουν,  αποδυναμώνουν όχι την κυρίαρχη ηγεσία, αλλά το ίδιο το εργατικό κίνημα. Έτσι η μόνη δύναμη που μπορεί να επιβάλει την απόκρουση της επίθεσης του κεφαλαίου είναι οι ίδιοι οι απλοί αγωνιστές του εργατικού κινήματος. Μέσα από την ενεργή συμμετοχή τους στα συνδικάτα πρέπει να επιβάλουν την ενότητα, το συντονισμό και την κλιμάκωση των αγώνων.  Πρέπει να παλέψουν για την κοινή δράση όλων των μερίδων του εργατικού κινήματος γύρω από ένα ενιαίο, πανεργατικό πρόγραμμα πάλης, που θα κλιμακωθεί με μια 48ωρη γενική απεργία στις αρχές Απρίλη, περιλαμβάνοντας ενδιάμεσα, κυλιόμενες απεργίες κατά κλάδο και νομό που θα κάμψουν τη σκληρή στάση κυβέρνησης και εργοδοσίας. Για την επιτυχία αυτού του προγράμματος απαιτείται μια αποφασιστική εκστρατεία ενημέρωσης και κινητοποίησης στους χώρους δουλειάς, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να βλέπουν έμπρακτα ότι τα συνδικάτα και η ηγεσία τους διεξάγουν σοβαρά τη μάχη.

Οι διεκδικήσεις αυτού του προγράμματος πρέπει να είναι :

–          Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων της Ν.Δ και των αντίστοιχων της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

–           1.200 ευρώ κατώτερος μισθός σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα –  Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή σε μισθούς και συντάξεις – 5νθήμερο – 7ωρο – 35ωρο – Επίδομα ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού –- Κατάργηση της ελαστικής εργασίας και της μερικής απασχόλησης – Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες και στα 58 για τους άντρες – Επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων – Μεγάλες ποινές για την ανασφάλιστη εργασία.

–          Βαριά φορολογία στα κέρδη του κεφαλαίου και κοινωνικοποίηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας για να βρεθούν χρήματα για τη Δημόσια Υγεία – Παιδεία – Πρόνοια – Κοινωνική Ασφάλιση, για την γενική ανακούφιση και βελτίωση της ζωής των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. 

–          Απαγόρευση των απολύσεων –- Κρατικοποίηση με εργατικό έλεγχο και διαχείριση των επιχειρήσεων που κλείνουν – Ματαίωση των ιδιωτικοποιήσεων των Δημόσιων επιχειρήσεων – πλήρης επανακρατικοποίηση όσων ιδιωτικοποιήθηκαν, κάτω από εργατικό έλεγχο και διαχείριση.

 

Η κυβέρνηση του κεφαλαίου όμως ποτέ δεν πρόκειται να εφαρμόσει το πρόγραμμα που έχουν ζωτική ανάγκη οι εργαζόμενοι. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση που θα στηρίζεται στους ίδιους τους εργαζόμενους. Ο μόνος δρόμος για να χτίσουμε από σήμερα αυτή την προοπτική είναι η κοινή αγωνιστική δράση ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ – αριστερών στελεχών και εργατικής βάσης του ΠΑΣΟΚ, με τελικό στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης της Ν.Δ και την εκλογή μιας αριστερής κυβέρνησης συνεργασίας που θα εφαρμόσει ένα σοσιαλιστικό πρόγραμμα.

 

ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΤΑΣΗ – ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΦΩΝΗ»

www.marxismos.com

τηλ: 210-8313968

e-mail : [email protected]