Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΔιεθνήΗ βαρβαρότητα της Ισραηλινής άρχουσας τάξης

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Η βαρβαρότητα της Ισραηλινής άρχουσας τάξης

ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Οι ισραηλινός καπιταλισμός είναι σε σοβαρή κρίση. Η ισραηλινή κοινωνία δεν είχε γνωρίσει ποτέ σοβαρή ανεργία. Την τελευταία δεκαετία η ανεργία έφθασε το 10%. Η κυβέρνηση έχει επιτεθεί στα κοινωνικά δικαιώματα, από τις συντάξεις, την περίθαλψη έως την εκπαίδευση. Παράλληλα τα σύνορα του Ισραήλ έχουν κλείσει για του Παλαιστινίους εργάτες. Αυτό έχει ρίξει τους Παλαιστίνιους εργάτες στην απελπισία.

Το πρόβλημα για τους ισραηλινούς αστούς είναι ότι δεν μπορούν να προσφέρουν στους ισραηλινούς εργάτες κάτι καλύτερο. Γι' αυτό χρησιμοποιούν την πολεμική πυγμή. Ο πόλεμος είναι η απάντηση τους στην κρίση. Ελπίζουν να δημιουργήσουν κλίμα εθνικιστικής υστερίας μέσα στο Ισραήλ, για να κάνουν το λαό να αισθανθεί ότι απειλείται και δεν έχει άλλη επιλογή από το να πολεμήσει.  Θέλουν δηλαδή μια επανάληψη του 1967.

Παρόλα αυτά, τα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε. Οι ισραηλινές μάζες έχουν μάθει αρκετά. Το Ισραήλ κατείχε την Δυτική όχθη και την Γάζα, τη χερσόνησο του Σινά, τα υψίπεδα του Γκολάν και το Βόρειο Λίβανο. Τίποτα από αυτά δεν έκανε το Ισραήλ ένα ασφαλέστερο μέρος για να ζει κανείς.

Τώρα τα ισραηλινά στρατεύματα είναι πίσω στο Λίβανο και όλη η κατάσταση οδηγεί σε έναν πολύπλευρο πόλεμο. Αλλά εξαιτίας του παρελθόντος, το κλίμα στο Ισραήλ δεν είναι όπως θα το ήθελε η ισραηλινή άρχουσα τάξη. Το επίπεδο του σωβινισμού δεν είναι αυτό που προσδοκούσαν. Κάτι έχει αλλάξει στο κλίμα μέσα στον πληθυσμό. Σημαντικά στρώματα του πληθυσμού μπορούν να δουν την πραγματικότητα πέρα από την κυβερνητική προπαγάνδα. Ξέρουν ότι το Ισραήλ μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στους γείτονές του. Ο ισραηλινός στρατός είναι η τέταρτη πιο ισχυρή στρατιωτική μηχανή στον κόσμο. Αλλά επίσης ξέρουν ότι δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα μόνο με στρατιωτικά μέσα. Αυτό εξηγεί γιατί στην αυγή της επίθεσης του Ισραήλ στο Λίβανο η πλειοψηφία του πληθυσμού εκφράζει τον πόθο της για ειρήνη.

Αλλά η ηγεσία της Χεζμπολάχ είναι εθνικιστική, όσο και η Ισραηλινή κυβέρνηση. Έχουν αρχίσει να επιτίθενται σε πολιτικούς στόχους στο Ισραήλ και αυτό μπορεί προσωρινά να επιδεινώσει το κλίμα. Αυτό θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από την ισραηλινή άρχουσα τάξη, που απελπισμένα προσπαθεί να ενώσει το λαό υπό τις κατευθύνσεις της, με την ιδέα ότι όλοι οι Εβραίοι πρέπει να υπερασπίσουν τους εαυτούς τους και να ενωθούν έναντι του κοινού εχθρού.

Το χαμηλό συγκριτικά με το παρελθόν επίπεδο του σωβινισμού είναι μια αντανάκλαση της ταξικής πόλωσης. Υπάρχει κοινωνική ανισότητα πρωτοφανούς κλίμακας για την ιστορία της χώρας. Οι φτωχοί καλούνται σήμερα να υπερασπίσουν τα συμφέροντα των πλουσίων. Τι θα κερδίσουν από αυτό οι φτωχοί; Θα κερδίσουν καλύτερους μισθούς, δουλειές και συντάξεις; Ασφαλώς όχι, και αυτό το καταλαβαίνουν αφού όλα αυτά τους αφαιρούνται μέρα με τη μέρα από αυτούς οι οποίοι τους καλούν στα όπλα.

Αυτή η πόλωση έχει την αντανάκλασή της και στο εσωτερικό της άρχουσας τάξης. Μια πτέρυγα είναι υπέρ του πολέμου. Είναι εκπληκτικό το ότι οι στρατιωτικές κορυφές κερδίζουν όλο και περισσότερη επιρροή στις διαδικασίες των αποφάσεων Οι κορυφαίοι στρατιωτικοί εμφανίζονται σε κυβερνητικά υπουργεία για να εκθέσουν τις απόψεις τους. Έχουν ασκήσει πίεση ώστε να απομακρυνθεί ο Πέρετζ από υπουργός Αμύνης και να αντικατασταθεί από κάποιον στρατιωτικό.

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα