Τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης της ΝΔ δείχνουν με ξεκάθαρο τρόπο τις προθέσεις του νέου πρωθυπουργού Μητσοτάκη και του επιτελείου του, σχετικά με τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση και το φοιτητικό κίνημα. Η νέα υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, από το βήμα της Βουλής, αποκάλυψε τα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης για τη δημόσια Εκπαίδευση. Η πρόσφατη κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και η εισβολή της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για την όξυνση της καταστολής έναντι του φοιτητικού κινήματος. Γνωρίζει πολύ καλά πως οι «μεταρρυθμίσεις» που ετοιμάζεται να περάσει θα προκαλέσουν νέα μαζικά και μαχητικά κινήματα της νεολαίας, όπως φάνηκε και από τα δύο αρκετά μαζικά φοιτητικά συλλαλητήρια ενάντια στην κατάργηση του ασύλου μέσα στο καλοκαίρι.
Συγκεκριμένα, οι κατευθύνσεις της κυβέρνησης δείχνουν προς την «απελευθέρωση» των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, δηλαδή τη χρηματοδότησή τους από ιδιωτικές επιχειρήσεις και τη «σύνδεση των πτυχίων με την αγορά εργασίας», με άλλα λόγια την αφαίρεση δικαιωμάτων από τα πτυχία και το συνεχές κυνήγι για μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών και σεμινάρια ως απαραίτητα στοιχεία στο βιογραφικό των αποφοίτων σχολών, οι οποίοι ψάχνουν για μια θέση εργασίας στο αντικείμενο των σπουδών τους. Επιπλέον, η κ. Κεραμέως μιλάει ανοιχτά για συγχωνεύσεις και κλεισίματα τμημάτων που θα εξαρτώνται από αξιολογήσεις των τμημάτων και των ιδρυμάτων.
Επιπρόσθετα, οι ταξικοί φραγμοί αυξάνονται στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τα παιδιά που προέρχονται από την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, καθώς η νέα κυβέρνηση επιδιώκει να επαναφέρει την ελάχιστη βάση για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και το λεγόμενο «ν+2» για την ολοκλήρωση των σπουδών, κάτι που σημαίνει ότι ι φοιτητές θα έχουν περιθώριο μέχρι και δύο περισσότερα χρόνια από τον κύκλο σπουδών για να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους. Αν ξεπεράσουν αυτό το ανώτατο όριο, θα διαγράφονται από τη σχολή τους. Αυτό φυσικά θα προσθέσει τρομακτική οικονομική και ψυχολογική πίεση στους μαθητές που ολοκληρώνουν την Τρίτη Λυκείου, αλλά και στους εν ενεργεία φοιτητές.
Επιπλέον, η κυβέρνηση συνεχίζοντας στο δρόμο του προκατόχου της θα αυξήσει την πίεση στους μαθητές με την εισαγωγή «τράπεζας θεμάτων» για τις ενδοσχολικές εξετάσεις στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Αυτό θα ισοδυναμεί σχεδόν με ετήσιες πανελλήνιες εξετάσεις για την είσοδο των μαθητών στην επόμενη τάξη της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης!
Η κυβέρνηση θα ανακαλύψει πολύ σύντομα ότι το φοιτητικό και το μαθητικό κίνημα δεν έχουν πεθάνει, αλλά αντίθετα η νεολαία της χώρας είναι ένα καζάνι που βράζει και η οργή του μπορεί να ξεχειλίσει με την οποιαδήποτε αφορμή. Οι κινητοποιήσεις ενάντια στην κλιματική αλλαγή στις 20 και 27 Σεπτεμβρίου, όπως επίσης και η αύξηση της καταστολής απέναντι στους πρόσφυγες και τη νεολαία, μπορούν να πυροδοτήσουν ένα μαζικό κίνημα που θα στραφεί ενάντια στην κυβέρνηση. Για να μπορέσει αυτός ο αγώνας να έχει νικηφόρα προοπτική θα πρέπει, όσον αφορά το φοιτητικό κίνημα, οι δυνάμεις του ΜΑΣ και της ΕΑΑΚ/ΑΡΕΝ να σταματήσουν την καταστροφική τακτική των χωριστών συγκεντρώσεων και να παλέψουν ενιαία για την αγωνιστική επανίδρυση της ΕΦΕΕ (φοιτητική συνδικαλιστική ένωση). Στο μαθητικό κίνημα θα πρέπει να ιδρυθεί μια Πανελλαδική Ένωση Μαθητών ώστε να υπάρξει ένα μόνιμο συνδικαλιστικό όργανο των μαθητών που θα εκπροσωπεί δημοκρατικά και θα συντονίζει το μαθητικό κίνημα σε σταθερή βάση. Οι Μαθητές Ενάντια στον Καπιταλισμό, το μαθητικό σχήμα της ΝΕΚ (Νεολαία Ενάντια στον Καπιταλισμό), θα διεξάγουν μια εκστρατεία στα σχολεία για τη δημιουργία της Ένωσης. Μόνο με αυτόν τον τρόπο η νεολαία θα σταματήσει τα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Κωσταντίνος Αυγέρος