Τα Κέντρα Πρόληψης, που αποτελούν πυλώνες πρόληψης εξαρτήσεων στην ελληνική κοινωνία, οδηγούνται στην υποβάθμιση και στο κλείσιμο με την νέα αντι-μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση στον τομέα της Ψυχικής Υγείας.
Το έργο των Κέντρων Πρόληψης έχει αναγνωριστεί διεθνώς και έχει χαρακτηριστεί ως πρωτοποριακό και παραγωγικό (72 από αυτά τα κέντρα έχουν λάβει ευρωπαϊκά βραβεία). Στόχος των Κέντρων Πρόληψης είναι η σταδιακή αλλαγή στάσεων, σχέσεων και συμπεριφορών. Η δημιουργία ενός κλίματος αποδοχής και εμπιστοσύνης στο χώρο της οικογένειας, του σχολείου, αλλά και της ευρύτερης κοινότητας.
Ως κύρια μεθοδολογία στις παρεμβάσεις πρόληψης αξιοποιούνται οι αρχές της βιωματικής μάθησης και του συστημικού ψυχοκοινωνικού μοντέλου, οι οποίες συμβάλλουν στην καλλιέργεια αξιών στις σχέσεις στην ευρύτερη Κοινότητα, στο χώρο της οικογένειας και στο χώρο του σχολείου.
Ο ρόλος μας είναι να διευρύνουμε την οπτική μας και να αποκτήσουμε μια ολόπλευρη εικόνα για τους παράγοντες που συνδέονται με το φαινόμενο των εξαρτήσεων και να παρέμβουμε στα δομικά στοιχεία του και όχι στο σύμπτωμα, που απλά αποτελεί μια πιθανή έκφρασή του.
Όπως φαίνεται, με το άρθρο 46, του νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία, η κυβέρνηση προωθεί το κλείσιμο των Κέντρων Πρόληψης. Το 2027 τελειώνει η σύμβαση που έχουμε με τους φορείς που συμβάλλουν στην ύπαρξή μας όπως είναι ο ΟΚΑΝΑ, η ΚΕΔΕ, η ΕΤΑΑ, χωρίς να αφήνει καμία προοπτική του τι θα γίνει με την πρόληψη. ν θα ακολουθηθεί η φιλοσοφία και μεθοδολογία της πρόληψης και κυρίως τι θα γίνει με τους εργαζόμενους. Και αντί να ενισχύεται ο τοπικός δημόσιος χαρακτήρας τους, υπάρχει μια τάση υπερσυγκεντρωτισμού των υπηρεσιών και μια τάση προς την ιδιωτικοποίηση. Σε αυτό αντιδρούμε γιατί δεν ερωτηθήκαμε και δεν μας επέτρεψαν να καταθέσουμε καμία πρόταση για το τι μέλλει γενέσθαι, για το πώς μπορεί να υπάρξει μια βελτίωση. Ακόμη ένα ζήτημα είναι πως ενώ τα Κέντρα Πρόληψης οδηγούνται προς κλείσιμο, εκκρεμούν πάνω από 150 προσλήψεις μετά το 2007, οι οποίες ενώ έχουν εγκριθεί, δεν έχουν γίνει ποτέ.
- ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ & ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΚΑΘΩΣ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΗ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΞΑΡΤΤΗΣΗ!
- ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΩΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ “ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ” ΜΕΤΑ-ΡΥΘΜΙΣΗ!
Γιώργος Λεχουρίτης, Συστημικός Θεραπευτής, μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Σωματείου Εργαζομένων στην Πρόληψη