Αρχική Εκδόσεις Βιβλία «Η καπιταλιστική κρίση και η επικαιρότητα του Μαρξισμού» – Νέο βιβλίο του Λ. Τρότσκι απ’ τις εκδόσεις μας

«Η καπιταλιστική κρίση και η επικαιρότητα του Μαρξισμού» – Νέο βιβλίο του Λ. Τρότσκι απ’ τις εκδόσεις μας

«Η καπιταλιστική κρίση και η επικαιρότητα του Μαρξισμού» – Νέο βιβλίο του Λ. Τρότσκι απ’ τις εκδόσεις μας

Οι εκδόσεις «Μαρξιστική Φωνή», εκδίδουν ένα ακόμη βιβλίο του μεγάλου μπολσεβίκου επαναστάτη Λέον Τρότσκι, το δεύτερο μέσα σε μόλις πέντε μήνες! Μετά από τα δεκατρία ανέκδοτα κείμενα που εκδώσαμε το 2010 υπό τον τίτλο «Κείμενα για τον Σταλινισμό» και τα πέντε επίσης ανέκδοτα στα ελληνικά για ογδόντα έξι ολόκληρα χρόνια, κείμενα για τη σταλινική πολιτική της λεγόμενης Τρίτης Περιόδου, που εκδώσαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο («Η Τρίτη Περίοδος των Λαθών της Κομιντέρν»), σε λίγες μέρες, εκδίδεται από τη «Μαρξιστική Φωνή» ένα ακόμα βιβλίο του Τρότσκι, υπό τον τίτλο «Η καπιταλιστική κρίση και η επικαιρότητα του Μαρξισμού». Περιλαμβάνει δύο θαυμάσια κείμενα που έγραψε στο Μεξικό, λίγο καιρό πριν από τη δολοφονία του.

Το πρώτο κείμενο με τίτλο «Για τα ενενήντα χρόνια του Κομμουνιστικού Μανιφέστου», γράφτηκε τον Οκτώβριο του 1937 και εξηγεί με συνοπτικό τρόπο την επικαιρότητα των βασικών ιδεών του ιδρυτικού έργου του επιστημονικού σοσιαλισμού. Το δεύτερο κείμενο με τίτλο «Ο μαρξισμός στην εποχή μας», γράφτηκε τον Απρίλιο του 1939 ως εισαγωγή στη σύνοψη του 1ου Τόμου του Κεφαλαίου του Μαρξ από τον Γερμανό μαρξιστή Ότο Ρούλε. Σε αυτό, ο Τρότσκι παραθέτει τα βασικά σημεία της μαρξιστικής ανάλυσης της καπιταλιστικής οικονομίας, εξετάζει την ανατομία της ιστορικής κρίσης του καπιταλισμού με σημείο αναφοράς τις ΗΠΑ και εξηγεί το γιατί ο σοσιαλισμός αποτελεί μια αναπόφευκτη αναγκαιότητα.

Τα δύο αυτά κείμενα, εκδόθηκαν για πρώτη φορά στα ελληνικά το 1983 από τις εκδόσεις «Αλλαγή», στο πλαίσιο της αξιέπαινης προσπάθειας που έκαναν για τη διάδοση του έργου του Τρότσκι στην Ελλάδα. Δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να σημειώσουμε ότι εκτός από τις πολλές αδυναμίες και ασάφειες που υπήρχαν στη μετάφραση εκείνης της έκδοσης, σε ορισμένα σημεία παραλείπονταν ολόκληρες φράσεις. Η παρούσα έκδοση, περιέχει μια νέα μετάφραση, βελτιωμένη και πλήρη, με πηγή τη δημοσίευση των κειμένων στις ιστοσελίδες «Leon Trotsky Internet Archive» και «In Defense of Marxism». Η μετάφραση της έκδοσης του 1983 ασφαλώς λήφθηκε υπόψη. Ευχαριστούμε θερμά τον παλιό σύντροφο και φίλο Γιώργο Σκηνιώτη για την καθοριστική συμβολή του σε αυτή την έκδοση.

Σταμάτης Καραγιαννόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here