Ποιοι είμαστε

Για τι παλεύουμε

Επικοινωνία

Αρχική Ταυτότητα Εκδόσεις «Η καπιταλιστική κρίση και η επικαιρότητα του Μαρξισμού» - Νέο βιβλίο του...

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Κομμουνιστική Τάση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

«Η καπιταλιστική κρίση και η επικαιρότητα του Μαρξισμού» – Νέο βιβλίο του Λ. Τρότσκι απ’ τις εκδόσεις μας

Σε λίγες μέρες κυκλοφορεί ένα ακόμα βιβλίο του Λέον Τρότσκι από την Κομμουνιστική Τάση και τις εκδόσεις «Μαρξιστική Φωνή». Πρόκειται για δύο εξαιρετικά κείμενα με τίτλο «Για τα ενενήντα χρόνια του Κομμουνιστικού Μανιφέστου» και «Ο μαρξισμός στην εποχή μας», που επανεκδίδονται στα ελληνικά σε νέα, βελτιωμένη και πλήρη μετάφραση, υπό τον γενικό τίτλο «Η καπιταλιστική κρίση και η επικαιρότητα του Μαρξισμού».

Οι εκδόσεις «Μαρξιστική Φωνή», εκδίδουν ένα ακόμη βιβλίο του μεγάλου μπολσεβίκου επαναστάτη Λέον Τρότσκι, το δεύτερο μέσα σε μόλις πέντε μήνες! Μετά από τα δεκατρία ανέκδοτα κείμενα που εκδώσαμε το 2010 υπό τον τίτλο «Κείμενα για τον Σταλινισμό» και τα πέντε επίσης ανέκδοτα στα ελληνικά για ογδόντα έξι ολόκληρα χρόνια, κείμενα για τη σταλινική πολιτική της λεγόμενης Τρίτης Περιόδου, που εκδώσαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο («Η Τρίτη Περίοδος των Λαθών της Κομιντέρν»), σε λίγες μέρες, εκδίδεται από τη «Μαρξιστική Φωνή» ένα ακόμα βιβλίο του Τρότσκι, υπό τον τίτλο «Η καπιταλιστική κρίση και η επικαιρότητα του Μαρξισμού». Περιλαμβάνει δύο θαυμάσια κείμενα που έγραψε στο Μεξικό, λίγο καιρό πριν από τη δολοφονία του.

Το πρώτο κείμενο με τίτλο «Για τα ενενήντα χρόνια του Κομμουνιστικού Μανιφέστου», γράφτηκε τον Οκτώβριο του 1937 και εξηγεί με συνοπτικό τρόπο την επικαιρότητα των βασικών ιδεών του ιδρυτικού έργου του επιστημονικού σοσιαλισμού. Το δεύτερο κείμενο με τίτλο «Ο μαρξισμός στην εποχή μας», γράφτηκε τον Απρίλιο του 1939 ως εισαγωγή στη σύνοψη του 1ου Τόμου του Κεφαλαίου του Μαρξ από τον Γερμανό μαρξιστή Ότο Ρούλε. Σε αυτό, ο Τρότσκι παραθέτει τα βασικά σημεία της μαρξιστικής ανάλυσης της καπιταλιστικής οικονομίας, εξετάζει την ανατομία της ιστορικής κρίσης του καπιταλισμού με σημείο αναφοράς τις ΗΠΑ και εξηγεί το γιατί ο σοσιαλισμός αποτελεί μια αναπόφευκτη αναγκαιότητα.

Τα δύο αυτά κείμενα, εκδόθηκαν για πρώτη φορά στα ελληνικά το 1983 από τις εκδόσεις «Αλλαγή», στο πλαίσιο της αξιέπαινης προσπάθειας που έκαναν για τη διάδοση του έργου του Τρότσκι στην Ελλάδα. Δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να σημειώσουμε ότι εκτός από τις πολλές αδυναμίες και ασάφειες που υπήρχαν στη μετάφραση εκείνης της έκδοσης, σε ορισμένα σημεία παραλείπονταν ολόκληρες φράσεις. Η παρούσα έκδοση, περιέχει μια νέα μετάφραση, βελτιωμένη και πλήρη, με πηγή τη δημοσίευση των κειμένων στις ιστοσελίδες «Leon Trotsky Internet Archive» και «In Defense of Marxism». Η μετάφραση της έκδοσης του 1983 ασφαλώς λήφθηκε υπόψη. Ευχαριστούμε θερμά τον παλιό σύντροφο και φίλο Γιώργο Σκηνιώτη για την καθοριστική συμβολή του σε αυτή την έκδοση.

Σταμάτης Καραγιαννόπουλος

Πρόσφατα Άρθρα

00:19:10

Video: Η Ιστορία του Militant

Ο Ρομπ Σιούελ, ηγετικό στέλεχος της IMT και παλιός οργανωτικός γραμματέας του ιστορικού Militant περιγράφει συνοπτικά την πορεία, τις επιτυχίες και την κατάληξη της...

Πακιστάν: Να απελευθερωθεί αμέσως ο σύντροφος Amin που απήχθη από τους “Rangers” στο Καράτσι!

  Ο σύντροφος Amin, ενεργό μέλος της Προοδευτικής Συμμαχίας Νέων (PYA) στο Καράτσι, απήχθη από το σπίτι του στην περιοχή Shah Faisal στο Καράτσι από...
00:19:43

Video: Η ζωή και το έργο του Τεντ Γκραντ (1913-2006)

Μια συνοπτική περιγραφή της ζωής και του έργου του σημαντικού μαρξιστή επαναστάτη και θεωρητικού Τεντ Γκραντ, ιδρυτή του ιστορικού “Militant” και της Διεθνούς Μαρξιστικής...

Σχετικά άρθρα

00:02:33

Ηλεκτρονική συνδρομή σε«Επανάσταση» και «Μαρξιστική Φωνή»: με 5€ λαμβάνετε όλα τα τεύχη για έναν χρόνο

Δυνάμωσε τη διάδοση των επαναστατικών ιδεών που ιεραρχούν τη δημόσια υγεία ως πρώτη κοινωνική προτεραιότητα. Γίνε ηλεκτρονικός συνδρομητής (αποστολή με e-mail σε μορφή pdf) στην εφημερίδα «Επανάσταση» και το περιοδικό «Μαρξιστική Φωνή». Ενιαία ετήσια συνδρομή (όλα τα τεύχη «Ε» και «ΜΦ» για ένα χρόνο) μόνο με 5 ευρώ! Δες το βιντεοσκοπημένο διαφημιστικό μας σποτάκι.

Σαν σήμερα κυκλοφόρησε το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» – Αποκτήστε την τελευταία ελληνική του έκδοση σε συμβολική τιμή για άνεργους και νέους

Σαν σήμερα, στο επαναστατικό 1848 κυκλοφόρησε το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο». Διαβάστε τον πρόλογο του Ένγκελς στην έκδοση του 1888. Αποκτήστε την πιο πρόσφατη ελληνική έκδοση του επαναστατικού κείμενο που η επικαιρότητά του έφθασε να μνημονεύεται ακόμα και στην τελετή απονομής των Όσκαρ, σε συμβολική τιμή για άνεργους, μαθητές και φοιτητές.