Ποιοι είμαστε

Για τι παλεύουμε

Επικοινωνία

Αρχική Επικαιρότητα Διεθνή Βενεζουέλα, 25 Ιανουαρίου: Νεότερα από το πραξικόπημα

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Κομμουνιστική Τάση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Βενεζουέλα, 25 Ιανουαρίου: Νεότερα από το πραξικόπημα

Οι νεότερες εξελίξεις από το πραξικόπημα Τραμπ και αντεπαναστατικής αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα.

Χθες, 24 Ιανουαρίου, οι ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας βγήκαν σαφώς και κατηγορηματικά υπέρ του Προέδρου Μαδούρο, απορρίπτοντας τον Γκουάιντο και κάθε μορφής ξένη παρέμβασης. Υπήρξε μια τηλεοπτική δήλωση από τον υπουργό Αμύνης, στρατηγό Παντρίνο, ο οποίος περιστοιχιζόταν από όλους τους υψηλόβαθμους αξιωματικούς του στρατού. Προηγήθηκαν τηλεοπτικές δηλώσεις αξιωματικών από διάφορες στρατιωτικές βάσεις της Βενεζουέλας. Ο στρατός, προς το παρόν, είναι με την εκλεγμένη κυβέρνηση.

Στις 23 Ιανουαρίου, ο Μαδούρο διέταξε την απέλαση όλων των διπλωματών των ΗΠΑ εντός 72 ωρών. Ο Γκουάιντο είπε ότι διέταξε όλες τις πρεσβείες να μείνουν. Οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι δεν πρόκειται να αποσυρθούν, καθώς δεν είχαν διαταχθεί να το πράξουν από τον μοναδικό Πρόεδρο που αναγνώριζαν. Χθες αποφάσισαν να αποσύρουν όλους τους μη διπλωματικούς υπαλλήλους. Η Βενεζουέλα διέταξε την απόσυρση του διπλωματικού Επιτελείου της από τις ΗΠΑ. Ο Γκουάιντο τους κάλεσε να μείνουν και να αναγνωριστούν από αυτόν.

Κατά τη συνεδρίαση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), οι ΗΠΑ δεν είχαν επαρκή πλειοψηφία για να περάσουν ψήφισμα κατά της Βενεζουέλας, οπότε υπογράφτηκε δήλωση από 17 χώρες που δεν έχει νομική ισχύ και ο διορισμένος «πρεσβευτής » του Γκουάιντο δεν μπορούσε να αναγνωριστεί.

Το επόμενο στάδιο της πρόκλησης ήρθε όταν o Γκουάιντο έφτασε να ζητήσει επισήμως από τις ΗΠΑ να δώσουν στη Βενεζουέλα ανθρωπιστική βοήθεια. Στη συνάντηση του ΟΑΚ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο υποσχέθηκε 20.000.000 δολάρια. Αυτή είναι ξεκάθαρα μια απόπειρα πρόκλησης στρατιωτικής σύγκρουσης. Εάν οποιεσδήποτε δυνάμεις των ΗΠΑ («ανθρωπιστικές» ή άλλες) εισέλθουν στην επικράτεια της Βενεζουέλας, αυτό θα ισοδυναμεί με εισβολή.

Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι αναζητούν τρόπους να κόψουν τη χρηματοδότηση για το πετρέλαιο στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας και να την προσανατολίσουν στον Γκουάιντο. Είναι αρκετά ικανοί να το πράξουν και αυτό θα πλήξει τόσο την οικονομία, όσο και την κρατική χρηματοδότηση.

Ένα άρθρο του Reuters έχει δώσει λεπτομέρειες για αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα από την Ουάσιγκτον και από τον Αλμάγκρο, τον επικεφαλής του ΟΑΚ, σε χώρες της Λατινικής Αμερικής πριν ο Γκουάιντο ανακηρυχθεί Πρόεδρος, για να εξασφαλίσουν την υποστήριξή τους. Όπως γνωρίζαμε, το πραξικόπημα οργανώνεται στις ΗΠΑ.

Είναι σαφές ότι τα γεράκια της κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι αποφασισμένα να επιβάλουν την αλλαγή του καθεστώτος στη Βενεζουέλα άμεσα, με οποιοδήποτε μέσο απαιτείται.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Χαντ, μιλώντας στις ΗΠΑ, έδωσε πλήρη υποστήριξη στο πραξικόπημα και κατόρθωσε να κάνει λάθος σε δύο κρίσιμα στοιχεία: είπε ότι «οι κάλπες ήταν γεμάτες» ενώ δεν υπάρχουν κάλπες στη Βενεζουέλα, η ψηφοφορία είναι ηλεκτρονική, και ότι «η αντιπολίτευση αποκλείστηκε από τις προεδρικές εκλογές», όταν στην πραγματικότητα ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Φάλκον συμμετείχε.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας υπήρξαν πολλά βίαια επεισόδια στο Καράκας και σε άλλες πόλεις, όπως έγινε και την προηγούμενη νύχτα. Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτών των επεισοδίων είναι: μικρές ομάδες ένοπλων (εγκληματίες, λούμπεν στοιχεία, πληρωμένοι και οπλισμένοι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης) που επιτίθενται σε εγκαταστάσεις της εθνοφρουράς, ανταλλαγές πυρών με όπλα, χρήση χειροβομβίδων, που λαμβάνουν χώρα κυρίως σε εργατικές περιοχές του Καράκας. Αυτό είναι διαφορετικό από τα βίαια γεγονότα του 2017. Εκείνη την εποχή ήταν κυρίως οι νέοι της άρχουσας τάξης και των ανώτερων μικροαστικών στρωμάτων (αν και συμμετείχαν και εγκληματικά στοιχεία), που κινητοποιούνταν κυρίως στις περιοχές τους και υπολόγιζαν σε κάποια υποστήριξη από τον τοπικό πληθυσμό.

Υπάρχουν συγκεχυμένες αναφορές για έναν ακτιβιστή που πυροβολήθηκε και κάηκε μέχρι θανάτου στη Μέριδα. Έχω λάβει μια αναφορά αυτόπτη μάρτυρα από έναν σύντροφο, για μια ένοπλη επίθεση σε κυβερνητικό κτίριο στο Αμαζόνιο, στις 23 Ιανουαρίου που διεξήχθη από αντιπολιτευόμενα στοιχεία σε συνδυασμό με παραστρατιωτικές δυνάμεις (από την Κολομβία;), σε άλλα μέρη της χώρας υπήρχαν εμπρησμοί επιθέσεις κατά του PSUV (Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλας) και των κυβερνητικών κτιρίων εκείνη την ημέρα.

Μια αναγκαία σημείωση εδώ: στη Βενεζουέλα υπάρχουν επαναστατικές οργανώσεις και οργανώσεις που συνδέονται με το PSUV, τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο, που είναι οπλισμένες και έτοιμες να υπερασπιστούν τη νόμιμη κυβέρνηση σε περίπτωση πραξικοπήματος ή ξένης παρέμβασης οποιουδήποτε είδους.

Τόσο η Ρωσία, όσο και η Κίνα, εξέδωσαν σαφείς και έντονα διατυπωμένες ανακοινώσεις κατά της ξένης επέμβασης στη Βενεζουέλα και προς υποστήριξη της υπάρχουσας κυβέρνησης. Και οι δύο έχουν σημαντικά συμφέροντα, επενδύσεις και συμβάσεις στη Βενεζουέλα, που θέλουν να υπερασπιστούν. Αυτή η διαμάχη έχει επίσης γεωπολιτικό χαρακτήρα.

Στη Βρετανία η σιωπή των Κόρμπιν – Μακντόνελ είναι απογοητευτική, τα μέσα ενημέρωσης τους επιτίθενται ήδη για την υποστήριξη στους Τσάβες – Μαδούρο, θα πρέπει να βγουν ανοικτά και να δηλώσουν απλώς τα βασικά γεγονότα: «Αυτό είναι ένα πραξικόπημα που υποστηρίζεται από τον Τραμπ, ο Γκουάιντο δεν έχει νομιμότητα, ο λαός της Βενεζουέλας θα πρέπει να είναι ελεύθερος να αποφασίσει για το μέλλον του μακριά από ξένες παρεμβάσεις, η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να επιστρέψει το χρυσό της Βενεζουέλας που παρακρατά, ο Τζέρεμι Χαντ είναι ένα… ίσως αυτό μπορούν να μη το πουν».

Ο Γκουάιντο έχει ήδη δηλώσει ότι θα δώσει στις πετρελαϊκές εταιρείες «ευέλικτους φορολογικούς όρους». Βασικά, θέλει να καταργήσει τους νόμους του Τσάβες που περιόρισαν τον ρόλο των ξένων εταιρειών στην πετρελαϊκή βιομηχανία. Σαφώς, ένας από τους λόγους του πραξικοπήματος είναι η ανάγκη των πολυεθνικών των ΗΠΑ να ελέγξουν πλήρως το πετρέλαιο της Βενεζουέλας.

Χόρχε Μαρτίν – Γραμματέας της Διεθνούς καμπάνιας “Hands off Venezuela!”
Μετάφραση: Ηλίας Κυρούσης

Πρόσφατα Άρθρα

ΗΠΑ: Απεργία αλληλεγγύης των λιμενεργατών στο μαζικό κίνημα «Black lives matter»

Η μεγάλη απεργία αλληλεγγύης των λιμενεργατών δείχνει το δρόμο για το μαζικό κίνημα στις ΗΠΑ.

Νομοσχέδιο για τις «δημόσιες συναθροίσεις»: επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα – Μόνη απάντηση το Ενιαίο Μέτωπο!

Το στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα της ελεύθερης δημόσιας συνάθροισης στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Ώρα για μαζικό, αποφασιστικό και ενωτικό αγώνα!
00:24:07

Video: Λέον Τρότσκι – Η ζωή ενός επαναστάτη (Μέρος Β’)

Το 2ο μέρος του ντοκιμαντέρ παραγωγής της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης. Προβάλλεται για πρώτη φορά με ελληνικούς υπότιτλους στο κανάλι μας με αφορμή τη συμπλήρωση...

Σχετικά άρθρα

ΗΠΑ: Απεργία αλληλεγγύης των λιμενεργατών στο μαζικό κίνημα «Black lives matter»

Η μεγάλη απεργία αλληλεγγύης των λιμενεργατών δείχνει το δρόμο για το μαζικό κίνημα στις ΗΠΑ.

Χιλή: Η εξέγερση του περασμένου Οκτώβρη και οι πολιτικές προοπτικές

Η ανάλυση και οι θέσεις της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης για τη μαζική εξέγερση που ξέσπασε τον περασμένο Οκτώβριο στη Χιλή.