ΟΙ ΜΑΖΕΣ ΞΑΝΑΦΕΡΝΟΥΝ ΤΟΝ ΤΣΑΒΕΣ ΣΤΟ «ΜΙΡΑΦΛΟΡΕΣ»
Τη νύχτα της 11ης Απριλίου, ο Ούγκο Τσάβες συνελήφθη ενώ τα φιλοαντιπολιτευτικά MME ανακοίνωναν ψευδώς την «παραίτησή» του.
Στις 12 Απριλίου η στρατιωτική χούντα που είχε συλλάβει και φυλακίσει τον Τσάβες όρκισε τον πρόεδρο του «Εθνικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Συμβουλίου» και κρυφό στέλεχος της CIA, Πέδρο Καρμόνα ως νέο «Πρόεδρο της Βενεζουέλας» .
Η ανάμειξη της CIA και της πρεσβείας των Η.Π.Α. στο Καράκας στο πραξικόπημα αξίζει πράγματι από μόνη της να γίνει θέμα για τη συγγραφή ενός ολόκληρου βιβλίου. Η Βενεζουελανο-Αμερικάνα εισαγγελέας Εύα Γκόλινγκερ ερεύνησε την συμβολή των Ηνωμένων Πολιτειών στο πραξικόπημα και ανακάλυψε ότι πάνω από 20 εκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν από την Αμερικάνικη κυβέρνηση για να χρηματοδοτηθούν οι «αντι-τσαβικές» ομάδες. Τον Οκτώβριο του 2004 ήρθαν στην κατοχή της απόρρητα έγραφα, που αποχαρακτηρίστηκαν σύμφωνα με την Νομοθετική Πράξη για την Ελευθερία της Πληροφόρησης και τα οποία έδειχναν ξεκάθαρα ότι ο ιμπεριαλισμός των Η.Π.Α. ήξερε εκ των προτέρων και είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα .
Ανάμεσα στις πρώτες ενέργειες του δικτάτορα Καρμόνα ήταν η κατάργηση του εκλεγμένου εθνικού κογκρέσου, η διάλυση της συνταγματικά εγκαθιδρυμένου Ανώτατου Δικαστηρίου, η αλλαγή ακόμη και του ονόματος της χώρας από Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας στο παλαιό όνομα Δημοκρατία της Βενεζουέλας .
Αυτό δεν κράτησε για πολύ. Ενώ οι περισσότεροι ηγέτες του κινήματος πέρασαν στην παρανομία, οι φτωχές μάζες κατέβηκαν από τους λόφους για να υπερασπιστούν την επανάστασή τους. Εκατοντάδες χιλιάδες εργατών και φτωχών συγκεντρώθηκαν σε πόλεις και κωμοπόλεις, στις κεντρικές πλατείες και έξω από τα στρατιωτικές μονάδες για να απαιτήσουν την επιστροφή του Προέδρου Τσάβες.
Στις 13 Απριλίου υπήρξαν ανοικτές συγκρούσεις μεταξύ της Μητροπολιτικής αστυνομίας του Καράκας και υποστηρικτών της επανάστασης. Πάνω από ένα εκατομμύριο Βενεζουελάνοι περικύκλωσαν το Μέγαρο «Μιραφλόρες» την ίδια ώρα που οι μεγαλοεπιχειρηματίες, ο στρατός και οι επίσκοποι έφευγαν από την πίσω πόρτα.
Η πίεση των μαζών ήταν τέτοια που διέσπασε τις τάξεις του στρατού. Η προεδρική φρουρά ενώθηκε με τον λαό. Οι στρατιώτες του τακτικού στρατού και οι αξιωματικοί στη μεγαλύτερη σε εθνική κλίμακα στρατιωτική βάση στο Μαρακάι απέρριψαν τη στρατιωτική χούντα και ενώθηκαν μ τις μάζες. Τελικά, ο Τσάβες διασώθηκε και επέστρεψε στα καθήκοντά του .Οι μάζες προφανώς χωρίς ηγεσία , αυθόρμητα , πέταξαν έξω τους αντιδραστικούς σφετεριστές
Τα γεγονότα του Απριλίου του 2002 έδειξάν περίλαμπρα τη δύναμη και την ισχύ που έχουν οι καταπιεσμένοι όταν ενωθούν σαν μια γροθιά για να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους . Σήμερα 5 χρόνια μετά από το πραξικόπημα η Βενεζουέλα βρίσκεται στην πρωτοπορία της παγκόσμιας επανάστασης. Κάτω από τις πιεστικές διεκδικήσεις του εργαζόμενου λαού ο Ούγκο Τσαβες ανακοίνωσε πως η μπολιβαριανή επανάσταση έχει χαρακτήρα σοσιαλιστικό και ανήγγειλε ένα πρόγραμμα εθνικοποιήσεων. Η επανάσταση και οι σοσιαλιστικές τις διακηρύξεις συγκεντρώνουν την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού (63%) όπως έδειξαν οι πρόσφατες εκλογές. Αυτές οι εξελίξεις έχουν κοσμοϊστορικό χαρακτήρα αφού θέτουν για πρώτη φορά τον σοσιαλισμό στο προσκήνιο μετά από μια 20ετία ηττών της εργατικής τάξης και υποχώρησης των σοσιαλιστικών ιδεών. Ας στρέψουμε λοιπόν τα βλέμματά μας στην επαναστατική Βενεζουέλα και ας εμπνευστούμε από τον ηρωισμό των λαϊκών μαζών, τους σοσιαλιστικούς πόθους και τα ιδανικά τους.
Ελληνική επιτροπή της διεθνούς Καμπάνιας «Κάτω τα χέρια απ’ τη Βενεζουέλα» (Hands off Venezuela!”)