ekam

Την περασμένη βδομάδα, τα ΜΜΕ κατακλείστηκαν με τις παραποιημένες φωτογραφίες των τεσσάρων συλληφθέντων για την ένοπλη ληστεία στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμείο στο Βελβεντό Κοζάνης, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων. Στα πρόσωπα των νεαρών δραστών διακρίνονται εμφανή σημάδια κακοποίησης και βασανισμού παρά τη σκόπιμη ψηφιακή αλλοίωσή τους. 

Ο κρατικός μηχανισμός προπαγάνδας για να δικαιολογήσει την εικόνα των βασανισμών, ισχυρίζεται ότι οι τραυματισμοί προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της σύλληψής εφόσον οι κατηγορούμενοι οπλοφορούσαν και κρατούσαν έναν όμηρο. Σύμφωνα με μαρτυρίες όμως, οι τέσσερεις νεαροί ξυλοκοπηθήκαν άγρια μέσα στο αστυνομικό τμήμα, έχοντας το κεφάλι τους καλυμμένο με κουκούλα και τα χέρια τους δεμένα πισθάγκωνα. Παρά την επίσημη «αθώωση» των αστυνομικών από την ΕΛ.ΑΣ , δεν χρειάζεται να διαθέτει κάποιος ιδιαίτερη ευφυΐα ώστε να καταλάβει τι πραγματικά συνέβη. 

Το περιστατικό αυτό ξεκάθαρα παραβιάζει το νόμο, αφού από τη στιγμή που κάποιος έχει συλληφθεί ανεξάρτητα του εγκλήματος που κατηγορείται ή έκανε, απαγορεύεται κάθε χρήση ξυλοδαρμού και βασανισμού από τις αρχές. Όμως το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ότι υπάρχει μια επιλεκτική εφαρμογή και ερμηνεία του νόμου, ανάλογα με την περίσταση και τα πρόσωπα που κατηγορούνται. 

Τα μέλη της ακροδεξιάς συμμορίας της Χρυσής Αυγής απολαμβάνουν μια άτυπη ασυλία από τον κατασταλτικό μηχανισμό και αντιμετωπίζονται με επιείκεια όσες φορές «ξεπερνούν τα όρια». Τα περιστατικά είναι πολλά, με πιο πρόσφατο τη σύλληψη δυο μελών της για οπλοκατοχή, όπου ο ένας εκ των δυο είχε επιτεθεί ενάντια σε αστυνομικές δυνάμεις στο παρελθόν. Παρόλα αυτά, τα ονόματά τους δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, ούτε οι φωτογραφίες τους. 

Όμως, το άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος, το οποίο αναφέρει ότι «οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου», έχει καταστρατηγηθεί πολλές φορές τον τελευταίο καιρό. Ένα άλλο τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί ο νόμος περί «ευθύνης» υπουργών. Αποδεδειγμένα διεφθαρμένοι υπουργοί αυτή τη στιγμή βρίσκονται ατιμώρητοι για δεκάδες σκάνδαλα δισεκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, το μεγαλύτερο τμήμα της άρχουσας τάξης, μεγαλοκαπιταλιστές που παρανομούν, που φοροδιαφεύγουν εις βάρος του δημοσίου και που συχνά εμπλέκονται στα παραπάνω σκάνδαλα, μένουν στο απυρόβλητο. Ένα μικρό δείγμα της προκλητικής δυσκινησίας των διωκτικών αρχών αποτελεί η υπόθεση της λίστας Λαγκάρτ. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να αναρωτηθεί κανείς ποιος θα πληρώσει για το παραπάνω «φαγοπότι». Μα φυσικά οι εργαζόμενοι με νέα μέτρα, όπου με τα ήδη υπάρχοντα έχουν οδηγηθεί στην εξαθλίωση, στη μιζέρια, στην απόγνωση και αρκετές φορές στο θάνατο. 

Οι τέσσερις οργισμένοι νεαροί καταφεύγοντας στην αδιέξοδη τακτική της ατομικής τρομοκρατίας κτύπησαν μια τράπεζα, ένα σύμβολο που το μεγαλύτερο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού το έχει ταυτίσει με την αδικία και την εκμετάλλευση. Πολλοί νέοι βλέποντας το μέλλον τους καταδικασμένο με σίγουρη την προοπτική της ανεργία ή μιας δουλειάς με μισθό πείνας, ριζοσπαστικοποιούνται χωρίς να γνωρίζουν όμως τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιδράσουν αποτελεσματικά απέναντι στο παρηκμασμένο καπιταλιστικό σύστημα. 

Η δημοσίευση των φωτογραφιών των κακοποιημένων νεαρών αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης τακτικής της κυβέρνησης Σαμαρά. Προστατεύοντας ως παρακρατική εφεδρεία τη συμμορία της Χρυσής Αυγής και υιοθετώντας πλέον πρακτικές κοινοβουλευτικού βοναπαρτισμού, με την επιστράτευση των απεργών εργαζομένων και την άγρια καταστολή κάθε προσπάθειας αντίστασης, όπως στη περίπτωση των αγωνιστών του ΠΑΜΕ, η κυβέρνηση της αστικής τάξης θέλει να περάσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Θέλει να τρομοκρατήσει την εργατική τάξη και τη νεολαία τονίζοντας ότι το αστικό κράτος είναι αποφασισμένο, χρησιμοποιώντας όλους του μηχανισμούς του (καταστολής και δικαιοσύνης) και καταπατώντας το Σύνταγμα, να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καθήκον να τεθεί επικεφαλής στον αγώνα ενάντια σε αυτή την κρατική τρομοκρατία το συντομότερο δυνατό, καλώντας το ΚΚΕ και τα συνδικάτα στην κοινή προετοιμασία και οργάνωση μιας γενικής απεργίας διαρκείας. Δεν αρκούν μόνο οι καταγγελίες της ηγεσίας για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης που εξυπηρετούν τα συμφέροντα μιας χούφτας καπιταλιστών. Η ηγεσία θα πρέπει αμέσως να δεσμευτεί ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα διαλύσει του κατασταλτικούς μηχανισμούς που στρέφονται ενάντια στους αγώνες και τα δικαιώματα των εργαζόμενων και θα περάσει τα σώματα ασφαλείας στον δημοκρατικό έλεγχο των μαζικών οργανώσεων του εργατικού κινήματος και της νεολαίας.

{fcomment}