Μόρια κέντρο φιλοξενίας

Η εξασφάλιση προστατευμένου περιβάλλοντος που επιτρέπει στους ανθρώπους να επιβιώνουν των φυσικών φαινομένων, αποτελεί θεμέλιο του πολιτισμού. Και όμως σήμερα αυτό δεν είναι καθόλου αυτονόητο, όχι μόνο για τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έρχονται σαν ικέτες σε μια αφιλόξενη ιμπεριαλιστική Ευρώπη-φρούριο, αλλά και για ένα πολύ μεγάλο μέρος του μόνιμου πληθυσμού στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον «πολιτισμένο» κόσμο.

Δεν υπάρχει πιο τρανή απόδειξη όχι μόνο της χρεοκοπίας αλλά και της απόλυτης κατάντιας και αθλιότητας ενός συστήματος από τις παγωμένες εικόνες που κυκλοφόρησαν χθες από τον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο. Μια κυβέρνηση-παρωδία: οι εκπρόσωποί της σε επίδειξη ανικανότητας και κυνισμού αφού δεν κατάφεραν με προκλητικά ψεύδη να πείσουν πως όλα πάνε καλά – οι φωτογραφίες και τα βίντεο ήταν πολύ σαφή για να αμφισβητηθούν – αποφάσισαν να απαγορεύσουν τη λήψη τους! Φυσικά ποιος θα μπορούσε να αποτρέψει τους ίδιους τους πρόσφυγες να κοινωνούν με τον υπόλοιπο κόσμο την απελπισμένη κραυγή τους… Μια αντιπολίτευση σε αναζήτηση πολιτικών κερδών από μια ακόμα ηχηρή αποτυχία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, χωρίς φυσικά καμία λύση – εκτός από την υπόσχεση πως όταν αναλάβουν η διαχείριση θα είναι ακόμα καλύτερη (προφανώς εννοούν πως θα είχαν προλάβει, με αυστηρότερα αστυνομικά μέτρα, τη διαρροή των ντροπιαστικών εικόνων). Κρατικοί και ευρωπαϊκοί θεσμοί, Εκκλησία και «οικονομικές δυνάμεις του τόπου» σε ρεσιτάλ κυνισμού και ιδιοτέλειας.

Όλα συνθέτουν την εικόνα ενός σάπιου συστήματος που έχει εξαντλήσει προ πολλού την ικανότητά του να προσφέρει τους όρους μιας πολιτισμένης ζωής στη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού. Ο (ελληνικός) καπιταλισμός πεθαίνει και παρασέρνει στο θάνατό του τον ανθό της ανθρωπότητας.

Σήμερα όμως, το ζήτημα απέχει από τη γενική του τοποθέτηση. Είναι επείγον. Κινδυνεύουν άμεσα άνθρωποι από την ανικανότητα του συστήματος να δώσει στοιχειώδη λύση στο πρόβλημα της στέγασης των προσφύγων. Απαιτούνται άμεσα:

  • Στέγαση όλων των προσφύγων και μεταναστών σε κρατικά και δημοτικά κτίρια, ξενοδοχεία, πλοία και κτίρια της Εκκλησίας. Αν δεν υπάρχει συνεργασία θα πρέπει να γίνει άμεση επίταξη των χώρων για λόγους έκτακτης ανάγκης.
  • Πρέπει να υπάρξει συντονισμένη δράση των αριστερών δημοτικών αρχών και των εργατικών οργανώσεων σε όλη τη χώρα για τη στέγαση των προσφύγων

Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο του βίντεο από τη Μόρια που κυκλοφόρησε από τους ίδιους τους πρόσφυγες:

«…Κοιτάξτε πού ζούμε εμείς. Δείτε πού κρύβονται οι άνθρωποι μέσα σε παγωμένα πλαστικά σαν να είναι πτώματα, σαν πτώματα και όχι ζωντανοί άνθρωποι, κοιτάξτε που ζούμε, ούτε τα σκυλιά σας δεν ζούνε σε αυτές τις συνθήκες.

 Θέλουμε να φύγουμε και μας κρατάνε όμηρους εδώ γιατί μας φέρονται έτσι; Οι άνθρωποι μέσα στο πάγο σαν πτώματα μέσα σε  ψυγείο που είναι τα περιβόητα  ανθρώπινα δικαιώματα;

Κοιτάξτε πώς ζούμε ,κοιτάξτε τα παιδιά ,κοιτάξτε  οι άνθρωποι ζούνε μέσα σε κονσέρβες σαν να πρέπει να πεθάνουμε εδώ μέσα, εσείς οι Γερμανοί, οι Ευρωπαίοι πλουτίζετε είς βάρος μας, λένε ότι μας δίνουν πράγματα… ψέματα! Δεν μας δίνουν τίποτε ..αφήστε μας να συνεχίσουμε το δρόμο μας, αφήστε να φύγουμε από δω.

Είναι φυσιολογικό πείτε μου για εσάς, άνθρωποι να ζουν εδώ μέσα σαν κατεψυγμένα ψάρια σαν πτώματα, τα σκυλιά σας δεν θα τα αφήνατε να ζουν υπό αυτές τις συνθήκες.

Εδώ στην ουρά , για ένα κομμάτι  ξερό ψωμί , με λίγο ζεστό νερό, αφήστε μας να φύγουμε από αυτόν το θάνατο, εδώ  ούτε σε φυλακές δεν είναι έτσι οι φυλακές είναι ζεστές έχουν τοίχους, εδώ μας δίνουν φαγητό που δεν θα έδιναν ούτε στα ζώα, αφήστε μας να ζήσουμε, τα παιδιά μας τι φταίνε, δεν σκοτώσαμε κανέναν ….

Έλεος!

Έλεος!

Έλεος!..»
(Μετάφραση Juliette Georgiades https://lefterianews.wordpress.com/2017/01/09/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CF%88%CF%85%CF%87%CE%AE%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CF%86%CF%85%CE%B3%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CF%8C%CF%81%CE%B9%CE%B1/)

Άγγελος Ηρακλείδης