Οι διαμαρτυρίες ενάντια στον υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ γενοκτονικό πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα κλιμακώνονται στα πανεπιστήμια της χώρας. Στις 17 Απριλίου, φοιτητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη έστησαν την «Κατασκήνωση Αλληλεγγύης στη Γάζα», απαιτώντας από το πανεπιστήμιο να αποεπενδύσει από το Ισραήλ και τις επιχειρήσεις που επωφελούνται από τη σφαγή. Η διαμαρτυρία συνέπεσε με την εμφάνιση της Προέδρου του Κολούμπια, Μινούς Σαφίκ, σε μια ακρόαση στο Κογκρέσο που είχε ως στόχο να συκοφαντήσει το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη ως αντισημιτικό.
Την επόμενη μέρα, η Σαφίκ κάλεσε στην πανεπιστημιούπολη την Αστυνομία της Νέας Υόρκης. Μια διμοιρία βαριά οπλισμένων ανδρών της μονάδας καταστολής εισέβαλε στο χώρο των κατασκηνωμένων, συλλαμβάνοντας πάνω από 100 φοιτητές. Η πανεπιστημιούπολη είχε να δει τέτοιου είδους καταστολή από τότε που η Αστυνομία της Νέας Υόρκης είχε καταστείλει βίαια τις διαδηλώσεις κατά του πολέμου στο Βιετνάμ τον Απρίλιο και τον Μάιο του 1968. Οι αγωνιστές φοιτητές βρέθηκαν αντιμέτωποι επίσης με πειθαρχικά μέτρα από το πανεπιστήμιο, συμπεριλαμβανομένων αποβολών. Αλλά αυτή η καταστολή αποτέλεσε μόνο έναυσμα για περαιτέρω δράση και οι φοιτητές συνεχίζουν να καταλαμβάνουν την περιοχή «Νότιο Γκαζόν» της πανεπιστημιούπολης. Τη Δευτέρα 22 Απριλίου, η Σαφίκ ακύρωσε τα δια ζώσης μαθήματα και εκατοντάδες μέλη του διδακτικού προσωπικού διαδήλωσαν κατά της Σαφίκ και της επιδρομής της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης.
Οι διαμαρτυρίες εξαπλώνονται ραγδαία, καθώς χιλιάδες φοιτητές σε όλη τη χώρα στήνουν σκηνές στις πανεπιστημιουπόλεις. Λίγες ώρες αφότου η Σαφίκ μετέφερε την εκπαιδευτική δραστηριότητα του Κολούμπια στο διαδίκτυο, 47 φοιτητές συνελήφθησαν μετά από αστυνομική έφοδο στο Πανεπιστήμιο Γέιλ στο Κονέκτικατ. Αυτό όμως δεν μπόρεσε να κάμψει τη μαχητικότητα των φοιτητών, οι οποίοι συνεχίζουν να διαδηλώνουν σε μια κοντινή κεντρική διασταύρωση.
Παρόμοιες δράσεις έχουν γίνει στην περιοχή της Βοστώνης στο MIT, στο Ταφτς, στο Έμερσον και στο Χάρβαρντ. Μάλιστα, αναμένοντας τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης, ο νέος προσωρινός πρόεδρος του Χάρβαρντ, Άλαν Γκάρμπερ, είχε κλείσει προληπτικά την πανεπιστημιούπολη μέχρι την Παρασκευή 26 Απριλίου και ανέστειλε τη δράση της φοιτητικής Επιτροπής Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Περαιτέρω κινητοποιήσεις έχουν ξεσπάσει στο Πανεπιστήμιο Μπράουν, το Πρίνστον, το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ, το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, το Νορθουέστερν, το Τέμπλ, το Πανεπιστήμιο της Πόλης της Νέας Υόρκης (CUNY) και το Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, Λας Βέγκας (UNLV).
Τα πανεπιστήμια της Ivy league αποκαλύπτονται
Τα διάσημα ιδρύματα της Ivy League (σ.: όρος που περιγράφει τα κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια) όπως το Κολούμπια, παρουσιάζονται ως πρότυπα της φιλελεύθερης αρετής και της ελεύθερης έρευνας. Οι αλλεπάλληλες επιθέσεις σε στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα κατά τους μήνες μετά την εισβολή του Ισραήλ έχουν αποκαλύψει την υποκρισία τους. Οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα λόγο στο πώς διοικούνται αυτά τα ιδρύματα. Διοικητικά στελέχη με επταψήφια ποσά για μισθούς αποφασίζουν για τα πάντα. Με τη σειρά τους, αυτά τα στελέχη είναι πιστοί υπηρέτες των δισεκατομμυριούχων δωρητών που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια σαν προσωπικά τους παιχνίδια.
Τον Νοέμβριο, η διοίκηση του Κολούμπια απαγόρευσε τις φιλοπαλαιστινιακές φοιτητικές οργανώσεις «Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη» (“Jewish Voice for Peace”) και «Φοιτητές για τη Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη» (“Students for Justice in Palestine”) στο όνομα της προστασίας των Εβραίων φοιτητών. Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στο Κολούμπια, ο «Γενοκτόνος Τζο» Μπάιντεν δήλωσε: «Αυτός ο απροκάλυπτος αντισημιτισμός είναι καταδικαστέος και επικίνδυνος – και δεν έχει καμία απολύτως θέση στους πανεπιστημιακούς χώρους ή οπουδήποτε στη χώρα μας».
Είναι βαθιά ειρωνικό το γεγονός ότι πάμπολλοι Εβραίοι φοιτητές έχουν διαδραματίσει εξέχοντα ρόλο στο κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη και έχουν δεχθεί μεγάλο μέρος των επιθέσεων. Ένας Εβραίος φοιτητής του Κολούμπια δήλωσε στο CNN:
«Οι φοιτητές του Κολούμπια που οργανώνονται σε αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη – συμπεριλαμβανομένων των Εβραίων φοιτητών – έχουν αντιμετωπίσει παρενοχλήσεις, δημοσιοποίηση των στοιχείων τους, και τώρα συλλήψεις από την Αστυνομία της Νέας Υόρκης. Αυτές είναι οι απειλές για την ασφάλεια των Εβραίων φοιτητών του Κολούμπια… Το να λέμε ότι οι φοιτητές που διαδηλώνουν αποτελούν απειλή για τους Εβραίους φοιτητές είναι μια επικίνδυνη συκοφαντία».
Οι διαμαρτυρίες κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα δεν έχουν καμία σχέση με το μίσος για τους Εβραίους. Οι νέοι άνθρωποι εξοργίζονται από τις οδυνηρές σκηνές των γονέων που κλαίνε πάνω από τα άψυχα σώματα των παιδιών τους. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το ισραηλινό καθεστώς έχει σφαγιάσει πάνω από 34.000 ανθρώπους, στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες και παιδιά. Ο λιμός και οι ασθένειες, που ενεργά οργανώνει το σιωνιστικό κράτος, εξαπλώνονται ραγδαία.
Και πώς αντιδρούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις σε αυτά αδιανόητα βάσανα; Δηλώνουν την άνευ όρων υποστήριξή τους προς το Ισραήλ – και υποστηρίζουν αυτά τα λόγια τους με δισεκατομμύρια δολάρια. Η αηδία των φοιτητών οξύνεται μόνο από την αισχρή συνενοχή των διοικήσεων των κολεγίων, οι οποίες έχουν ξεκινήσει τις δικές τους κατασταλτικές εκστρατείες για να συμπληρώσουν εκείνες του καπιταλιστικού κράτους και των ΜΜΕ.
Επτά μήνες πορειών και διαδηλώσεων δεν κατάφεραν να σταματήσουν την αιματοχυσία, και έτσι οι φοιτητές στράφηκαν στις κατασκηνώσεις και τις καταλήψεις στις πανεπιστημιουπόλεις, σε μια προσπάθεια να κλιμακώσουν τον αγώνα τους κατά του ιμπεριαλιστικού μακελειού. Και δεν είναι μόνοι. Την ίδια μέρα που η Αστυνομία της Νέας Υόρκης εισέβαλε στο Κολούμπια, 28 εργαζόμενοι της Google απολύθηκαν επειδή κατέλαβαν γραφεία της εταιρείας στη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βοήθεια που παρέχει ο τεχνολογικός κολοσσός στον ισραηλινό στρατό.
Μόνο ο κομμουνισμός μπορεί να βάλει τέλος στη φρίκη
Η δολοφονική επίθεση του Ισραήλ είναι μια ακόμη επιβεβαίωση της ρήσης του Λένιν «η καπιταλιστική κοινωνία είναι και ήταν πάντα φρίκη χωρίς τέλος». Η υποστήριξη στο Ισραήλ είναι σχεδόν καθολική, τόσο μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών πολιτικών όσο και από όλους τους καπιταλιστικούς θεσμούς, λόγω του ζωτικού ρόλου που παίζει το Ισραήλ στο να βοηθά τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές να ελέγχουν τους πολύτιμους πόρους και τις αγορές της Μέσης Ανατολής.
Ο αγώνας για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης, που έχει εμπνεύσει δεκάδες εκατομμύρια εργαζόμενους και νέους, χτυπά στον πυρήνα του αμερικανικού και του παγκόσμιου καπιταλισμού. Στην κοιλιά του κήτους, οι πανεπιστημιουπόλεις έχουν γίνει κεντρικό σημείο κινητοποίησης για το κίνημα διαμαρτυρίας, αντλώντας έμπνευση από τις παραδόσεις της μεγάλης εξέγερσης των φοιτητών και των εργαζομένων ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ τις δεκαετίες του ’60 και του ’70.
Η ιστορία έχει αποδείξει, πάνω από μία φορά, τις επαναστατικές δυνατότητες των φοιτητών. Αλλά αυτές οι δυνατότητες μπορούν να γίνουν πραγματικότητα μόνο όταν οι φοιτητές συνδέονται με την εργατική τάξη. Τις τελευταίες μέρες, εργάτες και φοιτητές έχουν υιοθετήσει παρόμοιες τακτικές αλλά, μέχρι στιγμής, οι προσπάθειές τους είναι πολύ απομονωμένες και ασυντόνιστες για να καταφέρουν ένα σοβαρό χτύπημα. Χρειάζεται επειγόντως ένα κομμουνιστικό κόμμα για να οργανώσει τους φοιτητές και τους εργάτες για να δοθεί ένας αποφασιστικός αγώνας για την ανατροπή των τραπεζιτών και των δισεκατομμυριούχων.
Όταν είναι οργανωμένη, δεν υπάρχει μεγαλύτερη δύναμη στον πλανήτη από την εργατική τάξη. Μόνο οι εργάτες έχουν τη δύναμη να σταματήσουν την παραγωγή, να πάρουν την οικονομία στα χέρια τους και να «λιμοκτονήσουν» την ισραηλινή πολεμική μηχανή. Οι λιμενεργάτες στην Ινδία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ισπανία και τη Νότια Αφρική έχουν δείξει το δρόμο αρνούμενοι να διαχειριστούν φορτία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη γενοκτονική επίθεση του Ισραήλ.
Η προετοιμασία για μια νικηφόρα σοσιαλιστική επανάσταση στις ΗΠΑ είναι το μεγαλύτερο βήμα που μπορούν να κάνουν οι Αμερικανοί φοιτητές και εργάτες για την υπόθεση της απελευθέρωσης της Παλαιστίνης. Αυτό θα μετατρέψει επίσης και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα από δυνάμεις καταπίεσης σε δυνάμεις γνήσιας ελευθερίας και μάθησης, υπό τον δημοκρατικό έλεγχο των φοιτητών και των εργαζομένων. Ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι μέσω της δύναμης της εργατικής τάξης, οργανωμένης σε ένα κομμουνιστικό κόμμα για την ανατροπή του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο.
Λευτεριά στην Παλαιστίνη!
Για την αλληλεγγύη φοιτητών-εργατών!
Για τον σοσιαλιστικό διεθνισμό και την παγκόσμια επανάσταση!
Ιντιφάντα μέχρι τη νίκη!
Revolutionary Communists of America (αμερικανικό τμήμα της RCI)
Μετάφραση από την ιστοσελίδα marxist.com: Δημήτρης Καρυάμης