Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΔιεθνήΤο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Το Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης

Ενημέρωση από το πρόσφατο Παγκόσμιο Συνέδριο της ΙΜΤ που πραγματοποιήθηκε 7-12 Αυγούστου στην Ιταλία.

Το Συνέδριο της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT) σηματοδότησε μια σημαντική καμπή στην ιστορία της οργάνωσής μας εν μέσω ριζικών αλλαγών στην κοινωνία. Έχοντας σχεδόν διπλασιάσει τις δυνάμεις μας από την πανδημία, το Συνέδριο ήταν γεμάτο νεανικό μαχητικό πνεύμα και αποφασιστικότητα. Μαζευτήκαμε πάνω από 400 σύντροφοι από περισσότερες από 40 χώρες, συγκεντρώσαμε 630.000 ευρώ για την επαναστατική υπόθεση και δηλώσαμε θριαμβευτικά: οι κομμουνιστές είμαστε εδώ!

Χιλιάδες άλλοι παρακολούθησαν τις διαδικασίες διαδικτυακά, με 200 συντρόφους να παρακολουθούν από το Πακιστάν, μια μεγάλη ομάδα Ελβετών συντρόφων από την άλλη πλευρά των Άλπεων και πολλούς άλλους σε όλο τον κόσμο από το Τορόντο μέχρι το Λονδίνο.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 12 Αυγούστου στην Ιταλία, στο πλαίσιο μιας ιστορικής καπιταλιστικής κρίσης. Όλο και περισσότεροι εργάτες και νεολαίοι έλκονται από τις ιδέες του κομμουνισμού ως τη μόνη διέξοδο, και το Συνέδριο ήταν ενωμένο στη σιδερένια θέλησή του να πλησιάσει αυτά τα στρώματα και να οικοδομήσει την επαναστατική οργάνωση που χρειάζεται η εργατική τάξη για να κερδίσει τη μάχη του μέλλοντος και επιτέλους να ανατρέψουμε αυτό το σάπιο σύστημα.

Πολλοί από τους συνέδρους και τους επισκέπτες έδειξαν τεράστια αποφασιστικότητα απλώς και μόνο για να φτάσουν στο Συνέδριο. Σύντροφοι από το Πακιστάν μέχρι το Περού είχαν να αντιμετωπίσουν μακρινά ταξίδια και ρατσιστικούς κανονισμούς για την έκδοση βίζας ώστε να παρευρεθούν. Ένας σύντροφος από τη Μαυριτανία ταξίδεψε για τρεις ημέρες μέσω πολλών χωρών για να παρευρεθεί στο Συνέδριο. Ένας Πακιστανός σύντροφος πέρασε 56 ώρες ταξιδεύοντας στην Ιταλία για να λάβει μέρος (με τη βίζα του να καθυστερεί συνεχώς) και οι σύντροφοι τον υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα όταν έφτασε την πέμπτη ημέρα του Συνεδρίου. Αυτό είναι το είδος διάθεσης που χρειαζόμαστε!

Ο πλανήτης σε κρίση

Το Συνέδριο ξεκίνησε με έναν συγκινητικό φόρο τιμής στον Εστεμπάν Βολκόφ, εγγονό του Ρώσου επαναστάτη Λέον Τρότσκι, ο οποίος δυστυχώς πέθανε πριν από μερικές βδομάδες. Οι σύντροφοι κράτησαν ενός λεπτού σιγή για να αναλογιστούν την ακλόνητη υπεράσπιση του Εστεμπάν των πραγματικών παραδόσεων του Τρότσκι, του μπολσεβικισμού και της Ρωσικής Επανάστασης.

Ο Εστεμπάν Βολκόφ ήταν ένας από τους τελευταίους δεσμούς μεταξύ της γενιάς μας και μιας γενιάς που σφυρηλατήθηκε σε μια περίοδο σκληρής πάλης μεταξύ επανάστασης και αντεπανάστασης, στην εποχή που ξεκίνησε με τη Ρωσική Επανάσταση του 1917 και έληξε με το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Όπως και τότε, βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας παγκόσμιας περιόδου επαναστατικής αναταραχής.

Ανοίγοντας το Συνέδριο με εισήγηση για τις πολιτικές προοπτικές της παγκόσμιας επανάστασης, ο αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας marxist.com, Άλαν Γουντς, εξήγησε τη σημασία της κατανόησης των συγκεκριμένων διαδικασιών της ταξικής πάλης που λαμβάνει χώρα γύρω μας, συγκρίνοντας τις προοπτικές της IMT με έναν ναυτικό χάρτη και πυξίδα. Χωρίς την κατανόηση σε σχέση με το πού οδεύει η ταξική πάλη, θα χανόμασταν στην παλίρροια των γεγονότων.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Άλαν τόνισε ότι «η βαθιά κρίση του καπιταλισμού είναι ξεκάθαρη ακόμα και για έναν τυφλό». Το παγκόσμιο χρέος έχει φτάσει σε εντυπωσιακά μεγέθη, περίπου στα 300 τρισεκατομμύρια δολάρια – 350% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Αυτό είναι πρωτοφανές.

Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο παγκοσμιοποίησης, αυτή η διαδικασία έχει μετατραπεί στο αντίθετό της, με την παγκόσμια οικονομία να χωρίζεται σε μπλοκ αντικρουόμενων δυνάμεων. Ο προστατευτισμός και ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός είναι σε άνοδο, θέτοντας το έδαφος για στρατιωτικές συγκρούσεις και εμπορικούς πολέμους.

Το Συνέδριο λαμβάνει χώρα ενάμιση χρόνο μετά τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία. Εν μέσω μιας αντεπίθεσης που έχει σταματήσει, το καθεστώς στο Κίεβο είναι απελπισμένο. Διατηρείται λόγω των αποθεμάτων βλημάτων πυροβολικού, οχημάτων και πυρομαχικών που έχουν συσσωρευτεί από τους δυτικούς ιμπεριαλιστές υποστηρικτές του.

Σε αυτή τη σύγκρουση δια αντιπροσώπων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, το σύνθημα των απανταχού κομμουνιστών είναι αυτό του Καρλ Λίμπκνεχτ: «ο κύριος εχθρός βρίσκεται στο σπίτι μας!». Το καθήκον των κομμουνιστών είναι πρώτα και κύρια να πολεμήσουμε τη δική μας καπιταλιστική τάξη.

Σε λίγα μέρη είναι αυτό πιο δύσκολο από ό,τι στην ίδια τη Ρωσία, όπου οι σύντροφοι πρέπει να αντιμετωπίσουν την καταστολή, τις οικονομικές δυσκολίες, την προπαγάνδα του καθεστώτος και τη σύγχυση που εξαπλώνεται από την ηγεσία του σωβινιστικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Κι όμως, ενάντια σε όλα αυτά, οι σύντροφοι του ρωσικού τμήματος της IMT έχουν με γενναιότητα διατηρήσει σταθερά τις αρχές τους. Χωρίς να αμφιταλαντεύονται, συνέχισαν το έργο της οικοδόμησης μιας γνήσιας επαναστατικής διεθνιστικής οργάνωσης. Με αίσθημα τεράστιας υπερηφάνειας και αλληλεγγύης όλοι οι σύνεδροι, οι παρατηρητές και οι διαδικτυακά συμμετέχοντες άκουσαν τις εξαιρετικές τοποθετήσεις της ρωσικής αποστολής στο Συνέδριο.

Η Διεθνής Μαρξιστική Τάση έχει υιοθετήσει μια θέση αρχών, διεθνιστική σε κάθε περίπτωση. Πράγματι, μέσα σε λίγες ώρες από το ξέσπασμα της σύγκρουσης, δημοσιεύσαμε μια δήλωση που παρουσιάσαμε την ανάλυσή μας και τη διεθνιστική μας στάση. Οι ρεφορμιστές και οι σεχταριστές αναγκάζονται να κοκκινίσουν από ντροπή για τα λόγια που έγραψαν μόλις χθες. Όμως, μετά από ένα χρόνο, δεν αισθανόμαστε την ανάγκη να αλλάξουμε ούτε μια λέξη της δήλωσής μας, η οποία εγκρίθηκε με ομόφωνα από το Συνέδριο.

Ο πόλεμος επιταχύνει τη διάσπαση του πλανήτη σε αντιμαχόμενα μπλοκ. Η παρακμή του αμερικανικού ιμπεριαλισμού βλέπει την ισχύ της Ουάσιγκτον να αμφισβητείται σε μέρη του κόσμου που κυριαρχεί εδώ και δεκαετίες: στη Μέση Ανατολή, στη Δυτική Αφρική και αλλού.

Ο πόλεμος με τη σειρά του προωθεί την ολίσθηση της παγκόσμιας οικονομίας προς μια ύφεση. Τώρα, η κινεζική οικονομία, η οποία στήριξε την παγκόσμια οικονομία μετά την κρίση του 2008, επιβραδύνεται και είναι γεμάτη χρέη. Αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.

Όπως εξήγησε ο Άλαν, δεν υπάρχει ούτε μία κυβέρνηση στον κόσμο που να μπορεί να διεκδικήσει τη σταθερότητα του παρελθόντος. Ακόμη και σε παραδοσιακά σταθερές χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, βλέπουμε κοινωνικές αναταραχές, ταραχές και κύματα απεργιών να ξεσπούν. Στη Γερμανία, όλα τα κόμματα που ήταν στην εξουσία την περασμένη δεκαετία χάνουν υποστήριξη, και αυτό γινόταν πριν από τον πρόσφατα ανακοινωθέντα προϋπολογισμό λιτότητας 30 δισεκατομμυρίων ευρώ της κυβέρνησης.

Αυτό δεν είναι πλέον μια προοπτική για το μέλλον: η ταξική πάλη είναι ήδη γεγονός στη μια χώρα μετά την άλλη. Η συνείδηση των μαζών προχωρά ραγδαία και μπορεί να αλλάξει εντελώς μέσα σε 24 ώρες κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Αυτή η συζήτηση έδωσε τον τόνο σε ολόκληρο το Συνέδριο. Ζούμε σε μια περίοδο επαναστάσεων και αντεπαναστάσεων, όπου η συνείδηση των μαζών μεταβάλλεται διαρκώς. Τέτοιες συνθήκες είναι ιδανικές για έναν συντονισμένο αγώνα για την οικοδόμηση μιας διεθνούς κομμουνιστικής οργάνωσης, και μόνο η IMT διαθέτει τα μέσα για να το κάνει αυτό!

Χτίζοντας μια μπολσεβίκικη οργάνωση

Οι ιδέες, οι προοπτικές και η ανάλυσή μας είναι το κύριο όπλο μας και η μόνη αιτία για την ύπαρξή μας ως μαρξιστική οργάνωση. Αλλά οι ιδέες χωρίς οργάνωση είναι σαν ένα μαχαίρι χωρίς λεπίδα. Οι μέθοδοι που απαιτούνται για τη δημιουργία μιας τέτοιας οργάνωσης αποτέλεσαν το περιεχόμενο της δεύτερης συνεδρίας με θέμα «Το χτίσιμο μιας μπολσεβίκικης οργάνωσης», με εισηγητή τον Χόρχε Μαρτίν.

Ο Χόρχε εξήγησε ότι, ενώ από μια άποψη η IMT είναι μια παλιά οργάνωση, κουβαλά μαζί της όλες τις παραδόσεις και τις εμπειρίες του γνήσιου μαρξισμού, που ξεκινούν από τον Μαρξ, τον Ένγκελς και την Πρώτη Διεθνή.

Αλλά από μια άλλη άποψη, η IMT είναι πολύ νέα: από το 2020, έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε μέγεθος. Πολλές από τις ομάδες που θέτουν τις βάσεις για ισχυρά τμήματα στο μέλλον δεν υπήρχαν το 2018. Σε μεγάλο βαθμό, η ανάπτυξη της IMT προήλθε από τη νεολαία.

Αυτή η συνεδρία αφορούσε ακριβώς την εκπαίδευση και τη διαφώτιση αυτού του στρώματος της νεολαίας στις κομμουνιστικές μεθόδους του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, για τη δημιουργία μιας πειθαρχημένης, μαχητικής, μπολσεβίκικης οργάνωσης.

Στον αγώνα για μια τέτοια οργάνωση, αναπόφευκτα ερχόμαστε σε επαφή με μια πληθώρα δήθεν «ριζοσπαστικών» ιδεών που διαπερνούν τα εργατικά και φοιτητικά κινήματα, κυρίως τις διχαστικές και ολέθριες ιδέες της λεγόμενης «πολιτικής ταυτοτήτων».

Από τις συκοφαντίες ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν ήταν κάποιου είδους «αντισημίτης», μέχρι τις «φιλο-ΛΟΑΤ» δηλώσεις της Ντίνα Μπολουάρτε, η οποία ήρθε στην εξουσία ως πρόεδρος του Περού μέσω ενός δεξιού πραξικοπήματος και τώρα προσπαθεί να δώσει στον εαυτό της «προοδευτικό» αέρα – Η πολιτική ταυτοτήτων χρησιμοποιείται από τους εχθρούς της εργατικής τάξης για να σπείρουν σύγχυση και διχασμό.

Κάποιοι στην Αριστερά, ιδιαίτερα στο μικροαστικό ακαδημαϊκό περιβάλλον, πιστεύουν ότι είναι καθήκον των μαρξιστών να δημιουργήσουν έναν «ασφαλή χώρο» για τους καταπιεσμένους και τους κατατρεγμένους, ασφαλή από τα προβλήματα του καπιταλισμού.

Αλλά αυτός δεν είναι ο λόγος ύπαρξης της IMT. Δεν χτίζουμε μια ομάδα υποστήριξης, ούτε μια κοινωνική λέσχη, ούτε έναν πνευματικό κύκλο ανάγνωσης. Είμαστε ενωμένοι στον αγώνα για τον κομμουνισμό διεθνώς, και αυτό που χρειαζόμαστε είναι συγκεκριμένα μαχητές.

Όπως είπε ο Άνταμ Μπουθ από τη Βρετανία: «Δεν είμαστε ευάλωτοι, είμαστε μπολσεβίκοι. Μπορούμε να αλλάξουμε το περιβάλλον μας… Δεν χρειαζόμαστε ανθρώπους εκπαιδευμένους στη ψυχοθεραπεία ή την επίλυση συγκρούσεων, χρειαζόμαστε ανθρώπους εκπαιδευμένους στον μπολσεβικισμό και τον μαρξισμό».

Ταξική πάλη στη Ρωμαϊκή Δημοκρατία

Μια ιδιαίτερα απολαυστική συνεδρία ασχολήθηκε με ένα θέμα που κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι είναι άτοπο σε ένα συνέδριο επαναστατών: μια παρουσίαση βιβλίου του Ταξική πάλη στη Ρωμαϊκή Δημοκρατία του Άλαν Γουντς, που εκδόθηκε πρόσφατα από τη Wellred Books, εκδοτικό οίκο της ΙΜΤ.

Αυτό το συναρπαστικό νέο βιβλίο αποτελεί την πρώτη πλήρη ιστορία της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας από μια μαρξιστική σκοπιά. Γιατί, όμως, οι μαρξιστές πρέπει να αναλύουν γεγονότα που έχουν ηλικία άνω των δύο χιλιετιών;

Από την ίδρυσή της από μια πολεμική ομάδα Λατίνων αγροτών, μέχρι τους Καρχηδονιακούς πολέμους και την άνοδο της δουλείας, μέχρι την τελική πτώση της Δημοκρατίας και την άνοδο της Αυτοκρατορίας, η ιστορία της ρωμαϊκής κοινωνίας είναι γεμάτη από σκληρή ταξική πάλη, γεγονότα που αποτελούν μαθήματα τα οποία όχι μόνο παραμένουν σχετικά, αλλά είναι πηγή τεράστιας έμπνευσης.

Μεταξύ αυτών των μεγάλων φυσιογνωμιών, ο Άλαν ανέφερε την ιστορική σημασία των αδελφών Γράκχων, μελών της άρχουσας ελίτ που παρόλα αυτά έγιναν υπερασπιστές των καταπιεσμένων πληβειακών μαζών.

Και, φυσικά, ο Σπάρτακος, του οποίου το όνομα φωτίζει διαχρονικά ως του μεγαλύτερου επαναστάτη εκπρόσωπου του αρχαίου κόσμου και έναν από τους καλύτερους στρατηγούς του, που οργάνωσε τους πιο καταπιεσμένους δούλους και τους μετέτρεψε σε μια μαχητική δύναμη που μπόρεσε να προκαλέσει ισχυρά πλήγματα στην ισχύ της Ρώμης.

Η τρέχουσα περίοδος έχει πολλούς παραλληλισμούς με την αρχαία Ρώμη, και μελετώντας τα μαθήματα του παρελθόντος, μπορούμε να προετοιμαστούμε για τους αγώνες που έρχονται.

Σοσιαλιστικό Κίνημα στην Καταλονία

Το προτελευταίο βράδυ του Συνεδρίου, εκατοντάδες σύντροφοι, εκπρόσωποι και παρατηρητές από όλο τον κόσμο γέμισαν την κεντρική αίθουσα για μια ειδική συνεδρία με δύο συντρόφους από το Σοσιαλιστικό Κίνημα στην Καταλονία.

Ο σύντροφος εξήγησε την προέλευση της οργάνωσής τους, τις προοπτικές τους και τον αγώνα που δίνουν για τον κομμουνισμό. Η ανάπτυξη του Σοσιαλιστικού Κινήματος είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και είναι σύμπτωμα ενός στρώματος νέων που σπάει με τον ρεφορμισμό και την ταξική συνεργασία. Αντίθετα, οι σύντροφοι έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση στη βάση των κομμουνιστικών ιδεών.

Η ειδική συνεδρία ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για όλους τους συντρόφους που παρευρέθηκαν και επέτρεψε μια γόνιμη και συντροφική ανταλλαγή ιδεών.

Είσαι κομμουνιστής; Τότε οργανώσου!

Η τελευταία συνεδρία του Συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στο χτίσιμο της IMT σε όλο τον κόσμο. Το βασικό θέμα της συνεδρίας ήταν η τολμηρή νέα εκστρατεία της IMT, με κεντρικό σύνθημα: «Είσαι κομμουνιστής; Τότε οργανώσου!».

Αυτό το σύνθημα στοχεύει στο να συνδεθούμε με τη διάθεση εκατομμυρίων εργαζομένων και νέων σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, που βλέπουν τώρα τον κομμουνισμό ως τη μόνη διέξοδο από την παρούσα κρίση.

Οι εχθροί μας το έχουν καταλάβει αυτό. Οι σύντροφοι ανέφεραν την πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Fraser, η οποία δείχνει ότι η υποστήριξη για τον κομμουνισμό μεταξύ της νεολαίας σε χώρες όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς είναι μεταξύ του 20% και του 30%. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν κυριολεκτικά εκατομμύρια νέοι εργάτες που θα μπορούσαν να ενταχθούν σε μια κομμουνιστική οργάνωση σε αυτές τις χώρες.

Η επιτυχία της τολμηρής έκκλησης της IMT προς την κομμουνιστική νεολαία φαίνεται από την ταχεία ανάπτυξη της οργάνωσης σε πολλές χώρες. Το Socialist Appeal, το βρετανικό τμήμα της IMT, από 800 μέλη που είχε στις αρχές του έτους ξεπέρασε τώρα τα 900 μέλη και βρίσκεται σε καλό δρόμο για να φτάσει το σημαντικό ορόσημο των 1.000 μελών στα τέλη του έτους, το οποίο θα βάλει τον κομμουνισμό στον χάρτη στη Βρετανία.

Ορισμένα άλλα τμήματα στοχεύουν να φτάσουν σε παρόμοιο μέγεθος τα επόμενα δύο χρόνια και 8 τμήματα έχουν ξεπεράσει το όριο των 100 μελών από το Παγκόσμιο Συνέδριο του 2018.

Στον Καναδά, μόλις μία εβδομάδα μετά την έναρξη της εκστρατείας, σχεδόν 150 άτομα ζήτησαν να συμμετάσχουν στη IMT. Οι σύντροφοι μετέφεραν παρόμοιες εμπνευσμένες εμπειρίες σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Ελβετία και η Σουηδία.

Όπως είπε ο συντάκτης της ιστοσελίδας marxist.com, Χαμίντ: «Το πεδίο είναι ορθάνοιχτο για ανάπτυξη και βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο στάδιο στην ιστορία μας».

Εντυπωσιακά επιτεύγματα

Η ανάπτυξη της IMT έθεσε τα θεμέλια για σημαντικά βήματα προόδου σε όλα τα μέτωπα διεθνώς.

Μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις διοργανώνονται από τμήματα της IMT σε όλο τον κόσμο, όπως το φεστιβάλ Revolution στη Βρετανία, το Χειμερινό Σχολείο του Μόντρεαλ στον Καναδά, το Pfingstseminar στην Αυστρία, τα Μαρξιστικά Χειμερινά και Θερινά Σχολεία στο Πακιστάν, το γαλλόφωνο σχολείο στην Ελβετία και πολλά ακόμη.

Η Wellred Books – ο εκδοτικός οίκος της IMT – έχει κάνει μεγάλα βήματα προς τα εμπρός τα τελευταία χρόνια. Φέτος (μέχρι στιγμής), η Wellred έχει πουλήσει 8.200 βιβλία, ένα σημαντικό βήμα από τα 5.800 που είχαν πουληθεί ολόκληρο το 2019. Επιπλέον, το περιοδικό In Defense of Marxism-América Socialista – το τριμηνιαίο θεωρητικό περιοδικό της IMT – διανέμεται τώρα σε 30 χώρες διεθνώς.

Το 2024, η IMT θα ξεκινήσει το Έτος του Λένιν, για να τιμήσει την 100ή επέτειο από το θάνατο του μεγάλου Ρώσου επαναστάτη. Αυτή η εκστρατεία θα είναι αφιερωμένη στην υπεράσπιση της ζωής και των ιδεών του Λένιν ενάντια στις αστικές και σταλινικές συκοφαντίες, οι οποίες επιχειρούν να διαστρεβλώσουν ή να αποκρύψουν τη δράση ενός από τους μεγαλύτερους μαρξιστές που έχει δημιουργήσει ποτέ η ταξική πάλη.

Η χρονιά θα ξεκινήσει με την επερχόμενη πολιτική βιογραφία του Λένιν από τον Ρομπ Σιούελ, η οποία θα είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο για τους επαναστάτες ώστε να μάθουν για τις ιδέες του Λένιν και τη δια βίου μάχη του για τον σοσιαλισμό.

Αποφασιστικότητα και θυσία

Μια από τις πιο εμπνευσμένες πτυχές του Συνεδρίου ήταν η οικονομική θυσία όλων των συντρόφων, για την επέκταση και ανάπτυξη του έργου της Διεθνούς. Το 2018, η IMT έθεσε στον εαυτό της το καθήκον να συγκεντρώσει 500.000 ευρώ σε διάστημα πέντε ετών. Φέτος, μετά από πέντε χρόνια αποφασιστικής συγκέντρωσης χρημάτων, ανακοινώθηκε ότι συγκεντρώσαμε πάνω από 2,1 εκατ. ευρώ, υπερτετραπλασιάζοντας τον αρχικό στόχο!

Σε μια συγκλονιστική εξόρμηση, συγκεντρώθηκαν 630.000 ευρώ, καταρρίπτοντας τον φιλόδοξο στόχο των 450.000 ευρώ για φέτος. Λαμβάνοντας υπόψη τον εντυπωσιακό πληθωρισμό που μαστίζει αυτήν τη στιγμή την παγκόσμια οικονομία και το ταχέως αυξανόμενο κόστος ζωής σε πολλές χώρες, η κλίμακα της φετινής εξόρμησης είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή.

Μεγάλα ποσά ήρθαν από συντρόφους στα ανεπτυγμένα καπιταλιστικά έθνη όπως η Ελβετία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ, αλλά οι συνεισφορές των συντρόφων που ζουν στις χώρες που υφίστανται το μεγαλύτερο βάρος της καπιταλιστικής κρίσης ήταν ακόμη πιο συγκινητικές και έχουν ισχυρή πολιτική σημασία.

Τα τμήματα και οι ομάδες της IMT σε χώρες όπως η Βενεζουέλα και η Σρι Λάνκα έκαναν απίστευτες οικονομικές θυσίες που αντικατοπτρίζουν την αποφασιστικότητα όλων των συντρόφων να ανταποκριθούν στα ιστορικά καθήκοντα που έχουμε μπροστά μας.

Το καλύτερο Παγκόσμιο Συνέδριο όλων των εποχών!

Κλείνοντας το Συνέδριο, ο Χαμίντ έδωσε μια συγκινητική αξιολόγηση του καθήκοντος που αντιμετωπίζει η IMT:

«Σε κάθε χώρα βλέπουμε να εξελίσσεται μια αποφασιστική διαδικασία προς την επανάσταση… Είμαστε εδώ για έναν συγκεκριμένο σκοπό: να οικοδομήσουμε μια επαναστατική οργάνωση».

Ήταν φανερό σε όλους τους συντρόφους ότι αυτή η περίοδος θα είναι ένα σημείο καμπής για την οργάνωση, η οποία θα αναπτύξει τη δουλειά μας σε μεγαλύτερα ύψη. Η IMT είναι ισχυρότερη και αναπτύσσεται πιο γρήγορα από ποτέ.

Παραθέτοντας τον Λένιν, ο Χαμίντ υπενθύμισε στο Συνέδριο ότι «ο μαρξισμός είναι παντοδύναμος, γιατί είναι αληθινός». Η IMT μπόρεσε να εισέλθει σε αυτό το νέο στάδιο σταθερής ανάπτυξης ως άμεσο αποτέλεσμα της σταθερής μας κατανόησης των ιδεών του γνήσιου μαρξισμού.

Μια οργάνωση είναι το άμεσο προϊόν των ιδεών πάνω στις οποίες βασίζεται. Στο κλείσιμο του φετινού Παγκόσμιου Συνεδρίου, οι σύντροφοι ήταν πιο αποφασισμένοι από ποτέ να ξεδιπλώσουν τις δυνατότητες της IMT σε όλο τον κόσμο.

Όπως είπε ο Χαμίντ, όλοι οι σύντροφοι της IMT θα «χρησιμοποιήσουν την ενέργεια αυτού του Συνεδρίου για να μας ωθήσουν στο επόμενο στάδιο…

«Αυτό που αποδείχθηκε σε αυτό το Συνέδριο είναι το πνεύμα αλληλεγγύης, επαναστατικής αποφασιστικότητας και θυσίας των συντρόφων, αυτό είναι που μας δίνει την ακατανίκητη δύναμή μας και την ικανότητα να ξεπερνάμε όλα τα εμπόδια».

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα