Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλληνική ΕπικαιρότηταΟι ταξικοί φραγμοί των πανελλήνιων εξετάσεων και της Ενιαίας Βάσης Εισαγωγής

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Διεθνούς (RCI), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Οι ταξικοί φραγμοί των πανελλήνιων εξετάσεων και της Ενιαίας Βάσης Εισαγωγής

Οι πανελλήνιες εξετάσεις και η ΕΒΕ ως εργαλεία της άρχουσας τάξης για τη δημιουργία ενός υπερεκμεταλλευόμενου εργατικού δυναμικού.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Οι πανελλήνιες εξετάσεις διεξήχθησαν και φέτος για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια της χώρας. Είναι σίγουρο πως χιλιάδες νέοι θα μείνουν εκτός πανεπιστημίων, καθώς εκτός από τις πανελλήνιες υπάρχει και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) που «κόβει» δεκάδες χιλιάδες από τα πανεπιστήμια (το 2021 που εφαρμόστηκε η ΕΒΕ για πρώτη φορά ο αριθμός αυτός έφτασε τους 40.000, με 20.000 θέσεις στα πανεπιστήμια να μένουν κενές). Όλες και όλοι – και ιδιαίτερα η νεολαία – θα πρέπει να αναρωτηθούμε ποιον πραγματικό σκοπό υπηρετούν οι πανελλήνιες και η ΕΒΕ ώστε το κίνημα να πάρει μια σαφή θέση.

Το επιχείρημα ότι η ΕΒΕ και οι εξετάσεις αποτελούν τρόπους αξιολόγησης των μαθητών για την είσοδο στα πανεπιστήμια είναι τελείως ψεύτικο. Εδώ και πολλές δεκαετίες χώρες όπως η Σουηδία, η Δανία και άλλες καπιταλιστικές χώρες δεν έχουν εξετάσεις και «κόφτες» όπως η ΕΒΕ για την είσοδο στα πανεπιστήμια. Συνεπώς δεν είναι ουτοπική ή μαξιμαλιστική η θέση μας για ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης με κατάργηση πανελληνίων και ΕΒΕ. Κάτω από ορισμένες καπιταλιστικές συνθήκες έχει υπάρξει και εξακολουθεί να υπάρχει εκπαιδευτικό σύστημα χωρίς εξετάσεις και φραγμούς στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η καπιταλιστική κρίση τα τελευταία χρόνια ωθεί όλες τις αστικές κυβερνήσεις να συρρικνώσουν τις δαπάνες τους για την Εκπαίδευση, με σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στις υποδομές, την ποιότητα των σπουδών και τη μείωση του εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού. Επιπλέον, οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις χρειάζονται περισσότερο «ευέλικτο» και υπερειξιδικευμένο εργατικό προσωπικό και λιγότερο υπαλλήλους με επιστημονική γνώση. Εξαιτίας του έντονου ανταγωνισμού των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, οι εργοδότες χρειάζονται εργαζόμενους που θα κάνουν «λίγο από όλα» και θα υπερειδικεύονται σε έναν τομέα χωρίς σφαιρική επιστημονική γνώση.

Οπότε η ΕΒΕ και οι πανελλήνιες εξετάσεις έχουν ως σκοπό να αφήσουν νέους εκτός πανεπιστημίων ώστε αυτοί να στραφούν στην ανειδίκευτη εργασία ή στην ανεργία, ενώ όσοι τελικά καταφέρουν να περάσουν σε κάποια σχολή να εκπαιδευτούν πάνω σε ένα μόνο τμήμα του επιστημονικού γνωστικού αντικειμένου τους. Φυσικά, πολύ λίγοι θα καταφέρουν να περάσουν σε κάποια σχολή-ελίτ της Ελλάδας, ενώ οι «εκλεκτοί» που έχουν την οικονομική δυνατότητα θα σπουδάσουν σε κάποιο ιδιωτικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού (και όταν ανοίξουν στην Ελλάδα και του εσωτερικού).

Χρήστος Ελευθεριάνος
απόφοιτος του 7ου ΓΕΛ Καλλιθέας

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα