Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλληνική ΕπικαιρότηταΤα νέα μέτρα των ταξικών φραγμών στη δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και η αναγκαία...

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Διεθνούς (RCI), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Τα νέα μέτρα των ταξικών φραγμών στη δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και η αναγκαία οργάνωση του μαθητικού κινήματος

Η νέα επίθεση της κυβέρνησης στη δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και η αναγκαία απάντηση των μαθητών.

Φωτογραφία: www.in.gr
Φωτογραφία: www.in.gr

Από το 2019 η κυβέρνηση της ΝΔ λαμβάνει μια σειρά αντιεκπαιδευτικών μέτρων όπως η εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων στο λύκειο και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Πρόσφατα ανακοινώθηκε και ο σχεδιασμός ενός νομοσχεδίου βάσει του οποίου θα εκδίδεται Εθνικό Απολυτήριο όπου θα συνεκτιμάται για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ο Γενικός Μέσος Όρος του εθνικού αυτού απολυτηρίου θα προκύπτει από τους βαθμούς της κάθε τάξης του Λυκείου με ξεχωριστό συντελεστή βαρύτητας ανά τάξη. Αυτό για τους μαθητές σημαίνει ότι θα καλούνται να δίνουν τρεις φορές πανελλαδικές εξετάσεις μέσω της Τράπεζας Θεμάτων και ότι θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η μετατροπή των σχολείων από χώρους μόρφωσης σε ατελείωτα εξεταστικά κέντρα. Σε αντίστοιχα δύσκολη θέση έρχονται και οι καθηγητές αφού θα είναι αναγκασμένοι να παραδώσουν μια υπέρογκη ύλη χωρίς να μεριμνούν για την ουσιαστική κατανόησή της από το σύνολο της τάξης.

Ταυτόχρονα το Υπουργείο Παιδείας έχει δηλώσει την πρόθεσή του να επιτρέψει την δημιουργία μη κρατικών (δηλαδή ιδιωτικών) πανεπιστημίων. Ο συνδυασμός των μέτρων αυτών αποτελεί έναν εξαιρετικά ισχυρό ταξικό φραγμό καθώς όσοι έχουν τη δυνατότητα θα αγοράζουν πτυχία που θα εξισώνονται με αυτά των δημοσίων πανεπιστημίων, ενώ όλοι οι υπόλοιποι, δηλαδή η πλειοψηφία των μαθητών, είναι αναγκασμένοι να αγωνίζονται για να ανταπεξέλθουν στο πλήθος των εξετάσεων που προβλέπεται για τη διεκδίκηση του πτυχίου του δημόσιου πανεπιστημίου. Επιπλέον προωθείται η συγχώνευση ΕΠΑΛ και ΙΕΚ και η δωρεάν εργασία για 22 ημέρες των μαθητών της τρίτης τάξης των ΕΠΑΛ σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθεί η ποιότητα της δημόσιας Εκπαίδευσης και θα μειωθεί η μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό θα τα χαρακτηρίζαμε ως εντελώς άτοπα. Οι κινήσεις της συνιστούν έμπρακτη υπονόμευση της δημόσιας Εκπαίδευσης ενώ οι νέοι μεταναστεύουν λόγω της ανεργίας και των άθλιων συνθηκών εργασίας όπου επικρατούν στη χώρα μας.

Οι λόγοι για  τους οποίους επιδιώκεται η προώθηση των εν λόγω νομοσχεδίων είναι σαφείς. Καταρχάς αποτελούν σύμπτωμα της καπιταλιστικής κρίσης όπου ολοένα και αυξάνεται όσο περνάνε τα χρόνια. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται η αντιδραστικότητα του καπιταλιστικού συστήματος και το γεγονός ότι αποτελεί τροχοπέδη για την περαιτέρω ανάπτυξη των μέσων παραγωγής και της οικονομίας. Το κράτος επιθυμεί να προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές στην Εκπαίδευση και να την προσφέρει αφιλοκερδώς στους αστούς ιδιώτες δυσκολεύοντας μέσω του Εθνικού Απολυτηρίου την πρόσβαση στην δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και δημιουργώντας προνόμια για τους αποφοίτους της ιδιωτικής. Εκτός αυτού θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο ο ρόλος των φροντιστηρίων τα οποία θα αναλαμβάνουν από τρεις φορές για κάθε μαθητή την προετοιμασία του για τη συμμετοχή του στις μίνι πανελλήνιες εξετάσεις. Τέλος θα ευνοηθούν και τα ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. και τα κολέγια από όσους εν τέλει δε θα έχουν πετύχει την πρόσβασή τους σε Α.Ε.Ι..

Είναι τραγικό λάθος να μένουν άπραγοι οι μαθητές μπροστά σε τέτοιες καταστάσεις. Είναι επιτακτική ανάγκη ο σχηματισμός ενός δημοκρατικά οργανωμένου μαθητικού κινήματος. Η μόνη όμως διέξοδος προς αυτήν την κατεύθυνση τώρα είναι οι συντονιστικές επιτροπές των μαθητών ανά περιοχές. Αυτές όμως εκλέγονται μια φορά τον χρόνο στην αρχή του σχολικού έτους, με τη συμμετοχή μιας μικρής μερίδας μαθητών σε αυτές.

Θα ήταν σαφώς πιο αποτελεσματικό στα πλαίσια του μαθητικού κινήματος να εκλέγεται σε κάθε σχολείο επιτροπή συντονισμού του αγώνα με καθήκον τη συνεργασία αυτών των επιτροπών για την οργάνωση καταλήψεων και τη μαζική συμμετοχή των μαθητών στις κινητοποιήσεις σε σύνδεση με το φοιτητικό και το εργατικό κίνημα. Επίσης οι συνελεύσεις στα σχολεία θα πρέπει να εκλέγουν αντιπροσώπους για μια πανελλαδική συντονιστική επιτροπή που θα είναι ανακλητοί. Μόνο με την ανατροπή της κυβέρνησης και του καπιταλισμού θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ποιοτική δημόσια Εκπαίδευση στην υπηρεσία της εργαζόμενης πλειοψηφίας της κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς από αυτή.

Χρήστος Ελευθεριάνος, μαθητής στο 7ο ΓΕΛ Καλλιθέας

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα