Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλληνική ΕπικαιρότηταΣυνέντευξη με τον Θωμά Αχταρίδη, Συντονιστή της Νεολαίας ΜέΡΑ25

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Κομμουνιστική Τάση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Συνέντευξη με τον Θωμά Αχταρίδη, Συντονιστή της Νεολαίας ΜέΡΑ25

Στο πλαίσιο κύκλου συνεντεύξεων της «Ε» με πολιτικά στελέχη της Αριστεράς, ο Συντονιστής της Νεολαίας ΜέΡΑ25, Θωμάς Αχταρίδης, μας μιλάει για τις θέσεις και τη δράση της οργάνωσης.

Στο πλαίσιο ενός κύκλου συνεντεύξεων της «Ε» με πολιτικά στελέχη της Αριστεράς, συναντήσαμε τον Συντονιστή της Νεολαίας ΜέΡΑ25, Θωμά Αχταρίδη, και μιλήσαμε για τις θέσεις και τη δράση της οργάνωσης.

«Ε»: Η Νεολαία του ΜέΡΑ25 είναι μια σχετικά καινούρια οργάνωση νεολαίας. Σε ποιόν ιδεολογικό και πολιτικό χώρο τοποθετείς πολιτικά την οργάνωσή σας;

Θ.Α: Θα σε ευχαριστήσω πολύ καταρχήν για την πρόσκληση είναι χαρά μου να τα πούμε και να ανταλλάξουμε γνώμες. Η Νεολαία ΜέΡΑ25 είναι πράγματι μια νέα πολιτική οργάνωση, δεδομένου ότι και το ΜέΡΑ25 παρότι βρίσκεται στη Βουλή -εδώ και δύο χρόνια- από το καλοκαίρι του 2019, ιδρύθηκε μόλις τον Μάρτιο του 2018. Παρόλα αυτά οι εμπειρίες της τελευταίας δεκαετίας δεν αφήνουν ανεπηρέαστους τους νέους και τις νέες. Συνηθίζω να λέω ότι η δική μου γενιά μεγάλωσε χωρίς να προλάβει να γνωρίσει αυτό που λένε πολλοί κανονικότητα. Και αυτό έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο σκέψης και πολιτικής συμμετοχής. Δεν υπάρχουν οι παραδοσιακές πολιτικές συνταγές του κάποτε, σήμερα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά στον τρόπο οργάνωσης. Ειδικά τον τελευταίο 1,5 χρόνο οι νέοι έχασαν την καθημερινότητα τους μέσα στα πανεπιστήμια, έξω στην κοινωνία, στους εργασιακούς χώρους, λόγω της υγειονομικής κρίσης, όλο αυτό συνέβαλε ακόμη περισσότερο στην ριζοσπαστικοποίηση μας. Προσωπικά, χωρίς να θέλω να δεσμεύσω καταστάσεις, θεωρώ ότι είμαστε μια οργάνωση που μοιραζόμαστε πολλές αναφορές της σύγχρονης ευρωπαϊκής ριζοσπαστικής Αριστεράς, όπως η παρουσία στα κοινωνικά κινήματα, η αλληλεπίδραση με αυτά και η επεξεργασία των αιτημάτων που βάζουν.

«Ε»: Ποιες είναι οι βασικές θέσεις και διεκδικήσεις που προβάλετε για τα προβλήματα των νέων σήμερα;

Θ.Α: Δυστυχώς η πανδημία φρέναρε την εσωτερική διαδικασία οργάνωσης μας, είχαμε προγραμματίσει την 1η μας Ιδρυτική Συνδιάσκεψη, η οποία αναβλήθηκε και αναζητούμε τον τρόπο να την υλοποιήσουμε μέχρι την Άνοιξη που έρχεται. Παρότι δεν υπάρχει τυπική απόφαση, μέσα από τις συνελεύσεις και τις συναντήσεις της Νεολαίας σε όλη την Ελλάδα, έχουμε εντοπίσει ότι τη νέα γενιά την απασχολούν έντονα και θέματα που βρίσκονται εκτός της κλασσικής ατζέντας νεολαιίστικων οργανώσεων. Αν θα έπρεπε να αναφέρω κάποιους βασικούς τομείς δράσης μας θα έλεγα: Παιδεία, Περιβάλλον, Εργασία, Δικαιώματα. Θα ήθελα να αφήσω εκτός -προς το παρόν- το θέμα της Παιδείας, παρότι επί Υπουργίας Κεραμέως μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι ήταν ο μεγαλύτερος πόλεμος εναντίον των νέων και των Πανεπιστημίων που έχει συμβεί ποτέ. Από την στοχοποίηση των νέων για την αύξηση των κρουσμάτων, μέχρι την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, τα Πειθαρχικά Συμβούλια και τις διαγραφές φοιτητών, η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι πολεμάει την έννοια της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, προς όφελος των φίλων της κολλεγιαρχών. Εμείς προσθέτουμε στη συζήτηση των νέων και άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως η προστασία του Περιβάλλοντος και η μετάβαση σε ένα άλλο λιγότερο ενεργοβόρο σύστημα, η κατοχύρωση βασικών δικαιωμάτων στους εργασιακούς χώρους και από την Πολιτεία για όλες/ους/@ χωρίς να αφήνουμε καμιά/κανέναν/@ στο περιθώριο.

«Ε»: Σύμφωνα με τη δική μας πολιτική άποψη, το ΜέΡΑ25 κινείται στον χώρο του ρεφορμισμού (μεταρρύθμιση στο πλαίσιο του καπιταλισμού). Κατά πόσο συμφωνείς με αυτήν την άποψη και κατά πόσο θεωρείς ότι αυτό μπορεί να συμβιβαστεί με τη δημόσια δήλωση της ηγεσίας του κόμματος ότι τάσσεται υπέρ του μαρξισμού;

Θ.Α: Σύντροφε Σταμάτη, θα προτιμούσα να μην σου απαντήσω με αυτό τον τρόπο, απορρίπτοντας ή όχι την θεώρηση σας, γιατί πιστεύω πως από τις αρχές του 19ου από όταν άρχισε να χρησιμοποιείται ο όρος του ρεφορμισμού μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει όχι μόνο οι καταστάσεις αλλά και οι έννοιες. Ως βασική μου αρχή πιστεύω στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, από εκεί και πέρα τα πεπραγμένα και ο τρόπος που πορεύεται καθένας επιβεβαιώνουν ή όχι, αυτό που υποστηρίζεις. Το ΜέΡΑ25 είναι ένας πολιτικός χώρος που καθημερινά επηρεάζεται από την επικαιρότητα και τη συγκυρία, μπορεί και υιοθετεί λαϊκά αιτήματα και διεκδικήσεις. Βρίσκεται συνεχώς δίπλα σε αδύναμους συμπολίτες μας που παλεύουν για τη ζωή τους, μέσα κι έξω από τη Βουλή. Με στόχο και σκοπό την απελευθέρωση της χώρας από την χρεοδουλοπαροικία που μας έχουν δέσει τα δέκα τελευταία χρόνια, για τους πολλούς, τους αδύναμους, τις νέες και τους νέους που βρίσκονται ανάμεσα στη μετανάστευση και την ανεργία.

«Ε»: Λέγεται συχνά ότι το ΜέΡΑ25 είναι ένα κόμμα προσωποπαγές, ότι είναι το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη; Τι απαντά η Νεολαία σε αυτό;

Θ.Α: Αυτό δυστυχώς είναι ένα ερώτημα που θα το συναντάμε συχνά. Όχι γιατί το δημιουργεί η πραγματικότητα, αλλά γιατί το επαναφέρουν τα συστημικά μέσα και οι αντίπαλοι του. Το ΜέΡΑ25, ναι δημιουργήθηκε και από τον Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και από εκατοντάδες πολίτες που ονειρεύονται μια άλλη κοινωνία. Είναι ένα κόμμα νεοσύστατο, όμως έχει διαδικασίες, όργανα και αποφάσεις που λαμβάνονται συλλογικά. Άρα προφανώς και η Νεολαία παίρνει μέρος στις εσωκομματικές διεργασίες και λειτουργεί προς μια μαζική, συλλογική κατεύθυνση.

«Ε»: Ποιες δράσεις αναπτύσσει σήμερα η Νεολαία του ΜέΡΑ25 και ποια είναι τα άμεσα σχέδιά της;

Θ.Α: Όπως σου είπα οργανώνουμε την 1η μας Ιδρυτική Συνδιάσκεψη που ελπίζουμε να λάβει χώρα μέσα στο επόμενο διάστημα. Από εκεί και πέρα, θέλουμε να παρουσιάσουμε έναν κύκλο θεματικών εκδηλώσεων για διάφορα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, με φυσική παρουσία ώστε να προκληθεί διάλογος με διαφορετικές απόψεις και επιχειρήματα.

«Ε»: Πως κρίνεις την έως τώρα θητεία της κυβέρνησης της ΝΔ και για ποια πολιτική λύση εξουσίας αγωνίζεται η Νεολαία του ΜέΡΑ25 για την μετά κυβέρνησης Ν.Δ περίοδο;

Θ.Α: Βιώνουμε καθημερινά μια από τις χειρότερες κυβερνητικές περιόδους που έχουν περάσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατάλειψε τις κοινωνικές συμμαχίες που είχε τα προηγούμενα χρόνια και ανέστησε με αυτό τον τρόπο την πιο συστημική, παρασιτική ολιγαρχία, μέσω της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Οι πληγές και όσα εφαρμόζει σήμερα η Νέα Δημοκρατία θα χρειαστούν ακόμη περισσότερο κόπο, προσπάθεια και αγώνα για να ανατραπούν. Για αυτό χρειάζεται μια μαχητική, ριζοσπαστική φωνή μέσα κι έξω από τη Βουλή, για να μεταφέρει τα κοινωνικά αιτήματα μέσα στη Βουλή, αλλά και να βρίσκεται έξω από αυτή, στις κινητοποιήσεις με τους πολίτες που διεκδικούν. Η Νεολαία ΜέΡΑ25 παλεύει για μια άλλη κοινωνία χωρίς αδικία, ανισότητες και καταπίεση, με δημοκρατία, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, αυτοοργάνωση και κοινωνική χειραφέτηση. Σε αυτές τις αξίες ευελπιστούμε να χτίσουμε τις συμμαχίες μας που θα φέρουν ξανά το λαό πρωταγωνιστή στις εξελίξεις και θα κερδίσουμε για τις επόμενες γενιές όλα αυτά που δικαιούμαστε.

Σταμάτης Καραγιαννόπουλος

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα