Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλληνική Επικαιρότητα«Αμυντική» συμφωνία με ΗΠΑ: η Ελλάδα αναβαθμισμένο ιμπεριαλιστικό ορμητήριο

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Κομμουνιστική Τάση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

«Αμυντική» συμφωνία με ΗΠΑ: η Ελλάδα αναβαθμισμένο ιμπεριαλιστικό ορμητήριο

Τα αίτια και οι συνέπειες της «αμυντικής» συμφωνίας που υπογράφτηκε πρόσφατα μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Με την πρόσφατη υπογραφή της «αμυντικής» συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ επισφραγίζεται και επίσημα η αναβάθμιση του ρόλου του ελληνικού κράτους ως του πιο σταθερού συμμάχου και υπέρμαχου των συμφερόντων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου (Μ.Α).

Η αντιδραστική αυτή συμφωνία υπογράφηκε από τη ΝΔ αλλά προετοιμάστηκε με συστηματικό τρόπο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία, όχι μόνο πέταξε στον «κάλαθο των αχρήστων»το ιστορικό λαϊκό αίτημα για το διώξιμο των βάσεων του ΝΑΤΟ, αλλά δούλεψε και με ζήλο για την αναβάθμιση της παρουσίας τους στη χώρα.

Αυτή η συμφωνία περιλαμβάνει τη μονιμοποίηση της παρουσίας των βάσεων (χωρίς να υπάρχει η υποχρέωση ανανέωσης της συμφωνίας όπως γινόταν μέχρι σήμερα), την αναβάθμιση του στρατιωτικού αεροδρομίου της Λάρισας, την επέκταση των ήδη υπαρχόντων βάσεων όπως αυτή της Σούδας και τη δημιουργία νέων βάσεων όπως αυτή της Αλεξανδρούπολης.

Σκοπός της συμφωνίας είναι να μετατρέψει τη χώρα σε μία επιθετική βάση για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, όχι μόνο στη Μέση Ανατολή (Μ.Α), αλλά και στα Βαλκάνια με σκοπό την αντιμετώπιση της ρωσικής ιμπεριαλιστικής επιρροής σε αυτές τις περιοχές. Κεντρικό ρόλο για την παρέμβαση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια θα έχει η βάση της Αλεξανδρούπολης, ενώ η βάση της Σούδας θα μπορεί να στηρίζει μεγαλύτερες επιθετικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τα γεράκια του Λευκού Οίκου είναι αναγκασμένα να στηριχθούν περισσότερο στο ελληνικό αστικό κράτος για τις επιχειρήσεις τους στη Μ.Α. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η άλλη χώρα κλειδί για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή, η Τουρκία, έχει γίνει πιο ασταθής σύμμαχος μετά την απόπειρα των ΗΠΑ να στηριχθούν προσωρινά στους Κούρδους της Συρίας.

Επιπρόσθετα, οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη στρατηγική θέση της Ελλάδας ως ορμητήριο για τις επιχειρήσεις τους, καθώς αποσύρουν όλο και περισσότερα στρατεύματα και βάσεις από τις χώρες της Μ.Α. Το επόμενο διάστημα θα επιχειρήσουν να στηριχθούν πιο πολύ στους συμμάχους τους στην περιοχή για να κάνουν τη «βρώμικη δουλειά» και όχι σε άμεσες επεμβάσεις με δικά τους στρατεύματα που έχουν μεγάλο κόστος, τόσο οικονομικό όσο και πολιτικό, καθώς οι εργαζόμενοι και η νεολαία στις ΗΠΑ έχουν κουραστεί από τις πολεμικές περιπέτειες.

Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός μπορεί να κάνει αυτή την «αναδίπλωση» στο βαθμό που δεν εξαρτάται πλέον ενεργειακά στον βαθμό που αυτό συνέβαινε παλιότερα από τους υδρογονάνθρακες της Μ.Α. Νέες τεχνολογίες εξόρυξης (σχιστολιθικό πετρέλαιο), επιτρέπουν στις ΗΠΑ να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες με την εγχώρια εξόρυξη πετρελαίου. Με την εξέλιξη αυτή, η πολυέξοδη παραμονή στρατευμάτων στη Μ.Α, δεν θεωρείται πλέον αναγκαία, και έτσι, ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός θα μπορεί να προσανατολίσει τις δυνάμεις του στην αντιμετώπιση των βασικών ανταγωνιστών του, δηλαδή της Κίνας και της Ρωσίας. Υπό αυτό το πρίσμα μπορούν να εξηγηθούν οι μυστικές διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν για την έξοδο από το Αφγανιστάν, καθώς και η αποπομπή του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ, Τζων Μπόλτον, ο οποίος επιδίωκε την αντίθετη στρατηγική, δηλαδή μία πολεμική αναμέτρηση με το Ιράν.

Η Ελλάδα θα χρησιμοποιηθεί ως βάση έμμεσων επεμβάσεων στην περιοχή με βομβαρδισμούς, ως βάση ανεφοδιασμού και στάθμευσης στρατευμάτων και αν χρειαστεί στο μέλλον ως προγεφύρωμα για άμεση επέμβαση στρατευμάτων.H βάση στην Αλεξανδρούπολη έχει ως στόχο να αυξήσει τον έλεγχο των αμερικάνων ιμπεριαλιστών στους αγωγούς φυσικού αερίου που περνούν από την περιοχή αλλά και να αυξήσει την παρουσία του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια βάζοντας φρένο στην εξάπλωση της επιρροής του ρωσικού ιμπεριαλισμού. Μέρος της γενικότερης αυτής προσπάθειας αποτέλεσε και η συμφωνία των Πρεσπών και η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της Ελλάδας δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από αυτή την υποτιθέμενη «αμυντική» συμφωνία, που μετατρέπει τη χώρα σε μία μεγάλη αμερικανική βάση για τις στρατιωτικές τους επεμβάσεις. Η επέμβαση των ιμπεριαλιστών στη Μ.Α έχει δημιουργήσει συνθήκες βαρβαρότητας, δεκάδες χιλιάδες θύματα και εκατομμύρια πρόσφυγες.

Μακριά από το να εξασφαλίζει την ασφάλεια, η συμφωνία αυτή βάζει τη χώρα στο επίκεντρο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και φέρνει πιο κοντά την πιθανότητα εμπλοκής σε πολεμικές περιπέτειες.

Την ίδια στιγμή, η ενισχυμένη παρουσία του ΝΑΤΟ στη χώρα θα συνεχίσει να αποτελεί ένα φυτώριο μελλοντικών πραξικοπημάτων και γενικότερα, ένα στήριγμα για τις δυνάμεις της αντίδρασης ενάντια στους αγώνες του εργατικού κινήματος και της νεολαίας.

Με την αναβάθμιση του ιμπεριαλιστικού ρόλου του ελληνικού καπιταλισμού γίνεται ακόμα επιτακτικότερο και το διεθνιστικό καθήκον της ελληνικής εργατικής τάξης για να αγωνιστεί, ώστε να φύγουν οι βάσεις του θανάτου και να παρεμποδιστεί κάθε πολεμική περιπέτεια και ιμπεριαλιστική επιθετικότητα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της A.Μ.

Η ηγεσία του ΚΚΕ, ως η μεγαλύτερη δύναμη του κομμουνιστικού κινήματος, οφείλει να πάρει διεθνιστικές πρωτοβουλίες για τον κοινό συντονισμό συνδικαλιστικών και πολιτικών οργανώσεων και κομμάτων στα Βαλκάνια, την Τουρκία, τη Μ. Α και τη Βόρεια Αφρική στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Διαδηλώσεις, εκδηλώσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις για το σταμάτημα μεταφοράς όπλων για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις μπορούν να είναι μόνο κάποιες από αυτές τις δράσεις. Πρωτοβουλίες πρέπει επίσης να ληφθούν για την οργάνωση και την προστασία των θυμάτων του ιμπεριαλιστικού πολέμου, δηλαδή των προσφύγων και των μεταναστών. Το αναγκαίο αίτημα για την έξοδο των βάσεων και την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ είναι αδιαχώριστα δεμένο με τον αγώνα ενάντια στον ίδιο τον καπιταλισμό. Η ελληνική αστική τάξη είναι δεμένη στο άρμα του ιμπεριαλισμού και ο μόνο τρόπος ξεφορτωθούμε τις βάσεις είναι να «ξεφορτωθούμε» τον ίδιο τον καπιταλισμό, με τον αγώνα για την άνοδο μιας εργατικής κυβέρνησης με σοσιαλιστικό πρόγραμμα.

Ηλίας Κυρούσης

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα