Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΔιεθνήΈξω οι εισβολείς από τη Γάζα!

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Διεθνούς (RCI), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Έξω οι εισβολείς από τη Γάζα!

Δύο χρόνια μετά τον αδιάκριτο σφαγιασμό πάνω από χιλίων Λιβανέζων Πολιτών από τις Ισραηλινές «αμυντικές» δυνάμεις, στην αλλόκοτα αποκαλούμενη Επιχείρηση Δίκαιης Επιβράβευσης, το Ισραήλ έχει στρέψει την προσοχή του στη Γάζα, δολοφονώντας εκατοντάδες αμάχους, στο βωμό της επιχείρησης εξολόθρευσης της Χαμάς.

 Σύμφωνα με μάρτυρες, τα νοσοκομεία είναι γεμάτα με τραυματίες και τα σώματα των νεκρών σχηματίζουν σωρούς στα νεκροτομεία. Ο ανταποκριτής του BBC και κάτοικος της Γάζας Χαμάντα Αμπού Καμάρ περιγράφει μια τυπική αποτρόπαια σκηνή:

«Ακολούθησα μια γυναίκα που ούρλιαζε «ο γιος μου, ο γιος μου» ενώ έψαχνε το κτίριο. Στη συνέχεια τον εντόπισαν, ήταν ένας νεαρός άντρας γύρω στα 20. Το προσωπικό δεν θα την άφηνε να δει το σώμα, όμως εγώ το είδα. Δεν είχε κεφάλι και δεν υπήρχε στομάχι. Έπεσε πάνω στα απομεινάρια του γιου της που ήταν καλυμμένα με λευκό σεντόνι.»

Η Ισραηλινή κατάπαυση του πυρός και η συνενοχή του Αραβικού κόσμου

Οι επιθέσεις ήρθαν με την πάροδο μιας εξάμηνης εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς. Βέβαια, ακόμα και κατά τη διάρκεια αυτής της εκεχειρίας, η ύπαρξη της δεν σήμαινε ότι ο λαός της Γάζας δεν είχε προβλήματα. Το Ισραήλ είχε επιβάλλει ένα εμπάργκο στη Γάζα που έκανε το λαό της να στερείται από τρόφιμα, καύσιμα, ακόμα και ιατρικές προμήθειες. Όπως είπε ο Τζον Γκινγκ, επικεφαλής των επιχειρήσεων της αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), σε μα συνέντευξη στην Ηλεκτρονική Ιντιφάντα το Νοέμβρη «πέρασαν 5 μήνες εκεχειρίας, το τελευταίο διάστημα, από τους οποίους ο κόσμος της Γάζας δεν επωφελήθηκε. Δεν ένιωσαν καμία αποκατάσταση μιας αξιοπρεπούς ύπαρξης. Στην πραγματικότητα, οι προμήθειες μας από τα Ηνωμένα Έθνη, περιορίστηκαν κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, σε σημείο που είχαμε μείνει σε μια πολύ ευάλωτη και επισφαλή κατάσταση και με μερικές μέρες διακοπής λειτουργίας μείναμε χωρίς φαγητό.»

Βέβαια υπεύθυνο δεν πρέπει να θεωρηθεί μόνο το Ισραήλ. Καθώς το Ισραήλ εξαπέλυε αυτές τις βάρβαρες επιθέσεις, η Αίγυπτος έκανε τον οικοδεσπότη στον Ισραηλινό υπουργό εξωτερικών Τζίπι Λίβνι. Σύμφωνα με το BBC, «την ώρα που τα τζετ σφυροκοπούσαν τη νότια Γάζα, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι συνωστίζονταν στα συρματοπλέγματα στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου, όμως οι Αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας πυροβολούσαν για να σταματήσουν την είσοδο τους.».

Στην πραγματικότητα, η Αίγυπτος έχει επίμονα συμμετάσχει στον αποκλεισμό της Γάζας, στο παρελθόν και τώρα, κάνοντας τη βρώμικη δουλειά για το Ισραήλ, φυλακίζοντας τους Παλαιστίνιους σαν ζώα και στερώντας τους απαραίτητα εφόδια. Τα Αραβικά κράτη κάλεσαν για μια συνεδρίαση «έκτακτης ανάγκης» της Αραβικής Ένωσης, όμως η Αίγυπτος αντιτάχθηκε σε αυτό και η Σαουδική Αραβία εξέφρασε «επιφυλάξεις».

Γιατί το έκανε αυτό η Αίγυπτος; Λοιπόν, κατ΄ αρχάς, σαν δεύτερη μεγαλύτερη αποδέκτης  στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ (και δεν είναι δύσκολο να μαντέψεις ποια είναι η πρώτη), η Αίγυπτος είναι ένας «περιφερειακός σύμμαχος- κλειδί» (βλ. πιόνι) των ΗΠΑ και ως τέτοια θα φέρει εις πέρας την πολιτική τους. Γράφοντας στη Haaretz, την φιλελεύθερη Ισραηλινή εφημερίδα, ο Ζβί Μπάρελ ισχυρίζεται ότι «η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία, που βλέπουν τη Χαμάς σαν ένα σύμμαχο του Ιράν – που ο σκοπός της είναι να αυξήσει την επιρροή της Τεχεράνης στην περιοχή με κάθε κόστος – προτιμούν να περιμένουν λίγο, ελπίζοντας ότι η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ θα στερήσει τη Χαμάς από την ικανότητα της να επιβάλλει τους όρους.» Με άλλα λόγια το Αιγυπτιακό και τα Σαουδικά καθεστώτα ( και οι μαριονετίστες- αφέντες τους στις ΗΠΑ) ελπίζουν ότι το Ισραήλ θα επιτύχει να καταστρέψει την κυβέρνηση της Χαμάς και να την αντικαταστήσει με κάτι πιο βολικό. Είναι προετοιμασμένοι  ακόμα και να δουν τους δρόμους της Γάζας πλημμυρισμένους με αίμα Παλαιστινίων, προκειμένου να το πετύχουν αυτό.  

Οι μάζες κινητοποιούνται

Βέβαια, οι αραβικοί λαοί δεν ακολούθησαν την άτολμη συνεργασία των Αραβικών κρατών. Στην Αίγυπτο και στο Λίβανο, κινητοποιήσεις δεκάδων χιλιάδων, έλαβαν χώρα σε υποστήριξη των Παλαιστινίων. Μεγάλες κινητοποιήσεις επίσης έγιναν στην Συρία, το Ιράκ και την Ιορδανία. Η απέχθεια για την συνενοχή των Αραβικών κρατών, ήταν ξεκάθαρη: ο αριστερός Λιβανέζικος τηλεοπτικός σταθμός Aljadeed (Νέα Τηλεόραση) έδειξε διαδηλωτές έξω από την Αιγυπτιακή πρεσβεία, κάποιους με κόκκινες σημαίες και έναν να κρατά ένα μπλουζάκι με τον Τσε Γκεβάρα.  

Ακόμη και στο ίδιο το Ισραήλ, όπου ο πληθυσμός υφίσταται μια ακατάπαυστη προπαγάνδα υποστήριξης του κράτους, μια διαδήλωση πάνω από χιλίων ατόμων ξέσπασε αυθόρμητα στο Τελ-Αβίβ, όπου συμμετείχαν οργανώσεις όλου του φάσματος: από την «Gush shalom και τον Συνασπισμό Γυναικών για την Ειρήνη, ως τους Αναρχικούς ενάντια στο τείχος και την Hadash (στην οποία εμπλέκεται το Ισραηλινό Κομμουνιστικό Κόμμα).» Επίσης έγινε στο Λονδίνο μια διαδήλωση έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ. Σύμφωνα με την αστυνομία, 700 άνθρωποι συμμετείχαν στην μαχητική διαδήλωση, μπλοκάροντας το δρόμο έξω από την πρεσβεία και ακινητοποιώντας την κυκλοφορία. Συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές ξέσπασαν όταν μια ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε να ρίξει το φράγμα που τους έκλεινε το δρόμο.

Το αδιέξοδο της τρομοκρατίας και η χρεοκοπία των Φονταμενταλιστών.

Τι κάνει λοιπόν η Χαμάς, η υποτιθέμενη ηγεσία της Παλαιστινιακής αντίστασης, για να υπερασπίσει τους Παλαιστίνιους; Δυστυχώς, η «αντιστασιακή» τους στρατηγική βασίζεται σε άσκοπες τρομοκρατικές επιθέσεις ενάντια σε Ισραηλινούς πολίτες. Απ’ όταν απέκτησε έλεγχο της Γάζας, το Ισλαμικό κίνημα έχει εκτοξεύσει εκατοντάδες αυτοσχέδιες ρουκέτες στην Ισραηλινή συνοριακή πόλη του Σντέροτ. Ακόμη και αν αυτές οι επιθέσεις σπάνια ήταν θανατηφόρες (λιγότεροι από 20 Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτές τις επιθέσεις, από τότε που το Ισραήλ μετακίνησε τους εποίκους από τη Γάζα), έχουν κάνει τη ζωή αξιοθρήνητη, για τους κατοίκους αυτής της φτωχής εργατικής πόλης.

Αυτές οι επιθέσεις δεν κάνουν τίποτα που να βλάπτει την περιφερειακή υπερδύναμη. Παρ΄ όλα αυτά είναι αποτελεσματικές στο να συσπειρώνουν την κοινή γνώμη των Ισραηλινών (ενάντια στους Παλαιστίνιους), ιδιαίτερα ανάμεσα στους φτωχούς εργάτες του Σντέροτ, που θα ήταν οι φυσικοί σύμμαχοι των Παλαιστίνιων. Αυτές οι επιθέσεις έχουν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας ψυχολογίας πολιορκίας μέσα στο Ισραήλ, ενθαρρύνοντας τους εργάτες και τους φτωχούς ( ενώ οι ίδιοι είναι θύματα σκληρής εκμετάλλευσης από τον Ισραηλινό καπιταλισμό) να υποστηρίζουν την «χώρα τους» στις επιθέσεις της ενάντια στον «εχθρό». Ο Ισραηλινός στρατός μπορεί μετά να εκμεταλλευτεί την ευνοϊκή κοινή γνώμη των ισραηλινών για να διεξάγει μια επίθεση. Ο σκοπός του είναι να καταστρέψει ή να αποδυναμώσει σοβαρά την Χαμάς, και να τη δει να αντικαθίσταται από κάτι πιο βολικό.

Από την πλευρά της, η Χαμάς πρωταρχικά ενδιαφέρεται να κερδίσει εξουσία στην περιοχή της δικής της δικαιοδοσίας. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ έχουν στόχο να δυναμώσουν τη θέση της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η Χαμάς έχει ήδη δείξει την προθυμία της να ενδώσει στις απαιτήσεις των Ισραηλινών (πηγαίνοντας τόσο μακριά, ώστε ακόμη και να βοηθά τις Αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας να αποτρέπουν τους Παλαιστίνιους από την είσοδο τους στην Αίγυπτο μέσω Γάζας), όμως η μεγάλη βάση υποστήριξης της, την αναγκάζει να διεξάγει σκληρότερες διαπραγματεύσεις από την Φατάχ. Αυτό είναι ένα πρόβλημα για το Ισραήλ, που η κυρίαρχη οικονομικά και πολιτικά θέση του, θα απειληθεί αν υποχωρήσει πάρα πολύ.

Υπάρχει εναλλακτική λύση;

Αν η Χαμάς ήθελε σοβαρά να οργανώσει την αντίσταση ενάντια στην Ισραηλινή κατοχή, θα βάσιζε τη στρατηγική της όχι σε αδιέξοδες τρομοκρατικές ενέργειες από μια χούφτα «ήρωες», αλλά στον εξοπλισμό των Παλαιστινιακών μαζών. Θα οργάνωνε περιφερειακές επιτροπές άμυνας σε κάθε πόλη, κωμόπολη και χωριό, δημοκρατικά ελεγχόμενες από τους εργάτες, τους χωρικούς και τους πρόσφυγες και αποτελούμενες από κάθε άντρα και γυναίκα που μπορεί να κουβαλήσει όπλο. Μια τέτοια δύναμη θα είχε πραγματικά μαζική βάση και διεξάγοντας μια εκστρατεία ανταρτοπόλεμου στους δρόμους, θα ήταν ένας αξιόλογος αντίπαλος των Ισραηλινών δυνάμεων κατοχής. Όμως μια τέτοια δύναμη θα απειλούσε την εξουσία της Χαμάς (και των ισχυρών ημι- φεουδαρχικών φατριών που κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή της Παλαιστίνης). Μια από τις πρώτες ενέργειες της Χαμάς αφότου πήρε τον έλεγχο της Γάζας, ήταν να διαλύσει τα γραφεία της Παλαιστινιακής Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, προσπαθώντας να εξουδετερώσει κάθε ανεξάρτητη οργάνωση των Παλαιστινίων εργατών.

Από την πλευρά του, το Ισραηλινό εργατικό κίνημα του έχει ηθικό καθήκον να αντισταθεί στις βάρβαρες ενέργειες του Ισραήλ. Η Histadrut (Ισραηλινή Συνδικαλιστική Ομοσπονδία) πρέπει να αρνηθεί να συνεργαστεί με την «πολεμική προσπάθεια», καλώντας απεργίες ανάμεσα στους εργάτες που εμπλέκονται στην διακίνηση των στρατιωτικών προμηθειών, και, αν είναι δυνατόν, μια αντιπολεμική γενική απεργία. Οι εργάτες και οι φτωχοί του Ισραήλ είναι οι φυσικοί σύμμαχοι των Παλαιστινιακών μαζών της Γάζας και συνολικά. Αυτός ο πόλεμος δεν θα τους ωφελήσει – θα σημάνει μεγαλύτερο περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων από το κράτος ( η ισραηλινή αστυνομία ήδη έχει την ακώλυτη εξουσία να ψάξει τα σπίτια οποιωνδήποτε ανθρώπων χωρίς καν να τους ενημερώσει), περισσότερες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και περισσότερες τρομοκρατικές απειλές, καθώς η Χαμάς ή η Χεζμπολάχ θα κάνουν αντίποινα.

Βέβαια δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι το εργατικό κίνημα στο Ισραήλ είναι σε θέση να πάρει τέτοιες πρωτοβουλίες- περισσότερο ακόμη και από τη Βρετανία, οι Ισραηλινοί συνδικαλιστές ηγέτες είναι πάρα πολύ αφομοιωμένοι μέσα στον κρατικό μηχανισμό. Όμως σίγουρα κάποια μέλη της βάσης, Ισραηλινοί εργάτες, θα αρχίσουν να κάνουν αδιάκριτες ερωτήσεις στις συναντήσεις των σωματείων, απαιτώντας από τους ηγέτες τους να αναλάβουν δράση.

Απαιτούμε:

  • Άμεση παύση των εχθροπραξιών από τον ισραηλινό στρατό ενάντια στον πληθυσμό της Γάζας.
  • Άμεση άρση του στραγγαλιστικού οικονομικού αποκλεισμού, για να επιτραπεί η ελεύθερη διακίνηση αγαθών και ανθρώπων μέσα και έξω από τη Γάζα.
  • Τέλος στις αδιέξοδες τρομοκρατικές επιθέσεις ενάντια στον άμαχο πληθυσμό του Ισραήλ. Η ηγεσία της αντίστασης πρέπει να οπλίσει τις Παλαιστινιακές μάζες και να οργανώσει περιφερειακές επιτροπές άμυνας σε κάθε πόλη, κωμόπολη και χωριό.
  • Υποστήριξη των δοκιμαζόμενων μαζών της Γάζας από το ισραηλινό εργατικό κίνημα- καμία συνεργασία με την κρατική Ισραηλινή πολεμική μηχανή.
  • Πάλη για μια Σοσιαλιστική Ομοσπονδία της Μέσης Ανατολής

 

Από την ιστοσελίδα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης – www.marxist.com

Μετάφραση: Παναγιώτης Κολοβός

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα