Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλληνική ΕπικαιρότηταΣυνέντευξη του Δημήτρη Στρατούλη στην "Αυγή"

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Συνέντευξη του Δημήτρη Στρατούλη στην “Αυγή”

1. 1.500 εργαζόμενοι απειλούνται στο Ναυπηγείο Σκαραμαγκά, 750 στην ΑΣΠΙΣ και 550 στη G.A. Ferries. Και όλα αυτά εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Τι να περιμένουμε μετά τις εκλογές;

Οι κύριοι Καραμανλής και Παπανδρέου εξήγγειλαν με καθαρό τρόπο ο πρώτος διετή σκληρή λιτότητα σε βάρος των εργαζομένων και των δημοσίων και κοινωνικών δαπανών, με επικοινωνιακό επικάλυμμα ο δεύτερος μια συμπληρωματική πολιτική, όπου η λιτότητα, θα μοιραστεί χρονικά σε τρία χρόνια.

Ο κύριος Αλμούνια έστειλε μήνυμα και στους δύο, ότι μέχρι τις 24 Οκτωβρίου περιμένει από την κυβέρνηση που θα εκλεγεί να του καταθέσει σταθεροποιητικό πρόγραμμα, που να περιέχει ακριβώς αυτές τις πολιτικές, υπενθυμίζοντάς τους ότι η οικονομία της χώρας μας έχει μπει σε επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με βάση το ισχύον ευρωπαϊκό σύμφωνο σταθερότητας, που η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ από κοινού έχουν ψηφίσει.

Αυτές οι περιοριστικές πολιτικές θα βαθύνουν την οικονομική ύφεση στη χώρα μας και θα οδηγήσουν σε δραματικότερη αύξηση της ανεργίας. Οι άνεργοι θα αυξηθούν το 2010 κατά 120.000 άτομα, και θα υπερβούν –με πραγματικά και όχι στατιστικά δεδομένα- τους 900.000. Εάν οι πολίτες δώσουν τη δυνατότητα στη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ να εφαρμόσουν τις εξαγγελθείσες πολιτικές τους, τότε μετά τις εκλογές θα μείνουν άνεργοι ή θα εργάζονται με ελαστικές μορφές απασχόλησης το 50% των εργαζομένων στη χώρα μας. 

2. Ο Γ. Παπανδρέου ύστερα από τη ΔΕΘ χρησιμοποιεί συχνά τον όρο “εργασιακός μεσαίωνας”. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ και οι θέσεις που προβάλει να αποτελέσουν την “αναγέννηση” στο χώρο της εργασίας;

Όχι, γιατί δεν δεσμεύεται να καταργήσει τους νόμους 2639/98 και 2874/2000, που ψηφίστηκαν επί δικών του κυβερνήσεων (Σημίτη), και τους νόμους 1982/90, 3385/2005 και 3429/2005 των κυβερνήσεων της Ν.Δ., οι οποίοι στο σύνολό τους θεσμοθέτησαν τον εργασιακό μεσαίωνα στη χώρα μας. Ακόμα και την ενοικίαση εργαζομένων που θεσπίστηκε με νόμο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (2956/2001) και την οποία χαρακτήρισε απάνθρωπη μορφή απασχόλησης, διευκρίνισε ότι δεν θα την καταργήσει αλλά απλώς θα την αναθεωρήσει.

3. Χιλιάδες οι εργαζόμενοι στην επισφάλεια, στο 15% το ποσοστό της πραγματικής ανεργίας. Πώς μπορεί να καταπολεμηθεί το πρόβλημα; Μπορείτε να δείτε τα προγράμματα stage σαν μια έστω προσωρινή λύση στο πρόβλημα της ανεργίας; 

Τα προγράμματα stage –έτσι όπως εφαρμόστηκαν στη χώρα μας, δηλαδή ως εργαλεία πελατειακών σχέσεων, για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών και όχι για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, ανασφάλιστα και κακοπληρωμένα— θα πρέπει να καταργηθούν. Μέχρι να λήξουν τα τρέχοντα προγράμματα, θα πρέπει αυτοί οι εργαζόμενοι να ασφαλιστούν και να αμείβονται τουλάχιστον με τον κατώτερο μισθό. Ταυτόχρονα, πρέπει άμεσα να προκηρυχτούν διαγωνισμοί από το δημόσιο τομέα για προσλήψεις με αντικειμενικές και διαφανείς διαδικασίες 100.000 ανέργων που θα καλύψουν τις διαπιστωμένα κενές οργανικές θέσεις στην παιδεία, υγεία, πρόνοια, προστασία του περιβάλλοντος.

Η ανεργία μπορεί να καταπολεμηθεί με διπλασιασμό του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, με ουσιαστική αύξηση των δημοσίων κοινωνικών δαπανών, με την καθιέρωση ρήτρας απασχόλησης (δέσμευση για δημιουργία συγκεκριμένου αριθμού θέσεων εργασίας) για τα επιδοτούμενα ή δανειοδοτηθέντα επενδυτικά σχέδια του ιδιωτικού τομέα, με τη γενναία στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την απαγόρευση των απολύσεων και τη δραστική μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας στο 80% του μισθού και να χορηγείται για όλο το διάστημα της ανεργίας και να προωθηθούν μέτρα κοινωνικής στήριξης των ανέργων.

4. Η κρίση ακουμπά το σύστημα σε όλα τα επίπεδα: οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει διέξοδο; Έχει ξεπεράσει τα προβλήματά του;

Η καλοκαιρινή τρίμηνη εσωστρέφεια του ΣΥΡΙΖΑ ήταν προσωρινή, οφείλεται στην επιμονή μας να προωθήσουμε το ενωτικό μας εγχείρημα με σεβασμό στην ενότητα και στον πλουραλισμό των απόψεων. Συνθέσαμε προωθητικά τις διαφορετικές απόψεις και δίνουμε όλοι μέσα από το ΣΥΡΙΖΑ τη μάχη των εκλογών.

Μετεκλογικά με δημοκρατικές, συλλογικές διαδικασίες θα συζητήσουμε και θα αντιμετωπίσουμε τις αιτίες αυτής της κρίσης, και θα ανασυγκροτήσουμε δημοκρατικά και σε πιο στέρεες βάσεις το χώρο μας.

Ζητάμε να κριθούμε από τους πολίτες όχι για το τρίμηνο της προσωρινής κρίσης μας, αλλά για τη συνολική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ από τη συγκρότησή του το 2004. Κι όλο αυτό το διάστημα πρωτοστατήσαμε στους κοινωνικούς αγώνες και αποδείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε μαχητική, προγραμματική, αποτελεσματική αντιπολίτευση –που θα είναι πολύ αναγκαία μετεκλογικά—και ότι μπορούμε μαζί με τα κινήματα να σημειώνουμε και νίκες είτε αποτρέποντας αντικοινωνικές, αντεργατικές και αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές είτε προωθώντας τις εναλλακτικές μας προτάσεις.

 
 
 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ

Υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Εκλογική Περιφέρεια Αθηνών

 
Πτυχιούχος Νομικής και Πολιτικών Επιστημών.

Διδάκτορας Νομικής στις εργασιακές σχέσεις.

Εργάζεται στην Υποδιεύθυνση Εργατικών Θεμάτων του ΟΤΕ.

Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ.

Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

 
Δραστηριοποιείται ενεργά στο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ.

Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, υπεύθυνος εργατικής Πολιτικής του.

Μέλος του τμήματος εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα