Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΛΕΝΙΝ ΚΑΙ ΤΡΟΤΣΚΙ – ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΑΝ» ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ!
Σαν αποτέλεσμα της επιτυχημένης οικονομικής εξόρμησης της «Μαρξιστικής Φωνής», κάνουμε πράξη έναν πολύ σημαντικό μας στόχο, την έκδοση του βιβλίου «Λένιν και Τρότσκι – Τι πραγματικά υποστήριζαν», των Τεντ Γκραντ και Άλλαν Γούντς. Το βιβλίο είναι τώρα στο τελικό στάδιο της επιμέλειας και θα βρίσκεται στα χέρια μας τυπωμένο στα τέλη Μαρτίου.
Το «Λένιν και Τρότσκι – Τι πραγματικά υποστήριζαν» γράφτηκε στα τέλη του 1968 σαν απάντηση στον Μόντι Τζόνστον, έναν από τους κύριους θεωρητικούς του Κομμουνιστικού Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας. Εκείνη τη χρονιά, ο Τζόνστον είχε δημοσιεύσει μια κριτική για το έργο και τη δράση του Λέον Τρότσκι στην εφημερίδα «Cogito», όργανο της Λίγκας Νέων Κομμουνιστών (YCL). Σε αυτή του την εργασία ο Τζόνστον, ανέσυρε και χρησιμοποίησε όλα τα ξεθωριασμένα «επιχειρήματα» του σταλινισμού για τον Τρότσκι, εμφανίζοντας το μεγάλο Ρώσο επαναστάτη σαν «αντίπαλο του Λένιν», διαστρεβλώνοντας μια – μια τις ιδέες και τα στοιχεία της πολιτικής του διαδρομής.
Ο Τεντ Γκραντ και ο Άλλαν Γούντς σήκωσαν αμέσως το «γάντι», με έναν αυστηρά τεκμηριωμένο και εμπεριστατωμένο τρόπο. Χρησιμοποίησαν την αφορμή των άρθρων του Τζόνστον για να γράψουν μια λεπτομερειακή απάντηση, εξηγώντας την πραγματική σχέση μεταξύ των ιδεών του Λένιν και του Τρότσκι, ιδεών που είχαν συστηματικά διαστρεβλωθεί από την εποχή της επινόησης του «τροτσκισμού» το 1924.
Το «Λένιν και Τρότσκι – Τι πραγματικά υποστήριζαν» δεν είναι μία ακαδημαϊκή εργασία. Γράφτηκε σαν μία έκκληση στα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Λίγκας Νέων Κομμουνιστών (YCL) να ανακαλύψουν την αλήθεια για τον Τρότσκι και να επιστρέψουν στο αυθεντικό επαναστατικό πρόγραμμα του Λένιν.
Στο βιβλίο γίνεται μια αναλυτική αναφορά σε σημαντικούς, παραμορφωμένους από τη σταλινική φιλολογία, σταθμούς της ιστορίας του μπολσεβικισμού και των πρώτων χρόνων της ΕΣΣΔ. Γίνεται η αποκατάσταση της αλήθειας γύρω από την ιστορικά επιβεβαιωμένη θεωρία της Διαρκούς Επανάστασης, αντικρούεται τεκμηριωμένα η επιζήμια σταλινική «θεωρία του σοσιαλισμού σε μία χώρα», εξηγούνται οι υλικοί και πολιτικοί όροι που ευνόησαν την άνοδο του σταλινισμού. Τέλος, παρατίθενται οι λεπτομέρειες της τελευταίας μεγάλης πολιτικής μάχης του Λένιν, της μάχης ενάντια στον γραφειοκρατισμό, την οποία διεξήγαγε λίγο πριν πεθάνει από κοινού, σε ενιαίο «πολιτικό μπλοκ» με τον Τρότσκι.
Στην έκδοση του βιβλίου έχει συμπεριληφθεί και η μπροσούρα του Άλλαν Γουντς με τον τίτλο «Οι Αποσιωπημένες Επιστολές του Λένιν». Περιέχει γραπτά του Λένιν που σκόπιμα αποσιωπήθηκαν από τους σταλινικούς, αλλά σταδιακά αποκαλύφθηκαν μετά το 1956, σε μια προσπάθεια του Χρουστσόφ να αποστασιοποιηθεί από τα εγκλήματα του Στάλιν. Το υλικό αυτό περιέχει επιστολές που φωτίζουν την πραγματικές σχέσεις μεταξύ του Λένιν και του Τρότσκι. Οι περισσότερες απ’ αυτές τις επιστολές δημοσιεύτηκαν αργοπορημένα από τη Μόσχα, στην αγγλική έκδοση των Απάντων του Λένιν το 1970. Εντούτοις, όπως πρόσφατα αποκαλύφθηκε από τον καθηγητή Γιούρι Μπουράνωφ, ακόμη και αυτές οι επιστολές υπέστησαν λαθροχειρίες και αλλοιώθηκαν από τους σταλινικούς.
Το βιβλίο «Λένιν και Τρότσκι – Τι πραγματικά υποστήριζαν» εκδίδεται στα ελληνικά σε μια περίοδο έντονων ιδεολογικών αναζητήσεων στην ελληνική Αριστερά. Σε αυτή την περίοδο οι γνήσιες ιδέες του Λένιν και του Τρότσκι γίνονται όλο και πιο πολύ πόλος έλξης για νέα στρώματα αγωνιστών. Καθόλου τυχαία, σύγχρονοι απολογητές του σταλινισμού προσπαθούν να ανακόψουν αυτή την τάση, επαναφέροντας στο προσκήνιο τη βρικολακιασμένη, συκοφαντική πολεμική ενάντια στον Τρότσκι, με κύρια στηρίγματα την παραχάραξη και το ψέμα. Σ’ αντίθεση όμως μ’ αυτούς και την ανέντιμη μέθοδό τους, όπως ο Τρότσκι επισήμανε «η αλήθεια κι όχι τα ψέματα, είναι η ατμομηχανή της Ιστορίας». Πιστό πάνω σε αυτή τη γραμμή, το βιβλίο των Τεντ Γκράντ και Άλλαν Γούντς αποτελεί μια σημαντική συνεισφορά στον πολιτικό εξοπλισμό κάθε αριστερού αγωνιστή.
Το βιβλίο θα παρουσιαστεί επίσημα σε εκδήλωση που θα γίνει στα μέσα Απριλίου. Η έκδοσή του είναι αφιερωμένη στη μνήμη του ιδρυτή της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (ΙΜΤ) Τεντ Γκράντ που έφυγε από κοντά μας το καλοκαίρι του 2006. Την μετάφραση του βιβλίου έχει κάνει ο σ. Παναγιώτης Σηφογιωργάκης και το εξώφυλλο σχεδίασε ο σ. Ορέστης Δούλος.
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ