Ποιοι είμαστε

Για τι παλεύουμε

Επικοινωνία

Αρχική Εκδόσεις Βιβλία «Για την προκαπιταλιστική κοινωνική εξέλιξη»: σημαντική έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής»

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Κομμουνιστική Τάση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

«Για την προκαπιταλιστική κοινωνική εξέλιξη»: σημαντική έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής»

Σύντομη παρουσίαση ενός σημαντικού βιλίου με κείμενα των Μαρξ και Ένγκελς, που κυκλοφόρησε από τη «Σύγχρονη Εποχή».

Το βιβλίο «Για την προκαπιταλιστική κοινωνική εξέλιξη» είναι μια σημαντική νέα έκδοση της «Σύγχρονη Εποχής». Περιλαμβάνει τέσσερα κείμενα του Φρίντριχ Ένγκελς, τα οποία δημοσιεύονται για πρώτη φορά στα ελληνικά, και ένα κείμενο του Καρλ Μαρξ σε νέα μετάφραση. Αυτά τα κείμενα γράφτηκαν σε προχωρημένη περίοδο της ζωής των δύο μεγάλων δασκάλων του επιστημονικού σοσιαλισμού και πραγματεύονται σημαντικές πλευρές των προκαπιταλιστικών κοινωνιών.

Τα κείμενα του Ένγκελς γράφτηκαν την περίοδο 1878-1884. Τα τρία από αυτά αποτελούν ανεπεξέργαστα χειρόγραφα. Το ίδιο ισχύει και για το κείμενο του Μαρξ «Μορφές που προηγούνται της καπιταλιστικής παραγωγής», το οποίο γράφτηκε ως τμήμα των οικονομικών χειρογράφων του Μαρξ της περιόδου 1857-1858 (των λεγομένων «Grundrisse»).

Στα δύο πρώτα κείμενα του Ένγκελς με τίτλο «Για την πρώιμη ιστορία των Γερμανών» και «Η Φραγκική Περίοδος», αναλύονται τα βασικά σημεία της οικονομική ιστορίας της Γερμανίας και εξετάζεται η ανάπτυξη των φεουδαρχικών σχέσεων παραγωγής στη δυτική Ευρώπη.

Στο κείμενό του με τίτλο «H Mark», αναλύεται η γερμανική αγροτική κοινότητα από την περίοδο από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μέχρι τα τέλη του Μεσαίωνα. Τέλος, το κείμενό του με τίτλο «Η παρακμή της φεουδαρχίας και η άνοδος του καπιταλισμού» περιγράφει το πέρασμα από τη φεουδαρχία στον καπιταλισμό.

Στο κείμενο του Μαρξ «Μορφές που προηγούνται της καπιταλιστικής παραγωγής», στο πλαίσιο της μελέτης της ιστορικής πορείας μέχρι την εμφάνιση του κεφαλαίου και της μισθωτής εργασίας, προσδιορίζονται οι τρεις ιστορικές μορφές κοινοτικής οργάνωσης (ανατολίτικη, γερμανική και αρχαϊκή) με τα ιδιαίτερά τους οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Πρόσφατα Άρθρα

00:19:10

Video: Η Ιστορία του Militant

Ο Ρομπ Σιούελ, ηγετικό στέλεχος της IMT και παλιός οργανωτικός γραμματέας του ιστορικού Militant περιγράφει συνοπτικά την πορεία, τις επιτυχίες και την κατάληξη της...

Πακιστάν: Να απελευθερωθεί αμέσως ο σύντροφος Amin που απήχθη από τους “Rangers” στο Καράτσι!

  Ο σύντροφος Amin, ενεργό μέλος της Προοδευτικής Συμμαχίας Νέων (PYA) στο Καράτσι, απήχθη από το σπίτι του στην περιοχή Shah Faisal στο Καράτσι από...
00:19:43

Video: Η ζωή και το έργο του Τεντ Γκραντ (1913-2006)

Μια συνοπτική περιγραφή της ζωής και του έργου του σημαντικού μαρξιστή επαναστάτη και θεωρητικού Τεντ Γκραντ, ιδρυτή του ιστορικού “Militant” και της Διεθνούς Μαρξιστικής...

Σχετικά άρθρα

Νέα σημαντική έκδοση ανέκδοτου έργου του Τρότσκι

Η «Μαρξιστική Φωνή», μετά την έκδοση του βιβλίου του Λέον Τρότσκι με 13 (ανέκδοτα έως σήμερα στα ελληνικά) κείμενα για τον σταλινισμό, δρομολογεί μια νέα σημαντική έκδοση, ενός ακόμα έργου του Τρότσκι που θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Πρόκειται για το «Πού Βαδίζει η Βρετανία;», το οποίο αποτελεί τμήμα των γραπτών του μεγάλου επαναστάτη για την Βρετανία. Για την πραγματοποίηση αυτής της νέας σημαντικής έκδοσης ξεκινάμε από την 1 Απριλίου μια τρίμηνη οικονομική εξόρμηση...

Κείμενα για τον Σταλινισμό: Εισαγωγή των εκδοτών

Μετά την έκδοση του βιβλίου των σημαντικών μαρξιστών συγγραφέων Τεντ Γκραντ και Άλαν Γουντς με τίτλο «Λένιν και Τρότσκι : τι πραγματικά υποστήριζαν» (Απρίλιος 2008), η «Μαρξιστική Φωνή» συνεχίζει την εκδοτική της προσπάθεια, παρουσιάζοντας κείμενα του μεγάλου επαναστάτη Λέον Τρότσκι, ανέκδοτα μέχρι σήμερα στην Ελλάδα. Είναι 13 κείμενα που έχουν γραφτεί από το 1927 έως το 1940, στην προσπάθεια που κατέβαλε ο Τρότσκι να υπερασπιστεί τις γνήσιες ιδέες του μαρξισμού και τον τίμιο αγώνα του διεθνούς ρεύματος στο οποίο ηγούταν. Είναι γραπτά που  -  σε συνδυασμό με το υπόλοιπο αξεπέραστης μαρξιστικής αξίας έργο του - εξηγούν με έναν εμπεριστατωμένο και εύστοχο τρόπο το φαινόμενο του σταλινισμού και ταυτόχρονα, παραθέτουν ακλόνητα επιχειρήματα και στοιχεία στην πάλη ενάντια στους ποικιλώνυμους απολογητές του.

Δύο τιμητικοί χαιρετισμοί της νέας μας έκδοσης

Το νέο βιβλίο της "Μαρξιστικής Φωνής" με κείμενα του Λ. Τρότσκι, ανέκδοτα μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, θα είναι στη διάθεση των αναγνωστών μας από τις 8 Φεβρουαρίου! Σήμερα δημοσιεύουμε δυο πολύ τιμητικούς χαιρετισμούς της έκδοσης από δυο παλιούς, ανιδιοτελείς αγωνιστές του ελληνικού μαρξιστικού κινήματος, την Ελένη Φατούρου και τον Παναγιώτη Δούμα.