Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕκδόσειςΒιβλία«Για την προκαπιταλιστική κοινωνική εξέλιξη»: σημαντική έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής»

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Διεθνούς (RCI), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

«Για την προκαπιταλιστική κοινωνική εξέλιξη»: σημαντική έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής»

Σύντομη παρουσίαση ενός σημαντικού βιλίου με κείμενα των Μαρξ και Ένγκελς, που κυκλοφόρησε από τη «Σύγχρονη Εποχή».

Το βιβλίο «Για την προκαπιταλιστική κοινωνική εξέλιξη» είναι μια σημαντική νέα έκδοση της «Σύγχρονη Εποχής». Περιλαμβάνει τέσσερα κείμενα του Φρίντριχ Ένγκελς, τα οποία δημοσιεύονται για πρώτη φορά στα ελληνικά, και ένα κείμενο του Καρλ Μαρξ σε νέα μετάφραση. Αυτά τα κείμενα γράφτηκαν σε προχωρημένη περίοδο της ζωής των δύο μεγάλων δασκάλων του επιστημονικού σοσιαλισμού και πραγματεύονται σημαντικές πλευρές των προκαπιταλιστικών κοινωνιών.

Τα κείμενα του Ένγκελς γράφτηκαν την περίοδο 1878-1884. Τα τρία από αυτά αποτελούν ανεπεξέργαστα χειρόγραφα. Το ίδιο ισχύει και για το κείμενο του Μαρξ «Μορφές που προηγούνται της καπιταλιστικής παραγωγής», το οποίο γράφτηκε ως τμήμα των οικονομικών χειρογράφων του Μαρξ της περιόδου 1857-1858 (των λεγομένων «Grundrisse»).

Στα δύο πρώτα κείμενα του Ένγκελς με τίτλο «Για την πρώιμη ιστορία των Γερμανών» και «Η Φραγκική Περίοδος», αναλύονται τα βασικά σημεία της οικονομική ιστορίας της Γερμανίας και εξετάζεται η ανάπτυξη των φεουδαρχικών σχέσεων παραγωγής στη δυτική Ευρώπη.

Στο κείμενό του με τίτλο «H Mark», αναλύεται η γερμανική αγροτική κοινότητα από την περίοδο από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μέχρι τα τέλη του Μεσαίωνα. Τέλος, το κείμενό του με τίτλο «Η παρακμή της φεουδαρχίας και η άνοδος του καπιταλισμού» περιγράφει το πέρασμα από τη φεουδαρχία στον καπιταλισμό.

Στο κείμενο του Μαρξ «Μορφές που προηγούνται της καπιταλιστικής παραγωγής», στο πλαίσιο της μελέτης της ιστορικής πορείας μέχρι την εμφάνιση του κεφαλαίου και της μισθωτής εργασίας, προσδιορίζονται οι τρεις ιστορικές μορφές κοινοτικής οργάνωσης (ανατολίτικη, γερμανική και αρχαϊκή) με τα ιδιαίτερά τους οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα