Ενημέρωση για το πραξικόπημα στη Βενεζουέλα – 26 Ιανουαρίου

Νεότερες εξελίξεις από την απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα

Βενεζουέλα

Τις τελευταίες 24 ώρες (σ.τ.Ε: το ραπόρτο γράφτηκε χτες) είχαμε στη Βενεζουέλα τις ακόλουθες εξελίξεις. Ο αυτοανακηρυγμένος «πρόεδρος» της Βενεζουέλας Γκουάιντο εμφανίστηκε, χθες, 25 Ιανουαρίου, σε συλλαλητήριο στο Τσακάο του Καράκας. Ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνισή του από τότε που ο ίδιος ανακήρυξε τον εαυτό του πρόεδρο, στις 23 Ιανουαρίου. Παρουσίασε το πρόγραμμά του και ένα από τα πρώτα – κωμικά – σημεία που ανέφερε ήταν η «αποκατάσταση του RCTV ώστε να παρακολουθήσουμε σαπουνόπερες»!

Ταυτόχρονα με το συλλαλητήριο του Γκουάιντο, ο Μαδούρο έδωσε συνέντευξη τύπου, όπου τόνισε το ζήτημα της εντολής απέλασης προς την Αμερικάνικη πρεσβεία. Επέμεινε πως δεν «έσπασε» με τις ίδιες τις ΗΠΑ, παρά μόνο με την διοίκηση του Τραμπ, κάνοντας έκκληση προς τον λαό τον ΗΠΑ. Ο κύριος λόγος της εμφάνισής του ήταν να τονίσει την ιδέα του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής του ΟΗΕ. Είπε ακόμα, ότι ήταν έτοιμος να συναντήσει τον Γκουάιντο. Δεν έχουν γίνει κυβερνητικές ενέργειες ενάντια στο πραξικόπημα, τουλάχιστον δημοσίως, ούτε έχουν ληφθεί μέτρα κατά των πραξικοπηματιών και των οικονομικών υποστηρικτών τους.

Προσωπικό από την αμερικανική πρεσβεία στη Βενεζουέλα εγκατέλειψε χθες τη χώρα, αν και άλλοι μένουν πίσω, για την ώρα. Φυσικά, αυτοί οι Αμερικανοί υπάλληλοι συνοδεύονταν φρουρούμενες από αστυνομικές δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο Μαδούρο κι όχι σε εκείνον που αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ.

Το Bloomberg αποκάλυψε πως οι Πομπέο και Μπόλτον, κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ, έχουν ασκήσει πίεση στην Τράπεζα της Αγγλίας να παρακρατήσει 1,2 δισ. δολάρια σε αποθέματα χρυσού της Βενεζουέλας. Aυτή η σκανδαλώδης και προκλητική ενέργεια αποκαλύπτει πως η Βρετανία είναι στην πραγματικότητα το «σκυλάκι» των ΗΠΑ. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, Χούλιο Μπόρχες, δήλωσε με ικανοποίηση: https://twitter.com/JulioBorges/status/1088907059771387904

Η πρόσφατα εκλεγμένη γερουσιαστής των ΗΠΑ, Iλάν Ομάρ, τοποθετήθηκε έντονα ενάντια στην παρέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, ενώ η Οκάζιο – Κορτέζ του Δημοκρατικού Κόμματος παρέμεινε σιωπηλή και ο Σάντερς έκανε δήλωση που συνιστούσε κυρίως, επίθεση προς τον Μαδούρο και ένα μικρό μόνο μέρος της καταδίκαζε την παρέμβαση των ΗΠΑ. https://twitter.com/IlhanMN/status/1088829238164246528

Ίσως μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις της ημέρας ήταν ο διορισμός του Έλιοτ Άμπραμς από τον Μάικ Πομπέο ως υπεύθυνος επιχειρήσεων «για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα». Αυτό το γεγονός σκανδαλωδώς επιβεβαιώνει ότι τα πιο ακραία στοιχεία του αμερικανικού κατεστημένου ελέγχουν τώρα την κατάσταση. Ο Άμπραμς είχε κατηγορηθεί για ψέματα στο Κογκρέσο κατά τη διάρκεια του σκανδάλου «Ιράν-Κόντρα», υποστήριξε της ομάδες θανάτου στη Γουατεμάλα και το Ελ Σαλβαδόρ τη δεκαετία του 1980, ενώ διαδραμάτισε βασικό ρόλο στη στήριξη της κυβέρνησης Ρέιγκαν για τις δολοφονίες στη Νικαράγουα και χαρακτηρίστηκε από τον Observer (σ.τ.Ε: Κυριακάτικη αγγλική εφημερίδα) ως το πρόσωπο που είχε δώσει το σινιάλο για το πραξικόπημα των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βενεζουέλα το 2002 (https://www.theguardian.com/world/2002/apr/21/usa.venezuela).

Η κυβέρνηση Τραμπ σαφώς και έχει «δουλειές» στη Βενεζουέλα. Πιστεύει πως έχει τώρα μια καλή ευκαιρία, καθώς έχει εξασφαλίσει τη συνεργασία των ηγετών της αντιπολίτευσης και έχει συγκεντρώσει έναν συνασπισμό χωρών της Λατινικής Αμερικής να προχωρήσει αποφασιστικά στην καθαίρεση του Μαδούρο, με οποιοδήποτε μέσο («όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι» είπε ο Τραμπ στο Νταβός). Αυτό δεν εγγυάται απαραίτητα ότι θα πετύχει, αλλά κάνει την κατάσταση εξαιρετικά σοβαρή, όπως καιρό προειδοποιούσαμε. Αυτό το εξελισσόμενο πραξικόπημα προετοιμαζόταν εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα, πιθανώς από το 2017.

Σήμερα, ο Ισπανός πρόεδρος Πέδρο Σάντσεζ έθεσε το έδαφος για μια αλλαγή στην πολιτική της ΕΕ, η οποία μέχρι στιγμής δεν αναγνώριζε τον Μαδούρο, αλλά καλούσε σε «διάλογο και διαπραγματεύσεις», αντί για μια ανοιχτή αναγνώριση του Γκουάιντο. Σε μια συνέντευξη τύπου στην οποία δήλωσε ότι μιλάει για τη Γαλλία και τη Γερμανία, ο Σάντσεζ δήλωσε ότι δίνει στον Μαδούρο προθεσμία 8 ημερών για να προκηρύξει προεδρικές εκλογές, αλλιώς θα αναγνωρίσει τον Γκουάιντο και θα παρακινήσει την ΕΕ να κάνει το ίδιο. Πρόκειται για σκάνδαλο, αφού ο ίδιος ο Σάντσεζ δεν έχει ποτέ εκλεγεί και κατέχει τη θέση του επειδή απλώς ο πατέρας του διορίστηκε απ’ τον Φράνκο, ενώ αυτή η ιμπεριαλιστική στάση τον ευθυγραμμίζει εντελώς με τον Τραμπ, τον Μπολσονάρο, αλλά και τη Δεξιά και την Άκρα Δεξιά στην Ισπανία, που απαιτούσαν να αναγνωριστεί ο Γκουάιντο. Ας θυμηθούμε ότι ο Σάντσεζ είναι στην εξουσία μόνο λόγω της υποστήριξης των «Ποντέμος».

Σήμερα (26/1) πραγματοποιείται συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο οι ΗΠΑ θα θέσουν το ζήτημα της Βενεζουέλας. Η Ρωσία και η Κίνα πιθανότατα θα ασκήσουν βέτο ή θα αποκλείσουν οποιοδήποτε ψήφισμα που θα αναγνωρίζει τον Γκουάιντο.

Υπήρξε επίσης μια ήπια διατύπωση από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος στη Βρετανία που αντιτίθεται στη ξένη επέμβαση στη Βενεζουέλα (https://twitter.com/PolhomeEditor/status/1088454920070619139), ενώ ο Κόρμπιν δεν έχει δηλώσει ακόμα κάτι και ο Μακ Ντόνελ έχει δηλώσει πως θα στείλει μήνυμα συμπαράστασης στην καμπάνια “Hands Off Venezuela!” τη Δευτέρα. Και οι δύο εκλογικές περιφέρειες του Tower Hamlets πέρασαν έντονα ψηφίσματα εναντίον του πραξικοπήματος και κάλεσαν την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος να πράξει το ίδιο. (https://twitter.com/marxistJorge/status/1088740034856054784)

Εκδηλώσεις, συναντήσεις και διαμαρτυρίες διοργανώθηκαν στο Λονδίνο, το Σέφιλντ, το Κέιμπριτζ, την Ουαλία και τη Σκωτία (δείτε περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα facebook της HOV).

Στις ΗΠΑ, ο Τομ Τροτίερ από την HOV και την «Σοσιαλιστική Επανάσταση», μίλησε στο RT America υπερασπίζοντας μια διεθνιστική αντι-ιμπεριαλιστική στάση https://www.youtube.com/watch?v=VWy4rtiLlJI

Δημοσιεύουμε ένα ακόμα σύντομο βίντεο που εξηγεί τα βασικά στοιχεία της κατάστασης και γιατί πρέπει να αντισταθούμε σε αυτό το ιμπεριαλιστικό πραξικόπημα.

Εν ολίγοις, το πραξικόπημα δεν έχει εξελιχθεί αρκετά στο εσωτερικό της χώρας, αλλά προχωρά σύμφωνα με τα σχέδια του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Για να σκεφτούμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα θα πρέπει να δούμε προηγούμενες παρεμβάσεις των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης. Τα σχέδια που έχουν ήδη εφαρμοστεί περιλαμβάνουν το σχηματισμό μιας «εναλλακτικής» κυβέρνησης, τη συνεχιζόμενη έκκληση προς το στρατό, την κατάσχεση κεφαλαίων της Βενεζουέλας στο εξωτερικό (όχι μόνο το χρυσό στην Τράπεζα της Αγγλίας, αλλά πιθανώς και της CITGO, θυγατρικής της PDVSA στις ΗΠΑ), ένα πλήρες εμπάργκο πετρελαίου, στρατιωτική παρέμβαση με το πρόσχημα της ανθρωπιστικής βοήθειας κ.λπ. Η επιλογή τους είναι πιθανότατα να ασκήσουν τόση πίεση ώστε ο στρατός να κινητοποιηθεί και να απομακρύνει τον Μαδούρο ή ο Μαδούρο να αποφασίσει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις που να οδηγούν στην απομάκρυνσή του (αυτό που χαρακτηρίζουν ως «χιλιανή μετάβαση στη δημοκρατία»). Για να επιτευχθεί αυτό, ωστόσο, δεν αποκλείουν πιο άμεσες μορφές παρέμβασης, συμπεριλαμβανομένης και της στρατιωτικής επέμβασης. Αυτό δεν είναι ακόμα βέβαιο, αλλά σίγουρα είναι μια από τις «επιλογές» που ανέφερε ο Τραμπ και γνωρίζουμε ότι το είχε ήδη προτείνει το 2017.

Δεν υπάρχουν δύο τρόποι να δει κανείς την κατάσταση. Πρέπει να αντιταχθούμε στην συνεχιζόμενη απόπειρα πραξικοπήματος με όλες μας τις δυνάμεις.! Η ουδέτερη στάση δεν αποτελεί επιλογή.

Διεθνής Καμπάνια «Hands off Venezuela!»

Μετάφραση: Ειρήνη Μανιατοπούλου