Δήλωση της καμπάνιας «Hands off Venezuela!» για το πραξικόπημα στη Βενεζουέλα

Η πρώτη χθεσινοβραδινή Δήλωση της καμπάνιας «Hands off Venezuela!» για το προκλητικά επιχειρούμενο από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και την αντεπαναστατική ολιγαρχία, πραξικόπημα στη Βενεζουέλα.

Βενεζουέλα

Δήλωση της Διεθνούς Καμπάνιας «HANDS OFF VENEZUELA!» (Κάτω τα Χέρια απ’ τη Βενεζουέλα!)

Πραξικόπημα των Τραμπ – Μπολσονάρο – Αλμάγκρο σε πλήρη εξέλιξη στη Βενεζουέλα

Ο πρόεδρος της κυριαρχούμενης από την αντεπαναστατική αντιπολίτευση Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουάιντο ανακήρυξε τον εαυτό σου σε «Προσωρινό Πρόεδρο», σε συγκέντρωση στο Ανατολικό Καράκας! Αμέσως ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει τον Γκουάιντο σαν νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας. Το πραξικόπημα ξεκίνησε.

Η απόφαση του Τραμπ να αναγνωρίσει τον Γκουάιντο σαν «πρόεδρο της Βενεζουέλας» αντί για τον εκλεγμένο πρόεδρο Μαδούρο είναι ένα απόλυτο σκάνδαλο και ακολουθήθηκε από την ίδια στάση από τον γραμματέα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Αλμάγκρο, που επίσης είναι ένας παίκτης- κλειδί στο εξελισσόμενο πραξικόπημα.

Ο πρόεδρος Μαδούρο έχει εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία στις εκλογές του Μαΐου του 2018. Ένα μέρος της αντιπολίτευσης συμμετείχε στις εκλογές, ένα άλλο απείχε. Ο Μαδούρο εκλέχτηκε με μεγαλύτερο ποσοστό στο σύνολο του εκλογικού σώματος (30%) από εκείνο με το οποίο εκλέχθηκε στις ΗΠΑ ο Τραμπ (25%).

Η Εθνική Συνέλευση έχει ήδη διορίσει έναν πρεσβευτή στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών. Το πραξικόπημα των Τραμπ – Μπολσονάρο – Αλμάγκρο είναι λοιπόν σε πλήρη εξέλιξη, το πρώτο βήμα ήταν να βρεθεί ένας νέος «πρόεδρος» και εμείς στην αντεπίθεση του ιμπεριαλισμού και της αντεπανάστασης πρέπει να απαντήσουμε δυνατά΅«Κάτω τα Χέρια από τη Βενεζουέλα!».

Ο Γκουάιντο επικαλείται το άρθρο 233 του Συντάγματος για να δικαιολογήσει την κίνησή του, αλλά αυτό είναι αβάσιμο γιατί το άρθρο αυτό μιλά για «διαρκή απουσία» του προέδρου (κάτι που δεν υφίσταται) και δίνει στον αντιπρόεδρο το δικαίωμα να αναλαμβάνει τα καθήκοντα του προέδρου, αλλά όχι στον πρόεδρο της Εθνικής Συνέλευσης (η νομιμότητα της οποίας επίσης πρέπει να πούμε ότι αμφισβητείται από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας).

Ο στρατός δεν έχει ακόμα δείξει με ποια πλευρά τάσσεται. Σήμερα υπήρξαν μεγάλες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης και επίσης, αρκετά μεγάλες διαδηλώσεις των «Τσαβίστας», χωρίς βία. Οι ΗΠΑ απειλούν τον Μαδούρο και τον καλούν να παραιτηθεί. Επίσης καλούν τον στρατό να επέμβει για να τον αναγκάσει να φύγει. Ο Μαδούρο έκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και έδωσε 72 ώρες διορία στο διπλωματικό της προσωπικό να αποχωρήσει από τη χώρα. Ας βροντοφωνάξουμε σε όλον το κόσμο: – ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ! – ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ ΈΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ!