Πολιτικά συμπεράσματα από τις μυστικές συναντήσεις Τσίπρα – Ψυχάρη. Μακιαβελικά παζάρια με τους καπιταλιστές πίσω από την πλάτη χιλιάδων αριστερών αγωνιστών.

 

Μέσα σε όλο το πλαίσιο της «μάχης» της κυβέρνησης ενάντια στη διαπλοκή, τις τελευταίες μέρες ξεχώρισε η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ με τον Σταύρο Ψυχάρη, πρόεδρο του ΔΟΛ (Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη*). Αφορμή υπήρξε ένα δημοσίευμα του «Βήματος»[1] που περιέγραφε μυστικές συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον εκδότη της εφημερίδας και τις υποσχέσεις που έδινε στον δεύτερο, με αντάλλαγμα πολιτική στήριξη. Αιτία για την επίθεση ήταν η ποινική δίωξη που ασκείται στον Ψυχάρη για «ακάλυπτα» δάνεια ύψους 57 εκατ. ευρώ και η έρευνα που διεξάγεται για ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» εκ μέρους του [2].

Αρχικά, να σημειώσουμε ότι τα σκάνδαλα που αφορούν τον ΔΟΛ κάθε άλλο παρά έκπληξη προκαλούν, αφού αποτελεί έναν από τους πλέον υπερδανεισμένους «μιντιακούς» ομίλους με χρέη περισσότερα από 197 εκατ. Ευρώ [3]. Επίσης, οι σχέσεις του με την εκάστοτε πολιτική εξουσία εδώ και πολλές δεκαετίες είναι γνωστές για οικονομικά ανταλλάγματα με αντιπαροχή πολιτική στήριξη. Η ουσία όμως βρίσκεται στις αποκαλύψεις που αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτον, η κυβέρνηση σε καμία ανακοίνωση της δε διαψεύδει τις συναντήσεις, αντίθετα τις επιβεβαιώνει και προσθέτει ότι παρόμοιες μυστικές συναντήσεις έγιναν και με άλλους εκδότες (!) και μάλιστα αρκετές φορές (!) [4]. Το γεγονός αυτό εκφράζει, όχι τη διάθεση για αγώνα ενάντια στα διαπλεκόμενα ιδιωτικά Μέσα, αλλά τη συνειδητή προσπάθεια συναλλαγής μαζί τους. Ανεξάρτητα από την έκβαση της όποιας συνάντησης, διαφαίνονται ξεκάθαρα οι ρίζες της μετέπειτα προδοτικής στάσης της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ σε μία σειρά ζητήματα. Αντί για «καθαρές κουβέντες» με τον λαό, η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προτιμούσε υπόγειες συναντήσεις με μεγαλοεκδότες. Το πρόσφατο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, όπως έχουμε γράψει κι αλλού[5], εκφράζει ακριβώς αυτή τη λογική: αντί να τα βάζει με τα πραγματικά οικονομικά συμφέροντα που βρίσκονται πίσω από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, καθιστώντας τα κοινωνική ιδιοκτησία, απλώς εισάγει κάποιες περιοριστικές διατάξεις (πολύ χαμηλότερες οικονομικά κι από τα χρέη των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων), «ξαναμοιράζοντας απλώς τη τράπουλα».

Δεύτερον, γίνεται αντιληπτός ο τρόπος που αντιμετωπίζει το θέμα της εσωκομματικής δημοκρατίας μια ρεφορμιστική, γραφειοκρατική ηγεσία. Καμία ενημέρωση στα όργανα, καμία ενημέρωση στη βάση του κόμματος, κανένας απολογισμός για τη δράση των ηγετικών στελεχών. Σαν «ηγέτες» θεωρούσαν τον εαυτό τους υπεράνω των απλών μελών του, ενιαίου τότε, ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας σαν δεδομένο ότι δεν χρειάζεται να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Στο ίδιο «πέπλο μυστηρίου» βρίσκονται όλα τα ταξίδια του Τσίπρα εκείνη τη περίοδο (ΗΠΑ, Ιταλία, Γερμανία), όπου το περιεχόμενο των συναντήσεων δεν έγινε ποτέ γνωστό.

Μάριος Καλομενόπουλος

* Στον ΔΟΛ ανήκουν οι εφημερίδες «ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ», η ιστοσελίδα «In.gr», το ραδιόφωνο «ΒΗΜΑ FM» και το περίπου 22% του MEGA.

** Διάφορες φιλοκυβερνητικές δημοσιεύσεις προσπαθούν να παρουσιάσουν τις συναντήσεις Τσίπρα – Ψυχάρη σαν κάτι γνωστό από παλιότερα εξαιτίας κάποιου άρθρου στην εφημερίδα «Αξία»[10]. Οι προσπάθειες αυτές είναι μάλλον αστείες αφού α)το άρθρο αναφέρεται σε μόνο μία συνάντηση και μόνο με τον Ψυχάρη, ενώ όπως είδαμε παραπάνω, η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται ότι έγιναν περισσότερες και με παραπάνω μεγαλοιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης, β)δεν αναφέρουν καθόλου το περιεχόμενο του άρθρου, το οποίο κάνει ξεκάθαρη αναφορά σε υποσχέσεις Τσίπρα προς τη «διαπλοκή» που τώρα μάχεται[11], κι αναιρεί και την επίσημη θέση του Μαξίμου και γ)δεν αναιρεί την παντελή έλλειψη ενημέρωσης των μελών του κόμματος για τις συναντήσεις αυτές.

[1] http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=780477

[2] http://tvxs.gr/news/ellada/maksimoy-ayta-zitoyse-o-psyxaris-stis-synantiseis-me-ton-tsipra

[3] http://www.stokokkino.gr/article/1000000000027054/

[4] http://tvxs.gr/news/ellada/maksimoy-ayta-zitoyse-o-psyxaris-stis-synantiseis-me-ton-tsipra

[5] https://marxismos.com/o-nomos-pappa-oi-ypokrites-twn-kanalivn-kai-i-alithina-eleytheri-enimervsi/