Για άλλη μια χρονιά διεξήχθησαν οι πανελλήνιες εξετάσεις αφήνοντας δεκάδες χιλιάδες μαθητές εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι πανελλήνιες σε συνδυασμό με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής «κόβουν» όλο και περισσότερους υποψήφιους ενώ πολλές θέσεις στα πανεπιστήμια παραμένουν κενές. Υπάρχουν σε όλη τη χώρα παραδείγματα τμημάτων στα οποία δεν έχει καλυφθεί ούτε το 10% των θέσεων τα τελευταία χρόνια.
Θα πρέπει να διερευνηθούν οι λόγοι που χρειάζεται η επιβολή φραγμών όπως η ΕΒΕ και οι εξετάσεις. Το επιχείρημα ότι αποτελούν αναπόφευκτο τρόπο αξιοκρατικής αξιολόγησης των μαθητών για την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια είναι άτοπο. Πολλές καπιταλιστικές χώρες όπως η Σουηδία και η Δανία επιτρέπουν την ελεύθερη πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση χωρίς τέτοιους «κόφτες». Έτσι αποδεικνύεται ότι το αίτημα για την κατάργησή τους δεν είναι κάτι το ουτοπικό που ίσως θα μπορούσε να εφαρμοστεί στο μακρινό μέλλον.
Καθώς όμως οξύνεται η καπιταλιστική κρίση, οι αστικές κυβερνήσεις μειώνουν δραματικά τη χρηματοδότηση στην Εκπαίδευση. Αυτό φαίνεται άλλωστε και από την τραγική κατάσταση των υποδομών στα πανεπιστήμια όλης της χώρας και την έλλειψη προσωπικού. Επιπλέον, οι επιχειρηματίες που εξυπηρετεί η πολιτική του αστικού κράτους έχουν ανάγκη από υπερεξειδικευμένο εργατικό δυναμικό χωρίς σφαιρική επιστημονική γνώση που θα κάνει ανταγωνιστικότερες τις επιχειρήσεις τους.
Επιπρόσθετα όπως γνωρίζουμε η κυβέρνηση σχεδιάζει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος. Τα πτυχία που θα παρέχουν θα είναι ισότιμα με αυτά των δημόσιων πανεπιστημίων. Έχει, λοιπόν, ακόμα ένα κίνητρο να περιορίσει την εισαγωγή στην δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και να επιβάλλει μέτρα που να την δυσχεραίνουν. Μια μικρή ελίτ που έχει την οικονομική δυνατότητα θα στραφεί στα ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα ιδρυθούν ή και στα κολέγια που ήδη λειτουργούν.
Τέλος, με όλα τα μέτρα που εφαρμόζονται σταδιακά από το 2019 (Πανελλήνιες, ΕΒΕ, Τράπεζα Θεμάτων) εξυπηρετούνται και τα φροντιστήρια στα οποία καταφεύγουν όσοι μαθητές έχουν την οικονομική δυνατότητα προκειμένου να ανταπεξέλθουν σε ένα σχολείο – εξεταστικό κέντρο.
Είναι φανερό ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να οδηγήσει την πλειονότητα των νέων στην ανειδίκευτη εργασία ή και την ανεργία. Με την πολιτική της στην Εκπαίδευση εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων και μιας μειοψηφίας σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας του εργαζόμενου λαού.
Με την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς οι μαθητές πρέπει να αγωνιστούν ενάντια σε όλους τους ταξικούς φραγμούς και τα αντι-εκπαιδευτικά νομοσχέδια όπως αυτό της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, διεκδικώντας δημόσια και δωρεάν Εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες. Σε κάθε σχολείο χρειάζεται να εκλέγονται επιτροπές αγώνα με ανακλητούς αντιπροσώπους που να εκπροσωπούν και να συντονίζουν σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο το μαθητικό κίνημα. Οι δράσεις χρειάζεται να είναι όσο το δυνατόν πιο μαζικές και καλά προετοιμασμένες για να έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα και να αποφεύγεται η τρομοκράτηση των μαθητών που αγωνίζονται από την κυβέρνηση. Τέλος, είναι απαραίτητος ο συντονισμός με το φοιτητικό και το εργατικό κίνημα.
Για την επίτευξη όλων των παραπάνω σκοπών θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό τον σχηματισμό μιας Πανελλαδικής Ένωσης Μαθητών/τριών που θα λειτουργεί με πραγματικά δημοκρατικές διαδικασίες, κάτι που απουσιάζει από το μαθητικό κίνημα σήμερα.
Χρήστος Ελευθεριάνος