Συγκλονιστικά στοιχεία για τα νοσοκομεία, που αποτυπώνουν μια εικόνα πλήρους κατάρρευσης του κρατικού συστήματος Υγείας σαν αποτέλεσμα των διαρκών μνημονιακών περικοπών των τελευταίων χρόνων, έδωσε στη δημοσιότητα πρόσφατα (12/10/2016) με ανακοίνωση της, που «πέρασε στα ψιλά» των αστικών ΜΜΕ, η ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων).
Παραθέτουμε εδώ ορισμένα χαρακτηριστικά, και στην κυριολεξία ανατριχιαστικά, αποσπάσματα: «[…]Ασθενείς πεθαίνουν αβοήθητοι από τα λειψά και χαλασμένα διαγνωστικά, επεμβατικά και θεραπευτικά ιατρικά μηχανήματα των Δημοσίων Νοσοκομείων της Χώρας.
Οι Ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας γίνονται μπαλάκι από το ένα εφημερεύον Νοσοκομείο στο άλλο προκειμένου να βρουν τα κατάλληλα ιατρικά μηχανήματα.
Τα Ιατρικά Μηχανήματα στην πλειονότητά τους είναι ασυντήρητα παλαιάς τεχνολογίας. Όταν χαλάσουν αραχνιάζουν. Δεν επισκευάζονται. Δεν αντικαθίστανται με καινούργια νέας τεχνολογίας. Μένουν επ’ αόριστο εκτός λειτουργίας, επειδή τα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν χρήματα για αγορά ανταλλακτικών και επισκευή τους…
[…] Ανακοινώνονται χιλιάδες προσλήψεις και όμως το προσωπικό μειώνεται. Επί των ημερών κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μειώθηκε κατά 7.965 υπαλλήλους. Ανακοινώνονται αυξήσεις της κρατικής χρηματοδότησης και όμως η κρατική χρηματοδότηση μειώνεται 350 εκατ. ευρώ εφέτος, σε σχέση με πέρυσι…
[…] Αναφέρουμε ενδεικτικά Νοσοκομεία που πρώτα πεθαίνουν οι Ασθενείς και μετά θάνατον γίνεται διάγνωση»,
(παραθέτουμε ορισμένα από έναν μακρύ κατάλογο)
«Γ.Ν.ΙΚΑΡΙΑΣ. Δεν υπάρχει Αξονικός. Δεν υπάρχει αναπνευστήρας για διασωληνώσεις Ασθενών, ενώ υπάρχει αναισθησιολόγος. Οι Ασθενείς μεταφέρονται σε άλλα Νοσοκομεία με αεροδιακομιδές. Όσοι προλάβουν. Η κυβέρνηση έβαλε στο στόχαστρο το προσδόκιμο ζωής των Ικαριωτών καθότι το Νοσοκομείο έχει σημαντικές ελλείψεις που θα αναδείξουμε προσεχώς.
Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ. Ο Στεφανιογράφος είναι πολύ παλαιός. Έφαγε τα ψωμιά του και συχνά είναι εκτός λειτουργίας. Χαμπάρι οι Διοικούντες αν και καλύπτει μεγάλο αριθμό Ασθενών και μάλιστα βαριά Ασθενείς της Β.Ελλάδος. Ο Αγγειογράφος μία ημέρα λειτουργεί δέκα ημέρες είναι εκτός λειτουργίας, λόγω παλαιότητας. Δυσκολίες στην συντήρηση λόγω έλλειψης χρημάτων.
Γ.Ν.Ε.ΘΡΙΑΣΙΟ – Π.Γ.Ν.ΑΤΤΙΚΟΝ. Δεν λειτουργεί Μαγνητικός Τομογράφος. 2 εκατομμύρια πολίτες και πλέον δεν εξυπηρετούνται από Δημόσιο Μαγνητικό Τομογράφο.
Γ.Ν.ΝΙΚΑΙΑΣ. Χαλασμένα 5 χειρουργικά τραπέζια και οι προβολείς των χειρουργείων. Χαλασμένες 6 διαθερμίες.
[…]Τα Νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα να συντηρήσουν την κτιριακή υποδομή και να αντικαταστήσουν τον πεπαλαιωμένο ξενοδοχειακό εξοπλισμό.
Οι κλίνες βάφονται με πρωτοβουλίες και χρήματα Ιδιωτών αν και όποτε προσφερθούν. Τα ασανσέρ είναι πολύ παλαιά των Νοσοκομείων, χωρίς συντήρηση και τακτικά εκτός λειτουργίας. Σταματάνε ανάμεσα στους ορόφους ενώ μέσα βρίσκονται βαριά ασθενείς. Επειδή τα ασανσέρ των Ασθενών βρίσκονται εκτός λειτουργίας, οι Ασθενείς αναγκάζονται να μεταφέρονται από όροφο σε όροφο για εξετάσεις, με τα ασανσέρ που μεταφέρουν τα σκουπίδια.
Τα κτίρια δεν συντηρούνται και καθίσταται επικίνδυνα για τους Ασθενείς και συνοδούς καθότι πέφτουν οικοδομικά υλικά.
Εξαιτίας αυτών είναι μεγάλος ο κίνδυνος ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
200 κλίνες ΜΕΘ στα Δημόσια Νοσοκομεία έτοιμες να λειτουργήσουν δεν λειτουργούν λόγω ελλείψεων προσωπικού.
Πεθαίνουν καθημερινά άνθρωποι στοιβαγμένοι στις λίστες αναμονής του ΕΚΑΒ…Η Φαρμακευτική δαπάνη για τους Νοσηλευόμενους Ασθενείς των Νοσοκομείων πραγματοποιείται με μηνιαίο πλαφόν. Δεν έχει σημασία για την κυβέρνηση η αντιμετώπιση της Ασθένειας, αλλά μην ξεπεραστεί το μηνιαίο πλαφόν.
Καλούνται οι Ιατροί πάνω από τη θεραπεία του Ασθενούς να βάλουν την φαρμακευτική δαπάνη. Κόβουν υποχρεωτικά φάρμακα από τους Ασθενείς με Διοικητική και Κυβερνητική εντολή. Που ακούστηκε!!!…»
Σε μια πιο πρόσφατη συνέντευξη Τύπου (22/12/16), ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, μιλώντας σχετικά με την εξίσου άθλια και εγκληματική κατάσταση, στην οποία βρίσκονται τα λεγόμενα Κέντρα Υγείας, ανέφερε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
«…Σήμερα λειτουργούν 209 Κέντρα Υγείας, εκ των οποίων, εννέα μόνο στα χαρτιά. Επίσης λειτουργούν 12 νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας. Σε 7.000 οργανικές θέσεις ιατρών υπηρετούν 3000, εκ των οποίων 2.000 είναι αγροτικοί ιατροί. Το ποσοστό κάλυψης σε ειδικευμένους ιατρούς είναι 20%. Στις 10.000 οργανικές θέσεις του προσωπικού πλην ιατρών υπηρετούν 3.500 επαγγελματίες υγείας. Η κάλυψη των οργανικών θέσεων είναι 35%…»
Με αυτά τα στοιχεία υπογραμμίζεται η ανάγκη αγωνιστικής διεκδίκησης μιας αποφασιστικής αύξησης των κρατικών δαπανών για την Υγεία και μαζικού διορισμού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Αυτά βεβαίως, δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς σύγκρουση με το ελληνικό και διεθνές κεφάλαιο και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ), χωρίς μια εργατική κυβέρνηση που θα προχωρήσει σε κοινωνικοποίηση των στρατηγικών τομέων της οικονομίας και σε βαριά φορολογία στο κεφάλαιο και τον πλούτο, προκειμένου να καλυφθούν οι βασικές λαϊκές ανάγκες.