Ένα αντιδραστικό νομοσχέδιο για τη στρατιωτική θητεία κατέθηκε στη Βουλή. Ποιά ειναι η σημασία και η λογική του.

 

Το νομοσχέδιο για το στρατό που κατατέθηκε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας προς ψήφιση στις 28 Γενάρη (σ.σ. όταν γράφτηκε το άρθρο, δεν είχε ψηφιστεί) εντείνει την εκμετάλλευση των φαντάρων και αυστηροποιεί ακόμα περισσότερο το καθεστώς για τους φαντάρους και τους αντιρρησίες συνείδησης.

Με το νομοσχέδιο Καμένου, ο φαντάρος μετατρέπεται ακόμα πιο εμφατικά σε απλήρωτο εργαζόμενο, καθώς θεσμοθετείται η αμισθί εργασία (καθηγητών, δασκάλων, γιατρών, δικηγόρων κλπ.) σε κρατικούς και δημοτικούς οργανισμούς με μοριοδότηση καλλιεργώντας τον ανταγωνισμό μεταξύ των – στρατευμένων και μη – εργαζόμενων.

Με αυτό τον τρόπο, αποφεύγεται η αύξηση της ανεργίας μέσω «προσλήψεων» σκληρά εκμεταλλευόμενων φαντάρων. Σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη 5μηνη υποχρεωτική θητεία στην παραμεθόριο, που ο φαντάρος επιφορτίζεται με τα έξοδα συντήρησής του (8,70 ευρώ είναι ο μηνιαίος μισθός), βλέπουμε τη διαμόρφωση μιας δυσχερούς οικονομικής πραγματικότητας για τους φτωχότερους φαντάρους. Ο φαντάρος υποχρεούται να δουλεύει σε διάφορα πόστα χωρίς καμία αμοιβή και κανένα εργασιακό δικαίωμα.

Επιπλέον, στο νομοσχέδιο υπάρχει πρόβλεψη για μεγαλύτερη εμπλοκή εφέδρων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας σε πολεμικές επιχειρήσεις του NATO στην Ανατολική Μεσόγειο, παρέχοντας ναυτική και αεροπορική υποστήριξη στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους των Η.Π.Α και Ισραήλ, όπως επίσης και μεγαλύτερη εμπλοκή τους στους ανταγωνισμούς Ελλήνων και Τούρκων καπιταλιστών για τα κοιτάσματα που βρίσκονται στο Αιγαίο.

Επίσης, εντείνεται η αυταρχικότητα μέσα στον στρατό. Οι διοικητές των μονάδων θα έχουν τη δικαιοδοσία να πειθαρχούν και να τιμωρούν τους φαντάρους ακόμα και με μεταθέσεις σε παραμεθόριες περιοχές μέσω αρνητικής μοριοδότησης.

Η τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που αφορά τους αντιρρησίες συνείδησης, ουσιαστικά δεν αλλάζει τίποτα. Διαγράφει μόνο μία περίπτωση διακοπής ανυποταξίας, ενώ διατηρούνται οι υπόλοιπες που επιβαρύνουν τον αντιρρησία συνείδησης με ποινές φυλάκισης και πρόστιμα χιλιάδων ευρώ. Επιπρόσθετα, αυτοί που επιλέγουν την εναλλακτική θητεία δουλεύουν για 15 μήνες με 226 ευρώ μηνιαίο μισθό σε ακριτική περιοχή χωρίς καμία άλλη οικονομική στήριξη. Οπότε, δεν καταργούνται οι διώξεις για τους αντιρρησίες συνείδησης από την «αριστερή» κυβέρνηση, ούτε βελτιώνονται οι συνθήκες και ο χρόνος εργασίας για τους ανυπότακτους της εναλλακτικής θητείας.

Συνολικά, το νομοσχέδιο αποτελεί ένα βαρύ, αντιδραστικό βραχνά στο σβέρκο των στρατευμένων νέων από εργατικές και λαϊκές οικογένειες. Το νομοσχέδιο εντάσσεται στους σχεδιασμούς της ελληνικής αστικής τάξης και υποτάσσεται σε αυτούς των δυτικών ιμπεριαλιστών πατρόνων της. Παράλληλα, υπηρετεί τους ανταγωνισμούς της με τους Τούρκους καπιταλιστές με μηδαμινές δαπάνες για τη συντήρηση των απλών φαντάρων. Οι φαντάροι, από κοινού με τα κινήματα της νεολαίας (φοιτητικό, μαθητικό κ.α.) και το εργατικό κίνημα θα πρέπει να δώσουν μια συνολική ανατρεπτική απάντηση στα σχέδια κυβέρνησης και κεφαλαίου.

Κωνσταντίνος Αυγέρος