Μίζες από τον «ιδρώτα» της εργατικής τάξης

Μίζες από τον «ιδρώτα» της εργατικής τάξης

 

– ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΤΑΜΕΙΑ!

 

Το σκάνδαλο με τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και την αυθαίρετη «επένδυση» τους σε «δομημένα» ομόλογα, δείχνει για άλλη μια φορά ότι για τα ελλείμματα της κοινωνικής ασφάλισης ευθύνεται η άρχουσα τάξη και οι κυβερνήσεις της, όπως η σημερινή της ΝΔ. Οι μίζες των ομολόγων είναι μονάχα η «κορυφή του παγόβουνου» στην διαχρονική καταλήστευση των ταμείων.

Από την δεκαετία του 1950 με ειδικούς νόμους, τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων δεσμεύθηκαν υποχρεωτικά από την Τράπεζα της Ελλάδας, με εξευτελιστικά επιτόκια, πολλές μονάδες κάτω από τον πληθωρισμό, με σκοπό τη χρηματοδότηση των μεγαλο-επιχειρηματιών. Έτσι τα αποθεματικά έγιναν «δανεικά και αγύριστα» στους καπιταλιστές. Σύμφωνα με υπολογισμούς  της ΓΣΕΕ, τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν χάσει 70 δις ευρώ από την υποχρεωτική δέσμευση των αποθεματικών τους! Παράλληλα, ένα μεγάλο ποσοστό τους επενδύθηκε σε ομόλογα και μετοχές εταιρειών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο. Μόνο την τριετία 1999-2002 μέσα από το τζογάρισμα των αποθεματικών στο ΧΑΑ τα ταμεία έχασαν 3,5 δις δρχ. Τέλος, το ύψος της εισφοροδιαφυγής του κράτους σύμφωνα με των πρώην διοικητή του ΙΚΑ ανέρχεται σε 8 δις ευρώ, ενώ η ομοσπονδία των εργαζόμενων στο ΙΚΑ υπολογίζει την εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών στο 1,8 δις ευρώ.

Η λογική της «συνεννόησης» με την εργοδοσία που εκφράστηκε ξανά από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ με αφορμή το σκάνδαλο των ομολόγων είναι απαράδεκτη. Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος και συνεννόηση με αυτούς που καταλήστεψαν τα ασφαλιστικά ταμεία και διατηρούν στρατιές ανασφάλιστων εργαζόμενων, Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ πρέπει ενεργά να κινητοποιήσουν τους εργαζομένους στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου κλιμακούμενου απεργιακού προγράμματος. Η 24ωρη γενική απεργία της 15ης Μάη πρέπει να είναι μόνο το πρώτο βήμα.

 

Πρέπει να διεκδικήσουμε:

 

1) Να επιστραφούν στα Ταμεία τα κλεμμένα αποθεματικά και να τους αποδοθούν άμεσα οι οφειλές από το κράτος και την εργοδοσία. Να αποδοθούν από το κράτος άμεσα στα ταμεία τα χρήματα που προβλέπει ο νόμος του 30/29/2002.

2) Κατάργηση όλων των εισφορο-απαλλαγών της εργοδοσίας, αυστηρές ποινές για την εισφοροδιαφυγή, πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας, να αυξηθούν οι εργοδοτικές εισφορές.

3) Δυνατότητα επένδυσης χρημάτων από τα αποθεματικά των Ταμείων αποκλειστικά σε κρατικά ομόλογα εγγυημένης απόδοσης, τουλάχιστον 2 με 3 % πάνω από τον πληθωρισμό και με αφορολόγητο επιτόκιο.

4) Να δημιουργηθεί Ενιαίο Ταμείο όλων των μισθωτών που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τους εργοδότες και το κράτος, το οποίο θα διοικούν και θα διαχειρίζονται εκλεγμένοι και ανακλητοί εκπρόσωποι των εργαζομένων. 

5) Να καταργηθούν οι ιδιωτικοί φορείς Υγείας και ασφάλισης – Διπλασιασμός των δαπανών για την Δημόσια Υγεία – υπηρεσίες πρόληψης και περίθαλψης δωρεάν σε όλους τους εργαζόμενους – μαζικές προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία, τα κέντρα Υγείας και τα ασφαλιστικά ταμεία για την κάλυψη όλων των αναγκών.

6) Σύνταξη στα 58 έτη για τους άντρες και στα 55 και στα 50 έτη αντίστοιχα για τις γυναίκες και τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Δραστική αύξηση των συντάξεων στα όρια μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης (1100-1200 ευρώ). Σήμερα το 74,1 % των συνταξιούχων παίρνει σύνταξη μικρότερη από 600 ευρώ!

7)  Για να βρεθούν χρήματα για μια τέτοια πολιτική πρέπει να αυξηθεί ο συντελεστής φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου και να επιβληθεί ειδικός φόρος στα κέρδη των καπιταλιστών υπέρ της κοινωνικής ασφάλισης.

8) 35ωρο – 5ήμερο – 7ωρο για να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας και νομιμοποίηση όλων των μεταναστών εργατών για να αυξηθούν οι εισφορές για την κοινωνική ασφάλιση.