
Οι εργαζόμενοι της e-food σημείωσαν με τους αγώνες τους μια ακόμη σημαντική νίκη, αναγκάζοντας τον κολοσσό της διανομής φαγητού να δεχτεί πως η κατάρτιση του προγράμματος εργασίας θα γίνεται πλέον από τους ίδιους τους μισθωτούς διανομείς. Αυτή η εξέλιξη, έρχεται ως αποτέλεσμα των συνεχόμενων και μαχητικών κινητοποιήσεων τους τελευταίους μήνες και της συνεχούς πίεσης προς την εργοδοσία. Παράλληλα, κατοχυρώθηκε το πενθήμερο με οκτάωρη εργασία, χωρίς τη δυνατότητα της εταιρείας να συμψηφίζει τις υπερωρίες με ρεπό κατά το δοκούν.
Αυτή η νίκη δεν είναι παρά η πιο πρόσφατη σε μια σειρά αγώνων που δίνουν οι εργαζόμενοι της e-food ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και την επιδίωξη της εταιρείας για πλήρη εργασιακή επισφάλεια. Η ιστορία του αγώνα τους ξεκινά τουλάχιστον από το 2021, όταν πέτυχαν μια σημαντική νίκη ενάντια στις προσπάθειες της e-food να τους εξαναγκάσει να εργαστούν με μπλοκάκι, αναγκάζοντας την εταιρεία να υπογράψει συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλους. Ωστόσο, η εργοδοσία δεν εγκατέλειψε ποτέ τον στόχο της για φθηνή και ευέλικτη εργασία, αξιοποιώντας αντεργατικούς νόμους για να εισάγει σταδιακά ελαστικές μορφές απασχόλησης και να διαιρέσει τους εργαζομένους σε διάφορες κατηγορίες. Η πρόσφατη προσπάθεια αφαίρεσης του δικαιώματος των μισθωτών να επιλέγουν τις βάρδιές τους ήταν μια ακόμη κίνηση που στόχευε στην εξώθηση των εργαζομένων σε παραίτηση.
Απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις, οι εργαζόμενοι αντέδρασαν ενωμένα και αποφασιστικά. Το σωματείο τους πρωτοστάτησε σε σειρά επιτυχημένων απεργιακών κινητοποιήσεων τους τελευταίους μήνες. Επιδίωξαν να ενώσουν όλους τους εργαζομένους της εταιρείας, ανεξάρτητα από την εργασιακή τους σχέση, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), την πρόσληψη όλων των διανομέων απευθείας από την e-food, το σπάσιμο των συνεργασιών με εργολάβους, την ελάχιστη αμοιβή ανά ώρα για τους freelancers με ασφαλιστική κάλυψη, και το δικαίωμα των εργαζομένων να διατηρήσουν τον έλεγχο του προγράμματός τους. Η τελευταία 24ωρη απεργία στις 10 Ιανουαρίου αποδείχθηκε καθοριστική, αναγκάζοντας την εργοδοσία να υποχωρήσει στο ζήτημα του προγράμματος, καθώς για πρώτη φορά από τον σχηματισμό του σωματείου, η e-food τελικά υπογράφει μια συμφωνία, κάτι που μέχρι τώρα απέφευγε με μεθοδικό και προκλητικό τρόπο.
Ωστόσο, ο αγώνας δεν τελειώνει εδώ. Αυτή η νίκη είναι ένα πρώτο βήμα για τη συνέχιση της διεκδίκησης ουσιαστικών αυξήσεων στους μισθούς και κατοχύρωσης συλλογικών δικαιωμάτων μέσω της ΣΣΕ. Η πρόταση για ΣΣΕ έχει ήδη κατατεθεί στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Η έκβαση αυτών των διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί άμεσα από τη μαζικότητα της συμμετοχής των εργαζομένων στο σωματείο και στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα οργανωθούν το επόμενο διάστημα.
Για την κλιμάκωση του αγώνα και την τελική αποδοχή όλων των αιτημάτων, είναι αναγκαία η συνέχιση και η ενίσχυση της ενότητας όλων των εργαζομένων στην e-food, ανεξάρτητα από τη μορφή εργασίας τους. Η αλληλεγγύη μεταξύ μισθωτών, freelancers και εργολαβικών εργαζομένων είναι καθοριστική για την άσκηση αποτελεσματικής πίεσης στην εργοδοσία. Επιπλέον, η συνεχής ενημέρωση και κινητοποίηση των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους και τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις είναι εξίσου σημαντικά. Όπως αποδείχθηκε και στην προηγούμενη φάση του αγώνα, η δημόσια κατακραυγή και η ευρεία κοινωνική υποστήριξη μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην αναγκαστική υποχώρηση της εταιρείας.
Είναι επιτακτική ανάγκη ο αγώνας των διανομέων να επεκταθεί και να ενταθεί, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν απαιτούν άμεση λύση. Όλα τα εργατικά σωματεία του κλάδου οφείλουν να συγκροτήσουν άμεσα ένα κοινό μέτωπο αγώνα και να ξεκινήσουν μια πανελλαδική εκστρατεία προετοιμασίας της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχει προκηρυχθεί για τις 8 Μαΐου από τον ΣΒΕΟΔ (Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλων) και η οποία αφορά όλο τον κλάδο, με συγκεντρώσεις και πορείες σε όλες τις πόλεις. Παράλληλα, οι πιο δραστήριοι διανομείς δεν θα πρέπει να περιμένουν τις αποφάσεις των διοικήσεων των σωματείων. Σε κάθε εργασιακό χώρο και σε κάθε περιοχή να αναλάβουν την πρωτοβουλία για τη δημιουργία επιτροπών αγώνα που θα προωθούν αυτό το αναγκαίο σχέδιο δράσης. Εάν μετά από αυτή την κινητοποίηση η εργοδοσία και η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσουν τα αιτήματά τους, θα πρέπει να ακολουθήσει άμεσα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με μια εξίσου καλά οργανωμένη 48ωρη γενική πανελλαδική απεργία όλων των διανομέων.
Γιώργος Αρναούτογλου