mf 50 magazine front
«Αγαπητοί σύντροφοι,
 Η εφημερίδα σας και μαρξιστική είναι και φωνή έχει. Είμαι βέβαιος ότι τα επόμενα χρόνια η φωνή σας θα γίνει πολύ πιο δυνατή και θα ακουστεί από τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Η ριζοσπαστική αριστερά χρειάζεται τέτοιες φωνές.»
Τάκης Μαστρογιαννόπουλος

(Σημ. της Μ.Φ : Ο Τάκης Μαστρογιαννόπουλος είναι οικονομολόγος, μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.)
 
«Για περισσότερα από 6 χρόνια η Μαρξιστική Φωνή ανταποκρίνεται με το παραπάνω στην επίκαιρη όσο ποτέ αναγκαιότητα να ξαναδιαβάσουμε το μαρξισμό και να έλθουμε σε επαφή με τα ριζοσπαστικά ρεύματα της σοσιαλιστικής σκέψης. Συγχαίρω όλους τους συντελεστές της επιτυχημένης αυτής έκδοσης που σήμερα γιορτάζει τα 50 τεύχη της, γιατί με αυτή συντελούν σε σημαντικό βαθμό στην ανάδειξη των σημερινών πολιτικών επίδικων, πάνω στα οποία θα στηριχθούμε για μια νέα αριστερή ηγεμονία του 21ου αιώνα.»

Χρηστος Πιλάλης – μέλος της ΚΠΕ  του ΣΥΝ, μέλος της Τάσης Πρωτοβουλία για την Αριστερή Ανασύνθεση 

 
 
 «Συντροφικές ευχές για συνέχιση της εξαιρετικής προσπάθειάς σας! Χρειάζονται τέτοιες φωνές για το σήμερα αλλά και το αύριο της αριστεράς, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις παρούσες συνθήκες με επάρκεια και να αντικρύσει το αύριο με ελπίδα και όραμα για το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας.»
 
Μαρία Βλαδιμήροβιτς  – Μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ
 
 
«Σας εύχομαι να τα εκατοστίσετε!!!!
Όλες οι φωνές και οι δράσεις να συγκλίνουν προς το στόχο
η λαϊκή οργή να γίνει πολιτική πράξη.
Να επανέλθει η δημοκρατία στη χώρα.
Όχι στο μνημόνιο όχι στους μονόδρομους.
Όχι στο σύμφωνο του ευρώ (πανευρωπαϊκό μνημόνιο).
Κοινωνικοποίηση Τραπεζικού τομέα και των κρίσιμων τομέων
της οικονομίας.
Δραστική μείωση εξοπλισμών.
Φορολόγηση μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Να είστε όλοι καλά , όλοι μαζί στους αγώνες.
Οι καιροί είναι δύσκολοι αλλά και ενδιαφέροντες.
Το κεφάλι ψηλά!»
Αλέκος Κρητικός – Γραμματέας ΠΚ ΣΥΝ Λαμπρινής-Ριζούπολης
 
«Με ευκαιρία την έκδοση του 50ου φύλου της εφημερίδας «Μαρξιστική Φωνή», εύχομαι στους συντρόφους που εργάζονται για την έκδοσή της, κουράγιο και δύναμη να συνεχίσουν πιο αποφασιστικά στην διάδοση των ιδεών του Επαναστατικού Μαρξισμού. Η αριστερά σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, έχει ανάγκη να δει ξανά το παρελθόν της, να πιάσει το νήμα των πιο γνήσιων επαναστατικών της παραδόσεων, προκειμένου να μπορέσει να οργανώσει αποτελεσματικά τις μάχες που έρχονται. Σε αυτό το καθήκον η συμβολή της  «Μαρξιστικής Φωνής» είναι αναντικατάστατη.»
Γιώργος Κολλιάς – μέλος του ΣΥΝ, επιστημονικός συνεργάτης ΙΝΕ-ΓΣΕΕ
 
 
«Φίλοι/ες, σας εύχομαι να πιάσετε το «σφυγμό» της εποχής μας, να «αφουγκραστείτε» τα προβλήματα των καταπιεζόμενων αυτού του κόσμου και, χωρίς ανούσιες φωνές και λαϊκισμούς, να χαρίσετε στους/στις αναγνώστες/τριές σας μια πολύπλευρη ενημέρωση, αλλά και ένα Βήμα Διαλόγου για ανάλυση της σημερινής κατάστασης και, κυρίως, επεξεργασία ιδεών για το μελλοντικό ξεπέρασμα του Καπιταλισμού και της εμπορευματοποίησης και εκμετάλλευσης της ανθρώπινης εργασίας (χειρωνακτικής και διανοητικής) που αυτός έχει επιφέρει.»
Διονύσης Γουβιάς – Ρόδος
Επίκουρος Καθηγητής Εκπαιδευτικής Πολιτικής Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΤΕΠΑΕΣ),
Πανεπιστήμιο Αιγαίου 
 
 
«Από την πρώτη της έκδοση μέχρι σήμερα, η Μαρξιστική Φωνή έχει καταγράψει μια σημαντική πορεία. Η θεωρητική της συνεισφορά στο χώρο της αριστεράς από τη σκοπιά του μαρξισμού είναι ενδιαφέρουσα και αξιοζήλευτη, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη τις αντιξοότητες των συνθηκών της περιόδου όταν πρωτοεκδόθηκε. Όμως, οι μαρξιστικές  ιδέες  στάθηκαν ανώτερες των δυσκολιών και έδωσαν δύναμη στους λιγοστούς συντρόφους να υπομένουν και να μάχονται στρατευμένοι στον αγώνα της εργατικής τάξης. 
Η κρίση του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος, που έκανε την εμφάνιση της με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το Σεπτέμβρη του 2008, διαμορφώνει τις συνθήκες της περιόδου που διανύουμε. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Μαρξιστική Φωνή έχει αναβαθμισμένο ρόλο να διαδραματίσει. Έχει όλες τις δυνατότητες και αυτό μας κάνει αισιόδοξους στο να προσδοκούμε να βιώσουμε τη διαδικασία μετατροπής της από εκφραστικό όργανο μιας ομάδας αγωνιστών σε εκφραστικό όργανο της εργατικής τάξης.»

 Μιχάλης Δημοσθένους – Λευκωσία 17 Μαΐου, 2011
(Σημ. της Μ.Φ: ο Μιχάλης Δημοσθένους είναι ένα από τα παλιά στελέχη της κυπριακής μαρξιστικής Αριστεράς και μέλος της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας «Σοσιαλιστική Έκφραση»)
 
«Χαιρετίζω τα 50 τεύχη της Μαρξιστικής Φωνής και κυρίως χαιρετίζω την ιδεολογική και πολιτική προσπάθεια που αυτή καταβάλλει για την εξάπλωση του δημιουργικού επαναστατικού μαρξισμού και την ανασυγκρότηση του εργατικού και σοσιαλιστικού κινήματος στη χώρα μας. 
Εύχομαι η Μαρξιστική Φωνή να συνεχίσει με περισσότερη επιτυχία και δημιουργικό πνεύμα τον ωραίο αγώνα της για το καλό της ριζοσπαστικής Αριστεράς, της εργατικής τάξης και της νεολαίας της χώρας μας!»

 
Παναγιώτης Λαφαζάνης 
Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ
 
 
«Οι Ιταλοί Μαρξιστές της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης χαιρετίζουν το 50ο τεύχος της Μαρξιστικής Φωνής, την εφημερίδα των Ελλήνων αδελφών μας.
Η Μεσόγειος θάλασσα, ο κοινός χώρος των δύο χωρών μας, ένα από τα λίκνα του ανθρώπινου πολιτισμού, έχει γίνει το κέντρο της παγκόσμιας επανάστασης.
Ο αγώνας μας είναι κοινός, μαζί με τους εργάτες της Αιγύπτου, της Τυνησίας, της Παλαιστίνης και της Γαλλίας: να σιγουρέψουμε τη νίκη των επαναστάσεων αυτών
και να εγκαθιδρύσουμε μια νέα σοσιαλιστική κοινωνία.

Το μέλλον μας ανήκει!»

Η Συντακτική Επιτροπή της εφημερίδας «Falce Martello» 
Μαρξιστική τάση της «Κομμουνιστικής Επανίδρυσης»

 
 
«Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες
Εύχομαι στη Μαρξιστική Φωνή να χιλιάσετε τα τεύχη της και να συνεχίσετε την προσπάθειά σας για την ενίσχυση της ιδεολογικής ταυτότητας της Αριστεράς με εργαλείο το  Μαρξισμό του 21ου αιώνα, όχι ως μια κλειστή δογματική κατασκευή, αλλά ως ανοικτό σύστημα αξιών, εννοιών και μεθοδολογικών εργαλείων που φιλοδοξεί όχι μόνο να εξηγήσει αλλά και να αλλάξει την κοινωνία. Είστε μία πολύ χρήσιμη διακριτή φωνή μέσα στη ριζοσπαστική και κινηματική Αριστερά και στους ταξικούς αγώνες που αντιλαμβάνεστε την κοινωνία και την αλλαγή της από την σκοπιά των κοινωνικών τάξεων και στρωμάτων που υφίστανται την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Καλή δύναμη, καλή συνέχεια, καλούς αγώνες.»
Δημήτρης Στρατούλης
Μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ
Και συντονιστής της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ
 
 
«Αγαπητοί σύντροφοι
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης   των 50 τευχών της ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ, σας στέλνω τους θερμούς αγωνιστικούς και συντροφικούς χαιρετισμούς μου από τη Θεσσαλονίκη και σας εύχομαι με όλη μου την καρδιά να τα χιλιάσετε ( πολλές φορές ).
Πιστεύω  ότι η ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΦΩΝΗ  μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο για τη διάδοση των ιδεών του Μαρξισμού , που ιδιαίτερα σήμερα, αναδεικνύονται επίκαιρες όσο ποτέ!
Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες σήμερα βιώνουν τις συνέπειες του πιο ακραίου καπιταλισμού. Κατακτήσεις αιώνων για τους εργαζόμενους για  εργασιακά,  ασφαλιστικά αλλά και  κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα καταργούνται.
Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η διάδοση των ιδεών του επαναστατικού Μαρξισμού μπορεί και πρέπει να αποτελέσουν την ελπίδα για τους εργαζόμενους και το λαό της χώρας μας, στην κατεύθυνση της αλλαγής του  συστήματος προς όφελος των εργαζόμενων και του λαού της χώρας μας.»
Χαραλαμπίδου Δέσποινα, αναπληρώτρια Γ. Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και μέλος της Κ.Π.Ε. του ΣΥΝ
 
 
«Όταν πίσω από τη φωνή κρύβεται η σκέψη, και όλο αυτό συμβαίνει σε πλαίσιο μαρξιστικό, τότε η παρέμβαση και η δράση έχουν ουσία και αξία σημαντική και συμβάλλουν στον κοινό μας αγώνα για τη μεγάλη συμπαράταξη της Αριστεράς και την κατάκτηση της Σοσιαλιστικής Κοινωνίας.
Τα 50 τεύχη της Μ.Φ. αποτελούν την απόδειξη, ότι όταν μια προσπάθεια αξίζει, τότε έχει διάρκεια, συνέχεια και απήχηση.
Εύχομαι το 100ό τεύχος της Μ.Φ. να το γιορτάσουμε όλοι μαζί κάτω από εντελώς διαφορετικές κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες!»
 
Νίκος Παπατριανταφύλλου,
Μέλος ΚΠΕ ΣΥΝ
 
 
«Σήμερα, μοναδική διέξοδος του λαού μας και της εργατικής τάξης είναι η ανατροπή του καπιταλισμού και ο σοσιαλιστικός μετασχηματισμός. Μέσα απ’ την αταλάντευτη πάλη με οδηγό την επαναστατική θεωρία του μαρξισμού και τις κορυφαίες παραδόσεις του εργατικού – κομμουνιστικού κινήματος. Κατεύθυνση, που όλα τα τελευταία χρόνια παλεύει μέσα από τις γραμμές της, με επιστημονικό και επίμονο τρόπο, η “Μαρξιστική Φωνή”. Εύχομαι να συνεχιστεί, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, η έκδοση της “Μαρξιστικής Φωνής”, που εμπλουτίζει τον αναγκαίο και υπαρκτό διάλογο της αριστεράς!»

Ζήσης Ζάννας, Μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ

 
 
«Με τις ευχές μόνο δεν προχωράμε, αλλά με τόλμη και ξανά τόλμη και πάλι τόλμη!
Αξίζετε συγχαρητήρια για την προσπάθεια και την αντοχή σας. Παρ’ ότι δεν είμαι
σύμφωνος και ταυτισμένος απόλυτα με την πολιτική και την τακτική σας, να με υπολογίζετε
στα σχέδια σας. Είμαι έτοιμος, μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μου να βοηθήσω τον 
αγώνα σας.
                                            Πάντα σύντροφος»

Θ. Μαράκης
 
 
«Σήμερα που οι εργαζόμενοι της χώρας δέχονται μια ολομέτωπη επίθεση στο εισόδημα, στην εργασία και στα δικαιώματά τους, από τη μεταλλαγμένη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είναι πολύ χρήσιμο να υπάρχουν φωνές, όπως η Μαρξιστική Φωνή, που θα υπερασπίζονται τις δυνάμεις της εργασίας και θα διαδίδουν τις σοσιαλιστικές ιδέες.

Μάλιστα, σε μια περίοδο, όπου εκτός των εργασιακών, μειώνονται και τα πολιτικά δικαιώματα και διαμορφώνονται συνειδήσεις από τα αστικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, είναι αναγκαίο να υπάρχουν έντυπα, τα οποία θα στηρίζουν το εργατικό κίνημα, θα υπερασπίζονται τις κοινωνικές κατακτήσεις και θα προάγουν την κριτική μαρξιστική σκέψη. 

Εύχομαι, η Μαρξιστική Φωνή, να συνεχίσει να βγαίνει, αν είναι δυνατό πάντα καλύτερη, συνεχίζοντας την προβολή των σοσιαλιστικών ιδεών μέσα στο εργατικό κίνημα και την Αριστερά, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο μέσα από τις σελίδες της, την πλουραλιστική έκφραση των διαφόρων απόψεων του σοσιαλιστικού και εργατικού κινήματος.»


 ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΚΑΤΣΟΡΙΔΑΣ
Επιστημονικός Συνεργάτης ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ
 
 
Αγαπητοί σύντροφοι και συναγωνιστές. Εύχομαι να τα εκατοστίσετε και να είστε στη πρωτοπορία για μια νέα ανάγνωση του Μαρξισμού, που τόσο έχει ανάγκη σήμερα το κίνημα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ιδιαίτερα σήμερα σε καιρούς αναστάτωσης και ψυχικής επιβίωσης του λαού μας. Η “Φωνή” σας, έχει αξία ως μια πλουραλιστική συνιστώσα στο πλαίσιο του σοσιαλιστικού και εργατικού κινήματος.
 
Hasta la viktoria siempre
 
Γιώργος Λεχουρίτης, ψυχολόγος συνδικαλιστής, μέλος ΠΚ Πατησίων του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
  


Η  έκδοση του 50ου φύλλου της Μαρξιστικής Φωνής είναι αφορμή για εορτασμό για ολόκληρη την Διεθνή Μαρξιστική Τάση. Ο ελληνικός καπιταλισμός είναι ο πιο άρρωστος από τους αρρώστους της Ευρώπης. Και η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή της ταξικής σύγκρουσης στην Ευρώπη.
 
Το  πακέτο  “διάσωσης”΄ που λάνσαρε η αστική τάξη της Ευρώπης έχει επιβάλλει σκληρότατα μέτρα λιτότητας.Ακόμα και αν το σχέδιο μπορούσε να “πετύχει” θα άφηνε στην Ελλάδα ένα αβάσταχτο βάρος δημοσιονομικού χρέους.Αυτή η περίφημη διάσωση σημαίνει χρόνια επώδυνης λιτότητας για τον Ελληνικό λαό,μη παρέχοντας λύση στα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης
 
Ένα χρόνο πριν γράψαμε. “Οι πιθανότητες του Παπανδρέου να εγαρμόσει στην πράξη την πολιτική λιτότητας είναι συνεπώς μηδενικές.Τελικά,όση πίεση και να εφαρμοστεί στον Ελληνικό λαό,δεν θα μπορέσουν ποτέ να πληρώσουν το χρέος τους.Η λεγόμενη ΄΄βοήθεια΄΄ μπορεί μόνο να αναβάλει την Ημέρα της Κρίσης.Και η ανελέητη πίεση απο τις Βρυξέλες για χτύπημα στο επίπεδο διαβίωσης, και συνεπώς μείωση του ελλείματος,θα έχει σαν αποτέλεσμα στο σπρώξιμο της Ελλάδας ακόμα περισσότερο προς την εθνική χρεωκοπία και  παραίτηση”
 
Δώδεκα μήνες αργότερα αυτή η πρόβλεψη δικαιώθηκε εντελώς απο τα γεγονότα.Η Ελληνική αστική τάξη  βρέθηκε ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη.Αν δεν κάνουν βαθειές περικοπές,η Ε.Ε  θα κόψει τη χρηματοδότηση,πράγμα που ισοδυναμεί με το να αποσυνδέεις  τα καλώδια που κρατούν έναν άρρωστο ασθενή ζωντανό.Αλλά οι βαθειές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες κάνουν τα πράγματα χειρότερα με το να μειώνεται η ζήτηση και να αυξάνεται η φοροδιαφυγή,βαθαίνοντας έτσι την κρίση.
 
Η εργατική τάξη έχει απαντήσει στις επιθέσεις αυτές στις καλύτερες παραδόσεις του Ελληνικού εργατικού Κινήματος.Έχουν πραγματοποιηθεί μαζικές διαδηλώσεις και γενικές απεργίες.Αυτά δείχνουν τη δύναμη και το μαχητικό πνεύμα της εργατικής τάξης.Αλλά δεν πέτυχαν στο να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση να αλλάξει πορεία.Νέες επιθέσεις ετοιμάζονται.
 
Η μόνη λύση είναι μια εκ θεμελίων αλλαγή στην κοινωνία, η απόρριψη του παλιού και η ανακατασκευή της κοινωνίας από πάνω έως κάτω,αυτό είναι η σοσιαλιστική επανάσταση.Αυτή η ιδέα θα αρχίσει να έχει απήχηση στους πιό προχωρημένους εργαζόμενους και τη νεολαία.Πρέπει να ακολουθήσουμε τη συμβουλή του Λένιν προς τους Μπολσεβίκους το 1917 “Εξηγήστε υπομονετικά!”
 
Η ιδέα της επανάστασης εξαπλώνεται από τη μια χώρα στην άλλη.Το μήνυμα της Αραβικής Επανάστασης εμπνέει τη φαντασία της νεολαίας στην Ευρώπη,όπως βλέπουμε στην Ισπανία.Οι εργάτες και η νεολαία της Ελλάδας είναι στην πρώτη γραμμή της Ευρωπαικής Επανάστασης.Είναι στα καθήκοντα των Μαρξιστων να παρεμβαίνουν ενεργά σε όλους τους αγώνες των εργατών και της νεολαίας και να γονιμοποιήσουν το κίνημα με τις ιδέες του Μαρξισμού-τις μόνες ιδέες που μπορούν να εγγυηθούν τη νίκη.
 
Η Μαρξιστική Φωνή θα παίξει ένα καταλυτικό ρόλο στη μάχη για τη Σοσιαλιστική Επανάσταση στην Ελλάδα, και η Ελληνική Επανάσταση θα παίξει ένα καταλυτικό ρόλο στο έργο της Ευρωπαικής Επανάστασης,που τώρα ετοιμάζεται.
 
Eκ  μέρους της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης ,σας εύχομαι κάθε επιτυχία.
 
Alan Woods
Λονδίνο, 23 Μαΐου 2011