Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΔιεθνήΜέση Ανατολή: η κόλαση είναι δημιούργημα του ιμπεριαλισμού

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Διεθνούς (RCI), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Μέση Ανατολή: η κόλαση είναι δημιούργημα του ιμπεριαλισμού

Ανάλυση για τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, το ρόλο του ιμπεριαλισμού και την προοπτική ενός γενικευμένου πολέμου.

Από την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η κατάσταση οδηγείται βήμα-βήμα σε μία κλιμάκωση του πολέμου πέραν των ορίων της Γάζας. Κάθε απόπειρα να σταματήσει αυτή η διαδικασία είχε την ίδια κατάληξη. Οι Αμερικανοί δήλωναν ότι δεν θέλουν κλιμάκωση. Αλλά κάθε φορά ο Νετανιάχου έκανε κάτι που οδηγούσε στην κλιμάκωση του πολέμου. Γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ στο τέλος θα στηρίξουν το Ισραήλ.

Αυτό συνέβη για άλλη μια φορά με την επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο, με τον Μπάιντεν να δηλώνει ότι «κατανοεί» τις ανάγκες ασφαλείας του Ισραήλ κ.λπ.

Μετά τα αντίποινα του Ιράν ως απάντηση στη δολοφονία του Νασράλα, οι Ισραηλινοί έτριβαν τα χέρια τους. Αυτή ήταν μια ευκαιρία να στοχοποιήσουν τα πυρηνικά ερευνητικά κέντρα του Ιράν, να χτυπήσουν τον βασικό εχθρό της χώρας και ίσως να σύρουν τις ΗΠΑ σε έναν ευρύτερο πόλεμο, κάτι που ήταν ο στόχος του Νετανιάχου από την αρχή.

Ο Μπάιντεν, ωστόσο, έχει δηλώσει δημόσια ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να χτυπήσει ούτε τις ιρανικές πυρηνικές ούτε τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του και ότι θα πρέπει να υπάρξουν «αναλογικά αντίποινα». Το πρόβλημα με τα αναλογικά αντίποινα είναι ότι κάθε φορά που γίνεται ένα πλήγμα, τα επόμενα αντίποινα πρέπει να είναι μεγαλύτερα. Για παράδειγμα η δεύτερη εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν ήταν πολύ πιο καταστροφική από αυτή του Απριλίου.

Οι Αμερικανοί συμμετείχαν στην κατάρριψη των εισερχόμενων ρουκετών από το Ιράν τον Απρίλιο, και συμμετείχαν επίσης και αυτή τη φορά. Αλλά η κλίμακα του ιρανικού χτυπήματος ώθησε τις ΗΠΑ να στείλουν πιο ισχυρά αμυντικά συστήματα στο Ισραήλ, μαζί με 200 στρατιώτες για να τα επανδρώσουν.

Αυτό είναι πολύ βολικό για τον Νετανιάχου. Μπορεί να είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί από αντίποινα που στοχεύουν στις πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν για να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους – προς το παρόν. Ο Μπάιντεν του έδωσε, τελικά, κάτι πολύ πιο πολύτιμο: το προσωπικό του αμερικανικού στρατού στο έδαφος. Τώρα βρίσκονται στο πεδίο βολής εάν το Ιράν εξαπολύσει περαιτέρω πλήγματα. Την επόμενη φορά που ο Νετανιάχου θα προκαλέσει το Ιράν να αντεπιτεθεί στο Ισραήλ, εάν τα αμερικανικά στρατεύματα καταλήξουν στη λίστα των θυμάτων, οι ΗΠΑ θα δυσκολευτούν εξαιρετικά να αποφύγουν μια άμεση σύγκρουση με το Ιράν.

Εν τω μεταξύ, ο Στάρμερ δήλωσε ότι οι Βρετανοί – που έχουν βάση στην Κύπρο – έχουν επίσης συμβάλει σημαντικά στην άμυνα του Ισραήλ. Βλέπουμε πώς η σύγκρουση προσελκύει σημαντικά μέλη του ΝΑΤΟ, ειδικά τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και τους Βρετανούς και τους Γάλλους. Και παρ’ όλα αυτά, αρκετοί από τους ιρανικούς πυραύλους κατάφεραν να πετύχουν τον στόχο τους.

Μετά τα αντίποινα του Ιράν ακούμε τώρα τη συνηθισμένη προπαγάνδα που κατηγορεί το Ιράν για επιθετικότητα. Όλες οι ειδήσεις επικεντρώνονται στην «ιρανική επιθετικότητα». Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι ο επιτιθέμενος είναι το Ισραήλ, και ο Νετανιάχου είναι αυτός που εντείνει συστηματικά τον πόλεμο, παρασύροντας σκόπιμα το Ιράν σε σύγκρουση. Έχει προκαλέσει επανειλημμένα το Ιράν από τον βομβαρδισμό της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό και αργότερα με τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη στα τέλη Ιουλίου.

Οι δολοφονίες τον Ιούλιο και του Νασράλα πιο πρόσφατα έθεσαν τους Ιρανούς σε δίλημμα. Η σκέψη τους ήταν: « τι αντίποινα να επιλέξουμε έτσι ώστε να μη εξευτελιστούμε αλλά, την ίδια στιγμή, να μην προκαλέσουμε γενικευμένο πόλεμο;» Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι οποιαδήποτε αντίποινα από το Ιράν θα έδινε στον Νετανιάχου τη δικαιολογία να απαντήσει με μεγαλύτερη σφοδρότητα. Αυτό είναι το σχέδιό του.

Τις επόμενες ημέρες, μπορούμε να περιμένουμε αντίποινα από το Ισραήλ, αν και δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πότε το Ισραήλ πρόκειται να χτυπήσει το Ιράν.

Η κατάσταση ακολουθεί λοιπόν μία επιταχυνόμενη πορεία προς ένα γενικευμένο πόλεμο, παρά το γεγονός ότι ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ θα προτιμούσε να περιορίσει τη σύγκρουση στον Λίβανο και να αποφύγει έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο, ο οποίος επίσης δεν θα ήταν προς το συμφέρον του Ιράν.

Στο Ισραήλ, αυτό που φάνηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου, με τη δολοφονία των έξι ομήρων, είναι ότι η ισραηλινή κοινωνία είναι διχασμένη.

Η ισραηλινή κοινωνία βρίσκεται υπό τεράστια πίεση. Αυτό φαίνεται στην τεράστια αύξηση στη χρήση ναρκωτικών, ηρεμιστικών και υπνωτικών χαπιών. Η ισραηλινή οικονομία έχει διαταραχθεί επίσης σοβαρά.

Οι οικοδομικές εργασίες και η γεωργία έχουν παραλύσει και πολλές εταιρείες αντιμετωπίζουν χρεοκοπία και κλείσιμο. Επιπλέον, τώρα ο άμαχος πληθυσμός αντιμετωπίζει την πραγματική απειλή να χτυπηθεί από πυραύλους. Αυτό έγινε εμφανές με τη δεύτερη ιρανική πυραυλική επίθεση, η οποία έπληξε αρκετούς στόχους εντός του Ισραήλ. Μπορεί κανείς να φανταστεί την τεράστια πίεση που βιώνει η ισραηλινή κοινωνία εξαιτίας της πολιτικής του Νετανιάχου.

Οι διαιρέσεις στην ισραηλινή κοινωνία, ωστόσο, δεν αφορούν τόσο το ζήτημα της υποστήριξης της πολεμικής προσπάθειας. Μάλλον, υπάρχει ένα τμήμα του πληθυσμού που στηρίζει ειλικρινά την έκκληση για κατάπαυση του πυρός προκειμένου να σωθούν οι όμηροι. Η ανησυχία τους για τους ομήρους είναι γνήσια, ενώ αυτή του Νετανιάχου είναι ψεύτικη. Ο Νετανιάχου δεν ενδιαφέρεται για τους ομήρους που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα από τη Χαμάς. Απλώς εκμεταλλεύεται το ζήτημα της ομηρίας για να συνεχίσει να εντείνει τον πόλεμο.

Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν θα μπορούσε να είχε διαπραγματευτεί με τη Χαμάς για κατάπαυση του πυρός αποσύροντας τις δυνάμεις του Ισραηλινού Στρατού από τον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας που εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο. Έκανε ακριβώς το αντίθετο. Συστηματικά, σε όλη τη διάρκεια του έτους, σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις.

Σκότωσε τον Χανίγια και τον Νασράλα ακριβώς όταν βρίσκονταν εν μέσω διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός. Ο Νασράλα είχε αποδεχτεί την πρόταση για κατάπαυση του πυρός την ίδια μέρα που δολοφονήθηκε. Ο Νετανιάχου αρνήθηκε να αποσύρει τα στρατεύματα από τον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας στα σύνορα με την Αίγυπτο, καθώς γνωρίζει ότι αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή για τη Χαμάς.

Ωστόσο, ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού έχει καταλάβει αυτή την υποκρισία. Έως και 700.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Ισραήλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Πραγματοποιήθηκε ακόμη και μια γενική απεργία, αν και βραχύβια, με μισή καρδιά από την πλευρά των ηγετών των συνδικάτων, που δεν ήθελαν να την επεκτείνουν και τη διέκοψαν μόλις παρενέβησαν τα δικαστήρια. Ωστόσο, τη συγκεκριμένη στιγμή, όλες οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η υποστήριξη προς τον συνασπισμό του Νετανιάχου είχε μειωθεί δραματικά. Αν πραγματοποιούταν εκλογές εκείνη τη στιγμή, θα είχε χάσει την πλειοψηφία του.

Αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στους υπολογισμούς του Νετανιάχου. Το να επιτρέψει σε μια τέτοια κατάσταση να συνεχιστεί θα σήμαινε ότι διακινδύνευε τη δική του πτώση. Και η δική του προσωπική μοίρα είναι ένα σημαντικό στοιχείο στην όλη κατάσταση.

Πώς προσπάθησε να ξεφύγει από αυτό το αδιέξοδο; Επανέλαβε αυτό που έκανε τον τελευταίο χρόνο: αύξησε το επίπεδο της πολεμικής έντασης στρέφοντας την προσοχή του στη Χεζμπολάχ. Γνώριζε από σχετικές δημοσκοπήσεις ότι υπήρχε μεγαλύτερη υποστήριξη στο Ισραήλ για έναν πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ από ό,τι εναντίον της Γάζας.

Όλοι μπορούν να δουν ότι η Χεζμπολάχ είναι πολύ μεγαλύτερη απειλή για το Ισραήλ από ό,τι υπήρξε ποτέ η Χαμάς. Διαθέτει εξελιγμένα όπλα και σύγχρονους πυραύλους. Ο Νετανιάχου χρησιμοποιεί τώρα κυνικά τους 60.000 Ισραηλινούς εκτοπισμένους από τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ για να δικαιολογήσει τον πόλεμο. Δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για αυτούς. Πώς μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι με αυτή την επέμβαση κάνει τα σύνορα με τον Λίβανο πιο ασφαλή για αυτούς τους ανθρώπους;

Η συμπεριφορά του Νετανιάχου οδήγησε ορισμένους να δηλώσουν ότι είναι τρελός, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Είναι ένας πολύ έξυπνος πολιτικός. Μπορεί να είναι ψυχοπαθής, αλλά οι ψυχοπαθείς μπορεί να είναι έξυπνοι άνθρωποι και γι’ αυτό και πάρα πολύ επικίνδυνοι. Είναι εντελώς αδιάφορος για όλους τους θανάτους και τις καταστροφές, για όλα τα δεινά που έχουν προκληθεί στον παλαιστινιακό λαό, και δεν έχει καμία αναστολή να προκαλέσει τα ίδια δεινά σε εκατομμύρια ανθρώπους στην περιοχή.

«Εάν η Χεζμπολάχ επιδιώξει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, θα μετατρέψουμε τη Βηρυτό και τον νότιο Λίβανο σε Γάζα», είπε στους αρχηγούς του στρατού στα βόρεια σύνορα. Είναι ξεκάθαρο τι σημαίνει αυτό και αρχίζουμε να το βλέπουμε καθημερινά στις τηλεοπτικές μας οθόνες.

Οι ψυχοπαθείς είναι επίσης γνωστό ότι είναι αρκετά αδίστακτοι στην επιδίωξη των στόχων τους. Ο Νετανιάχου σίγουρα έχει αυτό το στοιχείο. Η άρχουσα τάξη του Ισραήλ, ωστόσο, κάνει ένα σοβαρό λάθος ακολουθώντας τον σε αυτόν τον δρόμο. Αρκεί να δει κανείς την κατάσταση στη Γάζα. Μετά από 12 μήνες αδιάκοπων βομβαρδισμών, έχουν κερδίσει; Έχουν την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν ισχυρά όπλα και την πιο προηγμένη τεχνολογία, αλλά έχουν κερδίσει;

Για να απαντήσει κανείς σε αυτό το ερώτημα πρέπει να θυμηθεί ποιοι ήταν οι στόχοι: η απελευθέρωση των ομήρων και η καταστροφή της Χαμάς. Έχουν αποτύχει και στα δύο μέτωπα, και αυτός είναι μέρος του λόγου για τον οποίο οι στρατηγοί ήθελαν κατάπαυση του πυρός. Καταλαβαίνουν ότι η Χαμάς κερδίζει γιατί δεν έχει χάσει. Το μόνο που έχει να κάνει η Χαμάς είναι να συνεχίσει τη δράση της, παρά τις τρομερές απώλειες.

Το μίσος και η επιθυμία για εκδίκηση που προκάλεσαν οι θηριωδίες του Ισραήλ θα εξασφαλίσει ότι περισσότεροι νεοσύλλεκτοι θα συνεχίσουν να εντάσσονται στη Χαμάς. Με αυτή την έννοια, η Χαμάς κέρδισε και το Ισραήλ έχασε.

Τώρα, αν αυτό ισχύει για τη Γάζα, θα είναι χίλιες φορές πιο αληθινό στον Λίβανο. Παρά τις σοβαρές απώλειες που υπέστη την πρόσφατη περίοδο, η Χεζμπολάχ δεν είναι Χαμάς. Είναι μια πολύ πιο ισχυρή μαχητική δύναμη. Το γεγονός ότι αρχίζουμε να βλέπουμε υψηλότερα ποσοστά απωλειών Ισραηλινών στρατιωτών στο νότιο Λίβανο επιβεβαιώνει αυτό το γεγονός.


Η Χεζμπολάχ αντιπροσωπεύει μια πολύ πιο επαγγελματική στρατιωτική δύναμη από τη Χαμάς. Έχουν πολεμήσει στη Συρία. Έχουν σύγχρονα όπλα που δεν είχε ποτέ η Χαμάς. Είναι αλήθεια ότι δεν έχουν ένα σοβαρό σύστημα αεράμυνας, δεν έχουν αεροπορία και είναι πολύ πιο αδύναμοι στρατιωτικά από τον IDF. Αλλά η στρατηγική τους βασίζεται στο να τραβήξουν τους Ισραηλινούς περαιτέρω στο νότιο Λίβανο, στο έδαφος της Χεζμπολάχ, όπου θα τους επιφέρουν σοβαρά πλήγματα. Η φύση του πολέμου μπορεί να αλλάξει εις βάρος των δυνάμεων του Ισραήλ.

Η μεγαλύτερη ημερήσια απώλεια Ισραηλινών στρατιωτών από την έναρξη του πολέμου πριν από ένα χρόνο σημειώθηκε την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, όταν οκτώ Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν. Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μεμονωμένο χτύπημα στον ισραηλινό στρατό σημειώθηκε ακριβώς στην αρχή της εισβολής στο νότιο Λίβανο. Αυτό παρέχει μια ένδειξη για το πώς θα μπορούσε να αρχίσει να μοιάζει αυτός ο πόλεμος εάν μετατραπεί σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. Το γεγονός ότι τρία ισραηλινά άρματα μάχης Merkava καταστράφηκαν με κατευθυνόμενους πυραύλους την ίδια μέρα είναι μια ένδειξη του πόσο σκληρή θα είναι για τον IDF αυτή η μάχη.

Ο Νετανιάχου ισχυρίζεται ότι η εισβολή στον Λίβανο θα είναι μια γρήγορη χειρουργική επέμβαση. «Έχουμε καταστρέψει πολλές βάσεις», ισχυρίζονται. Είναι αλήθεια ότι το Ισραήλ έχει περάσει χρόνια μελετώντας τη Χεζμπολάχ, μελετώντας τις βάσεις της, τον τρόπο λειτουργίας της, τα στελέχη της κ.λπ.

Ένα ενδιαφέρον άρθρο από τις 29 Σεπτεμβρίου στους Financial Times έδειξε ότι όταν η Χεζμπολάχ πήγε στη Συρία, έπρεπε να στρατολογήσει πολύ περισσότερους άνδρες και εκείνη την περίοδο έγινε πολύ πιο εύκολο να διεισδύσουν στη Χεζμπολάχ πράκτορες του Ισραήλ. Υπάρχει επίσης διαφθορά στη Χεζμπολάχ που την άφησε έκθετη σε επιχειρήσεις όπως η παγίδευση των βομβητών.

Όλα αυτά είναι στοιχεία που διευκόλυναν το δραματικό πρώτο χτύπημα του Ισραήλ, επιτρέποντάς του να μπει στα συστήματα επικοινωνίας της Χεζμπολάχ, κάτι για το οποίο εργάζονταν σαφώς εδώ και αρκετό καιρό. Η επίθεση με τους βομβητές έπληξε βασικούς διοικητές και στελέχη της Χεζμπολάχ, τραυματίζοντας περίπου 3.000 και σκοτώνοντας αρκετές δεκάδες. Στη συνέχεια προχώρησαν περισσότερο και σκότωσαν τον αρχηγό, Νασράλα, και πολλούς από τους κορυφαίους διοικητές της Χεζμπολάχ. Το μήνυμα που ήθελαν να στείλουν ήταν: «μπορούμε να σας χτυπήσουμε όπου κι αν βρίσκεστε».

Ωστόσο, αν και η Χεζμπολάχ έχει υποστεί ένα σοβαρό πλήγμα, αυτό δεν σημαίνει ότι το Ισραήλ την κατέστρεψε ως οργάνωση. Έφτιαξαν μια άλλη ηγεσία και τώρα αντεπιτίθενται. Στο έδαφος πολεμούν για να υπερασπιστούν την επικράτειά τους, και μπορούμε ήδη να δούμε ότι πρόκειται να είναι ένας παρατεταμένος πόλεμος. Θα υπάρξουν πολλές καταστροφές, πολλοί θάνατοι – προφανώς μπορούν να κάνουν μεγάλη ζημιά στον νότιο Λίβανο – αλλά οι Ισραηλινοί θα υποφέρουν πολύ περισσότερο από οτιδήποτε έχουν υποστεί στον πόλεμο στη Γάζα που διαρκεί ένα χρόνο.

Ο Νετανιάχου είναι αλαζόνας, βλέπει ότι υπάρχει ένα κενό εξουσίας στις ΗΠΑ και το εκμεταλλεύεται πλήρως. Γνωρίζει ότι οποιαδήποτε λεκτική κριτική και αν κάνουν δημόσια οι Αμερικανοί, θα στέλνουν πάντα στο Ισραήλ τα όπλα που χρειάζεται.

Η σιωνιστική άρχουσα τάξη του Ισραήλ πιστεύει ότι αυτή είναι η ευκαιρία της για να καταστρέψει το ιρανικό καθεστώς. Ωστόσο, έχουν υποτιμήσει σοβαρά τόσο τη Χεζμπολάχ όσο και τους Ιρανούς.

Παρ’ όλα τα όπλα και την υποστήριξη των δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, το Ισραήλ παραμένει μια μικρή χώρα με μικρό πληθυσμό και περιορισμένους πόρους. Έχουν πολλά όπλα, πολλούς πυραύλους, αλλά αυτά πρέπει να αναπληρωθούν και είναι δαπανηρά. Εάν πρόκειται να αντιμετωπίζουν τακτικές επιθέσεις πυραύλων, τα αποθέματά τους θα εξαντληθούν. Και αυτό συμβαίνει τη στιγμή που οι ΗΠΑ βρίσκονται υπό πίεση να παράσχουν πυραύλους στην Ουκρανία. Δεν έχουν απεριόριστες προμήθειες.

Ένα άρθρο στους Financial Times ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ έχει έλλειψη πυραύλων αεράμυνας. Η Dana Stroul, «πρώην αξιωματικός των ΗΠΑ με ευθύνη για τη Μέση Ανατολή», δήλωσε ότι: «Το ζήτημα των πυρομαχικών του Ισραήλ είναι σοβαρό. Εάν το Ιράν απαντήσει σε μια επίθεση του Ισραήλ [με μια μαζική ρίψη πυραύλων] και η Χεζμπολάχ συμμετάσχει επίσης, η αεράμυνα του Ισραήλ θα καταρρεύσει».

Επομένως, το Ισραήλ δεν είναι σε θέση να διεξάγει έναν μακρύ πόλεμο. Μια σύντομη, αποφασιστική νίκη ήταν αυτό που χρειαζόταν. Αλλά στο νότιο Λίβανο, ο IDF πρόκειται να βαλτώσει σε έναν παρατεταμένο πόλεμο φθοράς.

Πέρα από αυτό υπάρχει ο αυξανόμενος κίνδυνος ενός ευρύτερου πολέμου. Ο Νετανιάχου στην ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη κατέστησε σαφές ότι μπορεί να χτυπήσει οπουδήποτε στη Μέση Ανατολή, όχι μόνο τον Λίβανο και όχι μόνο το Ιράν. Η παρουσία του στον ΟΗΕ ανέδειξε μια σημαντική αλλαγή στην ισορροπία των δυνάμεων παγκοσμίως, με την έννοια ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κυριαρχούν πλέον στον κόσμο όπως το έκαναν στο απόγειό τους.

Ο Νετανιάχου το γνωρίζει αυτό και συμπεριφέρεται ανάλογα, δηλαδή ενεργεί με τρόπο σχεδιασμένο να σύρει τις ΗΠΑ όλο και περισσότερο στα πολεμικά του σχέδια.

Ενώ βρισκόταν στην Αμερική, διέταξε ευθαρσώς την επίθεση για να σκοτώσει τον Νασράλα και μάλιστα διέταξε να κινηματογραφηθεί και να μεταδοθεί στην τηλεόραση. Και ποια ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης Μπάιντεν; Υποστήριξαν πλήρως τον Νετανιάχου στον πόλεμό του στο νότιο Λίβανο. Θα ήθελαν να περιορίσουν τον πόλεμο στον Λίβανο και τα χτυπήματα ενάντια στη Χεζμπολάχ. Αλλά αυτό που θέλουν και αυτό που θα γίνει είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

Οι επιθέσεις του Νετανιάχου στη Χεζμπολάχ, ωστόσο, είναι επίσης ξεκάθαρα μια πρόκληση με στόχο να οδηγήσει το Ιράν στον πόλεμο. Όπως είδαμε, το Ιράν ενεργούσε προσπαθώντας να αποφύγει την κλιμάκωση. Υπάρχουν όμως διαφορετικές τάσεις στο εσωτερικό του Ιράν.

Ο νέος πρόεδρος του Ιράν, Πεζεσκιάν, προέρχεται από την πιο μετριοπαθή πτέρυγα. Δήλωσε δημόσια ότι «δεν θέλουμε πόλεμο». Εκπροσωπεί εκείνη την πτέρυγα του ιρανικού καθεστώτος που θα ήθελε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Δύση για να τερματιστούν όλες οι κυρώσεις.

Στον Πρόεδρο, όπως φαίνεται, είπαν οι Αμερικανοί: « Δείξτε αυτοσυγκράτηση και θα σας εγγυηθούμε κατάπαυση του πυρός». Τους πίστεψε και απέφυγε να πραγματοποιήσει μια επίθεση αντιποίνων στο Ισραήλ για σχεδόν δύο μήνες.

Το πρόβλημά του είναι ότι εκπροσωπεί μόνο μία παράταξη εντός του καθεστώτος. Και υπάρχει μια άλλη ισχυρή παράταξη, γνωστή ως συντηρητικοί, που δεν είναι ευχαριστημένη με τη συμβιβαστική θέση του Πεζεσκιάν απέναντι στη Δύση, η οποία έχει προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στη σχέση του καθεστώτος με τη Χεζμπολάχ. Αυτό οδήγησε σε πικρές αλληλοκατηγορίες και σε μια αίσθηση στη Χεζμπολάχ ότι το Ιράν την πρόδωσε.

Πλήρωσε ένα τίμημα για αυτό στο εσωτερικό του Ιράν, καθώς οι συντηρητικοί τον ταπείνωσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παρά την μετριοπάθεια του Πεζεσκιάν, υπήρχαν όρια στη στάση του Ιράν. Η δολοφονία του Νασράλα ξεπέρασε αυτά τα όρια, θέτοντας τον Ιρανό Πρόεδρο σε μια πολύ άβολη θέση.
Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο Πρόεδρος δεν κατέχει την πραγματική εξουσία στο Ιράν. Αντίθετα, ο «Ανώτατος Ηγέτης» είναι η ανώτατη αρχή εντός του καθεστώτος και, το πιο σημαντικό, είναι ο αρχιστράτηγος των ενόπλων δυνάμεων. Στο τέλος, ο Πρόεδρος παρακάμφθηκε από τον Ανώτατο Ηγέτη, ο οποίος έδωσε το πράσινο φως για την πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ.

Ακόμα και αυτή τη φορά, ωστόσο, προειδοποίησαν για το πλήγμα, αν και μόνο 2 ώρες πριν και όχι απευθείας τους Ισραηλινούς. Παρόλα αυτά, ήταν μια σοβαρή προειδοποίηση.

Το Ιράν αναγκάστηκε να απαντήσει. Και τώρα που το έκανε, το Ισραήλ ετοιμάζεται να αντεπιτεθεί ακόμη πιο ισχυρά. Ο Νετανιάχου ελπίζει να κλιμακώσει την κατάσταση προς έναν ευρύτερο πόλεμο.

Το ιρανικό χτύπημα, το οποίο έπληξε μόνο στρατιωτικούς στόχους, ήταν μια προειδοποίηση για το τι θα μπορούσε να γίνει σε περίπτωση κλιμάκωσης. Το Ισραήλ δήλωσε αμέσως ότι «κατέρριψε το 90%» των εισερχόμενων πυραύλων, μειώνοντας αργότερα αυτό το ποσοστό στο 75%. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί από αυτούς τους πυραύλους πέρασαν και προκάλεσαν σοβαρή ζημιά. Δεν είναι διατεθειμένοι να το παραδεχτούν, αλλά αυτό είναι γεγονός. Και αυτό είναι απλώς μια μικρή προειδοποίηση για το τι θα μπορούσαν να περιμένουν την επόμενη φορά.

Εάν υπάρξει ένας γενικευμένος πόλεμος, και οι Ιρανοί χρησιμοποιήσουν την πλήρη ισχύ πυρός τους, ο «Σιδερένιος Θόλος» θα αποδεικνυόταν ανίκανος να σταματήσει όλους τους πυραύλους. Αυτό σημαίνει ότι οι Αμερικανοί πρέπει να εμπλακούν πιο αποφασιστικά. Η αποστολή του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας THAAD στο Ισραήλ είναι μια επιβεβαίωση γι’ αυτό.

Ωστόσο, δεν θα ήταν μόνο το Ισραήλ που θα ήταν ευάλωτο σε πυραυλικές επιθέσεις. Υπάρχουν αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή – υπάρχουν περίπου 40.000 στρατιώτες των ΗΠΑ σε βάσεις από την Τουρκία έως τη Σαουδική Αραβία, σε μέρη όπως το Κουβέιτ, ακόμη και στη Συρία και το Ιράκ. Και αυτές είναι ευάλωτες σε επίθεση από φιλοϊρανικές ισλαμικές πολιτοφυλακές.

Αυτό έχει ήδη συμβεί την τελευταία περίοδο και μπορεί να συμβεί σε πολύ ευρύτερη κλίμακα. Τέτοιες επιθέσεις θα αυξήσουν την πίεση στις ΗΠΑ, αναγκάζοντάς τις να αντιδράσουν. Ο αμερικανικός στρατός βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τους Ισραηλινούς για μια απάντηση κατόπιν διαπραγματεύσεων, μια συμφωνημένη, «αναλογική» επίθεση στο Ιράν.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι η αμερικανική άρχουσα τάξη είναι εδώ και καιρό διχασμένη στο ζήτημα του Ιράν. Υπάρχει μια πτέρυγα που θα ήθελε να επιτεθεί ανοιχτά στη χώρα. Αποτελούν μειοψηφία εδώ και χρόνια, αλλά είναι ένα σημαντικό τμήμα της άρχουσας τάξης των ΗΠΑ.

Κάποια στιγμή, φάνηκε ότι ετοίμαζαν το έδαφος για μια επίθεση στο Ιράν. Στη συνέχεια, επί Ομπάμα, άλλαξαν την πολιτική τους. Προσπάθησαν να κάνουν μία συμφωνία με το Ιράν ώστε να μπορέσουν να επιθεωρήσουν τους πυρηνικούς ερευνητικούς σταθμούς τους. Ο Τραμπ ακύρωσε τη συμφωνία και οι Ιρανοί συνέχισαν το πυρηνικό τους πρόγραμμα. Τώρα, τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν για άλλη μια φορά μέσα στην άρχουσα τάξη των ΗΠΑ υπέρ της υποστήριξης μιας ισραηλινής επίθεσης στο Ιράν.

Το Ισραήλ ήθελε να πλήξει είτε τα διυλιστήρια πετρελαίου του Ιράν είτε τα πυρηνικά ερευνητικά κέντρα. Σκέφτηκαν ακόμη και να επιτεθούν και στα δύο. Οι Αμερικανοί είπαν στον Νετανιάχου να μην ακολουθήσει αυτό τον δρόμο. Είναι έτοιμοι να σκεφτούν μια επίθεση, αλλά όχι μια επίθεση με αυτούς τους στόχους, η οποία θα είχε παγκόσμιο αντίκτυπο. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι όταν οι Ουκρανοί επιτέθηκαν σε ρωσικές εγκαταστάσεις πετρελαίου, οι Αμερικανοί διαμαρτυρήθηκαν έντονα. Είπαν στους Ουκρανούς να σταματήσουν, και σταμάτησαν.

Ο Νετανιάχου δεν φαίνεται να ετοιμάζει επίθεση σε αυτές τις βασικές εγκαταστάσεις, προς το παρόν. Αλλά σε κάθε βήμα, έχουμε δει το ίδιο πράγμα. Οι Αμερικανοί εκφράζουν την ανησυχία τους για τη μία ή την άλλη λεπτομέρεια – και στη συνέχεια αναγκάζονται να στηρίξουν τον Νετανιάχου σε ό,τι κάνει. Αυτή η αδυναμία είναι μια αντανάκλαση της μακράς παρακμής των ΗΠΑ και της κρίσης του συστήματος.

Αν και το ιρανικό καθεστώς είναι διχασμένο, με μια πτέρυγα να επιθυμεί να ανοιχτεί περισσότερο στη Δύση, το Ισραήλ βλέπει το Ιράν ως υπαρξιακή απειλή. Και επομένως, παρά το τι θα ήθελε η μετριοπαθής πτέρυγα, το Ιράν ωθείται πιο κοντά στη Ρωσία και την Κίνα.

Αυτή είναι μια άλλη σημαντική πτυχή αυτού του πολέμου. Συνδέεται όλο και περισσότερο με τον πόλεμο στην Ουκρανία, για τον απλούστατο λόγο ότι η ίδια μεγάλη δύναμη εμπλέκεται και στις δύο συγκρούσεις: οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αν και όχι ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, βρίσκονται πίσω από τον πόλεμο της Ουκρανίας και είναι πίσω από τον Νετανιάχου.

Ας το σκεφτούμε αυτό για λίγο. Εάν οι ΗΠΑ προκαλέσουν προβλήματα στον Πούτιν, εάν τον απειλήσουν με την προοπτική να επιτρέψουν στους Ουκρανούς να χρησιμοποιήσουν πυραύλους που μπορούν να χτυπήσουν μέσα στη Ρωσία – αν και η Δύση φαίνεται να έχει εγκαταλείψει αυτή την ιδέα – τότε ο Πούτιν έχει πολλούς τρόπους να αντεπιτεθεί. Ένα από αυτά είναι στη Μέση Ανατολή, μέσω του Ιράν. Το Ιράν και η Ρωσία, παρά τα διαφορετικά συμφέροντά τους, ωθούνται σε μια de facto συμμαχία από τη Δύση.

Μόλις πέρυσι, για παράδειγμα, η Ρωσία και το Ιράν συμφώνησαν να κατασκευάσουν έναν νέο σιδηρόδρομο μέσω του Αζερμπαϊτζάν, επιτρέποντας στον Πούτιν να δημιουργήσει μια εναλλακτική εμπορική οδό προς τον Κόλπο, που θα αντικαθιστούσε τις παλιές διαδρομές που έκλεισαν οι δυτικές κυρώσεις. Δεν μπορούμε να έχουμε καμία αμφιβολία ότι η επιτυχία και η ακρίβεια των ιρανικών επιθέσεων σε ισραηλινούς στρατιωτικούς στόχους θα απαιτούσαν τη βοήθεια των ρωσικών πληροφοριών και δορυφόρων.

Και η Ρωσία δεν δημιουργεί μόνο δεσμούς με το Ιράν. Υπήρξαν αναφορές για συνομιλίες μεταξύ των Ρώσων και των Χούθι για την προμήθεια των Χούθι με πιο προηγμένους πυραύλους. Αυτές οι συνομιλίες στη συνέχεια αναβλήθηκαν υπό την πίεση της Σαουδικής Αραβίας. Ωστόσο, εάν οι Αμερικανοί απειλούσαν τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας, ο Πούτιν έχει τον τρόπο να αντεπιτεθεί. Η σκέψη του θα ήταν: «Με ενοχλείς στην αυλή μου, θα προκαλέσω μεγάλο χάος στην αυλή σου». Και θα μπορούσε να το κάνει αυτό στη Μέση Ανατολή.

Η Κίνα δουλεύει επίσης στο παρασκήνιο. Είδαμε πώς συμμετείχε στη διαμεσολάβηση της συμφωνίας εξομάλυνσης των σχέσεων Ιράν και Σαουδικής Αραβίας.

Ο Νετανιάχου ωθεί ολόκληρη την περιοχή προς έναν πόλεμο στον οποίο οι ΗΠΑ, αν και χωρίς στρατό στο έδαφος, θα πρέπει να συμμετάσχουν στην άμυνα του Ισραήλ, στέλνοντας τα πλοία τους, στέλνοντας περισσότερες δυνάμεις. Οι Βρετανοί έχουν επίσης δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν, χρησιμοποιώντας τη στρατιωτική βάση που έχουν στην Κύπρο, την οποία χρησιμοποιούν και οι Αμερικανοί.

Βλέπουμε λοιπόν να εμφανίζεται μπροστά μας, ένα παγκόσμιο μέτωπο που εκτείνεται από την Ουκρανία έως τη Μέση Ανατολή, από τη μια πλευρά του οποίου έχουμε τις ΗΠΑ με τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ και από την άλλη, τη Ρωσία και το Ιράν και όχι πολύ μακριά την Κίνα.

Το σενάριο που εξελίσσεται τώρα στη Μέση Ανατολή έχει συνέπειες για ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία. Την ίδια μέρα που το Ιράν ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει αντίποινα, η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε κατά περίπου τέσσερα ή πέντε δολάρια σε λίγες μόνο ώρες και τα χρηματιστήρια έπεσαν παντού. Όταν το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δεν επρόκειτο να επιτεθεί στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, η τιμή υποχώρησε ξανά, αλλά είναι ενδεικτικό του πόσο ευαίσθητες είναι οι αγορές πετρελαίου στην προοπτική ενός ευρύτερου πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Υπήρχε, ωστόσο, μία μετοχή που δεν έπεσε, αλλά ανέβηκε: οι μετοχές της άμυνας εκτοξεύτηκαν την ίδια μέρα που οι υπόλοιπες έπεφταν. Μπορούμε να φανταστούμε τη σκέψη των κερδοσκόπων του χρηματιστηρίου: «Έρχεται πόλεμος. Αυτές είναι καλές μετοχές για να επενδύσετε τα χρήματά σας.»

Σε μια κατάσταση όπου η παγκόσμια οικονομία είναι στην καλύτερη περίπτωση στάσιμη ή αναπτύσσεται αργά (ορισμένες χώρες βρίσκονται στο χείλος της, αν όχι ήδη σε ύφεση), μια ξαφνική αλλαγή στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την είσοδο της παγκόσμιας οικονομίας σε ύφεση.

Η κυκλοφορία μέσω της διώρυγας του Σουέζ έχει ήδη μειωθεί από τις επιθέσεις των Χούθι στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα. Αυτό έχει αυξήσει μαζικά το κόστος της ναυτιλίας, το οποίο είχε αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, ειδικά στην Ευρώπη. Η αλλαγή της διαδρομής της αποστολής αγαθών από την Ασία και γύρω από την Αφρική τριπλασιάζει το κόστος αποστολής ενός εμπορευματοκιβωτίου από την Κίνα στην Ευρώπη. Ένας περιφερειακός πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να το κάνει ακόμη χειρότερο.

Εάν υπάρξει γενικευμένος πόλεμος, πιθανότατα θα δούμε το κλείσιμο των στενών του Ορμούζ και άλλων εμπορικών οδών. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για την παγκόσμια οικονομία. Εάν το Ισραήλ επιτεθεί σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις την επόμενη περίοδο – πιθανώς αφότου οι αμερικανικές εκλογές ολοκληρωθούν – και το Ιράν απαντούσε με επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις σε γειτονικές χώρες, όπως απείλησε να κάνει, αυτό θα μπορούσε να έχει δραματικές επιπτώσεις στην τιμή του πετρελαίου. Κατά ειρωνικό τρόπο, ένα τέτοιο σενάριο θα ενίσχυε τη Ρωσία, καθώς ο Πούτιν θα είχε πολύ περισσότερα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου του.

Η κατάσταση θυμίζει τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ του 1973 και το επακόλουθο εμπάργκο πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία. Μια παγκόσμια οικονομία που ήδη κινούνταν προς την ύφεση ωθήθηκε σε κρίση το 1974, την πρώτη σοβαρή οικονομική κρίση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Θα υπάρξει ένας σοβαρός κοινωνικός και οικονομικός αντίκτυπος σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Οι άνθρωποι αυτής της περιοχής υφίστανται πραγματικά τις συνέπειες της παγκόσμιας κρίσης του καπιταλισμού.

Η Αίγυπτος, για παράδειγμα, συνεργάστηκε με τους δυτικούς ιμπεριαλιστές. Έχουν διατηρήσει σχέσεις με το Ισραήλ και δεν έχουν δημιουργήσει προβλήματα στα σύνορα με τη Γάζα. Ως αποζημίωση, έλαβαν ένα πακέτο δανείου 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων νωρίτερα φέτος.

Όλα αυτά τα δάνεια, ωστόσο, συνοδεύονται από μέτρα, συμπεριλαμβανομένων τεράστιων περικοπών στις επιδοτήσεις σε βασικά αγαθά. Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν εκτοξευθεί, ανεβάζοντας το κόστος των λογαριασμών ενέργειας για τους απλούς ανθρώπους στο ίδιο επίπεδο με το κόστος του ενοικίου. Η τιμή του ψωμιού τετραπλασιάστηκε φέτος το καλοκαίρι λόγω των τεράστιων περικοπών στις κρατικές επιδοτήσεις. Η φτώχεια αυξάνεται δραματικά στην Αίγυπτο.

Η Ιορδανία αντιμετωπίζει παρόμοια κατάσταση, με τις ίδιες πολιτικές να επιβάλλονται από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Τώρα υπάρχει πάνω από 20% ανεργία εκεί. Κατά συνέπεια, η Ιορδανία έχει γίνει ένα από τα πιο ασταθή καθεστώτα στην περιοχή. Η χώρα φιλοξενεί επίσης μεγάλο παλαιστινιακό πληθυσμό. Εν τω μεταξύ, το καθεστώς συνεργάζεται ενεργά με τους ιμπεριαλιστές.

Όταν οι Ιρανοί έπληξαν το Ισραήλ τον Απρίλιο, η Ιορδανία συμμετείχε στην κατάρριψη των πυραύλων με τη δικαιολογία ότι πετούσαν πάνω από τον ιορδανικό εναέριο χώρο. Αυτό δικαίως θεωρήθηκε από τις μάζες της Ιορδανίας ως συνεργασία της κυβέρνησής τους με τους Σιωνιστές και με τους Αμερικανούς. Υπήρξαν μαζικές διαδηλώσεις τις οποίες το καθεστώς κατέστειλε βίαια.

Αυτό εξηγεί γιατί, όταν οι διπλωμάτες παγκοσμίως ζητούν ηρεμία, οι Ιορδανοί είναι πάντα οι πρώτοι που κάνουν τέτοιες δηλώσεις. Τρομοκρατούνται από ένα πιθανό μαζικό κίνημα που θα μπορούσε να τους ανατρέψει σε κάποια φάση.

Αυτά τα αραβικά καθεστώτα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτή την κρίση με λεπτότητα. Θα μπορούσε να καθορίσει την ίδια την επιβίωσή τους. Η αποσταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής που προκαλεί ο Νετανιάχου, θα μπορούσε να οδηγήσει στην πτώση πολλών από αυτά τα καθεστώτα.

Ο αντίκτυπος του παρόντος πολέμου, ωστόσο, θα ξεπεράσει πολύ την ίδια τη Μέση Ανατολή. Θα ριζοσπαστικοποιήσει περαιτέρω τους εργάτες και τη νεολαία στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες. Όλοι εκείνοι οι νέοι που συμμετείχαν σε καταλήψεις και σε διαδηλώσεις, θα δουν ότι, παρ’ όλα αυτά, ο πόλεμος κλιμακώνεται. Βλέπουν ότι αυτό που έκανε το Ισραήλ στη Γάζα γίνεται τώρα και στον Λίβανο.

Επισήμως, ο Λίβανος έχει πληθυσμό περίπου έξι εκατομμυρίων ανθρώπων. Αυτός ο αριθμός είναι υπο-εκτιμημένος, καθώς υπάρχουν πολλοί περισσότεροι πρόσφυγες από τη Συρία κ.λπ. Ήδη, ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί. Πάνω από 2.000 έχουν σκοτωθεί και είμαστε μόνο στην αρχή. Όλα αυτά δεν μπορούν παρά να ριζοσπαστικοποιήσουν ευρύτερα στρώματα. Και καθώς η Αμερική εμπλέκεται όλο και περισσότερο, αυτό θα έχει επιπτώσεις σε ένα σημαντικό στρώμα της νεολαίας και της εργατικής τάξης στις ΗΠΑ.

Ο πόλεμος έχει ήδη σοβαρό αντίκτυπο στην εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι αυτό είναι ένα δώρο στον Τραμπ στις εκλογές. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε ακριβώς πώς θα πάνε οι εκλογές, καθώς φαίνεται ότι η Χάρις και ο Τραμπ είναι κοντά αυτή τη στιγμή. Αλλά με τις ΗΠΑ να εμπλέκονται περισσότερο, θα δούμε διεργασίες ριζοσπαστικοποίησης πλατύτερων στρωμάτων της νεολαίας και των εργαζομένων στην Αμερική.

Στη Βρετανία, ο Στάρμερ δικαιολογεί πλήρως αυτό που κάνει το Ισραήλ και δήλωσε ότι η Βρετανία συμμετείχε στην κατάρριψη των ιρανικών πυραύλων. Υποστηρίζει ενεργά τον πόλεμο του Νετανιάχου, με τη RAF να βοηθά τις ισραηλινές δυνάμεις στις επιχειρήσεις τους στη Γάζα.

Σε αυτές τις συνθήκες, το καθήκον μας ως κομμουνιστές είναι να αγωνιστούμε ενάντια στους πολεμοκάπηλους. Ο κύριος εχθρός μας είναι εδώ, εντός των συνόρων. Οι ίδιοι άνθρωποι που υποστηρίζουν τη βαρβαρότητα στη Γάζα, στον Λίβανο, επιτίθενται στους συνταξιούχους, στους εργαζόμενους και τη νεολαία.

Οι ίδιοι εγκληματίες που είναι έτοιμοι να αφήσουν ηλικιωμένους να πεθάνουν από το κρύο στο σπίτι, υποστηρίζουν τη δολοφονία, το κάψιμο, την πείνα χιλιάδων ανθρώπων στη Μέση Ανατολή. Η βαρβαρότητα που παρακολουθούμε καθημερινά είναι σχεδόν απίστευτη: παιδιά πυροβολημένα στο κεφάλι, ασθενείς που καίγονται ζωντανοί σε νοσοκομειακά κρεβάτια, ολόκληρα χωριά καταστρέφονται, εκατομμύρια αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, πληθυσμοί στους οποίους λένε «παραδοθείτε ή πεινάστε».
Τώρα οι ιμπεριαλιστές έχουν μπει σε ένα μονοπάτι που περιλαμβάνει τη γενίκευση αυτής της φρίκης, σε όλη την περιοχή και πέρα ​από αυτήν. Σήμερα είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ: ο καπιταλισμός πρέπει να πεθάνει, ο ιμπεριαλισμός πρέπει να πεθάνει, για να ζήσει η ανθρωπότητα.

Συντακτική επιτροπή της ιστοσελίδας In Defence of Marxism
21 Οκτωβρίου 2024

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα