Με την εφαρμογή του νόμου για την Εκπαίδευση που ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο αποδείχθηκε στην πράξη αυτό που στοιχειοθετημένα εκτιμούσαν οι συνδικαλιστές καθηγητές και τα όργανά τους, όταν δημοσιοποιήθηκε το σχετικό σχέδιο νόμου. Δεκάδες χιλιάδες νέοι έμειναν εκτός της τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η επαναφορά της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) άφησε εκτός πανεπιστημίων πάνω από 40.000 μαθητές (σε σύνολο 92.090 εξεταζόμενων), τον τριπλάσιο αριθμό σε σχέση με πέρυσι. Δηλαδή περίπου το 45% των εξεταζόμενων δεν πέρασε σε κάποιο τμήμα ΑΕΙ! Επιπλέον, τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά (2021-2022) θα μείνουν συνολικά σχεδόν 20.000 κενές θέσεις στα τμήματα των ΑΕΙ!
Η ΕΒΕ καθορίστηκε από τον μέσο όρο των μέσων επιδόσεων των μαθητών σε καθένα από τα τέσσερα επιστημονικά πεδία πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή που έθεσε το κάθε τμήμα (στις φετινές πανελλήνιες το υπουργείο Παιδείας έθεσε ως εύρος αυτού του συντελεστή την κλίμακα από 0,8 μέχρι 1,2). Επιπρόσθετα, τα τμήματα που έχουν ειδικά μαθήματα (συνήθως ελεύθερο ή/και γραμμικό σχέδιο) έθεσαν και ελάχιστο βαθμό σε αυτά τα μαθήματα για την εισαγωγή στο τμήμα. Συνεπώς, ακόμα και όσοι έγραψαν πολύ παραπάνω από την ΕΒΕ ενός συγκεκριμένου τμήματος, αλλά χαμηλότερα από τον ελάχιστο απαιτούμενο βαθμό στο ειδικό μάθημα που ορίστηκε από αυτό το τμήμα, δεν πέρασαν σε αυτό.
Η ΕΒΕ υπηρετεί τον βασικό στόχο της κυβέρνησης, ο οποίος δεν είναι άλλος από τις συγχωνεύσεις και τα κλεισίματα τμημάτων και σχολών. Για παράδειγμα τα 16 τμήματα που δεν είχαν ούτε έναν εισακτέο φέτος και κάποια δεκάδες ακόμα με κάτω από δέκα εισακτέους θα έχουν δραστικά μειωμένη χρηματοδότηση, τα προγράμματα σπουδών τους θα υποβαθμιστούν και σταδιακά θα οδηγηθούν σε συγχώνευση ή κατάργηση. Παράλληλα, η υποβάθμιση της δημόσιας Εκπαίδευσης μέσα από την καθιέρωση της ΕΒΕ θα ενισχύσει τα φροντιστήρια και τα ιδιωτικά ΙΕΚ. Στις επόμενες πανελλήνιες (2022) θα προστεθούν και άλλα μέτρα, όπως:
1) Καθορισμός συντελεστή βαρύτητας για τα εξεταζόμενα μαθήματα από το κάθε τμήμα ξεχωριστά, κατακερματίζοντας περαιτέρω τον ενιαίο τρόπο καθορισμού της ΕΒΕ.
2) Διπλό μηχανογραφικό. Το πρώτο θα συμπληρώνεται με περιορισμένες επιλογές από τους υποψήφιους, ενώ το δεύτερο θα συμπληρώνεται σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει περάσει σε κάποια σχολή και θα επιλέγει όσα τμήματα έχουν μείνει με κενές θέσεις.
Αυτά τα μέτρα θα υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο ορισμένα τμήματα και πανεπιστημιακά ιδρύματα και ταυτόχρονα θα ενισχύσουν τα τμήματα «ελίτ» που θα έχουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση και τίτλους σπουδών με περισσότερα και καλύτερα επαγγελματικά δικαιώματα για τους αποφοίτους τους.
Από τα μέσα Σεπτεμβρίου θα πρέπει τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών να ξεκινήσουν μια εκστρατεία ενημέρωσης στα σχολεία και τα πανεπιστήμια σχετικά με τα μέτρα της κυβέρνησης και να προτείνουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα πάλης για το φθινόπωρο. Τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους και τους μαθητές θα πρέπει, όταν ανοίξουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, να οργανώσουν καλά προετοιμασμένες συγκεντρώσεις ενάντια στους νόμους που ψηφίστηκαν τον Φεβρουάριο και τον Ιούλιο, αλλά και παλαιότερους, όπως ο νόμος του 2019 που κατήργησε το πανεπιστημιακό άσυλο. Στο πρόγραμμα πάλης θα πρέπει να οριστεί ημερομηνία για απεργία στο χώρο της Εκπαίδευσης, καθώς και η κλιμάκωση του αγώνα με επαναλαμβανόμενες απεργίες, με σκοπό την κατάργηση των νόμων στην Εκπαίδευση.
Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι για να είναι πραγματικά νικηφόρος ο αγώνας, χρειάζεται να συνδεθεί με τους αγώνες του εργατικού κινήματος που θα πραγματοποιηθούν ενάντια στα αντεργατικά νομοσχέδια της κυβέρνησης. Χρειάζεται, δηλαδή, ένας γενικευμένος αγώνας μαθητών, φοιτητών και του συνόλου του εργατικού κινήματος που θα συνδέει τις διεκδικήσεις ενάντια στα νομοθετημένα μέτρα με τον πολιτικό αγώνα για την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το πρόγραμμα πάλης θα πρέπει να καλεί ολόκληρο το εργατικό κίνημα σε μια γενική απεργία για την ανατροπή της κυβέρνησης.
Τα αναγκαία αιτήματα αυτού του αγώνα θα πρέπει να είναι τα εξής:
- Να καταργηθούν οι νόμοι της ΝΔ για την Εκπαίδευση!
- Όχι στη βάση εισαγωγής για την τριτοβάθμια Εκπαίδευση – Ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης!
- Όχι στις διαγραφές φοιτητών και στο ανώτατο όριο
φοίτησης στα πανεπιστήμια!
- Όχι στην αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια και
τα σχολεία και τη δημιουργία «πανεπιστημιακής
αστυνομίας»! - Όχι στην λεγόμενη «αξιολόγηση» καθηγητών και μαθητών και την ιδιωτικοποίηση της κατώτερης και της μέσης Εκπαίδευσης!
- Επαναφορά του ασύλου σε πανεπιστήμια και σχολεία. Καμία αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου σε αντιδραστική
κατεύθυνση με σκοπό την καταστολή των δημοκρατικών
δικαιωμάτων στα πανεπιστήμια!
- Σύνδεση μαθητών και φοιτητών με το εργατικό κίνημα!
- Ενωτική δράση και προετοιμασία μιας γενικής
απεργίας από τα εργατικά συνδικάτα, τους φοιτητικούς
συλλόγους και τις άλλες μαζικές οργανώσεις της νεολαίας,
που θα συνοδεύεται από καταλήψεις σε σχολεία και
πανεπιστήμια, με σκοπό την πτώση της κυβέρνησης της
ΝΔ!