Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλληνική ΕπικαιρότηταΞεδιάντροπη κυβέρνηση που προκαλεί το λαό: πανηγυρίζει για τα Rafale ενώ το...

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Κομμουνιστική Τάση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Ξεδιάντροπη κυβέρνηση που προκαλεί το λαό: πανηγυρίζει για τα Rafale ενώ το ΕΣΥ καταρρέει

Σχόλιο για την κοινωνικά προκλητική κυβερνητική φιέστα με τα Rafale.

Η ελληνική αστική τάξη και η κυβέρνηση της έδειξαν με τον πιο γλαφυρό τρόπο την πλήρη αδιαφορία για τα κοινωνικά προβλήματα των μαζών, στήνοντας μία επικοινωνιακή φιέστα για την υποδοχή των πρώτων 6 από τα 24 συνολικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale που δεσμεύθηκε να αγοράσει με τα χρήματα του λαού από τη Γαλλία.

Η φιέστα περιλάμβανε ομιλίες, βίντεο και βέβαια πτήση των νέων μαχητικών αεροσκαφών πάνω από την Ακρόπολη. Το συνολικό κόστος μόνο για την αγορά αυτών των πολεμικών αεροπλάνων (πέραν της πρόσφατης αγοράς φρεγατών και άλλων εξοπλισμών) θα φτάσει σχεδόν τα 3,3 δισ. ευρώ. Σε αυτό το κόστος η κυβέρνηση φρόντισε να προσθέσει το λογαριασμό για το πανηγύρι που έστησε, καθώς η πτήση για κάθε Rafale ξεχωριστά κοστίζει περίπου 16.500 δολάρια ανά ώρα.

Η αγορά αυτών των πανάκριβων εξοπλισμών γίνεται από ένα κράτος με δημόσιο χρέος που ξεπερνά στο πρώτο επτάμηνο του 2021 έφτασε στο 236% του ΑΕΠ και με μία κυβέρνηση που ισχυρίζεται πως δεν υπάρχουν λεφτά για νοσοκομεία, σχολεία, μισθούς και συντάξεις. Φυσικά ο λογαριασμός γι’ αυτές τις δαπάνες θα περάσει στους εργαζόμενους και τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα με τη μορφή σκληρής λιτότητας, περικοπών και φόρων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ φρόντισε να στήσει αυτό το πανηγύρι τη στιγμή που πάνω από 300 άτομα έχουν πεθάνει από Covid-19 μόνο τις τελευταίες 3 μέρες. Τη στιγμή που το ΕΣΥ καταρρέει, ενώ η ίδια δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυση του. Τη στιγμή που ανοίγει τα σχολεία χωρίς σοβαρά μέτρα προστασίας των μαθητών και των καθηγητών. Τη στιγμή που η ακρίβεια καλπάζει και ροκανίζει το εισόδημα των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να εκτρέψει την προσοχή των μαζών από τα εσωτερικά προβλήματα και να τα στρέψει στον εξωτερικό εχθρό, την Τουρκία και την «εθνική υπερηφάνεια» για την απόκτηση αυτών των πανάκριβων όπλων. Παράλληλα, οξύνει την καταστολή ιδιαίτερα απέναντι στη νεολαία με την πρόσφατη εισβολή της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ, με την επίσπευση της δημιουργίας πανεπιστημιακής αστυνομίας που ξεκάθαρο στόχο έχει την τρομοκράτηση του φοιτητικού κινήματος και της νεολαίας.

Με το θάνατο χιλιάδων, πλέον, ανθρώπων από την απουσία μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας και την ενίσχυση του ΕΣΥ – όπως έδειξε η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα – η ανατροπή αυτής της κυβέρνησης γίνεται κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου για τον εργαζόμενο λαό. Είναι ζωτική ανάγκη να συγκροτηθεί ένα Ενιαίο Μέτωπο από τις συνδικαλιστικές και πολιτικές ηγεσίες της εργατικής τάξης με στόχο την προετοιμασία ενός αγώνα διαρκείας για την ανατροπή της κυβέρνησης της ΝΔ και την άνοδο στην εξουσία μιας εργατικής κυβέρνησης με ένα σοσιαλιστικό πρόγραμμα.

  • Όχι στην αγορά πανάκριβων οπλικών συστημάτων!
  • Κάτω οι αντιδραστικές «αμυντικές» συμφωνίες Ελλάδας -Γαλλίας και Ελλάδας- ΗΠΑ!
  • Λεφτά για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αποφασιστική ενίσχυση των ΜΕΘ!
  • Προσλήψεις προσωπικού και σοβαρά μέτρα προστασίας στα σχολεία και τα πανεπιστήμια!
  • Ενιαίο Μέτωπο και σοβαρή προετοιμασία από τις συνδικαλιστικές και πολιτικές ηγεσίες του εργατικού κινήματος για αγώνα διαρκείας και την ανατροπή της κυβέρνησης της ΝΔ.

Ηλίας Κυρούσης

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα