Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΔιεθνήΚύπρος: το ρατσιστικό πογκρόμ στη Λεμεσό και το εργατικό κίνημα

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Κύπρος: το ρατσιστικό πογκρόμ στη Λεμεσό και το εργατικό κίνημα

Ανταπόκριση της Γεωργίας Τζιρκαλλή από την Κύπρο.

Εικόνα: parallaximag.gr
Εικόνα: parallaximag.gr

Περίπου 500 φασίστες εξαπέλυσαν ρατσιστικό πογκρόμ κατά των μεταναστών την Παρασκευή, 1η Σεπτεμβρίου, στη Λεμεσό. Άρχισαν να καταδιώκουν και να χτυπούν μετανάστες χρησιμοποιώντας ρόπαλα. Κτυπήθηκαν φτωχοί εργάτες και κουκουλοφόροι φασίστες επιτέθηκαν σε μικρομάγαζα αλλοδαπών. Παρόλο που ήταν γνωστό ότι θα γίνονταν τέτοιες επιθέσεις, όπως αποκαλύπτουν μαρτυρίες απλών ανθρώπων που βρίσκονταν στην περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε το πογκρόμ, αυτή η βάναυση βία ασκήθηκε ενώπιον των ματιών της ουσιαστικά άπραγης αστυνομίας. Τελικά, συνελήφθησαν 13 άτομα, μεταξύ των οποίων αυτός που εμφανιζόταν ως διοργανωτής.

H βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, τόνισε ότι «τουλάχιστον δυο παραιτήσεις έπρεπε να τεθούν ενώπιον του Προέδρου Χριστοδουλίδη σήμερα για λόγους Αρχής ή έπρεπε να τις απαιτήσει ο ίδιος». Όμως, παραιτήσεις και απολύσεις μελών της αστυνομίας δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της φασιστικής βίας. Η σύγχρονη κρατική εξουσία στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένης της Αστυνομίας, έχει το ρόλο του διαχειριστή των υποθέσεων της αστικής τάξης. Οι υποθέσεις της καπιταλιστικής κυπριακής κυβέρνησης τις οποίες υπερασπίζεται η Αστυνομία ως μέρος του αστικού κρατικού μηχανισμού, συμπεριλαμβάνουν την ρατσιστική μεταναστευτική πολιτική και την τρομοκρατία και καταστολή της αγωνιζόμενης εργατικής τάξης. Αυτό εξηγεί την ουσιαστικά αναποτελεσματική στάση της αστυνομίας μπροστά στο φασιστικό πογκρόμ. Η ανοχή απέναντι στο φασιστικού ΕΛΑΜ (αδελφό κόμμα της Χρυσής Αυγής) στην Βουλή και η ρατσιστική μεταναστευτική κυβερνητική πολιτική ενθάρρυναν και επέτρεψαν το φασιστικό πογκρόμ.  Η ανοχή της παρακρατικής βίας και των μεθόδων τρομοκρατίας που δεν μπορεί να υιοθετήσει το επίσημο κράτος, έχει σκοπό να τρομοκρατήσει την εργατική τάξη και να διατηρήσει το αστικό στάτους κβο.

Μαζική ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας, όπου συμμετείχαν εκατοντάδες πολίτες,  πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ στη Λεμεσό κατά του ρατσισμού, εκφράζοντας αλληλεγγύη στους μετανάστες. Επίσης το ΑΚΕΛ πραγματοποίησε μαζική αντιφασιστική συγκέντρωση τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου. Το εργατικό κίνημα θα πρέπει να δουλέψει για να εντάξει μετανάστες και ντόπιους εργάτες στα συνδικάτα και να οργανώσει αντιφασιστικές ομάδες αυτοάμυνας ενάντια στη φασιστική βία σε κάθε γειτονία και χώρο εργασίας. Οι μετανάστες και αγωνιστές της εργατικής τάξης μπορούν να προστατευτούν μόνο μέσω της ταξικής αλληλεγγύης ντόπιων και μεταναστών εργαζόμενων. Αυτός ο αγώνας κατά του φασισμού συνδέεται με τον αγώνα κατά του καπιταλισμού. Μόνο με την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του κομμουνισμού θα ξεριζωθούν οριστικά οι ρίζες του φασισμού.

Αυτό το φασιστικό πογκρόμ έγινε στο πλαίσιο της ρατσιστικής μεταναστευτικής πολιτικής της καπιταλιστικής Ευρωπαϊκής Ένωσης ή «Ευρώπης-Φρούριο», πολιτική η οποία γίνεται για να διχάσει την εργατική τάξη ενισχύοντας την ιδέα ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι ο εχθρός. Για αυτό εναντιωνόμαστε στο καπιταλιστικό σύστημα που ευθύνεται για τον πόλεμο, την καταστροφή και τη φτώχεια που αναγκάζει τους μετανάστες να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους και φέρνει τους μετανάστες ενάντια στους ντόπιους εργάτες σε έναν αγώνα δρόμου προς τα κάτω. Έτσι, λέμε:

  • Ανοιχτά σύνορα!
  • Οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι ευπρόσδεκτοι στην Κύπρο, να πληρώσουν οι καπιταλιστές για την κρίση!
  • Για τον τερματισμό των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της λεηλασίας!
  • Ενιαίο Αντιφασιστικό Μέτωπο όλων μαζικών πολιτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων της εργατικής τάξης και της νεολαίας!
  • Μαχητική αυτοάμυνα οργανωμένη από τις μαζικές οργανώσεις με ομάδες αυτοάμυνας που θα περιπολούν στις γειτονιές των μεταναστών και δεν θα αφήνουν τους φασίστες να βγουν από τα γραφεία τους για να οργανώνουν πογκρόμ!
  • Ανεξάρτητη έρευνα από τις μαζικές οργανώσεις για την αποκάλυψη και την δημοσιοποίηση των ονομάτων και των προσώπων των αδίστακτων φασιστών κουκουλοφόρων!
  • Κάτω η σάπια καπιταλιστική Ευρωπαϊκή Ένωση!
  • Αγώνας για τις Ενωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες της Ευρώπης!
  • Κάτω ο καπιταλισμός: για τον κομμουνισμό και τη διεθνή εργατική αλληλεγγύη!

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα