Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλληνική ΕπικαιρότηταΞεπουλάνε και ληστεύουν το λαό χωρίς ντροπή - Μόνο ο ενωτικός...

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Διεθνούς (RCI), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Ξεπουλάνε και ληστεύουν το λαό χωρίς ντροπή – Μόνο ο ενωτικός αγώνας διαρκείας θα τους σταματήσει!

Η κυβέρνηση μετά τα προαπαιτούμενα «φοροκαταιγίδας» και περικοπής των συντάξεων που ψηφίστηκαν στις 8/5, φέρνει στη Βουλή ένα νέο  πολυνομοσχέδιο με βαρείς φόρους, αλλά και με το μεγαλύτερο και βαρύτερο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στη σύγχρονη ιστορία. Η Κομμουνιστική Τάση καλεί κάθε εργαζόμενο, άνεργο, νέο, συνταξιούχο και μικροεπαγγελματία να συμμετάσχει στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που θα διοργανωθούν την Κυριακή 22/5 το απόγευμα στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Διαβάστε τα “προαπαιτούμενα” που έχουν ήδη ψηφιστεί και αυτά που περιέχει το πολυνομοσχέδιο του μεγάλου ξεπουλήματος.

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, για να υπηρετήσει πιστά τα συμφέροντα του ελληνικού καπιταλισμού και των δανειστών, μετά τα προαπαιτούμενα «φοροκαταιγίδας» και περικοπής των συντάξεων που ψηφίστηκαν στις 8/5, φέρνει στη Βουλή ένα νέο πολυνομοσχέδιο με βαρείς φόρους, αλλά και με το μεγαλύτερο και σκληρότερο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στη σύγχρονη ιστορία. Οι κατ’ επάγγελμα προδότες του εργαζόμενου λαού, προχωρούν στο ξεπούλημα της ύδρευσης, των αστικών συγκοινωνιών, της ΔΕΗ και όλων των περιουσιακών στοιχείων του κράτους. 

Δυστυχώς, όπως δυστυχώς συνέβη και με το προηγούμενο νομοσχέδιο προαπαιτούμενων για το ασφαλιστικό – φορολογικό, λόγω της προκλητικά παθητικής στάσης των κεντρικών συνδικαλιστικών ηγεσιών, αλλά και της απουσίας από το μοναδικό, ισχυρό μαζικό εργατικό κόμμα, το ΚΚΕ, μιας ενωτικής εκστρατείας για τον ξεσηκωμό της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, δεν έχουν διαμορφωθεί οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την αναγκαία ισχυρή αγωνιστική απάντηση.

Η Κομμουνιστική Τάση καλεί κάθε εργαζόμενο, άνεργο, νέο, συνταξιούχο και μικροεπαγγελματία να συμμετάσχει στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που θα διοργανωθούν την Κυριακή 22/5 το απόγευμα στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, για να εκφραστεί όσο γίνεται ισχυρότερα η εναντίωση του εργαζόμενου λαού σε κυβέρνηση, άρχουσα τάξη και δανειστές και να μπουν οι βάσεις για μια μαζική αγωνιστική αντεπίθεση της εργατικής τάξης, που θα τρομοκρατήσει τους τρομοκράτες του λαού, θα διώξει Μνημόνια και τρόικα και θα ξεριζώσει τον ίδιο τον καπιταλισμό και την εξουσία του που τα γέννησε.

Όλοι στο μαζικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας την Κυριακή 22/5 στις 5 μ.μ στην Πλατεία Συντάγματος!

Ακολουθεί μια ανάλυση σχετικά με τα προαπαιτούμενα που έχουν ήδη ψηφιστεί και αυτά που περιέχονται στο πολυνομοσχέδιο που θα τεθεί σε ψηφοφορία την Κυριακή στη Βουλή.

Τα νέα μέτρα στη πορεία προς την «αξιολόγηση»

(*Σημείωση: Το κείμενο αυτό γράφτηκε μεταξύ των δύο Eurogroup (9/5 και 24/5) και λίγο πριν τη κατάθεση στη Βουλή του δεύτερου πακέτου μέτρων που είναι απαραίτητα για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.)

Λίγες μέρες πριν το δεύτερο Eurogroup (24/5) που αφορά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας, δηλαδή του «Μνημονίου 3» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο πρωθυπουργός κι άλλα επιφανή κυβερνητικά στελέχη διακηρύσουν σε όλους τους τόνους την «επιτυχία» της διαπραγμάτευσης και την είσοδο στην «ανάπτυξη». Δυστυχώς, τα μέτρα που πέρασαν πριν λίγες εβδομάδες μαζί με την απόφαση του Eurogroup (9/5), αλλά κι αυτά που έρχονται για ψήφιση το Σαββατοκύριακο, κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνουν το επικοινωνιακό κλίμα νίκης κι αισιοδοξίας που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά:

Το πρώτο πακέτο

Με 153 θετικές ψήφους από τους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ κι ΑΝΕΛ υπερψηφίστηκε το πρώτο πακέτο μέτρων, δηλαδή το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, που αποτελεί συνέχιση της επίθεσης του κεφαλαίου απέναντι στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τη νεολαία. Μείωση συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου και νέοι άμεσοι κι έμμεσοι φόροι συνιστούν τη ραχοκοκαλία των νέων μέτρων. Επίσης, για ακόμη μια φορά, φαίνεται ξεκάθαρα η χρεοκοπία της υποτιθέμενης διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τη «τρόικα», καθώς τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν περιλαμβάνουν πιο σκληρά μέτρα από αυτά που προβλέποταν στα προσχέδια νόμου που είχαν δημοσιεύσει τα αρμόδια υπουργεία κάποιους μήνες νωρίτερα. Τα νέα μέτρα επιβάλλονται από τη βαθιά κρίση του ελληνικού, και γενικότερα του ευρωπαϊκού, καπιταλισμού κι όχι από τις «διαπραγματευτικές ικανότητες» των κυβερνήσεων που έχουν δεσμευτεί να τον υπηρετήσουν. Πιο συγκεκριμένα:

Ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Η «αριστερή» κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπαθώντας να αντιμετωπίσει το μεγάλο έλλειμα που παρουσιάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία (υπολογίζεται ότι θα απαιτείται τουλάχιστον το 40% από τα φορολογικά έσοδα μέχρι και το 2019, ώστε να μπορούν να δίνονται συντάξεις ακόμα και μετά τις νέες μειώσεις), αντί να χτυπήσει την φοροασυλία και εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών που υποσχόταν προεκλογικά, μεταθέτει για άλλη μια φορά το βάρος στις πλάτες των τωρινών και μελλοντικών συνταξιούχων. Συγκεκριμένα, οι απώλειες από περικοπές κι από αυξήσεις εισφορών υπολογίζονται στα 8,234 δις ευρώ! Τα βασικά μέτρα του νέου νομοσχεδίου είναι τα εξής:

  • Μέχρι 31/12/2019 καταργείται σταδιακά το ΕΚΑΣ, που σήμερα χορηγείται σε 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους.
  • Εθνική σύνταξη μειωμένη σε σχέση με την κατώτερη του ΙΚΑ στα 384 ευρώ για 20 χρόνια ασφάλισης και 345 ευρώ για 15!
  • Σπάσιμο της κύριας σύνταξης σε εθνική (που μόνο αυτή θα χρηματοδοτείται από το κράτος) και αναλογική-ανταποδοτική, με αποτέλεσμα τη μετατροπή του δημόσιου καθολικού και αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης σε κεφαλαιοποιητικό και εξατομικευμένο.
  • Εθνική σύνταξη πολλών ταχυτήτων για τους ΑμεΑ.
  • Σφαγιαστικές μειώσεις 20-30% στις συντάξεις για νέους συνταξιούχους.
  • Μειώσεις μέχρι και 40% στις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις. Μειώσεις 15-20% στις νέες επικουρικές συντάξεις, λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού τους που συνδέεται με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.
  • Εξοντωτικές αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών, 29% επί του φορολογητέου εισοδήματος τους, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους με μπλοκάκια.
  • Σταδιακό τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών, από 7% στο 20% του φορολογητέου εισοδήματός τους, από 1/7/2015 μέχρι το 2021.
  • Αύξηση των εισφορών για τις επικουρικές συντάξεις.

Φορολογικό νομοσχέδιο

Το φορολογικό νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε στη Βουλή στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου μέτρων, περιλαμβάνει τις αλλαγές του νέου φορολογικού συστήματος στους άμεσους φόρους. Τα μεγάλα εισοδήματα μένουν ουσιαστικά ανέγγιχτα, τα προνόμια των μεγαλοκαπιταλιστών (πχ εφοπλιστές) διατηρούνται, δε προβλέπεται καμία φορολογική επιβάρυνση για την εκκλησιαστική περιουσία, ενώ προωθείται η φοροδιαφυγή. Τα βασικά μέτρα είναι τα εξής:

  • Μείωση του αφορολόγητου: 8.363 στη χειρότερη περίπτωση και 9.090 στη καλύτερη.
  • Νέα φορολογική κλίμακα που οδηγεί σε αυξήσεις στα χαμηλά εισοδήματα από 10.000 εώς 27.000 ευρώ και μικρές μειώσεις στα μεσαία εισοδήματα. Αντίθετη είναι η κατάσταση στους ελεύθερους επαγγελματίες που θα έχουν μικρές μειώσεις μέχρι και τα 30.000 ευρώ, οι οποίοι ωστόσο φορολογούνται από το πρώτο ευρώ.
Κλίμακα εισοδήματος Συντελεστής(%)
<20.000 22
20.001-30.000 29
30.001-40.000 37
>40.000 45

 

 

  • Νέα κλίμακα εισφοράς αλληλεγγύης από 2,2% για εισοδήματα από 12.001 – 20.000 ευρώ μέχρι 10% κλιμακωτά για εισοδήματα πάνω από 220.000 ευρώ.
  • Αύξηση της παρακράτησης του φόρου από 80% στο 100% για όλους.
  • Κίνητρα στη φοροδιαφυγή με μείωση του προστίμου για μη έκδοση παραστατικών (αποδείξεων, τιμολογίων κτλ) και κατάργηση των προστίμων για τις ανακρίβειες στα βιβλία των επιχειρήσεων!

Σε όλα τα προηγούμενα, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής του υπουργείου Οικονομικών, αλλάζει ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων με κέρδη εώς 50.000 ευρώ από 26% στο 29%, ενώ προβλέπεται ειδικός φόρος για τις αγροτικές επιδοτήσεις.

Το πρώτο Eurogroup

Το Eurogroup της 9ης Μαϊου, παρά τις αντίθετες εξαγγελίες της κυβέρνησης, κάθε άλλο παρά αισιόδοξεις και ξεκάθαρες αποφάσεις πήρε για τα ζητήματα της πορείας της ελληνικής οικονομίας και του χρέους (για μια συνολική ανάλυση, δείτε εδώ). Ένα νέο πακέτο μέτρο απαιτείται για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος (αυτό περιλαμβάνει νέους έμμεσους φόρους, τον δημοσιονομικό «κόφτη», τα «κόκκινα δάνεια» και το νέο υπερ-ταμείο ιδιωτικοποιήσεων), ενώ το ζήτημα του χρέους μετατίθεται για τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή για μετά το 2018. Στο ζήτημα αυτό, πριν δούμε πιο αναλυτικά το δεύτερο πακέτο μέτρων, οφείλουμε να τονίσουμε, ότι ανεξάρτητα τις διαθέσεις της όποιας κυβέρνησης, το ζήτημα του χρέους θα εμφανιζόταν στο προσκήνιο συνοδευόμενο πθανότητα από κάποια αναδιάρθρωση. Το ίδιο το ΔΝΤ, στην έκθεση του προβλέπει εκτόξευση του ελληνκού χρέους τα επόμενα χρόνια φτάνοντας μέχρι και 300% το 2016 με βάση το υπάρχον πρόγραμμα. Με άλλα λόγια, η μακροπρόθεσμη μη βιωσιμότητα του χρέους αναγνωρίζεται από τους ίδιους τους ευρωπαίους καπιταλιστές και τους τεχνοκράτες υπαλλήλους τους. Το πραγματικό ερώτημα είναι με τι όρους θα πραγματοποιηθεί η λεγόμενη «αναδιάρθωση» και τι νέα αντιλαϊκά μέτρα θα προβλέπει;

Το δεύτερο πακέτο

Το δεύτερο πακέτο έρχεται να περάσει από τη Βουλή, με διαδικασία εξπρές και 7.500 σελίδες νόμων, κάποιες από τις διατάξεις του «Μνημονίου 3», κάποια πρόσθετα μέτρα περικοπών και διευκολύνσεις προς τους κερδοσκόπους επενδυτές. Στο σύνολο του, εκφράζει τη παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης των δανειστών στη πορεία της ελληνικής οικονομίας, παρά τις διαβεβαιώσεις των καριεριστών της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι απαιτούν πιο σκληρές περικοπές κι έλεγχο πάνω στην οικονομία (βλέπε «κόφτη»), ενώ την ίδια στιγμή δεν έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση για επίτευξη συμφωνίας στο ερχόμενο Eurogroup. Για να δούμε πιο συγκεκριμένα τι περιλαμβάνουν τα μέτρα που η κυβέρνηση καλείται να περάσει από τη Βουλή:

Αυτόματος «κόφτης» δαπανών

Είναι εντυπωσιακό για τη κλίμακα της μεταστροφής του ΣΥΡΙΖΑ, ότι αυτός είχε καταψηφίσει το συγκεκριμένο μέτρο όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση και μάλιστα σε έντονους τόνους, ενώ επιφανή στελέχη του, όπως ο Δ.Παπαδημούλης και ο Θ.Δρίτσας, χαρακτήριζαν το μέτρο «αντισυνταγματικό» και «μηχανισμό χρεωκοπίας»! Αυτή τη στιγμή, πλήρως υποταγμένος στις ορέξεις των δανειστών και στη διαχείρηση του καπιταλισμού, καλείται να περάσει αυτός τον αυτόματο «κόφτη».

Η διαδικασία προβλέπει ότι κάθε έτος ο υπουργός Οικονομικών θα συντάσει μια έκθεση που θα ελέγχει για αποκλίσεις από το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Αν ο στόχος δε πιάνεται, μετά από πρόταση του υπουργού Οικονομικών θα εκδίδεται Προεδρικό Διάταγμα με προβλεπόμενες περικοπές, που δε θα υπερβαίνουν το 2% του ΑΕΠ, ώστε να μειώνονται οι δαπάνες του προϋπολογισμού. Αν το ΠΔ δεν εκδοθεί, τότε θα μειώνονται αυτόματα και κατά ίσο ποσοστό όλες οι δαπάνες του προϋπολογισμού.

Με τροπολογία που κατατίθεται στο πολυνομοσχέδιο υποδεικνύονται οι δαπάνες που θα εξαιρούνται των περικοπών, όπου εκτός από κάποιες βασικές κοινωνικές δαπάνες (όπως ενέργεια, υγεία κτλ) δεν προβλέπεται καμία εξαίρεση για μισθούς και συντάξεις.

Στην ουσία, με το μέτρο αυτό εισάγεται ένα διαρκές μνημόνιο περικοπών και λιτότητας, αφού οι στόχοι που προβλέπονται είναι υπεραισιόδοξοι και τμήματα των δανειστών ήδη μιλούν για ανάγκη αναπροσαρμογής.

Φορολεηλασία

Το νέο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά από έμμεσους φόρους που συνολικά φτάνουν τα 1,8 δις μέχρι το 2018, οι σημαντικότεροι από τους οποίους είναι οι εξής:

  • Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 23% σε 24% από 1η Ιούνη.
  • Κατάργηση από την 1η Ιούνη των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο.
  • Καθιέρωση φόρου εισαγωγών στον καφέ, ειδικός φόρου κατανάλωσης στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία – ενοικιαζόμενα δωμάτια και τέλους σταθερής τηλεφωνίας.
  • Αύξηση λιανικών τιμών καυσίμων.

Νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων

Με τα νέα μέτρα τίθεται σε λειτουργία και το νέο υπερ-ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων που είχε προβλεθεί από τις διατάξεις του τρίτου μνημονίου. Σε αυτό εμπίπτουν παλιοί και νέοι οργανισμοί που ασχολούνται με τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας. Παρά τον παραπλανητικό τίτλο του, το νέο ταμείο έχει βασικό προσανατολισμό την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και τις λοιπές ανάγκες του νέου προγράμματος. Άμεσα μεταβιβάζονται σε αυτό 6 εταιρείες δημοσίου οφέλους, ενώ άλλες 6 θα μεταφερθούν το επόμενο διάστημα.

Την ίδια στιγμή, στην Βουλή έρχεται προς έγκριση η συμφωνία πώληση του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού, η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, η προτεινόμενη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ. Παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ προχωράει σε ιδιωτικοποιήσεις 19 περουσιακών του στοιχείων.

Τρία είναι τα βασικά επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση προς υποστήριξη του υπό σύσταση ταμείου: α) το 50% των κερδών θα πηγαίνουν προς επενδύσεις, β) τη πλειοψηφία στο Εποπτικού Συμβουλίου του ταμείου θα την έχει το ελληνικό κράτος και γ) το Εποπτικό Συμβούλιο δεν είναι αυτό που θα ασκεί τη διοίκηση του ταμείου. Και τα τρία επιχειρήματα είναι ανυπόστατα, γεγονός που φανερώνει ξεκάθαρη απόπειρα δημαγωγίας! Πιο συγκεκριμένα:

Α) Το ποσό των κερδών που θα πηγαίνει προς επενδύσεις θα σχετίζεται άμεσα από την πορεία της οικονομίας. Με βάση την ιστορική εμπειρία, οι στόχοι των ιδιωτικοποιήσεων δεν πιάνονται ποτέ, με αποτέλεσμα, όχι απλώς να μην μένει επιπλέον χρηματοδότηση για επενδύσεις, αλλά να απαιτούνται περισσότερες αποκρατικοποιήσεις. Επιπλέον, το νομοσχέδιο αναφέρει συγκεκριμένα που θα προσανατολίζονται οι επενδύσεις, με βασικούς κερδισμένους ιδιώτες μεγαλοεπιχειρηματίες.

Β) Από τα 5 μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου 2 επιλέγονται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Μηχανισμό Σταθερότητας, ενώ οι άλλοι 3 επιλέγονται από το ελληνικό κράτος, αλλά μετά τη σύμφωνη γνώμη των «εταίρων»!

Γ) Σύμφωνα με το άρθρο 191, το Εποπτικό Συμβούλιο εκλέγει και διορίζει τα μέλη του ΔΣ του ταμείου, ενώ είναι υπεύθυνο και για τη γενικότερη εποπτεία του.

«Κόκκινα» Δάνεια

Μέσα σε όλα τα παραπάνω μέτρα, προωθούνται από τη κυβέρνηση διατάξεις που απελευθερώνουν τη πώληση δανείων («κόκκινων» αλλά κι εξυπηρετούμενων) από τις τράπεζες σε άλλους επενδυτές. Η πώληση αυτή δεν θα επιβαρύνεται από τέλη ή από άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση με τις διατάξεις αυτές αποσύρεται πλήρως από την υποτιθέμενη προστασία των δανειοληπτών, αφού τους αφήνει ακάλυπτους στις ορέξεις των κερδοσκοπικών funds.
Σε πρώτη φάση, με την ψήφιση και εφαρμογή του σχετικού νόμου, οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα πώλησης «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών, «μικρομεσαίων» επιχειρήσεων, καθώς και «κόκκινων» στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας πάνω από 140.000 ευρώ και βέβαια όλων των «κόκκινων» στεγαστικών που δεν αφορούν σε πρώτη κατοικία. Από το Γενάρη του 2018 «απελευθερώνεται» το σύνολο των δανείων για πρώτη κατοικία και για ποσά κάτω από 140.000 ευρώ.

Συμπερασματικά

Τα τελευταία πακέτα μέτρων, αλλά κι όλα τα προηγούμενα του «Μνημονίου 3», αποδεικνύουν περίτρανα την απόλυτη χρεωκοπία του ρεφορμισμού. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η πρώτη κυβέρνηση της «αριστεράς» όπως αρέσκονται να σχολιάζουν αυτάρεσκα τα στελέχη της, έχει καταφέρει μέσα σε ένα χρόνο να διαψεύσει όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις της και να περάσει πολλαπλά σκληρά μέτρα που δε θα μπορούσαν να περάσουν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις και τα οποία κατακεράυνωνε σαν αντιπολίτευση. Μην επιλέγοντας τη σύγκρουση με τον καπιταλισμό, το σύστημα που έχει γεννήσει τα χρέη και τα ελλείμματα, αυτή τη στιγμή εφαρμόζει τις μοναδικές πολιτικές που μπορούν να εφαρμοστούν στο έδαφος του σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης του, πολιτικές σκληρής λιτότητας.

Το μάθημα αυτό πρέπει να κατανοηθεί και να εξηγηθεί από όλες τις αριστερές δυνάμεις που συνεχίζουν να αγωνίζονται κατά των μνημονίων: η μοναδική διέξοδος από τη κρίση είναι ένα σοσιαλιστικό πρόγραμμα ανατροπής του καπιταλισμού!

Μάριος Καλομενόπουλος

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα