Ισραήλ, Παλαιστίνη, Γάζα

Η κρατική ισραηλινή προπαγάνδα και οι απολογητές της – Απάντηση στον Β.Ι. Ελιέζερ
Στις 6/6/2018 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καθημερινή, στη στήλη «Γράμμα Αναγνωστών» το άρθρο «Αντισημιτισμός και στερεότυπα», με υπογραφή του Βίκτωρα Ισαάκ Ελιέζερ.

Η κύρια θέση που υποτίθεται ότι παρουσίαζε το συγκεκριμένο άρθρο ήταν «η επιλογή να ταυτίζονται η Ισραηλινή κυβέρνηση, ο Ισραηλινός στρατός (που στην ουσία αποτελείται από τους Ισραηλινούς πολίτες, άνδρες και γυναίκες) με το ναζιστικό καθεστώς και τους ναζί, τότε ναι, αυτό είναι αντισημιτισμός.» Το συγκεκριμένο άρθρο αναδημοσιεύτηκε από την ιστοσελίδα της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών και στη σελίδα του Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ελσίνκι στην Ελλάδα στο facebook.

Αυτή τη δήθεν φιλελεύθερη θέση συχνά τη συναντάμε στον αστικό τύπο, που μονίμως πανηγυρίζει για τις «γεωπολιτικές» συμμαχίες Ελλάδας – Ισραήλ, ενώ συνήθως σιωπά για την καταπίεση των Παλαιστινίων και αφιερώνει μόνο λίγες γραμμές υποκριτικά όταν γίνονται σφαγές αμάχων.

Το θέμα με το παραπάνω άρθρο είναι ότι δε μένει στην αφηρημένη εκτόξευση καταγγελιών «αντισημιτισμού» προς πάσα κατεύθυνση, όπως γίνεται συνήθως σε παρόμοια άρθρα, που τελικά καταλήγουν να συγχέουν τις έννοιες και να βγάζουν λάδι τους πραγματικούς ρατσιστές-αντισημίτες. Προχωράει περισσότερο και υπερασπίζεται ξεκάθαρα την καταπίεση του κράτους του Ισραήλ στους Παλαιστίνιους και τις σφαγές αμάχων. Έτσι, βάζει ξεκάθαρα, στην ολότητά της, την πολιτική θέση όσων, ειδικά το τελευταίο διάστημα, αρθρογραφούν δημόσια και αντί να καλούν σε αντιπολεμικές δράσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, μας λένε πόσο αντισημίτες είναι αυτοί που συγκρίνουν τις πρακτικές της ναζιστικής Γερμανίας με τις πρακτικές του κράτους του Ισραήλ.

Για να υποστηρίξει φυσικά τις πρακτικές του κράτους του Ισραήλ αποσιωπά και διαστρεβλώνει γεγονότα. Επειδή αυτό το κείμενο δημοσιεύεται σε «έγκριτες» εφημερίδες του αστικού τύπου, αλλά και σε «θεσμικά» όργανα και ομάδες πίεσης, επιλέγουμε να μην αφήσουμε τα ψεύδη τους αναπάντητα.

Το πρώτο σημείο που βγάζει μάτι στο άρθρο, είναι το εξής: “και μπορεί να διαφωνώ με την άποψη του κ. Μπουκάλα ότι η δράση του Ισραηλινού στρατού ήταν «φονική» και «ωμά δολοφονική», αλλά…”.

Το ότι οι ελεύθεροι σκοπευτές του κράτους του Ισραήλ σκότωσαν γυναίκες νοσοκόμους ή ότι συνειδητά στοχεύουν δημοσιογράφους και νοσοκόμους με πραγματικά πυρά ή το ότι τα drone του Ισραηλινού στρατού έριχναν χημικά χιλιόμετρα μακριά από τα «σύνορα» σκοτώνοντας βρέφος ή η χρήση εκρηκτικών πυρών από τον Ισραηλινό στρατό ή οι πάνω από 60 νεκροί σε μία ημέρα ή οι απαχθέντες και δολοφονημένοι νεαροί Παλαιστίνιοι δεν ήταν ικανά να τον πείσουν. Ούτε φυσικά τον έπεισαν οι δηλώσεις του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα δικαιώματα , οι δηλώσεις του Μέσι μετά την ακύρωση του φιλικού ματς της εθνικής Αργεντινής με την εθνική Ισραήλ και η άρνηση πολλών καλλιτεχνών να αποδεχτούν βραβεία από το Ισραήλ.

Συνεχίζει να παρουσιάζει τις θέσεις του, που και καλά δεν έχουν σχέση με την κριτική του: «(Το Ισραήλ δεν εξαπέλυσε καμία απολύτως επίθεση εναντίον της Γάζας διότι είναι γνωστό ότι από το 2005 ο Ισραηλινός στρατός αποχώρησε και ουδεμία εδαφική διεκδίκηση έχει διότι ούτε ιστορικό ούτε οικονομικό δεσμό έχει με την περιοχή της Γάζας.» Ξεχνάει να αναφέρει ότι το Ισραήλ κάνει συνεχώς στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Γάζας, κάνοντας τη ζωή των Παλαιστίνιων κατοίκων της αβάσταχτη. Από το 2005 που ανέφερε έχουν μεσολαβήσει αμέτρητοι βομβαρδισμοί και τουλάχιστον δύο χερσαίες στρατιωτικές εισβολές:

Η μεγάλη, απρόκλητη εισβολή του Ισραηλινού στρατού το 2008-2009, όπως γράφει μέχρι και η αμφίβολης ποιότητας συστημική ελληνική Wikipedia, που ήρθε μόλις 2 χρόνια μετά τη σφαγή των Ισραηλινών στο Λίβανο (το 2006)

Το 2012 ξανά, με την επιχείρηση «Αμυντικός Πυλώνας» το Ισραήλ συσσώρευσε τις δυνάμεις του στα σύνορα με τη λωρίδα της Γάζας, αλλά μετά από οκτώ μέρες αεροπορικών επιδρομών και παλαιστινιακών πυραύλων, συμφωνήθηκε ανακωχή χωρίς μία μαζική ισραηλινή εισβολή. (πηγή: το Βήμα)

Αναλυτική ενημέρωση

Το 2014 είχαμε ξανά αιματηρή χερσαία εισβολή από το Ισραήλ, με σκηνές φρικαλεότητας, όπως ο βομβαρδισμός από στρατιωτικό πλοίο παιδιών που έπαιζαν μπάλα σε παραλία της Γάζας.

Ακόμα και σήμερα, βομβαρδίζουν από αέρος και απειλούν με χερσαία εισβολή.

Παρά όμως την αποχώρηση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων κατοχής από τη Γάζα, το Ισραήλ δεν έπαψε να ελέγχει όλα τα σύνορα της Λωρίδας περιμετρικά (από ξηρά, θάλασσα και αέρα), πλην του Νότου που μετά από επίμονες διεθνείς πιέσεις παραχώρησε τελικά στην Αίγυπτο.

Επίσης, εστιάζει στη Γάζα για να αποκρύψει τις πρακτικές του Ισραήλ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και την υπόλοιπη Παλαιστίνη:

Κάνουν εποικισμούς, καταστρέφουν σπίτια και στρέμματα καλλιεργήσιμης γης των Παλαιστινίων, υψώνουν τείχος και απαγορεύουν τη διέλευση, βάζουν στρατιωτικά σημεία ελέγχου και στοιβάζονται για ώρες οι Παλαιστίνιοι εργάτες για να πάνε στις δουλειές τους, αφαιρούν τις «άδειες παραμονής» που είχαν δώσει στους Παλαιστινίους, δεν εγκρίνουν άδειες σε Παλαιστινίους να χτίσουν σπίτια, συλλαμβάνουν και φυλακίζουν Παλαιστίνιους χωρίς δίκη, φυλακίζουν ανήλικους, ελέγχουν την υδροδότηση και τους στερούν το νερό.
http://www.actionaid.gr/enhmerwsou/nea/ti-sumvainei-stin-palaistini/

https://www.altsantiri.gr/kosmos/etsi-katafere-israil-na-kyriarchisi-stin-katechomeni-anatoliki-ierousalim/

Αφού λοιπόν ολοκληρώσει την ανάλυσή του για το δίκαιο των σφαγών, της στρατιωτικής εισβολής και κατοχής εδαφών της Παλαιστίνης από το κράτος του Ισραήλ, επανέρχεται στο ζήτημα του «αντισημιτισμού». Πρώτα λέει ότι δεν είναι θαυμαστής του Νετανιάχου, για να μην μπερδευτεί ο αναγνώστης, αν και για τη Γάζα διαστρέβλωσε όλη την ιστορία από το 2005 και μετά και παρέλειψε να αναφέρει τι γίνεται στο υπόλοιπο Ισραήλ. Και συνεχίζει: «Δεν συγκαταλέγομαι μεταξύ των θαυμαστών του Μπενιαμίν Νετανυάου, η επιλογή όμως να ταυτίζονται η Ισραηλινή κυβέρνηση, ο Ισραηλινός στρατός (που στην ουσία αποτελείται από τους Ισραηλινούς πολίτες, άνδρες και γυναίκες) με το ναζιστικό καθεστώς και τους ναζί, τότε ναι, αυτό είναι αντισημιτισμός.»

Ποιος υποστηρίζει ότι για τα εγκλήματα του Ισραηλινού κράτους ευθύνεται συλλήβδην όλος ο Εβραϊκός λαός; Από πού και ως πού οι ελεύθεροι σκοπευτές που σκοτώνουν νοσοκόμες και στοχεύουν δημοσιογράφους και οι κυβερνώντες, επικεφαλής της σφαγής των Παλαιστινίων είναι το ίδιο με τον Ισραηλινό λαό και κάθε Εβραίο; Πότε ρώτησαν τον κάθε Εβραίο εργαζόμενο αν θα βομβαρδίζουν παιδιά;

Οι αστοί παρουσιάζουν σαν συμφέρον όλης της κοινωνίας τα συμφέροντα της τάξης τους και οι αποφάσεις τους παρουσιάζονται ως «δημοκρατική» επιλογή όλου του λαού. Επομένως απαιτούν ομερτά για τα εγκλήματα του κράτους του Ισραήλ, γιατί αλλιώς, σύμφωνα με τη δική τους θεώρηση, γι’ αυτά τα εγκλήματα φταίνε όλοι οι Εβραίοι. Στην καλύτερη περίπτωση, θα κάνουν μια διοικητική εξέταση για το ποιος έδωσε την εντολή για το βομβαρδισμό αμάχων, συνήθως απλά θα πουν ότι οι νεκροί και οι βασανισμένοι είναι υπεύθυνοι για τη μοίρα τους, αφού είναι «υποστηρικτές – θύλακες της Χαμάς».

Και εδώ είναι το εντυπωσιακό, το πώς ο αρθρογράφος όταν μιλάει για το λαό της Παλαιστίνης τον βάζει κάτω από το εξής αφήγημα: «Όταν όμως οι επικεφαλής ενός πλήθους 40000 ανθρώπων, η Χαμάς και η Τζιχάντ, απειλούν να περάσουν τα σύνορα για να «ξεριζώσουν την καρδιά κάθε Ισραηλινού» και πρόθεση τους είναι «να φθάσουν μέχρι την Ιερουσαλήμ», τότε μάλλον δεν πρόκειται για μια αθώα και ειρηνική διαδήλωση.» Εδώ δεν υπάρχει πρόβλημα να ταυτίζονται όλοι οι διαδηλωτές με τη Χαμάς, και αφού όπως είπαμε πριν, για τους αστούς οι αποφάσεις είναι ευθύνη όλου του λαού, όλοι οι Παλαιστίνιοι είναι υπεύθυνοι για τις ρουκέτες της Χαμάς (που ζήτημα να έχουν σκοτώσει το 1/1000 όσων αμάχων έχουν σκοτώσει οι Ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις).

Για να λυθεί λοιπόν η δημιουργία εντυπώσεων από τη δήθεν φιλελεύθερη κατηγορία της ταύτισης του εβραϊκού λαού με το εβραϊκό κράτος και το ναζισμό και στο ναζιστικό καθεστώς ο Χίτλερ και οι δυνάμεις των SS ήταν Γερμανοί πολίτες. Δεν ήταν ναζί επειδή ήταν Γερμανοί; Αν πούμε ότι ήταν ναζί τότε σημαίνει ότι κατηγορούμε συλλήβδην όλους τους Γερμανούς ότι είναι ναζί; Και οι Γερμανοί επιχειρηματίες που στήριξαν και χρηματοδότησαν το Χίτλερ εκτελούσαν τις «εντολές-αποφάσεις» όλου του Γερμανικού λαού;

Τα γεγονότα πάντως τους διαψεύδουν. Έστω και στην τωρινή πολιτική κατάσταση, ο λαός του Ισραήλ δε συντάσσεται πλήρως με τον κάθε «Νετανιάχου»:
327 Εβραίοι επιζώντες του Ολοκαυτώματος είχαν καταδικάσει τη σφαγή στη Γάζα το 2014 με επιστολή τους στους New York Times.

Και σήμερα, παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων στο Ισραήλ, 150 Εβραίοι διαδήλωσαν για να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα.

Και καταλήγει το άρθρο του, λέγοντας αφηρημένα, αλλά ταυτόχρονα συμπυκνώνοντας τη θέση του: «Η σχετικοποίηση του Αουσβιτς, του τόπου που εκατομμύρια Εβραίοι βρήκαν φρικτό θάνατο , με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των Παλαιστινίων στη Γάζα, ναι είναι αντισημιτισμός.» και «Και δεν καταλαβαίνω γιατί αυτοί που ταυτίζουν το Ισραήλ με τους ναζί, δικαιούνται να το κάνουν στο πλαίσιο της κριτικής τους στο Ισραήλ αλλά όταν κάποιος Ισραηλινός, Εβραίος της διασποράς η μη Εβραίος, επισημαίνει οτι αυτή ακριβώς η ταύτιση είναι αντισημιτισμός τότε θεωρείται οτι «ηθικολογεί λογοκριτικά και ενοχοποιεί αδιακρίτως». Λυπάμαι αλλά αυτό δεν είναι «στερεοτυπική επίκληση του αντισημιτισμού», είναι αντισημιτισμός.»

Η Γάζα είναι η μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή, οι συνθήκες ζωής των Παλαιστινίων εκεί συγκρίνονται ΕΥΘΕΩΣ και ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ με τη ζωή των Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αξιωματούχος του ΟΗΕ είχε δηλώσει ότι «η ζωή στη Λωρίδα της Γάζας ίσως να είναι μη βιώσιμη»

Γιατί να μη συγκρίνουμε την παραπάνω κατάσταση της ζωής των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας με τη ζωή των Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου;

Γιατί να μη συγκρίνουμε το Άουσβιτς με τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών στην Ευρώπη θα ήμασταν τραγικά πολιτικά λάθος?

Στη Δανία έπαιρναν το χρυσό και τα τιμαλφή αντικείμενα από τους πρόσφυγες πριν τους κλείσουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, με νόμο του κράτους, στη Γερμανία τους έβαλαν να μείνουν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης του Β’ παγκοσμίου πολέμου (!), στη Λέσβο τους άφησαν να παγώσουν και στη συνέχεια απαγόρευσαν με αστυνομικές δυνάμεις τη δημοσιογραφική κάλυψη των συνθηκών ζωής, στη Χίο οι φασίστες τους έκαψαν τις σκηνές με την ανοχή και την υποστήριξη των δυνάμεων της αστυνομίας (!) κ.α.

http://www.thetoc.gr/diethni/article/h-dania-psifizei-to-nomo-aisxos-gia-tous-metanastes

https://tvxs.gr/news/eyropi-eop/germania-orgi-gia-ti-filoksenia-prosfygon-se-nazistiko-stratopedo-sygkentrosis-foto

http://www.iefimerida.gr/news/311818/lesvos-apagoreysan-ti-fotografisi-ton-prosfygon-stin-pagomeni-moria

http://pandiera.gr/%CF%87%CE%AF%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%86%CF%8D%CE%B3/

Δηλαδή τι πρέπει να γίνει για να μας επιτραπεί η σύγκριση? Αν εισαχθεί καταναγκαστική εργασία π.χ. θα μας λέτε ότι ακόμα δεν έχουμε φούρνους? Αν είναι μια φορά χάλια η κατάσταση των προσφύγων στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, είναι χίλιες φορές χειρότερη η ζωή των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Και για να τελειώνουμε με τις επιθέσεις των υποστηρικτών του κράτους του Ισραήλ:

Αδέρφια μας Εβραίοι και Παλαιστίνοι εργάτες, δεν έχετε τίποτα κοινό με τους σφαγείς και τους καταπιεστές σας, σπάστε από τα δεσμά τους, ενωθείτε και παλέψτε για τη Σοσιαλιστική Ομοσπονδία της Μέσης Ανατολής. Μόνο έτσι θα τελειώσουν τα ιστορικά βάσανά σας, δεν έχετε τίποτα να χωρίσετε!

Γιάννης Νικολάκης