Η Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκε από τα μέλη της «Πολιτικής Κίνησης Μαρξιστική Τάση», η οποία στις αρχές του 2005 είχε συγκροτηθεί ως το επίσημο τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (σημερινή Επαναστατική Κομμουνιστική Διεθνής) γύρω από την ιστοσελίδα www.marxismos.com και την εφημερίδα «Μαρξιστική Φωνή».
Μέσω της εντατικής δράσης της στο φοιτητικό κίνημα της περιόδου 2006-2007 η οργάνωση εκείνη δημιούργησε πολιτικούς δεσμούς με πολλούς αριστερούς αγωνιστές της Νεολαίας ΣΥΝ. Η ανάγκη για μια άμεση παρέμβαση του επαναστατικού κομμουνισμού στη σφοδρή σύγκρουση που διεξαγόταν τότε στον ΣΥΝ μεταξύ αριστερής και δεξιάς πτέρυγας, ώθησαν τελικά την οργάνωση να αποφασίσει τον Σεπτέμβριο του 2009 την ένταξή της ως Τάση μέσα στον ΣΥΝ και την πολιτική του συμμαχία, τον ΣΥΡΙΖΑ, με το δικό της έντυπο («Μαρξιστική Φωνή»). Κεντρικός σκοπός ήταν η ενιαία οργάνωση γύρω από το πρόγραμμα του επαναστατικού μαρξισμού των πιο μαχητικών στοιχείων της αριστερής βάσης του ΣΥΝ και της Νεολαίας ΣΥΝ.
Σημαντικός σταθμός ήταν η έκδοση της εφημερίδας «ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ», η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2011 για την ανάγκη της πολιτικής παρέμβασης στις μαζικές συγκεντρώσεις του κινήματος των πλατειών (ή αλλιώς «αγανακτισμένων»). Αξίζει να τονιστεί ότι η εφημερίδα αυτή, ήταν το πρώτο κομμουνιστικό έντυπο που διαδόθηκε ανοικτά στις τότε συγκεντρώσεις της Πλατείας Συντάγματος, πουλώντας μάλιστα χιλιάδες αντίτυπα.
Μια αναγνωρισμένη και πανελλαδικά γνωστή επαναστατική τάση στον ΣΥΡΙΖΑ
Κατά την εκρηκτική άνοδο της απήχησης του ΣΥΡΙΖΑ, στις αρχές του 2012 οι αγωνιστές που συσπειρώνονταν γύρω από την εφημερίδα δημιούργησαν την «Πρωτοβουλία για έναν Επαναστατικό ΣΥΡΙΖΑ», η οποία ενόψει τον κρίσιμων εθνικών εκλογών του Μαΐου εκείνης της χρονιάς δημοσιοποίησε το προγραμματικό της κείμενο με τίτλο «Δέκα σημεία για μια επαναστατική-σοσιαλιστική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».
Τον Απρίλιο του 2013, ενόψει του συνεδρίου μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, η «Πρωτοβουλία» ίδρυσε την Κομμουνιστική Τάση (ΚΤ) με μια επιτυχημένη εκδήλωση σ’ ένα γεμάτο αμφιθέατρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, με βασικό ομιλητή τον Γραμματέα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης και γνωστό συγγραφέα, Άλαν Γουντς.
Από τότε η ΚΤ αφιέρωσε τις προσπάθειές της στη διάδοση των ιδεών και του προγράμματος του επαναστατικού κομμουνισμού μέσα στο αυξανόμενο δυναμικό των αριστερών αγωνιστών που συσπειρώνονταν στον παλιό ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το έκανε πάντοτε διαχωρισμένη, ξεκάθαρα και δημόσια, πολιτικά και προγραμματικά, από τον ρεφορμισμό και τις συλλογικότητες που τον υπερασπίζονταν μέσα στο κόμμα (τάση Τσίπρα, τάση «Αριστερής Πλατφόρμας» κ.λπ.).
Η ΚΤ ήταν η μόνη συλλογικότητα που κατέθεσε ένα αντιπαραθετικό-εναλλακτικό κείμενο ενάντια στις σοσιαλδημοκρατικές «Θέσεις» της ηγετικής ομάδας στο ιδρυτικό συνέδριο του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούνιο του 2013, με τον τίτλο «Κομμουνιστική Πλατφόρμα», και την υπογραφή 130 μελών του κόμματος, από 61 διαφορετικές Τοπικές Οργανώσεις και 22 διαφορετικές πόλεις. Η σημαντική αυτή πολιτική στήριξη σε μια πρωτοεμφανιζόμενη τάση, αποτυπώθηκε με την εκλογή 2 μελών της στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και ενός ακόμα στο Κεντρικό Συμβούλιο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.
Στα «ραντάρ» της ΝΔ και των αστικών ΜΜΕ
Η αναπτυσσόμενη σε πολιτική επιρροή ΚΤ συγκέντρωσε την προσοχή και τα πολιτικά πυρά της άρχουσας τάξης. Αστικές εφημερίδες όπως η «Καθημερινή» τον Ιούνιο του 2013, αλλά και η ίδια η ΝΔ με επίσημη ανακοίνωσή της τον Ιανουάριο του 2014 και με επανειλημμένες δηλώσεις στελεχών της επιτέθηκε στην ΚΤ προσπαθώντας να δαιμονοποιήσει της ιδέες της και καλώντας την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να την εκδιώξει από το κόμμα.
Το αποκορύφωμα του «ενδιαφέροντος» της άρχουσας τάξης ήρθε τον Ιανουάριο του 2014 με 2 συνεχόμενα αφιερώματα-συνεντεύξεις στη μεγαλύτερης κυκλοφορίας αστική κυριακάτικη εφημερίδα, «Πρώτο Θέμα», όπου παρά την αναμενόμενη προβοκατόρικη παρουσίαση της ΚΤ οι εκπρόσωποί της στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ με τις συνεντεύξεις – δηλώσεις τους, έκαναν γνωστές τις ιδέες και το πρόγραμμα του επαναστατικού κομμουνισμού σ’ ένα αναγνωστικό κοινό πολλών δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.
Προειδοποιήσεις και μάχη ενάντια στη δεξιά στροφή
Κατά τη διετία 2013-2014, και ιδιαίτερα κατά το κρίσιμο διάστημα της πρώτης κυβερνητικής θητείας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2015, η ΚΤ κέρδισε την προσοχή και τη συμπάθεια χιλιάδων αριστερών αγωνιστών διότι αποδοκίμασε και αντιπάλεψε έγκαιρα και με συνέπεια τη δεξιά στροφή της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία οδήγησε τελικά στην ολέθρια προδοσία των αντιμνημονιακών διακηρύξεων του κόμματος.
Πιο συγκεκριμένα, η ΚΤ είχε δημόσια προειδοποιήσει για τις συνέπειες της δεξιάς στροφής και του σοσιαλδημοκρατικού προγράμματος που υπεράσπιζε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πριν εκλεγεί στην κυβέρνηση, καταψηφίζοντας όλες τις σχετικές θέσεις και προτάσεις της ηγετικής ομάδας στην Κεντρική Επιτροπή, ενώ η ηγεσία της Αριστερής Πλατφόρμας (Αριστερό Ρεύμα, ΔΕΑ, Κόκκινο κ.ά) κατά κανόνα τις υπερψήφιζε επί της αρχής, περιοριζόμενη σε επί μέρους τροποποιήσεις.
Αμέσως μετά τις εκλογές του Γενάρη του 2015 αντιτάχθηκε ξεκάθαρα στην κυβερνητική συμμαχία με τους ΑΝΕΛ και στην προεδροποίηση του αστού πρώην κορυφαίου υπουργού της ΝΔ Παυλόπουλου, πρότεινε την άμεση υπερψήφιση της πρότασης νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση των Μνημονίων και μετά την υπογραφή του προ-Μνημονίου της «20ης Φλεβάρη» υποστήριξε ανοικτά την ανάγκη για άμεση αλλαγή πολιτικής, αλλά και ηγεσίας.
Εκκλήσεις στις ηγεσίες της Αριστερής Πλατφόρμας και ύστατη μάχη
Διαβλέποντας την πρόθεση της ηγετικής ομάδας Τσίπρα και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να προδώσουν τη λαϊκή εντολή και να υπογράψουν ένα νέο Μνημόνιο, η ΚΤ από τον Μάρτιο του 2015 κάλεσε σε εγρήγορση, κινητοποίηση και κοινή δράση κάθε συλλογικότητα της αριστερής πτέρυγας και κάθε αγωνιστή του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως η αλαζονική ηγεσία του Αριστερού Ρεύματος απορροφημένη με τα υπουργεία της αγνόησε αυτή την έκκληση, ενώ η ηγεσία της μόνιμης συνοδοιπόρου τους, ΔΕΑ, απάντησε αρνητικά και απαξιωτικά.
Αφού τελικά οι προειδοποιήσεις της ΚΤ επιβεβαιώθηκαν και η ηγετική ομάδα Τσίπρα καταπατώντας το λαϊκό «Όχι» ετοιμαζόταν να υποστηρίξει το 3ο Μνημόνιο, η Τάση ξεκίνησε μια εκστρατεία συλλογής υπογραφών για ένα έκτακτο συνέδριο αλλαγής ηγεσίας και πολιτικής που θα εμπόδιζε την κυβέρνηση να υπογράψει το νέο Μνημόνιο. Αν η Αριστερή Πλατφόρμα και οι άλλες τάσεις και συνιστώσες που βρίσκονταν στ’ αριστερά της ηγετικής ομάδας είχαν υποστηρίξει αυτή την πρόταση που έθεσε η ΚΤ στην κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ της 30ης Ιουλίου του 2015, τότε το πραξικόπημα της ομάδας Τσίπρα ενάντια στο περήφανο «Όχι» του λαού στο δημοψήφισμα θα μπορούσε να έχει αποτραπεί.
Όμως αντί για μια τέτοια ανοικτή μάχη μεταξύ δεξιάς και αριστεράς η ηγεσία της Αριστερής Πλατφόρμας (συμπεριλαμβανομένων και των «ριζοσπαστικών» της συνοδοιπόρων, ΔΕΑ κ.λπ.) επέλεξε την καταστροφική τακτική της βουβής και αμαχητί εγκατάλειψης του ΣΥΡΙΖΑ από χιλιάδες αγωνιστές. Έτσι η πολιτική μάχη που θα μπορούσε να έχει αποτρέψει την προδοσία της υπογραφής του 3ου Μνημονίου και το πέρασμα του ΣΥΡΙΖΑ στην ομηρία της άρχουσας τάξης, αλλά και να έχει αναδείξει την Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ σε σημείο αναφοράς αυτή τη φορά για χιλιάδες μέλη του κόμματος, δεν διεξάχθηκε ποτέ.
Σ.Κ.