Πλειστηριασμοί: Σχέδιο νόμου από ΚΚΕ για ακατάσχετο Λαϊκής στέγης – μια σωστή κίνηση!

Η πρωτοβουλία του ΚΚΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς και το αναγκαίο μαζικό κίνημα.

ΚΚΕ πλειστηριασμοί

Βασικό αίτημα του κινήματος κατά των πλειστηριασμών πρέπει είναι η νομοθετική κατοχύρωση του ακατάσχετου της Λαϊκής Στέγης –πρώτης κατοικίας ή επαγγελματικού ακινήτου επιβίωσης– και διαγραφή των χρεών σε εφορία, τράπεζες, Δήμους, κ.α., των μακροχρόνια ανέργων και λοιπών χαμηλών εισοδημάτων συμπολιτών μας!

Πάνω σ’ αυτή τη βάση, με βάση πρόσφατη δήλωση του Γεν. γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ προτίθεται να φέρει στη Βουλή σχέδιο νόμου.

Αυτό είναι ένα θετικό βήμα στον αγώνα κατά των πλειστηριασμών το οποίο οι υπόλοιπες οργανώσεις της Αριστεράς (ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ) καθώς και το κίνημα κατά των πλειστηριασμών χρειάζεται να το στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις. Στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία ενός κινήματος έτσι ώστε να μην «πνιγεί» αυτό το σημαντικό βήμα στον αρνητικό συσχετισμό του κοινοβουλίου.

Αν το ΚΚΕ δεν είχε την ανθενωτική στάση που το χαρακτηρίζει, θα καλούσε την Αριστερά (ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ) σε κοινό μέτωπο αγώνα για να στηριχτεί με τη δημιουργία μαζικού κινήματος η ψήφιση του νομοσχεδίου.

Το παράδειγμα της Πάτρας

Η ηγεσία του ΚΚΕ, όταν θέλει, μπορεί να δημιουργήσει μαζικό κίνημα. Έχουμε το παράδειγμα από το Δήμο της Πάτρας όπου το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε, σωστά, τα παρακάτω :

  • Η Τρίτη 22 Μάη[*] να είναι μέρα δράσης κατά των πλειστηριασμών, με παραστάσεις διαμαρτυρίας, μαζί με τους φορείς, σε εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Περιφέρεια. Οργάνωση, την ίδια μέρα το απόγευμα, παν-πατραϊκής κινητοποίησης στην πλατεία Γεωργίου.
  • Πλήρη διαγραφή χρεών σε μακροχρόνια ανέργους και ενταγμένους στο ΚΕΑ.
  • Πλήρη διαγραφή σε άτομα που έχουν οικογενειακό εισόδημα την τελευταία 5ετία κατά μέσο όρο έως 12.000 ευρώ, μία (1) κατοικία και δεν έχουν κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο.
  • Πλήρη διαγραφή σε πολύτεκνους, τρίτεκνους, ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ και μία (1) κατοικία.
  • Από 12.000 έως 25.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα, να γίνει διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων και καταβολή του χρέους σε 200 δόσεις.
  • Από 25.000 έως 50.000 ευρώ διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων και αποπληρωμή του χρέους σε 150 μηνιαίες δόσεις.
  • Επίσης να επισκεφτούν τις κοινοβουλευτικέ ομάδες, πλην της Χρυσής Αυγής, και να θέσουν υπόψη τους τις αποφάσεις του Δημοτικού συμβουλίου.

Το ΚΚΕ έχει τη δυνατότητα να ετοιμάσει ένα παρόμοιο για ψήφισμα με βάση τις παραπάνω θέσεις και να ζητήσει κοινή μέρα δράσης σ’ όλους τους Δήμους στα σωματεία, τις ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα της χώρας. Μια τέτοια κίνηση μπορεί να έχει μεγαλύτερη δυναμική αν έχει την ενεργή στήριξη και εμπλοκή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΛΑΕ.

Μαζική εκστρατεία στην κοινωνία

Το σχέδιο το οποίο προτίθεται να καταθέσει το ΚΚΕ πρέπει να τυπωθεί και να μοιρασθεί στις γειτονιές, στα εργοστάσια, και πλατιά στην κοινωνία. Με βάση αυτό θα μπορούν να ζητηθούν αποφάσεις σωματείων και άλλων συλλογικοτήτων και μαζικές υπογραφές των λαϊκών στρωμάτων.

Αλλιώς, όπως προαναφέρθηκε, το εγχείρημα δεν θα έχει καμία τύχη στις κοινοβουλευτικές καλένδες και δεν θα αγγίξει τις Λαϊκές μάζες.

Η δημιουργία κινήματος υπέρ της ψήφισης ενός τέτοιου σχεδίου νόμου είναι κάτι που θα χρειαστεί χρόνο. Αυτό επιβάλλει στο ΚΚΕ να μην βιαστεί να προχωρήσει άμεσα σε αυτή την κίνηση. Αλλά κάνοντας τα πιο πάνω βήματα να το καταθέσει αφού πρώτα έχει ήδη αναπτυχθεί ένα σημαντικό κίνημα πάνω στο θέμα αυτό. Να σημειώσουμε, συμπληρωματικά, ότι χρειάζεται κατάθεση πρότασης νόμου και όχι μια τροπολογία που θα χαθεί σε κάποιο άσχετο νομοσχέδιο!!

Η υπόλοιπη Αριστερά πρέπει να στηρίξει. Είναι απαραίτητο να ζητάμε από το ΚΚΕ να αναλάβει τις ευθύνες του, γιατί είναι το βασικό κόμμα της εργατικής τάξης και των λαϊκών μαζών και γιατί μέσα και γύρω απ’ αυτό υπάρχουν δυνάμεις που είναι ανοικτές σε τέτοιου είδους ενωτικές προτάσεις.

Πέρα από το τι θα πράξει ή δεν θα πράξει η ηγεσία του ΚΚΕ, η υπόλοιπη (εξωκοινοβουλευτική) Αριστερά, και κύρια η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η ΛΑΕ, καθώς και (πάνω απ’ όλα) τα κινήματα κατά των πλειστηριασμών πρέπει να στηρίξουν δημόσια και καθαρά το σχέδιο νόμου του ΚΚΕ.

Θοδωρής Μαράκης
[*] Στις 22 του Μάη ο Δήμος της Πάτρας με επιτυχία πραγματοποίησε την αποφασισμένη ημέρα δράσης κατά των πλειστηριασμών