Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλληνική ΕπικαιρότηταΝέα κυβερνητικά μέτρα κατά του bullying: το δόγμα «νόμος και τάξη» επιστρέφει...

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Νέα κυβερνητικά μέτρα κατά του bullying: το δόγμα «νόμος και τάξη» επιστρέφει στα θρανία

Η πρόθεση καταστολής των μαθητών πίσω από το προσχηματικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το bullying και τη νεανική βία.

ΙΝΤΙΜΕ

Η κυβέρνηση της ΝΔ πρόσφατα ανακοίνωσε την επιβολή νέων μέτρων για την αντιμετώπιση του «bullying» στα σχολεία, με πρόσχημα τα (αμφιλεγόμενα) στοιχεία της ελληνικής αστυνομίας για αυξανόμενη εφηβική παραβατικότητα. Όπως μπορεί να παρατηρήσει κάνεις, βέβαια, ένα από τα αγαπημένα θέματα των ΜΜΕ τον τελευταίο καιρό είναι η νεανική βία. Τα ΜΜΕ, η αστυνομία και το κράτος παρουσιάζουν τη νεολαία να είναι ανεξέλεγκτη, βίαιη και επικίνδυνη βάζοντας την ίδια στο στόχαστρο. Τα νέα μέτρα αυτά, όπως προαναφέραμε, έχουν ως «στόχο» την αντιμετώπιση του «bullying» και της νεανικής βίας, όχι με κάποιο παιδαγωγικό ή ηθικό τρόπο, αλλά με την επιβολή του συντηρητικού δόγματος «νόμος και τάξη».

Αναλυτικότερα, η κυβέρνηση επανάφερε τις πενθήμερες αποβολές (μέχρι στιγμής το όριο ήταν οι δύο μέρες) και τον διαχωρισμό σε αδικαιολόγητες και δικαιολογημένες απουσίες (40 αδικ. – 75 δικ.), ψηφιοποίησε τις απουσίες και δίνει στα σχολεία το δικαίωμα να εξαιρέσουν μαθητές από αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις λόγω της συμπεριφοράς τους. Ιδιαίτερη προσοχή αξίζει να δώσουμε στο μέτρο που αφορά τις υλικές ζημιές, που πλέον θα πληρώνονται από τους γονείς των μαθητών που τις προκάλεσαν. Πρόκειται για άλλο ένα μέτρο καταστολής των μαθητικών καταλήψεων και κινητοποιήσεων (το κράτος σε κάθε μαθητική κινητοποίηση κατηγορεί τους μαθητές για «ζημιές» κατά τη διάρκεια των καταλήψεων), που μαζί με τα διαδικτυακά μαθήματα και τις απουσίες στις καταλήψεις, τρομοκρατεί και εμποδίζει τους μαθητές από το να αγωνιστούν.

Καμία έκπληξη δεν μας κάνουν τα μέτρα αυτά, καθώς ακολουθούν μια σειρά αντι-εκπαιδευτικών και κατασταλτικών μέτρων που έχει επιβάλει η κυβέρνηση. Η Τράπεζα Θεμάτων, η Ε.Β.Ε., το εθνικό απολυτήριο, η ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων και τώρα η αυστηροποίηση των ενδοσχολικών ποινών σε συνδυασμό με τον νέο ποινικό κώδικα, δυσκολεύουν τη ζωή των μαθητών και της νεολαίας εντός και εκτός σχολείων. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση δεν έχει καμία ανησυχία για το bullying και τη νεανική βία, αφού εκείνη είναι που αρνείται να χρηματοδοτήσει την Παιδεία, δεν κάνει επαρκείς προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία, συγχωνεύει και κλείνει σχολεία και δομές ψυχικής υγείας, και διαρκώς αναδιαμορφώνει το εκπαιδευτικό σύστημα σε όλο και πιο εξετασιοκεντρική και γενικότερα αντιπαιδαγωγική κατεύθυνση.

Η νεολαία, όμως, είναι η εικόνα της κοινωνίας και η νεανική βία είναι στην πραγματικότητα η βία της ίδιας της κοινωνίας. Μιας κοινωνίας στην οποία η κυρίαρχη ηθική είναι η ηθική της άρχουσας τάξης – ο ρατσισμός, η ομοτρανσοφοβία, ο συντηρητισμός, ο σεξισμός και η καταπίεση των αδύναμων από τους ισχυρούς. Ακόμη και αν το κράτος λάμβανε ουσιαστικά μέτρα το φαινόμενο του bullying και της βίας δεν θα εξαϋλωνόταν πλήρως. Μόνο με την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού και τη δημιουργία μιας κομμουνιστικής κοινωνίας θα μπορούσαμε πραγματικά να καταπολεμήσουμε και να λύσουμε σημαντικά κοινωνικά προβλήματα, όπως αυτό του bullying και της νεανικής βίας.

Σπύρος Τσέος, μαθητής στο 2ο ΓΕΛ Καλαμαριάς

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα