Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλληνική ΕπικαιρότηταΚαταστροφικές πλημμύρες: προδιαγεγραμμένο έγκλημα του «επιτελικού» κράτους και των προτεραιοτήτων του

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Καταστροφικές πλημμύρες: προδιαγεγραμμένο έγκλημα του «επιτελικού» κράτους και των προτεραιοτήτων του

Το σχόλιό μας για τις καταστροφικές πλημμύρες που σαρώνουν τη χώρα.

Μετά τις καταστροφικές φωτιές, όπως αναμενόταν, ήρθαν και οι καταστροφικές πλημμύρες, οι οποίες έχουν οδηγήσει μέχρι την ώρα που γράφεται αυτό το άρθρο σε 6 νεκρούς, ενώ έθεσαν σε κίνδυνο τις ζωές εκατοντάδων ακόμα ανθρώπων. Σε όλη τη χώρα, οι ισχυρές αλλά μετεωρολογικά προαναγγελθείσες αρκετές μέρες πριν, ισχυρές βροχοπτώσεις, μέσα σε λίγα λεπτά οδήγησαν σε χάος, πλημμυρισμένα σπίτια, κλειστούς δρόμους, διακοπές ρεύματος και πλημμύρες σε σταθμούς μετρό στην Αθήνα. Στο Βόλο, που έχει καλυφθεί με λάσπη, το 70% των νοικοκυριών έχει μείνει για 2 μέρες χωρίς ρεύμα και νερό και τηλέφωνο, ενώ δεν κινούνται λεωφορεία και ταξί.

Το «επιτελικό» κράτος της άρχουσας τάξης έδειξε ξανά τη γύμνια του. Η υποστελεχωμένη πυροσβεστική υπηρεσία ήταν αδύνατο να μπορέσει να καλύψει όλες τις κλήσεις για αντλήσεις υδάτων. Το μόνο που αξιοποίησε η κυβέρνηση ήταν πάλι το «βαρύ πυροβολικό» της, τα τηλεφωνικά μηνύματα του 112 για να υπενθυμίσει στους πολίτες πως σε περίπτωση που πνιγούν, αυτό θα οφείλεται στην ατομική τους ευθύνη.

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης με περίσσιο θράσος δήλωσε πως «Ο πήχης των απαιτήσεων των πολιτών μπαίνει ολοένα και πιο ψηλά, διότι τα ίδια τα φαινόμενα μας υποχρεώνουν να προσαρμοστούμε σε ολοένα και πιο ακραίες – είτε μιλάμε για φωτιές είτε μιλάμε για πλημμύρες – εκφάνσεις όμως της κλιματικής κρίσης». Σε μία φράση ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε τα δύο βασικά επιχειρήματα της αστικής τάξης για να δικαιολογήσει τις καταστροφές: την ατομική ευθύνη των πολιτών και την κλιματική αλλαγή.

Η κλιματική αλλαγή, που μέχρι πρόσφατα απορρίπτονταν από τους πολιτικούς εκπροσώπους της άρχουσας τάξης ώστε να μην πάρουν τα αναγκαία μέτρα που θα θίξουν τα κέρδη της, τώρα αξιοποιείται κυνικά από αυτούς για να πειστούν οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα ότι οι καταστροφές είναι αναπόφευκτες και πως θα πρέπει να τις υπομείνουν στωικά.

Αυτά τα επιχειρήματα όμως είναι προκλητικά ψευδή. Όπως συνέβη με τις φωτιές, έτσι και τώρα, οι καταστροφικές πλημμύρες είναι αποτέλεσμα της κυνικής αδιαφορίας της άρχουσας τάξης ακόμη και για τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας των φτωχότερων τμημάτων του λαού. Αυτό είναι ένα κοινό νήμα που συνδέει την τραγωδία στα Τέμπη, τις καταστροφικές επιπτώσεις από τις πυρκαγιές και τώρα τις πλημμύρες. Αυτή η αδιαφορία προκύπτει από το γεγονός ότι σε μια οικονομία όπως η παρούσα που λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος, οι δαπανηρές συντηρήσεις και βελτιώσεις στοιχειωδών υποδομών ιδιαίτερα σε περίοδο βαθιάς κρίσης, αποτελούν για την άρχουσα τάξη περιττό έξοδο. Παρά τα υποκριτικά τους λόγια, η προτεραιότητα της αστικής τάξης και των πολιτικών της εκπροσώπων είναι μόνο το κέρδος όχι η ασφάλεια των πολιτών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αττική έχει υπολογιστεί ότι χρειάζονται τουλάχιστον 400 εκ. ευρώ για 117 αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα. Για το 2023 έχουν προϋπολογιστεί μόλις 9 εκατομμύρια. Την ίδια στιγμή μόνο ο Δήμος Αθήνας δαπάνησε 13 εκ. ευρώ για τον «Μεγάλο Περίπατο» που είχε ως μοναδικό αποτέλεσμα τον πλουτισμό των εργολάβων φίλων της κυβέρνησης και την πολύμηνη ταλαιπωρία των πολιτών στην Αθήνα. Ο Δήμος Αθήνας έδωσε επίσης άλλα 13,3 εκ. ευρώ για να διαφημιστεί η Αθήνα ως προορισμός συνεδριακού τουρισμού. Αυτά είναι μόνο λίγα από τα αναρίθμητα παραδείγματα που δείχνουν τις προτεραιότητες της άρχουσας τάξης.

Το κίνημα της εργατικής τάξης με τις μαζικές συνδικαλιστικές και πολιτικές του οργανώσεις, θα πρέπει να διεκδικήσει την άμεση και πλήρη αποζημίωση όλων των πληγέντων από τις πλημμύρες, την άμεση χρηματοδότηση και δρομολόγηση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων, την απαλλοτρίωση των εταιρειών των μεγαλοεργολάβων – παρασίτων και τη δημιουργία δημόσιας επιχείρησης υποδομών με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, η οποία θα υλοποιήσει και θα συντηρήσει τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα και υποδομές. Όσο η κρίση του καπιταλιστικού συστήματος θα βαθαίνει, τόσο η κεντρικά και δημοκρατικά σχεδιασμένη οικονομία που θα λειτουργεί προς όφελος της εργαζόμενης πλειονότητας, η υπόθεση του σοσιαλισμού, θα αποδεικνύεται μια υπόθεση ζωής ή θανάτου για την κοινωνία.

Υ.Γ: Κάθε ώρα που περνά, δυστυχώς η καταστροφή μεγαλώνει και τα θύματα αυξάνονται. Το βασικό σύνθημά μας πρέπει πλέον να είναι το ακόλουθο: Όχι άλλα θύματα εξαιτίας της εγκατάλειψης των υποδομών, της άρχουσας αδιαφορίας για την πρόληψη καταστροφών και την προστασία του λαού! Κάτω η ανάλγητη και καταστροφική κυβέρνηση, κάτω το σαθρό «επιτελικό» κράτος της άρχουσας τάξης!

Ηλίας Κυρούσης

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα