ΜΕΓΑΛΗ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟΥ!

ΣΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΓΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Η ΕΛΠΙΔΑ!

Το πιο ηχηρό και ελπιδοφόρο μήνυμα που έστειλαν οι κάλπες της Κυριακής είναι η ανάγκη της πιο ευρείας ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ όλων των δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς στη βάση ενός σύγχρονου και ριζοσπαστικού προγράμματος προοδευτικής και σοσιαλιστικής απάντησης στην κρίση. Αν οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς είχαν συνεργασθεί μεταξύ τους στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, θα μπορούσε η αριστερή ριζοσπαστική συμπαράταξή τους να γίνει αφετηρία ακόμα πλατύτερης συσπείρωσης δυνάμεων της ριζοσπαστικής οικολογίας, οι οποίες συνδέουν τη μάχη για το περιβάλλον με το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας και δυνάμεων που προέρχονται από τον αποκαλούμενο «σοσιαλιστικό» χώρο και οι οποίες έχουν πραγματικά και όχι ευκαιριακά ριζοσπαστικοποιηθεί και στοχεύουν σε μια εναλλακτική προοδευτική πρόταση υπέρβασης του καπιταλισμού.

Όπως βέβαια προκύπτει από τα πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα των εκλογών, ιδιαίτερα στις μεγάλες περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους, η ενδεχόμενη ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ των δυνάμεων της Αριστεράς, χωρίς να υπολογίζουμε την εκλογική δυναμική που θα επέφερε η συνεργασία τους, θα αναδεικνυόταν σε κεντρική πολιτική δύναμη, στον τρίτο μεγάλο και αναπτυσσόμενο πόλο της πολιτικής ζωής και σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η περιφέρεια Αττικής, θα έμπαινε, πιθανότατα, στο β’ γύρο, διεκδικώντας εν τέλει και την επικράτηση!

Με την ευκαιρία και προς ενίσχυση των παραπάνω εκτιμήσεων αξίζει να αναφέρουμε την περίπτωση του Τυρνάβου, η οποία ήταν το πρώτο θέμα της «Ίσκρα» αυτές τις μέρες λόγω της συμπαράταξης (μοναδικής!) των δυνάμεων της Αριστεράς στον αντίστοιχο δήμο. Οι συμπαραταγμένες δυνάμεις της Αριστεράς συγκέντρωσαν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό που ξεπέρασε το 33% και έμειναν έξω από το β’ γύρο(;) μόνο για 8 ψήφους!

Οι εκλογές της Κυριακής κατέγραψαν με σαφήνεια τη μεγάλη ήττα, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις έλαβε διαστάσεις συντριβής της κυβερνητικής παράταξης, με χαρακτηριστικότερο όλων το αξιοθρήνητο ποσοστό του 24,1% το οποίο συγκέντρωσε ο εκλεκτός του Γ. Παπανδρέου στην περιφέρεια Αττικής Γιάννης Σγουρός!

Από τη μεγάλη ήττα του ΠΑΣΟΚ δεν επωφελήθη (για πρώτη φορά η άλλη όχθη του δικομματισμού) η ΝΔ, η οποία γνώρισε στο πρόσωπο ιδιαίτερα του Βασίλη Κικίλια στην Περιφέρεια Αττικής, που εκ των πραγμάτων η μάχη λάμβανε την πλέον κεντρική πολιτική διάσταση, μια πραγματική πανωλεθρία! Σημειώνουμε ότι οι ψήφοι που συγκέντρωσε το ψηφοδέλτιο του Βασίλη Κικίλια στην Περιφέρεια είναι σχεδόν οι μισοί σε σχέση με αυτούς που η ΝΔ συγκέντρωσε στις εκλογές του 2009, όταν γνώρισε τη μεγαλύτερη υποχώρηση σε όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο!

Οι εκλογές της Κυριακής είναι σαφές ότι τροποποιούν σε βάθος, αν δεν αλλάζουν ριζικά, τον πολιτικό χάρτη. Ο Γ. Παπανδρέου ενώ εκτόξευε λεονταρισμούς περί εθνικών εκλογών πριν την Κυριακή, αναδιπλώθηκε άτακτα και κωμικοτραγικά μετά το εκλογικό αποτέλεσμα!

Η χώρα έχει μπει σε τροχιά αποδοκιμασίας της νεοαποικιακής παράδοσης του τόπου στο χρηματιστικό κεφάλαιο, ενώ είναι σαφές ότι ο ελληνικός λαός αναζητά φερέγγυα εναλλακτική πρόταση και προοπτική.

Αυτήν την ώρα η Αριστερά  στο σύνολό της οφείλει να αφουγκρασθεί τα μηνύματα, τις διεργασίες, τις ζυμώσεις, τις απογοητεύσεις, τις ανησυχίες και τις αγωνίες της εργαζόμενης Ελλάδας της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Οι δυνάμεις της Αριστεράς, η κάθε μια ξεχωριστά αλλά και όλες μαζί ως σύνολο, έχουν υποχρέωση να εγκαταλείψουν τις περίκλειστες μονομέρειες, τις αγκυλώσεις, τις μικρές και μεγάλες αλαζονείες και αυτάρκειες, τις αυταπάτες, τις μοναχικές πορείες, τις αυτοεπιβεβαιώσεις, τις προσαρμογές στο σύστημα ή και τους άγονους ανταγωνισμούς πιστοποιητικών αριστερής συνέπειας.

Το εκλογικό αποτέλεσμα αν διαβασθεί σωστά από το σύνολο του ριζοσπαστικού αριστερού χώρου μπορεί να γίνει δύναμη, ελπίδα και νέα αφετηρία. Μια νέα αρχή ειλικρινούς συμπαράταξης και αλληλεγγύης της Αριστεράς σε όλες τις εκφράσεις της που θα αποβλέπει στην επαναθεμελίωση, ανασυγκρότηση και αντεπίθεσή της για την προοδευτική σοσιαλιστική ανόρθωση και αναγέννηση της χώρας!