Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΔιεθνήΗΠΑ: Τι σηματοδοτεί η κατάργηση του δικαιώματος στην έκτρωση

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Κομμουνιστική Τάση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

ΗΠΑ: Τι σηματοδοτεί η κατάργηση του δικαιώματος στην έκτρωση

Η σκοταδιστική δικαστική απόφαση στις ΗΠΑ για τις εκτρώσεις, οι αιτίες και οι κοινωνικές και πολιτικές της συνέπειες.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την απόφαση Roe v. Wade, η οποία από το 1973 προστατεύει συνταγματικά το δικαίωμα της γυναίκας στην έκτρωση. Δεκάδες Πολιτείες αναμένεται να ανακοινώσουν διάφορα είδη απαγορεύσεων και περιορισμών στις αμβλώσεις τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Αυτή η επίθεση σε ένα στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα, που έγινε γνωστό ότι προετοιμάζεται εδώ και μήνες από ένα σχέδιο απόφασης που διέρρευσε, είναι μέρος μιας αντιδραστικής ατζέντας ενός τμήματος της άρχουσας τάξης των ΗΠΑ που επιδιώκει να στηριχθεί και κινητοποιήσει τα πιο καθυστερημένα στρώματα στην αμερικανική κοινωνία. Η εργατική τάξη πρέπει τώρα να αγωνιστεί για να υπερασπίσει τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα των γυναικών που κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες στο παρελθόν.

Όπως υποδεικνύεται από το σημείωμα που διέρρευσε τον Μάιο, αυτή η νέα απόφαση, που συντάχθηκε από τον δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Samuel Alito, υποστηρίζει ότι εφόσον «το Σύνταγμα δεν κάνει καμία αναφορά στην άμβλωση… κανένα τέτοιο δικαίωμα δεν προστατεύεται από συνταγματική διάταξη».

Η απόφαση Roe v Wade ήταν πάντα μια σαθρή προστασία για το δικαίωμα της νόμιμης πρόσβασης στις αμβλώσεις, καθώς δεν βασίζεται στην προστασία του δικαιώματος της γυναίκας να έχει την αυτοδιάθεση στο σώμα της αλλά στην προστασία της «προσωπικότητας» (δηλ. ότι το κράτος δεν έχει δικαίωμα να γνωρίζει για τις αποφάσεις μιας γυναίκας σχετικά με την αναπαραγωγική της υγεία).

Αλλά το θεμελιώδες ζήτημα εδώ δεν αφορά νομικές τεχνικές λεπτομέρειες. Το αστικό νομικό σύστημα δεν είναι κάποιος ουδέτερος διαιτητής, αλλά πρωτίστως ένας μηχανισμός προστασίας των συμφερόντων της αστικής τάξης. Και το σημερινό Ανώτατο Δικαστήριο αποκαλύφθηκε ότι εκπροσωπεί την πιο καθυστερημένη, κοντόφθαλμη και βάναυση πτέρυγα της άρχουσας τάξης των ΗΠΑ.

Αυτό το τμήμα, το οποίο έχει συσπειρωθεί γύρω από τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, είναι πλέον κυρίαρχο στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και επιδιώκει να καλλιεργήσει στις πιο άθλιες προκαταλήψεις της κοινωνίας – το σεξισμό, το ρατσισμό, την ομοφοβία και το θρησκευτικό φονταμενταλισμό – για να εμψυχώσει την κοινωνική του βάση και να αποσπάσει την προσοχή των μαζών από την οικονομική κρίση, την ανισότητα και όλα τα δεινά του του καπιταλισμού.

Δεκατρείς πολιτείες (συμπεριλαμβανομένων του Τέξας, του Μιζούρι και της Λουιζιάνα) έχουν ήδη θέσει «απαγορεύσεις εν αναμονή» για τις νόμιμες αμβλώσεις, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν μετά την επίσημη απόρριψη της Roe v. Wade. Συνολικά, αναμένεται ότι 26 αποκαλούμενες Κόκκινες Πολιτείες θα κηρύξουν νέους περιορισμούς στις αμβλώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Φλόριντα, της Αλαμπάμα και της Αριζόνα.

Αυτό σημαίνει ότι σε περισσότερες από τις μισές Πολιτείες των ΗΠΑ, λόγω της απόφασης ενός αντιδημοκρατικού, μη εκλεγμένου σώματος εννέα αντιδραστικών δικαστών, δεκάδες εκατομμύρια γυναίκες θα στερηθούν την πρόσβαση στη νόμιμη άμβλωση.

Μια απόφαση δυστυχίας και θανάτου

Φυσικά, αυτό δεν θα εμποδίσει τις αμβλώσεις, αλλά απλώς θα αναγκάσει ιδιαίτερα τις φτωχές γυναίκες και τις γυναίκες της εργατικής τάξης να αναζητήσουν επικίνδυνες, παράνομες αμβλώσεις. Οι νόμιμες αμβλώσεις είναι μια σχετικά ασφαλής διαδικασία, με ποσοστό θνησιμότητας περίπου 0,4 ανά 100.000 στις ΗΠΑ (από μια μελέτη του 2018). Εντωμεταξύ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι παράνομες αμβλώσεις έχουν μέσο ποσοστό θνησιμότητας 8 %. Με το τσουνάμι των απαγορεύσεων των αμβλώσεων που πρόκειται να σαρώσει ιδιαίτερα τις νότιες Πολιτείες, εκατομμύρια γυναίκες θα αναγκαστούν να στραφούν σε επικίνδυνες, για την υγεία και τη ζωή, αποκαλούμενες εκτρώσεις «backstreet», προκαλώντας τον αριθμό των θανάτων που σχετίζονται με τις αμβλώσεις να εκτοξευθεί στα ύψη.

Οι φτωχές γυναίκες και οι γυναίκες της εργατικής τάξης που δεν επιθυμούν να στοιχηματίσουν τη ζωή τους σε μια τέτοια επικίνδυνη διαδικασία θα υποχρεωθούν να γεννήσουν και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σε συνθήκες κρίσης, ανεργίας και φτωχοποίησης. Ενώ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σπαταλά δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στον πόλεμο στην Ουκρανία, δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί αγωνίζονται να επιβιώσουν. Ο πληθωρισμός έφτασε στο 8,6% τον Ιούνιο. Η εκρηκτική άνοδος των τιμών αφαιρεί τη δυνατότητα από πολλές εργατικές οικογένειες να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα τρόφιμα. Οι τιμές των τροφίμων αναμένεται να αυξηθούν πάνω από 9 % το 2022, ενώ οι τιμές των καυσίμων σημείωσαν ρεκόρ 40 ετών, 5 δολάρια το γαλόνι τον Ιούνιο. Εντωμεταξύ, η έλλειψη γάλακτος για μωρά τον Μάιο οδήγησε σε ένα εφιάλτη για αμέτρητους γονείς και το κόστος της παιδικής φροντίδας αυξήθηκε κατά 5-15 % φέτος.

Εν ολίγοις, το κόστος της θέρμανσης των σπιτιών, των σχολικών λειτουργιών, της παραμονής στην εργασία και της διατροφής των παιδιών του φτάνει σε δυσβάσταχτα επίπεδα για τους γονείς της εργατικής τάξης. Όταν συνδυάζεται με μια σειρά από δρακόντειους νέους περιορισμούς στις νόμιμες αμβλώσεις, η αναπόφευκτη συνέπεια θα είναι ότι εκατομμύρια Αμερικανοί, και ειδικότερα γυναίκες, θα ωθηθούν ακόμη βαθύτερα στη φτώχεια. Θα σημαίνει επίσης ότι μια γενιά παιδιών θα μεγαλώσει σε συνθήκες εξαθλίωσης. Αυτό είναι το μέλλον που επιφυλάσει ο καπιταλισμός σε εκατομμύρια ανθρώπους της εργατικής τάξης στην πιο πλούσια χώρα του κόσμου.

Χρεοκοπία των Δημοκρατικών

Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί σε όλα τα επίπεδα του κράτους χαιρέτησαν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ο κυβερνήτης του Μισισίπι, Τέιτ Ριβς, χαιρέτισε μια απόφαση που «θα οδηγήσει άμεσα σε περισσότερες καρδιές που χτυπούν, περισσότερα καροτσάκια,, περισσότερα παιχνίδια και περισσότερες ζωές. Είναι μια χαρούμενη μέρα!».

Εντωμεταξύ, ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς είπε: «Έχοντας δώσει αυτή τη δεύτερη ευκαιρία για ζωή, δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε και δεν πρέπει να υποχωρήσουμε μέχρι να αποκατασταθεί η ιερότητα της ζωής στο κέντρο του αμερικανικού δικαίου σε κάθε πολιτεία της χώρας».

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί σφίγγουν τις γροθιές τους και κουνούν το κεφάλι τους με απόγνωση. Η Πρόεδρος των Δημοκρατικών, Νάνσι Πελόζι, κατηγόρησε «το ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους Ανώτατο Δικαστήριο» ότι πέτυχε τον «σκοτεινό και ακραίο στόχο» του κόμματος. «Οι Αμερικανίδες σήμερα έχουν λιγότερη ελευθερία από τις μητέρες τους», πρόσθεσε. «Αυτή η σκληρή απόφαση είναι εξωφρενική και σπαρακτική».

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος Μπάιντεν (ο οποίος πρόκειται να μιλήσει στο έθνος για τη νέα απόφαση αργότερα σήμερα) προηγουμένως σχολίασε πως αντιτάχθηκε στην «ακραία» κίνηση της ανατροπής της απόφασης Roe v Wade και υπογράμμισε την ανάγκη να εκλεγούν «περισσότεροι γερουσιαστές υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση για μια πλειοψηφία υπέρ του διακαιώματος της επιλογής στη Βουλή για την ψήφιση ενός νόμου που θεσμοθετεί την απόφαση Roe v Wade».

Αυτά τα δήλωσε ο ίδιος Τζο Μπάιντεν που ψήφισε υπέρ της ανατροπής της απόφασης Roe ν Wade, κάτι που το 1974 περιέγραψε ως «παρατραβηγμένη», υποστηρίζοντας ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να έχουν το αποκλειστικό δικαίωμα να αποφασίζουν τι θα συμβεί στο σώμα τους.

Υποστήριξε επίσης την τροπολογία Hyde το 1981, απαγορεύοντας τη χρήση ομοσπονδιακών κεφαλαίων για την πληρωμή των αμβλώσεων (μόνο το 2019) και μάλιστα δανείζει το όνομά του στη λεγόμενη τροπολογία Μπάιντεν για την απαγόρευση της χρήσης ξένης βοήθειας για βιοϊατρική έρευνα που σχετίζεται με άμβλωση.

Παρ’ όλο που πλασάρονται ως «προοδευτική» εναλλακτική επιλογή έναντι των Ρεπουμπλικανών και παρ’ όλη την πίεση που άσκησαν στους Αμερικανούς εργάτες και τη νεολαία για να στηρίξουν τον Τζο Μπάιντεν για να νικηθεί ο «φασίστας» Τραμπ, οι Δημοκρατικοί δεν έχουν σηκώσει το δάχτυλό τους για να προστατεύσουν τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα των εργατών. Ο Μπάιντεν αντιστάθηκε ακόμη και στις εκκλήσεις να ληφθούν βασικά μέτρα όπως η παροχή πόρων για τις γυναίκες για να ταξιδέψουν σε Πολιτείες όπου η άμβλωση θα παραμείνει νόμιμη.

Συγκρίνετε την χλιαρή αντίδραση των Δημοκρατικών στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου με την αποφασιστικότητά τους να διασφαλίσουν πως τόνοι όπλων θα φτάσουν στην Ουκρανία, παρατείνοντας μια βίαιη σύγκρουση που προκαλεί καταστροφικά αποτελέσματα παγκοσμίως, απλώς για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

Όπως έχουμε πει πολλές φορές: δεν υπάρχει ούτε σταγόνα προοδευτικού περιεχομένου στο Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο είναι εξολοκλήρου στην υπηρεσία του καπιταλισμού των ΗΠΑ, και αδυσώπητα αντίθετο στα συμφέροντα των εργαζομένων, γυναικών και ανδρών.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι Δημοκρατικοί, ωστόσο, αλλά ολόκληρο το οικοδόμημα του καπιταλιστικού κράτους στις ΗΠΑ, το οποίο περιέχει αρκετούς εξαιρετικά αντιδημοκρατικούς μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του εκλογικού σώματος και του Ανώτατου Δικαστηρίου. Έγραψαν προηγουμένως οι σύντροφοι της  εφημερίδας «Σοσιαλιστική Επανάσταση» (τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης στις ΗΠΑ): «Μετά από δεκαετίες “παιχνιδιού με τους κανόνες”, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι το παιχνίδι ήταν στημένο από την αρχή. Ότι η Roe v Wade κινδυνεύει ακόμη και να ανατραπεί θα πρέπει να καταρρίψει κάθε ψευδαίσθηση στο Ανώτατο Δικαστήριο, στο Σύνταγμα, στους Δημοκρατικούς και σε ολόκληρη τη δομή της αμερικανικής αστικής δημοκρατίας. Αυτοί είναι οι θεσμοί μιας εκμεταλλεύτριας και καταπιεστικής τάξης. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής του “μικρότερου κακού” και της ταξικής συνεργασίας. Η απάντηση δεν είναι να παλέψουμε για «λιγότερο» κακό για την εργατική τάξη, αλλά να βάλουμε ένα τέλος σε όλα τα κακά της ταξικής κοινωνίας! Ο δρόμος προς τα εμπρός δεν είναι μέσω της συνεργασίας μεταξύ των τάξεων, αλλά μέσω της ταξικής ανεξαρτησίας και του σχηματισμού ενός μαζικού εργατικού κόμματος».

Αγωνιστική απάντηση!

Η κατάργηση της απόφασης Roe v Wade είναι ένα σύμπτωμα της γεροντικής παρακμής του αμερικανικού καπιταλισμού. Ένα μεγάλο μέρος της άρχουσας τάξης των ΗΠΑ προσπαθεί να στηριχθεί στα πιο καθυστερημένα στρώματα της αμερικανικής κοινωνίας για να συνεχίσει για να διατηρήσει την εξουσία και τα πλούτη της.

Ήδη, ο Τραμπ προετοιμάζεται για μια εκστρατεία επανεκλογής, την οποία έχει μεγάλες πιθανότητες να πετύχει έναντι της αδύναμης φιγούρας του Τζο Μπάιντεν, του οποίου τα ποσοστά αποδοχής έχουν καταρρεύσει σε μόλις 36%. Ο Τραμπ ετοιμάζεται να καθοδηγήσει ένα κύμα θυμού, απόγνωσης και αντιδραστικού σωβινισμού για να ανακτήσει τον Λευκό Οίκο, στοχεύοντας έγχρωμους, LGBT άτομα, μετανάστες και γυναίκες.

Ο καπιταλισμός είναι ανίκανος να εγγυηθεί ακόμη και τις πιο βασικές κατακτήσεις που κέρδισε η εργατική τάξη στο παρελθόν. Σε αυτές τις συνθήκες ιστορικής κρίσης, μόνο η εργατική τάξη, με τις μαζικές οργανώσεις της και προετοιμασμένη να αγωνιστεί, είναι ικανή να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των γυναικών, μαζί με όλες τις άλλες δημοκρατικές της κατακτήσεις.

Από εκεί και πέρα, μόνο μέσω συντονισμένου αγώνα για την ανατροπή αυτού του άθλιου συστήματος και την εγκαθίδρυση μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας μπορούμε να αποτρέψουμε τις βάρβαρες συνθήκες στις οποίες υπόκεινται όλο και περισσότερο οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ και πέρα ​​από αυτήν. Ήδη, έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Εξαπολύοντας επίθεση στα δικαιώματα των γυναικών, το Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις τεράστιων διαστάσεων.

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η πρόσβαση σε νόμιμες αμβλώσεις ήταν ένα από τα επιτεύγματα της Ρωσικής Επανάστασης του 1917. Και θα είναι μια νέα σοσιαλιστική επανάσταση, στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο, που θα εξαλείψει την καταπίεση μια για πάντα και θα εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή ύπαρξη για την ανθρωπότητα.

Όπως γράψαμε ως απάντηση στο υπόμνημα που διέρρευσε τον Μάιο: «Η πλειοψηφική θέση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι μία προειδοποίηση για όλους τους εργαζόμενους. Αυτή είναι η “νέα κανονικότητα” της ζωής στον καπιταλισμό —στην πραγματικότητα, μια επιστροφή στο “παλιό κανονικό”— που συνδυάζεται με τους σπασμούς ενός άρρωστου συστήματος που μπορεί προσωρινά να αντισταθμίσει την καθοδική του πορεία μόνο με την κατάργηση όλων των κατακτήσεων που πέτυχε η εργατική τάξη. Οπότε ναι, πρέπει να διαμαρτυρηθούμε, αλλά πάνω απ’ όλα, πρέπει να προετοιμαστούμε για ταξική πάλη, ταξικό πόλεμο και σοσιαλιστική επανάσταση. Ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος, αλλά δεν υπάρχει μεγαλύτερος σκοπός—και δεν υπάρχει εναλλακτική».

Joe Attard, 24 Ιουνίου 2022

Μετάφραση Ηλίας Κυρούσης, πηγή www.marxist.com

 

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα