Ταυτότητα

Θεμελιώδεις Ιδέες

Συχνές Ερωτήσεις

Επικοινωνία

ΑρχικήΕπικαιρότηταΔιεθνήΗΠΑ και Ελβετία: Οι επαναστάτες κομμουνιστές αναπτύσσουν τις δυνάμεις τους

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Επαναστατική Κομμουνιστική Οργάνωση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

ΗΠΑ και Ελβετία: Οι επαναστάτες κομμουνιστές αναπτύσσουν τις δυνάμεις τους

Ενημερωτικά στοιχεία και συμπεράσματα για τις αξιοπρόσεκτες επιτυχίες των συντρόφων μας σε ΗΠΑ και Ελβετία.

Αν πριν από λίγα χρόνια έπρεπε να διαλέξει κανείς 2 χώρες που θα ήταν πιο δύσκολο να χτιστούν οι οργανωμένες δυνάμεις του κομμουνισμού, αυτές θα ήταν οι ΗΠΑ και η Ελβετία. Ωστόσο, αυτό ακριβώς είναι που κάνουν οι σύντροφοι μας σε αυτές τις χώρες με μεγάλη επιτυχία.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Διεθνούς Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς μας οργάνωσης, ο Τομ Τροτίερ, ηγετικό στέλεχος του τμήματος μας στις ΗΠΑ, περιέγραψε το μέγεθος της ταξικής και πολιτικής πόλωσης που επικρατεί στην αμερικάνικη κοινωνία και το αυξανόμενο μίσος για το καθεστώς. Αυτό αντανακλάται στο γεγονός ότι ο Μπάιντεν είναι ο πιο αντιδημοφιλής Πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ από την άλλη πλευρά, σαρώνει τις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών και φαίνεται πως θα νικήσει τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές το 2024. Ασφαλώς, όπως και την πρώτη φορά, αυτό δεν θα σημάνει τη νίκη του «φασισμού», αλλά την περαιτέρω πόλωση και ριζοσπαστικοποίηση της αμερικάνικης κοινωνίας. Υπάρχει ένα γιγαντιαίο κενό στ’ αριστερά στις ΗΠΑ που δίνει στους κομμουνιστές μεγάλες ευκαιρίες.

Ο σύντροφος Αντόνιο Μπάλμερ έδωσε στην συνεδρίαση μια γεύση της πραγματικής διάθεσης εκατομμυρίων Αμερικανών. Μας διάβασε ένα μήνυμα που έστειλε ένας νέος εργάτης, ο οποίος εντάχθηκε πρόσφατα στην οργάνωση:

«Μισώ τον καπιταλισμό με κάθε ίνα στο σώματος μου! Ανάθεμα με αν αφήσω αυτό το άθλιο σύστημα να με παρασύρει μαζί του, και αν το κάνει, θα πεθάνω πολεμώντας το… Δεν έχω ανάγκη να πειστώ γι’ αυτό, θέλω μόνο τα μέσα και την εκπαίδευση για να το κάνω».

Αυτό, είπε ο Αντόνιο, «είναι το νέο είδος Αμερικανού που έχει δημιουργήσει η Ιστορία». Έχουμε λάβει πολλά παρόμοια μηνύματα από οργισμένους νέους κομμουνιστές και κομμουνίστριες που διαπνέονται από αγωνιστικότητα και αίσθημα αυτοθυσίας. Σε αυτές τις συνθήκες, οι σύντροφοι στις ΗΠΑ είναι σίγουροι ότι θα φτάσουν τα 1.000 μέλη φέτος!

Αν η πρόβλεψη ότι ο κομμουνισμός θα βρει ένα μεγάλο ακροατήριο στις ΗΠΑ κάποτε φαινόταν τραβηγμένη, στην πλούσια, «ουδέτερη» Ελβετία, φάνταζε αδύνατη. Και όμως, ο Ντέρσου Χέρι από την ηγεσία του ελβετικού τμήματος της Διεθνούς, στην ίδια αυτή συνεδρίαση της Διεθνούς Εκτελεστικής Επιτροπής, περιέγραψε τις εκπληκτικές προόδους μας σε αυτή τη χώρα, όπου έχουμε αναπτυχθεί κατά 60% μέσα σε μόλις έξι μήνες.

Ο Ντέρσου εξήγησε ότι αυτή η ανάπτυξη βασίστηκε σ’ ένα στρώμα συντρόφων και συντροφισσών που κερδήθηκε μέσω της καμπάνιας «Είσαι Κομμουνιστής;»: «Η ψυχολογία αυτών των συντρόφων και συντροφισσών μοιάζει με αυτή στρατιωτών που περιμένουν να επιστρατευτούν για τον ταξικό πόλεμο». Αυτοί οι νέοι αγωνιστές είναι γεμάτοι με πάθος και αποφασιστικότητα να χτίσουν τις δυνάμεις του κομμουνισμού!

Οι Ελβετοί σύντροφοι εξήγησαν επίσης πως δέχθηκαν συκοφαντικές επιθέσεις από τον αστικό Τύπο, για τις δράσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό. Αντί όμως αυτές οι επιθέσεις να μας αποθαρρύνουν, περάσαμε θαρρετά στην αντεπίθεση, οργανώνοντας κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης μιας διαδήλωσης στη Βέρνη, στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες αγωνιστές.

Αυτή η τολμηρή στάση και το μαχητικό πνεύμα, μας βοήθησε να έρθουμε σε επαφή με περισσότερους αγωνιστές από το πρωτοπόρο στρώμα που περιγράψαμε. Όπως εξήγησε ο Ντέρσου, «ο στόχος μας παντού είναι ακριβώς να συνδεθούμε και να γίνουμε ένα με αυτό το στρώμα, να τους κάνουμε συνειδητούς, οργανωμένους μπολσεβίκους και να τους μετατρέψουμε σε μια αποφασιστική ιστορική δύναμη»!

Ως φυσική συνέπεια αυτής της ανάπτυξης και της ευνοϊκής αντικειμενικής κατάστασης, οι σύντροφοι ιδρύουν το Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα για να γίνει ένα σημείο αναφοράς για τη νέα γενιά Ελβετών κομμουνιστών στον αγώνα της ενάντια στον καπιταλισμό.

Ιστοσελίδα In Defence of Marxism – www.marxist.com

Πρόσφατα Άρθρα

Σχετικά άρθρα