Ποιοι είμαστε

Για τι παλεύουμε

Επικοινωνία

Αρχική Επικαιρότητα Ελληνική Επικαιρότητα Ιδιωτικοποίηση του νερού: το ανώτατο στάδιο της κερδοσκοπικής αναλγησίας

Αγωνίσου μαζί μας!

Η Κομμουνιστική Τάση, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης (IMT), χρειάζεται τη δική σου ενεργή στήριξη στον αγώνα της υπεράσπισης και διάδοσης των επαναστατικών σοσιαλιστικών ιδεών.

Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα μας!

Ιδιωτικοποίηση του νερού: το ανώτατο στάδιο της κερδοσκοπικής αναλγησίας

Η κυβέρνηση, παρότι μετράει μόλις ένα χρόνο θητείας και παρότι η χώρα έχει να αντιμετωπίσει την απειλή της Covid-19, συνεχίζει ακάθεκτη, με ταχύτατους ρυθμούς και με απροκάλυπτο τρόπο, να εφαρμόζει την ατζέντα της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου. Βαδίζοντας στο δρόμο που χάραξαν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, οι οποίες ξεπούλησαν «αντί πινακίου φακής» αρκετές κομβικού χαρακτήρα, και παράλληλα αρκετά κερδοφόρες, δημόσιες επιχειρήσεις (περιφερειακά αεροδρόμια, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ κ.α.), και εφαρμόζοντας σχετικές οδηγίες της ΕΕ, ετοιμάζεται τώρα να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση σημαντικού τμήματος λειτουργιών που αντιστοιχούν στην ΕΥΔΑΠ. Αυτό θα γίνει με τη συνηθισμένη τα τελευταία χρόνια φόρμουλα των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα).

Ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Καραμανλής, φυσικά προέβη σε διάψευση του ενδεχομένου ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, όπως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Πέτσας, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι το νερό θα παραμείνει δημόσιο αγαθό, και ότι απλά «το δίκτυό του είναι υπό αναβάθμιση». Σε παρόμοιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, Χ. Σαχίνη, ο οποίος έκανε λόγο για «μελέτη εναλλακτικών». Παρά τις διαψεύσεις αυτές, η αλήθεια είναι ότι το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών έχει ήδη προκηρύξει τρεις παράλληλους διαγωνισμούς – με έκαστο να κοστίζει 138.000€ – για τη «Διαχείριση – Λειτουργία και Συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.) Αθήνας». Οι σκανδαλώδεις χειρισμοί της κυβέρνησης, ωστόσο, σ’ αυτό το ζήτημα δεν εξαντλούνται εκεί. Σύμφωνα με καταγγελία του Συλλόγου Μηχανικών της ΕΥΔΑΠ, η ίδια η ΕΥΔΑΠ έχει αποκλειστεί από το διαγωνισμό.

Αυτό το τελευταίο στοιχείο δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας για την πρεμούρα της κυβέρνησης να δώσει το νερό βορά στα αρπακτικά του κεφαλαίου. Η αντίληψη της κυβέρνησης, που τώρα μπαίνει σε εφαρμογή, είχε συνοψιστεί γλαφυρά πριν από μερικούς μήνες από τον βουλευτή της ΝΔ, Μ. Παπαδημητρίου σε σχετική κοινοβουλευτική επιτροπή, ο οποίος ανέφερε ότι «το νερό είναι, δυστυχώς, απαράδεκτα φτηνό». Αναπόφευκτα, για πολλοστή φορά, το «μάρμαρο» την κερδοφορία των «ιδιωτών» θα κληθούν να πληρώσουν η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, καθώς είναι δεδομένο ότι θα αυξηθεί η τιμολόγηση του νερού, ενώ εν αμφιβόλω θα τεθεί η αδιάλειπτη υδροδότηση του Λεκανοπεδίου.

Παράλληλα, στο διαδίκτυο, στην πλατφόρμα του Avaaz, κυκλοφορεί ένα ψήφισμα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, το οποίο έχει συγκεντρώσει ήδη αρκετές δεκάδες χιλιάδες υπογραφές. Οι πολιτικές και συνδικαλιστικές ηγεσίες των μαζικών οργανώσεων του εργατικού κινήματος θα πρέπει να αναλάβουν άμεσα να ξεκινήσουν μια εκστρατεία για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης με κάθε πρόσφορο μέσο, ξεκινώντας από διαδικτυακές κ.α. καμπάνιες ενημέρωσης των πολιτών για τις συνέπειες των κυβερνητικών σχεδίων και κλιμακώνοντας με σοβαρά οργανωμένες μαζικές εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις. Το νερό είναι το βασικότερο αγαθό για τη ζωή και πρέπει να παραμείνει δημόσιο! Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης να μετατραπεί σε εμπόρευμα πρέπει πάση θυσία να αποτραπούν!

Νίκος Σέντης

Πρόσφατα Άρθρα

ΗΠΑ: Απεργία αλληλεγγύης των λιμενεργατών στο μαζικό κίνημα «Black lives matter»

Η μεγάλη απεργία αλληλεγγύης των λιμενεργατών δείχνει το δρόμο για το μαζικό κίνημα στις ΗΠΑ.

Νομοσχέδιο για τις «δημόσιες συναθροίσεις»: επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα – Μόνη απάντηση το Ενιαίο Μέτωπο!

Το στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα της ελεύθερης δημόσιας συνάθροισης στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Ώρα για μαζικό, αποφασιστικό και ενωτικό αγώνα!
00:24:07

Video: Λέον Τρότσκι – Η ζωή ενός επαναστάτη (Μέρος Β’)

Το 2ο μέρος του ντοκιμαντέρ παραγωγής της Διεθνούς Μαρξιστικής Τάσης. Προβάλλεται για πρώτη φορά με ελληνικούς υπότιτλους στο κανάλι μας με αφορμή τη συμπλήρωση...

Σχετικά άρθρα

Νομοσχέδιο για τις «δημόσιες συναθροίσεις»: επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα – Μόνη απάντηση το Ενιαίο Μέτωπο!

Το στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα της ελεύθερης δημόσιας συνάθροισης στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Ώρα για μαζικό, αποφασιστικό και ενωτικό αγώνα!

Βουτιά σε βαθιά ύφεση: εξαθλίωση για το λαό, «πακέτα» με δισ. ευρώ για το κεφάλαιο – Καμία λύση μέσα στον καπιταλισμό (Μέρος 2ο)

Χρέος και δημοσιονομικό έλλειμμα: οι γνωστοί εφιάλτες αναβιώνουν.Οι αναγκαίες μορφές πάλης και το ζήτημα της εξουσίας. Οι αναγκαίες διεκδικήσεις για την αποτροπή της καταστροφής και ο ασυμβίβαστος χαρακτήρας τους με τον καπιταλισμό.

Η COVID-19 και η πανδημία συνωμοσιολογίας

Κριτική και σχόλια για τη συνομωσιολογική τρέλα που «ανθίζει» σχετικά με την πανδημία, ακόμα και μέσα στην Αριστερά.